Gå til innhold

Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
50 minutes ago, 0laf said:

Godt ikke Jens solgte ut rettighetene rundt Svalbard når han solgte mineralrettighetene for resten av Nord-Norge for noen få millioner kroner.

 

Det er vel ikke helt rett - dette gjelder bare leterettigheter, utvinning blir noe annet.

...Men du er jo inne på noe. La oss no indederlig håpe at det kommer på plass ett regelverk som gjør at vi faktisk får glede av disse ressursene, og at det ikke bare blir private aktører som drar inn fortjeneste. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hadde en liten diskusjon om denne saken med min far tidligere i dag. I tilsvarende artikkel på E24 står det Statsminister Erna Solberg har sagt til E24 at hun vil sikre at ikke Kina blir sittende med for stor kontroll over disse ressursene. Dette stusset jeg litt på. Republikken Kina (ROC) ratifiserte Svalbardtraktaten i 1925, men Folkerepublikken Kina (PRC) ble ikke opprettet før i 1949 da kommunistene vant borgerkrigen og tok over fastlands-Kina. ROC eksisterer ennå, men har i dag kun kontroll over øya Taiwan. PRC har nektet å tilbakebetale gjeld som ble tatt opp før 1949, men de følger altså Svalbardtraktaten som ble signert over tjue år tidligere.

Vi kom ikke til noen konklusjon, men litt interessant var det jo.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
BALT3 skrev (11 timer siden):

Vi kom ikke til noen konklusjon, men litt interessant var det jo.


Kina kritiserte Norge for ikke veldig lenge siden, fordi norske myndigheter så seg nødt til å ta mer kontroll over forskningen på Svalbard.

I denne kritikken gikk Kina inn i Svalbardtraktaten og hevdet sin rett til å drive den forskningen de ønsket, så at de forholder seg til traktaten er i hvert fall helt sikkert, i det minste så lenge den gagner deres agenda.

https://www.highnorthnews.com/nb/overraskende-kina-har-aldri-engasjert-seg-i-politikken-pa-svalbard-sier-jusprofessor

Nå var det nok ikke dette Statsministeren mente når hun ikke ønsket at Kina skulle få for stor kontroll, men at mye av utvinningen av slike mineraler allerede kontrolleres av Kina, både i Kina og i Afrika, og kineserne dominerer markedet.

For andre bedrifter, også i Norge, som trenger slike mineraler, er dette ikke særlig fordelaktig, og det er derfor ønskelig fra norsk side at utvinningen organiseres omtrent som for oljen, at det gies lisenser, og at norske myndigheter forvalter dette på en rettferdig måte, hvor alle som ønsker kan delta.

https://e24.no/energi/i/EoPkxG/regjeringen-aapner-for-mineraljakt-paa-havbunnen-lanserer-oljelov-for-mineralutvinning

Endret av 0laf
  • Liker 5
Lenke til kommentar
KjeRogJør skrev (13 timer siden):

Da er det viktig at man utvikler en metode for utvinning som ikke går på bekostning av natur og miljø.                  Så blir dette verdifult.

Det vil si at verdien av dette funnet er 0.

Det er ikke mulig å sette en pinne i jorda uten at det "går på bekostning av natur og miljø".
At det skal være mulig å hente opp tusenvis av tonn med mineraler fra havbunnen uten konsekvenser er ikke en gang sci fi, det er fantasy.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jag har länge hävdat att ocean mining kommer konkurrera ut flertalet gruvor på land.

Det för att mineralkoncentrationen ske naturligt då det havsvatten som följer med under jordskorpan tränger upp genom havsbotten i superkritisk form, löser metaller som följer med, men då det tränger genom havsbotten kyls det och metallerna fälls ut.

Helium metan och olja följer ofta med i samma kanaler som skapas av superkritiskt vatten som drivs av gravitationskrafter då "redan" sorteringsverket gett havsbotten den dubbla densiteten mot jordens kontinentalplattor.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Store mineralforekomster på havbunnen har vært kjent i mer enn hundre år. Mineralene kan ha sitt opphav som utfelte mineraler i form av mangnesium noduler som finnes i metertykke lag flere steder i dyphavene, eller som "chimneys" over vulkanske sprekker i havbunnen hvor varmt vann bringer "spennende" mineraler med fra jordens indre. Det er gjort mange forsøk på å utvinne slike mineraler, men manglende lønnsomhet har stoppet utviklingen. Men vi går inn i nye tider. Det er helt klart at "det grønne skiftet" vil øke etterspørselen etter noen elementer som f.eks. kobolt som kan høstes fra havet. Og som en "stormakt" på havet, med god kompetanse innfor marin teknologi, offshore virksomhet og metallurgisk industri, er mineralhøsting på havbunnen et område hvor vi kunne bli gode. Det vil være en langt mer fremtidsrettet virksomhet å begynne å se på slike muligheter fremfor å bruke/kaste bort masse penger på disse hersens vindmøllene og elektrifiserng av våre plattformer som må være bortimot verdensrekord i kunnskapsløs dumskap.

 

Lenke til kommentar

Sturle S:

Dette er den nye oljen. No kan vi droppe det tullet om å flytte iskanten nordover, og frede Lofoten og Vesterålen ein gong for alle.

Proton svar.

At mineralhøsting på sjøbunnen er den nye oljen tror jeg du kan glemme. Absolutt ingen fremtidig næringsvirksomt i landet vårt kan erstatte de enorme og "lettjente" pengene vi har høstet fra vår offshorevirksomhet, med mulig unntak om vi finner en svær gullforekomst i Ulriken. Men vi har alle teknologiske forutsetninger for å bli gode, med det viktige unntaket at vi har ledere som ikke har hverken kunnskap, forståelse og vilje til å satse på industriutvikling.

Lenke til kommentar

Hva mener du med "bare blir private aktører som drar inn fortjeneste" Selvfølgelig er de private som må foreta utvinningen. Det er ingen andre som er i stand til det. Av fortjenesten skal jo private aktører betale for all offentlig forbruk. Det er ingen andre plasser pengene kommer fra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...