Gå til innhold

Noen som har gått voksenlærling/hjelpearbeider i voksen alder?


Hotel Papa

Anbefalte innlegg

Utdannet ingeniør, bikka 30år og lei av kontorjobb. 

Tidligere lest om andre i min situasjon som har fått seg en mer praktisk rettet jobb, da som voksenlærling eller hjelpearbeider/hjelpemontør for å senere ta fagbrev eller svennebrev og deretter bli fagarbeider. 
Jeg skjønner at man må jobbe i 5år(?) før man kan ta fagprøven eller svennebrev som privatist - noe som også innebærer x-antall år med dårlig lønn. Men lav lønn funker dårlig når man sitter med bolig- og studiegjeld. 

Villig til å ofre noe inntekt for å holde på med det jeg liker, men 90kr/timen er ikke bærekraftig i det hele tatt. 

Så, noen av dere som har gått denne veien i voksen alder? Tok dere direkte kontakt med en bedrift for å få plass? Gikk du gjennom opplæringskontor? 
Tips til hvor jeg burde starte hvis jeg vil endre kurs i mitt yrkesliv? 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er mulig å få praksiskandidat-stilling med full basislønn. Jeg jobber i anleggsgartnerbransjen, er voksen, og begynte som vanlig "spesialarbeider" (aka potet uten utdanning). De ønsket at jeg skulle ta fagbrev. Vet ikke hvordan, men de fikk meg inn som vanlig (voksen) lærling i stedet for praksiskandidat, slik at læretiden ble 4 år, ikke 5. I og med at jeg ble ansatt som spesialarbeider først, fortsatte jeg med denne lønnen (192 kr) når jeg ble lærling. Ja, dette er dårlig betalt, men det er ikke u-lønn i dette yrket. Jeg ville bare kontaktet firmaer i den bransjen du ønsker å begynne i, det gjorde jeg. Jeg har inntrykk av at de fleste i anleggsbransjen kaster seg etter deg hvis du snakker norsk og godtar lønna for det den er. Min bedrift er godkjent av SOA, som er opplæringskontoret for anleggsgartnere. Da fikk jeg automatisk kontakt med disse som hjelper til og følger opp alt som har med opplæring og læretida å gjøre. Praksiskandidatene i min bedrift har også blitt linket til disse.

Vet dog ikke hvordan det er å gå gjennom opplæringskontoret direkte.

De fleste norske bedrifter er avhengige av norske arbeidere som kan lese norsk standard, tegninger og krav på norsk, og er villige til å lære opp. Eneste problemet for din del kan være lønna. Er du vant med ingeniørlønn kan det hende du må senke forventningene dine kraftig.

Lenke til kommentar
fidos skrev (12 timer siden):

*snip*

Takk for svar! Timelønnen du forespeiler er betraktelig lavere enn det jeg har nå, men så er spørsmålet om høy timelønn er verdt det hvis man ikke trives med det man gjør. Det viktigste er jo at ting går rundt i privatøkonomien.. 
 
Jeg får ta en liten ringerunde og høre. Følte du at det var interesse for å ta inn ufaglærte? Eller måtte du ringe land og strand rundt før noen tok agnet? 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...