Gå til innhold

Bruker biovoks til varmelagring– løser tre problemer på én gang [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1. Med 1/4 av volumet må vel det bety at temperaturen løftes ca 4 ganger høyere for å få samme varmekapasitet. Noe som også vanskeliggjør bruk av varmepumpe. Med andre ord begrenses man til motstandsoppvarming (elkjel), gasskjel og lignende teknologier. Målet med dette teknologivalget er altså ikke høy energieffektivitet, men kompakt energilagring. Hadde de ofret bare noen få kvadratmeter ekstra i full takhøyde kunne de reduser energibehovet kraftig.

2. Biovoks er et brennbart materiale med svært høy antennelsestemperatur. Omtrent som paraffin, stearin, eller diesel, bare at det kreves ennå høyere temperatur før det brenner. Hvis blokka brenner og det lekker flytende biovoks ut av systemet så vil det fôre brannen. Jeg er skeptisk til brannsikkerheten i dette systemet. Et vannmagasin ville ikke hatt den samme risikofaktoren.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Hei Simen, 

Takk for kommentarer. Det du skriver var ikke helt riktig:

1. Den teknologien trenger bare 1/4 volumet av en tilsvarende vannmagasin fordi PCM materialet har ca. 4 ganger høyere energilagringskapasitet per volum enn vann over det samme temperaturområdet. Dette er på grunn av faseforandring av biovoks fra væske til fast fase (virker også motsatt) ved 37 C. Det blir ikke noe behov til å øke temperaturløft. Mer kompakt betyr også mindre varmetap, siden dette er mest avhengig av eksponert areal til luft.

2. Brannsikkerhet ble selvfølgelig evaluert og håndtert på forhånd. Antennelsestemperatur til biovoks ligger veldig høyt (over 230 C) og design av berederen er laget slik at isolasjon, tetthet og veggtykkelse beskytter mot lekkasjer eller antennelse av biovoks over mer enn nok tid det tar for å håndtere en mulig brann i bygningen.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...