Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

6 hours ago, xRun said:

Tall fra VG's coronaoversikt for mandagen (oppdatert etter midnatt)

5 kommuner (opp fra 3) nå med stigende trend: Bergen og Fredrikstad lagt til.
trend.png.01e9c1e86e2080073270df568e5eb45f.png


Kommuner med registrerte tilfeller mandag, rød uthevet kolonne:
1763941782_Norge03aug2020.thumb.png.1610d03855db87c4d2afa9b8b8eb44f5.png

Det der er jo bare ca halvparten av tilfellene. 66 nye i går. Voldsomme tall 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

FHI: Hurtigruten brøt avtalen

FHI sier Hurtigruten brøt avtalen de hadde om å varsle passasjerene som var om bord på den første seilasen.

FHI skriver i en e-post til VG  at de hadde et møte med Hurtigruten der det ble forklart at Hurtigruten måtte varsle alle passasjerene på seilasen 17.-24. juli, noe de bekreftet at de skulle gjøre.

– Vi ble ikke informert om at Hurtigruten deretter endret standpunkt og ikke varslet passasjerene. Først fredag forstod vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, skriver avdelingsdirektør Line Vold.

FHI sier de ble varslet av kommuneoverlegen i Hadsel varslet midt på dagen onsdag. Hurtigruten skulle ifølge kommuneoverlegen varsle passasjerene.

 

Senere onsdag meldte kommunelegen i Hadsel at Hurtigruten ikke ville varsle de andre passasjerene.

– Vi hadde da et møte med Hurtigruten der vi forklarte at de måtte varsle alle passasjerene på aktuelle seilas, og de bekreftet at de skulle gjøre det, skriver Vold.

De legger til at de ville vurdert å publisere informasjon om saken fra FHI hvis de hadde fått vite at Hurtigruten ikke holdt avtalen om å varsle passasjerene.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/g7gALa/fhi-hurtigruten-broet-avtalen

Lenke til kommentar
Sitat

Barn bekreftet smittet etter å ha vært passasjer på Hurtigruten

To personer som bor i Trondheim er bekreftet smittet av koronaviruset etter å ha reist med Hurtigruten.

En av de to er under ti år gammel, og har ingen symptomer. Den andre er i 70-årene, og har lette symptomer.

Trondheim kommune opplyser at de smittede ikke er i familie. Det er ikke klart hvilket Hurtigruteskip de har reist med.

I en pressemelding skriver de at begge er i karantene: En av dem hjemme i Trondheim, den andre i en annen kommune.

Totalt sju Hurtigrute-passasjerer fra Trondheim ble testet for koronaviruset mandag. Én av dem ble testet i en annen kommune.

I løpet av tirsdag skal ytterligere én Hurtigrute-passasjer fra Trondheim testes for koronaviruset.

Trondheim kommune har opplevd massiv pågang på koronatelefonen de siste ukene.

https://www.nrk.no/trondelag/barn-bekreftet-smittet-etter-a-ha-vaert-passasjer-pa-hurtigruten-1.15110570

Lenke til kommentar
frohmage skrev (8 timer siden):

Det vil vel vise seg. Politiet har opprettet sak for å "etterforske om Hurtigruten som foretak eller enkeltpersoner kan ha overtrådt bestemmelser i straffeloven om smittevern,  og/eller bestemmelser gitt i medhold av smittevernloven." (i følge Aftenposten)

Tror vel ledelsen har lett etter mest mulig smutthull i smittevernsloven, så kyniske er en god del desverre. Trist likevel om dette blir slutten på en fin tradisjon og institusjon som Hurtigruten tross alt er.

Lenke til kommentar
Sitat

Ventilasjon avgjørende

De fant at viruset om bord på cruiseskipet spredde seg mest som mikroskopiske dråper som var så lette at de kunne sveve i luften i flere minutter eller mer.

– Slike små partikler var ansvarlig for 60 prosent av smitten på cruiseskipet, mens større dråper sto for 40 prosent av smitten, sier studiets hovedforsker Parham Azimi til VG.

– Hvis du kan lukte hva sidemannen din spiser, deler dere samme luft. Og deler dere samme luft, kan du smittes av han. Da er dere i samme miljø, sier han.

Men dere behøver ikke sitte ved siden av hverandre, påpeker han.

– Aerosoler kan smitte oss innendørs. Slike små partikler kan overleve i gangene på et cruiseskip, i flere minutter. Alt kommer an på hvor god ventilasjonen er: Om luften blir filtrert gjennom gode filtre, og om luften resirkuleres eller hentes frisk inn fra utsiden, sier Azimi.

Kan ha oversett smitte

Han påpeker at andelen smittede om bord på begge cruiseskipene – Diamond Princess og Hurtigruten – er mer eller mindre like.

– På Diamond Princess ble omkring 20 prosent av både mannskap og passasjerer smittet. På Hurtigruten er det omtrent samme ratio, men bare hos mannskapet. Det viser at pasient null antagelig er fra mannskapet, tror Azimi.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/6jmgo8/slik-sprer-smitten-seg-paa-cruiseskip-som-aa-gaa-paa-bar-doegnet-rundt-i-fem-dager-paa-rad

Lenke til kommentar
Sitat

Tre land har bikket FHIs smittekrav – kan bli «røde»

Den siste tiden har både Frankrike, Nederland og Island hatt en stigende smittetrend. Tirsdag bikket alle tre FHIs smittekrav og risikerer nå å bli farget røde.

Kravet for å forbli et grønt land er at landet må ha færre enn 20 smittede per 100.000 innbyggere totalt de siste to ukene.

Frankrike har registrert over 30.000 coronarelaterte dødsfall og over 188.000 smittede. De siste ukene har landet hatt en stigende økning i smitte og stadig nærmet seg FHIs krav.

 

Tirsdag morgen var tallet for Frankrike 19,8, ifølge Det europeiske smittevernbyrået ECDC. Ferske tall fra ECDC i formiddag viser at tallet nå er 21,7.

Også Island og Nederland har bikket FHIs smittekrav, med henholdsvis 21,3 og 20,3.

I Nederland gjelder deg i hovedsak de sørligere provinsene, flere grenser mot Belgia, som allerede er rødt. Island har den siste tiden hatt økt innenlandssmitte, tross strenge test- og karantenetiltak ved ankomst.

Litt skummelt at selv Island mister kontrollen.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Ad6gmx/tre-land-har-bikket-fhis-smittekrav-kan-bli-roede

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Pc Lynet skrev (3 minutter siden):

Oida. Og Island som var i en såpass positiv utvikling. Hva i all verden har skjedd? Noen som kan oppdatere meg med innsikt i hva som har skjedd på Island siden smitten plutselig har eksplodert der?

Lenke til kommentar

De har latt turister slippe inn mot at de tar en test ved ankomst, svaret får man inne ett døgn og hvis den er negativ slipper man karantene. Men man kan lett bli smittet på flyplassen og ikke bli syk før etter ett par dager når man allerede er inne på Island med negativ test.

Endret av Pc Lynet
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Pc Lynet said:

De har latt turister slippe inn mot at de tar en test ved ankomst som må være negativ. Man kan lett bli smittet på flyplassen og ikke slå ut på testen før etter ett par dager når man allerede er inne på Island med negativ test.

Helt utrolig at Islenderene følte det var trygt. 

Hvis det handlet om å redde økonomien, så hadde den fungert mye bedre om resten av økonomien kan fungere normalt og de ga kontantstøtte til turistnæringen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kan forstå Islands åpning for turister. De er så avhengige av den industrien (nesten halve økonomien). De burde likevel hatt to tester med minst 48 timers mellomrom.

Men «mister de kontrollen» selv om landet går i rødt? Det skal ikke rare utbruddet til i en gruppe mennesker før andelen smittede per 100k er stor på Island.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (31 minutter siden):

Oida. Og Island som var i en såpass positiv utvikling. Hva i all verden har skjedd? Noen som kan oppdatere meg med innsikt i hva som har skjedd på Island siden smitten plutselig har eksplodert der?

En ting som kommenteres i nyhetsdekning fra flere land er at over tid har innbyggerne hatt en tendens til å bli mindre opptatt av smitteverntiltak, holdninger glir litt ut med at folk føler de er vant til og klar over hva som skal gjøres, som i mange tilfeller fører til at de ikke gjør det skikkelig. 20sec håndvask gjøres unna på 5sec om overhodet, avstandene blir kortere, samlinger blir større etc.
Spesielt blant yngre rapporteres det også fra flere land at sommeren og godvær har ført til mer samling i større grupper både ute og innendørs på kaféer, restauranter, klubber og barer etc. der dette er tillatt. Dette rapporteres å være noen av faktorene som har påvirket utviklingen i flere land.

Endret av xRun
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (12 timer siden):

Om jeg ikke tar feil har disse folkene som arbeider ikke vært i 10 dagers karantene før de startet og at Hurtigruten mener de har misforstått regelverket ang. hvordan karantene skal gjennomføres? 

Altså... for meg virker det som dette skipet også har coronasmitte som kommer fra ansatte som er kommet fra Fillipinene, og ikke har vært i 10 dagers karantene.

Hvordan kan Norge pålegge folk som ikke er bosatt i landet karantene ved innreise? Filippinske gjestearbeidere har ikke råd til å ta inn på hotell i 10 dager. Karantene med norske hotellpriser blir vel fort 8 000 - 12 000 kr for ti dager på enkeltrom. Turister vil nok heller ikke betale for det. Hvem vil ha mulig Covod-19 smitte inn på hotellet sitt og skal hotellbetjeningen opplyse om det?

Slik jeg har oppfattet det er all karantene i Norge frivillig og ganske fri, fordi man har lov til å gå ut bare man holder nok avstand til andre. Med mindre man vet at man er smittet, for da er det ingen som lurer på om de skal holde seg hjemme eller ikke. Noen har så svak smitte at de ikke merker det selv en gang, så det er nok lurt å komme i gang med testingen.

Hvis man begynner å teste alle ved grensen før innreise, må innlosjering må være klarlagt på forhånd. Hva er egentlig rutinene nå? Sendes folk hjem med første fly ved påvist Covid-19, med fare for å smitte de andre passasjerene? De fleste trenger jo ikke sykehusinnleggelse. Hvilket land er ansvarlig for en turist som reiser gjennom mange land?

Lenke til kommentar
Sitat

New Evidence Suggests Young Children Spread Covid-19 More Efficiently Than Adults

Two new studies, though from different parts of the world, have arrived at the same conclusion: that young children not only transmit SARS-CoV-2 efficiently, but may be major drivers of the pandemic as well.

According to the results, children 5 years and younger who develop mild to moderate Covid-19 symptoms have 10 to 100 times as much SARS-CoV-2 in the nasopharynx as older children and adults.

The researchers found that although young children had a somewhat lower risk of infection than adults and were less likely to become ill, children age 14 and younger transmit the virus more efficiently to other children and adults than adults themselves.

https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/07/31/new-evidence-suggests-young-children-spread-covid-19-more-efficiently-than-adults/#624e26b219fd

Lenke til kommentar
  • Gjest endret tittelen til Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon
  • Gjest avklistret denne emne
  • Evil-Duck låste denne emne
  • Evil-Duck gjenåpnet denne emne
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...