Gå til innhold

Equinor – fortsatt et oljeselskap med fornybar som «attåtnæring»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"vil Equinor trolig selge seg noe ned og få inn investorer som pensjonsfond, som har lavere avkastningskrav."

Savner den langsiktige tankegangen som lå til grunn da vannkraften i Norge ble bygget ut.

Tenk om den samme tankegangen hadde vært rådende da markedet tok over strømsalget i 1992.

Tenk om politikerne den gang innførte el-sertifikater, og vi startet utnyttingen av vinden og bølgene i Norsk Økonomisk Sone?

I dag hadde vi da hatt 30 TWh mer fornybar energi til rådighet, og kunne vært batteriet for kraftbørsen Nord Pool.

I 2019 var forbruk og produksjon nokså likt, og slik det er så har vi ikke mye å selge i et normalår.

Mye nedbør i vinter gjør at vi for tiden ligger over normalkurven for magasinfylling, og kan eksportere. Noe vi også gjør, og i går var det gode inntekter på eksport ved at strømprisen i Sverige og Danmark var dobbel så høy som i Norge.

Hvorfor ikke tenke på eksport av strøm på samme måte som med olje og gass?

Olje og gass blir presset ut av markedet, mens strøm blir en viktigere og viktigere vare i årene som kommer.

Håper MDG tvinger Statkraft hjem igjen dersom de får en hånd på rattet etter 2021, og starter med å realisere programposten om 100 TWh fornybar energi fra havet.

Equinor er et olje- og gassselskap, og aksjonærene forlanger høy avkastning.

En kan med andre ord ikke forvente at Equinor skal konkurrere med seg selv ved å satse stort på fornybar energi.

Grunnen til deres interesse innen fornybar energi er mer for å hindre kritikk.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Alternativet ville vært at Equinor sto fast i stormen og rendyrket petroleumsvirksomhet og tatt all den sjikanen som DET ville medført. Men Equinor presses fra skanse til skanse, og får jammen meg kritikk også for det.

Ryddigst ville vært om Statkraft kunne vært Statens aktør for utviklinbg av fornybar energi.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
ChrisQ skrev (35 minutter siden):

Ryddigst ville vært om Statkraft kunne vært Statens aktør for utviklinbg av fornybar energi.

Tjaa, Equinor har flust av skarpe hoder. All kompetanse er ikke direkte overførbart, men det gir god mening å drive med havkraft hvertfall. De er flinke på sjøen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ledelsen i Equinor er ikke dummere enn enn at de skjønner hvilken vei det går. Hvis de skulle holdt kursen og latt statkraft ta fornybarsatsingen eller skille det ut i et eget selskap, så vil Equinor skrumpe hen og dø. Målet om halvering innen 2050 er sannsynligvis kjempelett å nå, det vil skje nesten helt av seg selv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
1 hour ago, olemars said:

Målet om halvering innen 2050 er sannsynligvis kjempelett å nå, det vil skje nesten helt av seg selv.

Det var det første jeg også tenkte da jeg leste "halvering innen 2050": de skal egentlig ikke gjøre noe som helst. Tiden gjør jobben. De har vel heller ikke skrevet "halvering av utslipp pr fat"

Jupp, det har de skrevet: https://www.tu.no/artikler/equinor-vil-halvere-utslipp-per-produsert-enhet-energi/484598.

Da er det jo kanskje noe annet.

 

Endret av trikola
Lenke til kommentar

Equinor er virkelig store på vindkraft. De har bygd Hywind Scotland og sitter der med meget god teknologi for flytende vindturbiner. De skal snart i gang med svær utbygging på Dogger Bank (3,6 GW med GE's 12 MW vindturbiner). Og de har store prosjekt i USA og snakker med både Japan og Sør-Korea om parker med flytende vindmøller. Det at Equinor er en drivende kraft for utbygging av vind og sol, er utmerket. At de skal eie vindparkene over tid er mindre viktig for meg.

Så all ære til Equinor og lykke til med videre satsing!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

EQNR/ Statoil har på 20 år ikke tjent en eneste krone på sine voldsomme utenlandske investeringer. En apekatt ville ha klart det bedre. Det har skadet Norge i evig tid. Kronen har falt mer enn 40% og kostnadsnivået ligger 60% over snittet i EU. Lønninger til vanlige folk ligger under snittet i EU og vi kan takke udugeligheten i politikken og i dette selskapet for det.

Antagelig har vi gått glipp av 200 milliarder dollar i inntekter; 10 milliarder dollar per år i 20 år.

Den totale mangelen av innsikt blant politikere og ledelsen i EQNR har skadet Norge AS i en en grad som er uten sidestykke, også globalt sett. Selskapet gikk faktisk i underskudd siste kvartal, og q1 må nødvendigvis bli enda verre. Selskapet har fortsatt for 20 milliarder i lik liggende i skapet, grunnet satsing på oljesand og skiferolje. Lengre fra grønt kan man vel ikke komme. Ledelsen har forårsaket den største katastrofen som noensinne har rammet Norge.

Tenk deg hva vi kunne ha fått til med 200 milliarder dollar ekstra i kassa! Imens blir vi blendet av fakenews vi blir matet med hver dag. Faktumet er ( basert på offisielle tall) at 60% av befolkningen ikke klarer å betjene sine økonomiske forpliktelser gjennom sin lønnsinntekt. Det er det ingen andre nasjoner som kan skryte av. I 10 år hører vi at sentralbanksjefen er bekymret for det økende låneopptaket blant norske husholdninger..Som om det er nie folk velger frivillig... i Nederland er renten på innskudd negativ, men allikevel har folk råd til å legge av mer sparepenger enn før... det kunne vi også gjøre om ikke EQNR hadde sløst bort så mye penger, og om ikke Staten og store selskaper skviser vanlige folk for det de har, mens de store gutta nyter godt av manglende regler på Oslo Børs Casino; den eneste børsen i verden hvor det er garanti for å ikke bli dømt for innsidehandel, og hvor rettede emisjer ( overføringer til gutteklubben på bekostning av småinvestorer) er alltid tillatt, mens det kun Jan skje under ekstreme firhokd i resten av verden, Norge har blitt den siste russerstaten, hvor vanlige lønnsmottagere skal betale hele regningen for alle de kjepphester politikere måtte ha, uansett ideologi. De pengesterke betaler ikke til felkesskapet, og får med «loven» i hånd loppe folk for penger som aldri før. Samtidig tvinges vanlige folk innenfor frimerkestørrelse, mens de store gutta kan bevege seg utenfor A1 størrelse. Også her er Norge helt alene. Hverken DAB eller AMS er gjennomført med tvang i andre land, og det er heller ikke noe sted i verden hvor du må betale årlige ulydighetsstraffer på 2000 kroner om du er imot AMS galskapet.

Det er ikke sikkert at de ekstra 200 milliarder dollar ville medført at Staten hadde valgt å kaste tvang, straff, bøter, avgifter osv.som hovedmodell til å undertrykke folk flest, men i de fleste siviliserte samfunn så er tilnærming til de rikeste og de undertrykte mer sivilisert en iAuswitch Norge. Se sammenhengen mellom den udugelige eqnr ledelsen og den tvangen vi vanlige dødelige blir utsatt for av samtlige partier! Imens bør vi kvitte oss med Eldar og den arrogante ukulturen selskapet er innehaver av.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
stBernhardsKløen skrev (1 time siden):

Equinors plan er ganske smart.

1. Bygge ut vindkraft i Europa hvilket gjør en rekke land avhengig av gass i flere tiår. 2. Selg store mengder gass.

3. Profitt.

4. Mange tiår med alt for høye utslipp.

( vind og gass hånd i hånd: https://www.tu.no/artikler/polen-vil-bort-fra-kull-men-det-krever-en-omvei-via-gass/470369 )

Gass aleine har lavere utslepp enn kol, I lag med vindkraft blir utsleppa enda lavere. Eller kva meiner du er alternativet? 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Nimrad:

Ryddigst ville vært om Statkraft kunne vært Statens aktør for utviklinbg av fornybar energi.

Tjaa, Equinor har flust av skarpe hoder. All kompetanse er ikke direkte overførbart, men det gir god mening å drive med havkraft hvertfall. De er flinke på sjøen.

Proton svar:

Det er riktig at Equinor har flust med skarpe hoder. Det er å forvente i landets rikeste selskap med spennende oppgaver, nesten i en monopolstilling på NKS og en lønnsevne bedre enn alle andre. Men "et lett liv i overflod" har også medført at selskapet ikke er spesielt konkurransedyktig i utenverden. I Houston var selskapets ansatte kjent som de med de største husene, flotteste bilene og den korteste arbeidstiden. Selskapet har avskrevet tap i Mexicogulfen på rundt 100 mrd kroner - det vitner ikke om konkurransekraft. Å slippe et selskap med en slik selskapskultur, en svær pengesekk (stort sett tjent i Norge) løs i verden, og med et kunnskapsløst, politisk system i ryggen innstilt på å redde verden fra klimakatastrofe, kan vanskelig lede til annet enn økonomisk katastrofe. Equinors satsing på offshore vind bør skilles ut som eget selskap, gjerne sammen med Statkraft som kan elkraft bedre enn Equinor, og oppkapitalisert slik som Nye Veier. Da kan de vise om offshore vindkraft er lønnsom uten selskapsinterne subsidier fra NKS. Men hvem vil frivilling gi fra seg sugerør i honningkrukken?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Proton1 skrev (4 timer siden):

Nimrad:

Ryddigst ville vært om Statkraft kunne vært Statens aktør for utviklinbg av fornybar energi.

Tjaa, Equinor har flust av skarpe hoder. All kompetanse er ikke direkte overførbart, men det gir god mening å drive med havkraft hvertfall. De er flinke på sjøen.

Proton svar:

Det er riktig at Equinor har flust med skarpe hoder. Det er å forvente i landets rikeste selskap med spennende oppgaver, nesten i en monopolstilling på NKS og en lønnsevne bedre enn alle andre. Men "et lett liv i overflod" har også medført at selskapet ikke er spesielt konkurransedyktig i utenverden. I Houston var selskapets ansatte kjent som de med de største husene, flotteste bilene og den korteste arbeidstiden. Selskapet har avskrevet tap i Mexicogulfen på rundt 100 mrd kroner - det vitner ikke om konkurransekraft. Å slippe et selskap med en slik selskapskultur, en svær pengesekk (stort sett tjent i Norge) løs i verden, og med et kunnskapsløst, politisk system i ryggen innstilt på å redde verden fra klimakatastrofe, kan vanskelig lede til annet enn økonomisk katastrofe. Equinors satsing på offshore vind bør skilles ut som eget selskap, gjerne sammen med Statkraft som kan elkraft bedre enn Equinor, og oppkapitalisert slik som Nye Veier. Da kan de vise om offshore vindkraft er lønnsom uten selskapsinterne subsidier fra NKS. Men hvem vil frivilling gi fra seg sugerør i honningkrukken?

En god ide å skape et kraftig selskap for fornybar energi! Dessverre vil det nok ikkje tjene equinor, som er ute etter å grønnvaske seg sjøl... 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...