Gå til innhold

What is truly scandinavian?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alle kulturer vil jo ha påvirkning fra noen andre, er sånn det blir når vi som mennesker utveksler erfaringer og tanker. Fortiden vår baserer seg på utforskning og reising så vil si reklamefilmen får fram et poeng på hvordan vår kultur har endret seg og blitt formet. Om det er en reklamefilm som vil føre til mer eventyrlyst vet jeg ikke helt. 

EDIT: Fant ny link på youtube 

 

Endret av Softis12
Lenke til kommentar

Det er i stor grad sannheten... men om de blir så populære ved å påpeke det, er ikke sikkert. De har tross alt betalt en masse penger for å få denne reklamen laget.

Selv om bunaden har sin parallell i den tyske dirndl-drakta, virker det å være mer stæsj på de norske bunadene. Mer broderier, sjal, skjorteermer, sølv, større skjørt.. Så litt forskjell er det. Setesdalsrosa er visst ikke en blomst, men en åttekantet stjerne som er et symbol på den viktigste gudinnen, Astarte. Som i vår kultur vel tilsvarte Frigg. Det blir en videreføring av filmen - at guder og gudinner har sine paralleller i andre lands kulturer. "Wonder Woman" har en åttekantet stjerne på sitt pannebånd, eller diadem. Den urnorske brurekrona er nok en framstilling av Astarte, som finner sin parallell i Frihetsgudinnen. 

Men en må da kunne påstå at samene med sine reinskinnsjakker, er skandinaviske.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
freddy85 skrev (3 timer siden):

Ja, bare å legge seg flat å godta at andre folkeslag tar over landet.

Jo, de kunne tatt med at Europa tradisjonelt består av hvite mennesker. Til tross for alle de utenlandske impulsene som har vært, var det lenge uvanlig å ha observert mørkhudede mennesker her hjemme. På landsbygda, i alle fall. 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Her har SAS bommet så til de grader.. Jeg liker veldig godt at man skal snakke om inkludering, men dette her var jo egentlig det motsatte..

Selvsagt er det mye som er skandinavisk kultur. Vi har både mat, klær og alt muligens musikk (Edvard Grieg f.eks)..

 

Lenke til kommentar

Gidder ikke å se en video for å lese andres tanker, du får skrive tankene i tekst. Men jeg kan svare på overskriften: Skandinavisk livsstil er bondekultur og vikingkultur, overlevelse i 6-8 kalde og mørke måneder. Vi har ikke så mye overtroisk tullball som kristendom lenger, fordi vi har arvet en del demokrati gjennom USA, men likevel har vi vår egen kultur. Vi kåres jevnlig til ett av verdens beste land å bo i.

Noen ganger er en enkel kultur-livsstil dét som virker best. Det blir ikke så mye kryssoppfatninger og man får mer tid til å reflektere og tenke.

At mediene prøver å styre og lage mye dritt blant folk er en forferdelig uting, som kommer med demokratiseringen fra USA. Så dette er veldig viktig å slåss mot, ikke følge trender, alltid tenke selv og ta sine egne valg. Høre på folk med sunn fornuft og ikke folk som er ute etter å lure en.

Jeg håper vi kan være det første landet i verden som får psykologi og økonomi inn som fag i skolene. Være et foregangsland.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb
Taurean skrev (2 timer siden):

Gidder ikke å se en video for å lese andres tanker, du får skrive tankene i tekst.

Det er vel diskusjon rundt videoen som SAS har laget, og da blir det plutselig aktuelt å diskutere innholdet i videoen. Blir litt vanskelig å diskrutere det i den konteksten uten å ha sett videoen. 

Men kort oppsummert handler videoen om Skandinavisk kultur, og hvor SAS da kommer med flere eksempler på at skandinavisk kultur ikke er "spesielt", eller "eget" fordi det ble oppfunnet i andre land, som f.eks at binders ikke ble oppfunnet i Norge, men i USA, at enkelte bakverket egentlig er belgisk osv osv. 

 

Lenke til kommentar

Og der kom reklamen opp igjen, og de går ut i media og sier det var et koordinert angrep mot dem. ?

Når Pewdiepie gikk ut og ville gi $50000 til ADL, så viste det seg at det var et krav for å få igjennom en sponsoravtale. Jeg vil ikke bli overasket om det er en lignende avtale for denne reklamefilmen. 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+234981
freddy85 skrev (10 timer siden):

Ja, bare å legge seg flat å godta at andre folkeslag tar over landet.

Vi er jo tross alt elendige til alt tydeligvis

Si ikke det. Noen her er visst veldig flink til å ta på seg offerrollen. Jeg synes egentlig litt synd på deg, selv om det er det du vil. 

Endret av Slettet+234981
Lenke til kommentar
5 minutes ago, Gadden said:

Si ikke det. Noen her er visst veldig flink til å ta på seg offerrollen. Jeg synes egentlig litt synd på deg, selv om det er det du vil. 

Han var ironisk.

SAS var og er et drittselskap som behandler sine kunder og ansatte som søppel. De lot de sine kunder sitte timesvis i telefonkø for å kunne bestille nye biletter under streiken og før Norwegian kom så misbrukte de sin monopolstatus til å ta skyhøye priser. Lurer egentllig på hvem som fortsatt flyr SAS, fordi Norwegian er nesten alltid billigere.

Personlig synes jeg dette er bare morsomt. Håper de kommer med flere lignende reklamefilmer.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-404071

Innertier fra SAS.

Omnia vincit amor skrev (6 timer siden):

Her har SAS bommet så til de grader.. Jeg liker veldig godt at man skal snakke om inkludering, men dette her var jo egentlig det motsatte..

Selvsagt er det mye som er skandinavisk kultur. Vi har både mat, klær og alt muligens musikk (Edvard Grieg f.eks)..

 

Nei, i prinsippet ikke. Norge har kultur, men ikke nødvendigvis skandinavisk kultur. Det finnes dog en oppfatning/forestilling om at det eksisterer skandinavisk kultur i Norge. Det er stor forskjell. 

Griegs musikk er musikk. Jeg tror ikke han gikk inn for å lage skandinavisk musikk. Han gikk heller ikke for å lage musikk, som noen i ettertid har kalt skandinavisk / norsk. Mat finnes utenfor Skandinavia, noe klær også gjør. 

Skandinavisme er bare en form for nasjonalisme, som er et sosialt konstrukt - oppfunnet på 1800-tallet, drevet frem av en elite. I den grad det faktisk er noe særegent for Skandinavia - så er det noe så særegent at det kanskje bare er et par-tre-fire stk. som innehar disse egenskapene. Nasjonalister liker å hente inspirasjon fra fortiden, for å vise at nasjonen er et gammelt historisk element. Den eneste grunnen til at nasjoner finnes, er at folk oppriktig tror det finnes særegne trekk for menneske innenfor et geografisk område. Det er en illusjon.

Anbefaler å lese det sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen skriver om nasjonalisme, som bygger på blant annet på arbeidet til nasjonalismeforskerne Ernest Gellner og Benedict Andersons "imagined communities".

Sitat

The "tradition" on which nationalism and national identity feeds has been deconstructed; the great tradition of nationhood is increasingly being fragmented into several lesser histories which point out the ambiguities involved in interpreting the past, and which reveal nationalist versions of history as conglomerates of fact, myth and contestable interpretations. This does not mean that the Norwegian nation does not exist, but it reminds us that it is a cultural invention - and a fairly recent one at that. Since Norwegian history can be reinterpreted, the content of Norwegian identity can be changed.

Hvis du gikk fra Vestlandet i Norge, til Stockholm i Sverige i 1900 - ville du ha vansker med å skille mellom norske og svenske dialekter, og hvor grensen egentlig gikk. I dag kan du tegne et ganske nøyaktig kart, siden vi har fått TV og radio som selvforsterker troen på det norske som noe særegent. Derfor blir nasjonalisme det stikk motsatte

Som et lite tankekors om nordmenn og nasjonalisme. Slik er det fremdeles den dag i dag:

Sitat

An irony of this invention of nationhood is the fact that those individuals who most strongly promoted the idea of Norwegianness as a rural form of life, were themselves urban and highly educated people - their daily life was very far removed from that of the simple peasants whom they defined as the carriers of national identity. It was the urban middle-class, riding on a pan-European wave of 19th century romanticism, which decided on rural folk costumes, folk dances and fairy-tales as central national symbols towards the end of the nineteenth century.1 The farmers who actually wore the "typical" costumes and danced the "typical" dances were less likely to see them as "typically Norwegian" (Østerud, 1984).

Nasjonalisme begynner å bli farlig når man kobler etnisitet opp mot denne tanken, slik som allerede blir gjort her:

freddy85 skrev (11 timer siden):

Ja, bare å legge seg flat å godta at andre folkeslag tar over landet.

Vi er jo tross alt elendige til alt tydeligvis

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...