Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Angående Fastleger og tilgang til journal


Gjest 3106e...2f5

Anbefalte innlegg

Gjest 3106e...2f5

Kan alle fastleger gå inn på min legejournal? 
 

Jeg går til Fastlege A i Oslo Sentrum, kan da Fastlege B på for eksempel Grunerløkka gå inn å lese i min journal?

Er det mulig å kreve utskrift av tilgangslogg fra fastlege?

Tenker da ikke på kjernejournal som ligger på minhelse

Anonymous poster hash: 3106e...2f5

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 92cbf...0cb

Nei. Vet det arbeides for bedre tilgang rundtom på journaler.. slik det er nå er det ikke mulig. En fastlege på samme kontor som fastlege A kan lese journalen din om du får time hos vedkommende, men vice verca fungerer ikke på tvers av kontorer. Det med tilgangslogg må du nok spørre legen/legekontoret ditt om

Anonymous poster hash: 92cbf...0cb

Lenke til kommentar

Hei.

Dette er et godt spørsmål. Synes at det er fint at folk bryr seg om taushetsplikt og andre pasientrettigheter de har.

Som du har fått svar her ovenfor så kan fastlege B ikke se din legejournal hos fastlegekontor A direkte. Det vil si at han ikke har automatisk tilgang til din legejournal der.

Det som kan skje er at fastlegekontor A sender over din journal til fastlege B uten at du ber om det og/eller at fastlege B tar en telefonsamtale til fastlege A for å drøfte dine medisinske opplysninger eller ber fastlege A om å videresende deler av eller hele din journal hos fastlege A.

Jeg har fått inntrykk av at helsepersonell kan, om de vil, søke opp hva din nye fastlege heter. Dette via denne nettsiden; https://register.helsedirektoratet.no/Flr/Login?returnUrl=/Pasientensfastlege

Derfor kan i teorien fastlegekontor A finne ut av hvem du har byttet til å sende over journal på eget initiativ.
 

Jeg tror ikke det samme gjelder for tidligere fastleger. Dersom du har sagt navnet til fastlege A muntlig til fastlege B, gitt et dokument til fastlege B hvor navnet hans står eller har en medisin i din resepthistorikk via reseptformidleren eller din kjernejournal hvor navnet til fastlege A eller fastlege A sitt legekontor står, så vil fastlege B kunne få mistanke om at dette er en person som har medisinske opplysninger om det og selv ta kontakt.

Ifølge lovverket så bryter de faktisk ikke loven ved dette.

Det står i lovverket at helsepersonell skal kunne anta at pasienter ønsker at deres helseinformasjon deles mellom relevante helsepersonell.

Likevel så står det også eksplisitt at pasienten kan motsette seg en slik deling i alle tilfeller, utenom i de få enkelttilfellene hvor akkurat den informasjonen man ønsker sperret er nødvendig å dele for å hindre fare for liv og alvorlig helseksade.

Dersom det er rimelig grunn til å anta at pasienten ville ha motsatt seg delingen om de hadde blitt spurt, så er det også lovfestet at delingen ikke skal skje.

Altså, dersom du sender en anmodning om sperring av din journal til legekontor A rett før du bytter fastlege og så bytter fastlege, så kan fastlege B ikke få tilgang til noe i din journal hos fastlege A. Dette så fremt det ikke er snakk om opplysninger som er nødvendige å dele for å hindre fare for liv og alvorlig helseskade.

Pasienter har også rett til å sperre journal fremover i tid, det vil si at du ikke trenger å bekymre deg for å sperre journal hos fastlege A og deretter ha en legesamtale hos fastlege A etter at du har sendt anmodningen. Du kan presisere at du ønsker at sperringen også skal gjelde fremover i tid, det vil si at du ønsker å på forhånd sperre dokumenter som kan komme til å bli lagt til i journalen din.

Håper at dette er til hjelp for deg!

Endret av LurenD
En litt uklar setning.
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Etter hva jeg har skjønt kan man kreve/la være å ta med journal til annen lege. Det vil jo da ikke være lov at en lege henter en pasients journal fra en annen lege uten samtykke fra pasient.

Leger kan se reseptlisten og utredninger fra sykehus.

Forøvrig kan man be om låste resepter slik at ingen har tilgang til denne. Det finnes også noen alternativer for resepter, og dette kan leses om på nett. Apotek, helsenorge osv. har utfyllende info.

Når det gjelder logg over innsyn kan man be om dette, men jeg har lagt merke til at dette ikke virker slik det skal. Når jeg ser på utredninger på sykehus får jeg ingen informasjon om at mine fastleger har vært inne å sett. Andre avdelinger på andre sykehus kan også se uten at dette vises i logg jeg har tilgang på.

Helse og helseopplysninger er et salig rør, helt uten struktur. Epikriser sendes i øst og vest uten at pasient får innsyn/se denne, og disse inneholder svært ofte mye feilinformasjon etter feks. misforståelser og klipp & lim osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...