Gå til innhold

Når teknologi og kapitalisme fører til lavere forbruk, gir det håp for en presset klode


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Brusboksen er et godt eksempel på det som er bra i prinsippet,men forøvrig bør ein både for helsa og forbruket slutte å drikke brus. Det er det mest effektive! Altså være fornuftig! Det er ein trussel mot miljøet at vi utfører reklamestyrte handlingar. Disse fører til høgare forbruk enn fornuftig er. Kapitalisme bra,men reklame nei!

Lenke til kommentar

Forfriskende å en sjelden gang høre en teknologioptimist i mengden av dommedagsludditter. Asketisme er stort sett det foretrukne virkemiddelet fra de fleste miljøvernorganisasjoner og mange, inkludert nobelpriskandidat Greta Thunberg, avviser kapitalismen som verktøy totalt. Det finnes også presumptivt oppegående personer som i fullt alvor mener at menneskeheten helt umulig klarer å tilpasse seg noe som helst av klimaendringer.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ølbokser..

Forøvrig har undersøkelser også vist at "jaget" om å alltid spise sunt har negativ effekt på helsa og kan til og med redusere levealder.

Interessant artikkel, selv trodde jeg at utnyttelse av kapitalisme fremmet ett større forbruk. Tenker da at vi er kommet inn i en bruk og kast generasjon/mentalitet, hvor økonomisk situasjon i feks Kina vs "vesten" gjør det billigere å produsere en ny vare på andre siden av kloden, transportere den halve verden, erstatte og kaste den defekte varen - enn å reparere.

Det blir også betryggende nevnt av verdens befolkning trolig har ett tak rundt 11 milliarder, men husk globalt ressursforbruk bestemmes ikke av antall folk, men av hvilken velstandstatus gitt folkegruppe har. Det kan hende at vi stagnere på 11 milliarder, men da vil også gjennomsnittlig forbruk øke.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

På veien mot ei bærekraftig befolkning på jorda vil man på eit eller anna tidspunkt innsjå at dagens 52 personer per kvm er for mykje.

Kapitalismen er neppe svaret da den totalt sett er drivaren for all menneskeskapt forureing på jorda. Presset mot jorda's ressurser er rett og slett blitt for stort. Etter kvart som teknologi, fornuft og fakta belyser problema man skaper med dagens forureining, vil den einaste reelle løysinga bli å redusere befolkninga. Spørsmålet blir dog om menneska får muligheten til å ta tak i dette sjølv eller om det tvinger seg fram andre senarier.

Lenke til kommentar

En underforstått premiss er utelatt i artikkelen. Mye av fremskrittet som presenteres som positiv i artikkelen er gått på bekostning av naturverdier. Den underliggende antakelsen at naturen er et gratis gode, at den ikke har en egenverdi, og at den kan brukes og forbrukes, har ført til at verden er blitt slik den er idag. 

Lenke til kommentar

Ei veldig riktig presisering det der. Det er heilt typisk for dogmet om den nyliberalistiske kapitalismen (slik den tok seg opp under Thatcher og Reagan), å dytte kostnader og ansvar over på andre. Eksternalisering av kostnader er jo velkjend og går utover både naturen og menneske, men det foregår ei storstilt eksternalisering av ansvar også. Det er heilt typisk for nemde dogme. Kvifor trur du det er så stort fokus på kva enkeltindividet kan gjere?

Framgangsmåten kan sporast tilbake til 70-tals kampanjen mot forsøpling i USA med ein grinande indianar (som eigentleg var italienar). Den kampanjen var fremma av organisasjonen "Keep America clean" som var oppretta og sponsa av amerikanske plastprodusentar. Det var jo betydeleg lettare og betre for "business" å skulde på forbrukaren enn å gjere grep for å redusere eigen miljøpåvirkning og produksjon.

Dessverre er det fleire som trur denne forma for kapitalisme er den einaste mogelege og særskilt USA mistek denne forma for kapitalisme for å vere det same som demokrati.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...