Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Just now, Pc Lynet said:

Som forventet det. Det har hele tiden kommet signaler på at man ikke blir immun eller at immuniteten er kortvarig. 

Det gjør også en fungerende vaksine mindre sannsynlig. 

Dersom antydningene fra Sør Korea også stemmer - hvor viruset "går i hi" i cellene våre og kan blusse opp igjen, er dette en sykdom vi aldri blir kvitt 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
2 hours ago, henrikwl said:

"Å finne ut av ting kollektivt" fører til at vi forklarer lyn og torden med at en kar er ute og rir over himmelen i ei vogn trukket av geiter, og smeller med hammeren. På samme måte som at vi nå er avhengig av arbeidsdeling (det er ikke mulig for ett enkelt menneske å besitte alle ferdighetene som skal til for å være helt selvberget med den levestandarden som er normalen i dag) så er vi også avhengig av kunnskapsdeling fordi det er ikke mulig for ett enkelt menneske å lære seg alt her i verden. Grunnen til at en utdanning for alltid vil være overlegent googling er at den beste måten å lære noe på er å lære av noen som kan det før. Det er det utdanning er – man lærer hos noen som allerede kan det – og kan vise til hvorfor. Googler du finner du bruddstykker og løse tråder i øst og vest og har ikke forutsetninger for å klare å sette alle enkeltdelene sammen til et helhetlig bilde. Prøv å pusle sammen et puslespill uten å ane noe som helst om hvordan det skal se ut når det er ferdig.

Blind høne finner også korn. Her i tråden bruker vi en god blanding av etterpåklokskap og skråsikkerhet og, koblet med god gammeldags menneskelig psykologi så husker vi alle tingene vi fikk rett i og glemmer glatt alle de punktene vi tok feil på.

Nå har tinnfoliehattene virkelig tatt av. Snakk om å ha bløt hjerne. Noen folk mangler tydeligvis kritisk sans over hva som flyter av informasjon på internett. Begynner å føle meg priviligert over hvilket livslotteri jeg selv trakk ;)

Quote

5gbrann-1280x720.png

Briter lurt av konspirasjonsteori på Facebook.

BBC melder at en rekke 5G-master i England vandaliseres av konspirasjonsteoretikere som mener tårnene sprer corona.

https://itavisen.no/2020/04/06/mener-5g-tarn-sprer-corona-setter-fyr-pa-dem/

Lenke til kommentar
henrikwl skrev (3 timer siden):

Jeg skulle ønske at vi kunne slutte å overvurdere Google College. Smittevern er ikke strikkeoppskrifter. Sistnevnte kan man utmerket godt google og få nytte av, men for kompliserte fagfelt vil ingen mengde med googling kunne komme i nærheten av årevis med målrettede studier ved et studiested som har et pedagogisk og faglig opplegg etterfulgt av årevis med felterfaring.

Hverken min, eller din, eller noen her i denne trådens mening om smitteverntiltak er noe annet enn tidsfordriv og det er definitivt ikke noe som bør tas alvorlig på noe nivå. Med mindre en av oss her har relevant utdanning og erfaring, så klart.


Generelt sett enig, men smittevern og epidemiologi er samtidig brede fagfelt, men som ikke nødvendigvis har lange studieløp og spesialiseringer.

De fleste av de som anses å være eksperter er faktisk allmennleger, enkelte har spesialisering som infeksjonssykdommer eller lignende, og det tilbys epidemiologi ved enkelte universiteter, for eksempel i Bergen, som tas over ett semester og gir hele 2 studiepoeng.

Det er faktisk ikke slik at epidemiologi er noe 5-årig masterutdanning som tilbys noe sted.

De som jobber med dette i årevis og titulerer seg som epidemiologer, har selvfølgelig enorme mengder kunnskap vi andre generelt ikke har, men samtidig er det snakk om et nytt patogen, som ingen visste noe som helst om for et par måneder siden.

All kunnskap en ekspert har om andre virus, smittevern og epidemier er sikkert nyttig også i slike tilfeller, men en "ekspert" som ikke har lest seg opp på alt som har kommet av forskning på dette viruset de siste ukene, og som baserer seg på kunnskap om influensa, SARS og andre patogener, vil fremdeles ligge langt bakpå og ta feil i det meste, ettersom dette viruset oppfører seg annerledes.

På samme måte er det fullt mulig for folk flest å få forholdsvis god kunnskap om nettopp dette viruset, man trenger ikke vite alt om ebola, norovirus, HIV m.fl. eller ha felterfaring fra andre sykdommer, for å lese seg opp om SARS-CoV-2 på nettet.

Jeg tror du undervurderer Google College, uansett hva man har av tidligere erfaring og kunnskap, om man har jobbet i 50 år som epidemiolog e.l., så er alle i samme båt nå, selv ekspertene må bruke nettet til å lese seg opp på enorme mengder ny data og forskning om et nytt patogen som ingen vet noe om fra tidligere, og smitteverntiltakene vil være annerledes enn for andre sykdommer, men det er samtidig åpenbart at noen som har jobbet med dette i årevis vet mer om modeller og generelle tiltak og deres effekt osv. men igjen, det er så å si ingen som har noen relevant spesialisterfaring.

Se på noen av ekspertene som nevnes ofte i mediene, Anders Tegnell og hans forgjenger Giesecke er begge allmennleger, som senere har spesialisert seg i infeksjonssykdommer, ingen av de har spesifikk utdannelse innen smittevern eller epidemiologi.

Jørn Klein er en av norges fremste smitteverneksperter, men er biolog med spesialisering som virolog.
Folkehelseinstituttets egen smittevernekspert, Preben Aavitsland, tidligere statsepidemiolog i Norge, er allmennlege uten relevant spesialisering, og er kommunelege i Arendal.
Folkehelseinstituttets fagdirektør, Frode Forland er allmennlege uten relevant spesialisering, kommunelege og fylkeslege.
Helsedirektør Bjørn Guldvog er allmennlege, spesialisering innen nevrologi og sosialmedisin.
Mads Gilbert som stadig uttaler seg, er allmennlege uten relevant spesialisering.
Gunhild Nyborg, skremselsdamen på NRK, har nettopp fått sin doktorgrad, i medisinering av de eldre, og jobber med revmatologi.
Unntaket må kanskje være Bjørg Marit Andersen som er professor i hygiene og smittevern?

Alle disse må lese de samme rapportene og nyheten vi andre leser for å sette seg inn i dette viruset, deres kunnskap om medisin gir de muligens en liten fordel, men å tro at de innehar noen enorm kompetanse i forhold til andre som har lest de samme rapportene og nyhetene, er nok ikke helt riktig.

Nå er det heller ikke vi på forumet som generelt bestemmer hvilke smittevernstiltak som skal innføres, det er flere av de som er listet opp ovenfor som gjør det, så får vi håpe de vet mer enn oss andre?

Likevel er det ikke noe problem å diskutere dette på forumet eller andre slike steder, det blir som å påstå at man ikke kan diskutere landets politikk med mindre man er valgt inn på Stortinget og samtidig har mastergrad i et politisk emne, ettersom det liksom skulle være påkrevet med relevant erfaring og utdannelse for å diskutere noe.

Endret av 0laf
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

En del av oss er vel også nokså priviligerte fordi vi hadde kloke forfedre f.eks. som under svartetdauen holdt god avstand. Kanskje de hadde lært noe, eller var dritheldige å ikke kom i kontakt, men hadde hørt og sett på avstand om mange mysteriske dødsfall. Alt tydet på sykdom, for det må jo ha vært et kjent begrep. Men denne sykdommen var svært dødelig. Ellers så er jo noen etterkommere i fra folk som ellers uansett levde svært grisgrendt.

Så kortvarig observasjon som vi fikk i fra januar til februar var faktisk nok. Vi er velsignet med et informasjonssystem som brukt riktig kan være svært verdifullt. Nå ser jeg meg nokså lei på fagfolk som snakker ned "han der" Google. Google har reddet liv og lemmer også, det er jeg overbevist om.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234
Sexylubb1 skrev (8 timer siden):

Hvorfor tror du at dette ikke også stemmer for USA? 

Fordi analfabetisme ikke har noen sammenheng med hudfarge. Svarte som vokser opp i det norske samfunnet, har like liten sjanse for å bli analfabet som andre. Ifølge Unesco var 62 prosent av voksne analfabeter i Somalia i 2001, og bare 16 prosent av ungene gikk på skole. At svarte amerikanere ligger etter i utdannelse, må ikke på noen måte tolkes som at de er analfabeter. De går tross alt på skole, i motsetning til ungene i Somalia.

Det faktum at somaliere i Norge er sterkt overrepresentert blant corona-ofre, har andre årsaker enn at svarte amerikanere er 3-4 ganger så hardt rammet som andre i USA. Med mindre man finner en genetisk sårbarhet.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Elgen-Hansi said:

"Det er ikke slik at de som dør av covid-19 hadde snart dødd uansett".

I grunn ikke noe nytt med det, men mange som trenger å høre det igjen og igjen likevel.

Flott å se noen som tok feil innledningvis i COVID-19, innrømmet det åpent på TV når han fikk anledning til det. Presentere et viktig og bra formulert budskap.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Benbjo said:

Som forventet det. Det har hele tiden kommet signaler på at man ikke blir immun eller at immuniteten er kortvarig. 

Det gjør også en fungerende vaksine mindre sannsynlig. 

Dersom antydningene fra Sør Korea også stemmer - hvor viruset "går i hi" i cellene våre og kan blusse opp igjen, er dette en sykdom vi aldri blir kvitt 

Selv om en ikke skulle tro at det er mulig. Så tror jeg akkurat denne nyheten kommer til å gi brensel til konspirasjonsteoretikere om at den må være plantet, gitt at den er så "ondsinnet" type virus. På linje med HIV sånn omtrentlig, selv om HIV muligens er noen hakk verre.

Det er alltid håp. Kanskje de som i snitt går igjennom denne infeksjonen 5 ganger eksempelvis får en bedre immunitet. Det vet man f.eks. ikke riktig enda.

Lenke til kommentar
Miri skrev (23 minutter siden):

Fordi analfabetisme ikke har noen sammenheng med hudfarge. Svarte som vokser opp i det norske samfunnet, har like liten sjanse for å bli analfabet som andre. Ifølge Unesco var 62 prosent av voksne analfabeter i Somalia i 2001, og bare 16 prosent av ungene gikk på skole. At svarte amerikanere ligger etter i utdannelse, må ikke på noen måte tolkes som at de er analfabeter. De går tross alt på skole, i motsetning til ungene i Somalia.

Det faktum at somaliere i Norge er sterkt overrepresentert blant corona-ofre, har andre årsaker enn at svarte amerikanere er 3-4 ganger så hardt rammet som andre i USA. Med mindre man finner en genetisk sårbarhet.

De med mørk hud har ofte alt for lave nivåer av d vitamin når de lever i typisk vestlig deler av verden, og hvis man i tillegg ikke er særlig utdannet eller vet særlig om helse supplerer de vel heller ikke med noe.

 

Endret av DaniNichi
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quote

London styrker sikkerheten etter at ni koronasmittede sjåfører har dødd

London tar grep etter at minst ni bussjåfører har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det melder NTB. 

London-ordfører Sadiq Khan opplyser at myndighetene i byen samarbeider med busselskapene og fagforeninger for å beskytte arbeidere og passasjerer.

De nye tiltakene innebærer blant annet nye skjermer for sjåfører, mer renhold og tiltak som bidrar til økt sosial distansering.

Bussjåførenes fagforeninger sier at de nye tiltakene vil redusere risiko, men har bedt om ytterligere tiltak.

Storbritannia har registrert over 55.000 smittetilfeller.

Beth-Kajsa Elveos

https://www.aftenposten.no/koronaviruset

Lenke til kommentar
13 minutes ago, Jarmo said:

Maskene/munndbind holder ikke mål for sykehus, blir slik når fagfolk ikke får si sitt. Skandale for Finsk regjering.

https://www.hbl.fi/artikel/kinesisk-skyddsutrustning-holl-inte-europeisk-standard/

Sier kanskje sitt?

Quote

De delas i stället ut till hemvården och äldreomsorgen.

Men, dersom det bare er til pasienter for å bremse flyktig hosteluft så..

Lenke til kommentar

Det ligger ikke lenger an til 5-10k døde i slutten av måneden, men det kan fremdeles passere tusen. Dobling av døde var sagt å ta under 4 dager, men tar nå ca 6 dager. I dette tempoet ligger det an til ca 1200 døde 2. mai men det kommer an på utviklingen videre.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
Quote

Høie: Mer testing og bedre sporing viktig for mer åpning

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) klargjorde onsdag hva som må til for at flere av de restriktive tiltakene skal kunne bli lempet på.

– Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og vi er enige om at mer testing, bedre sporing og rask isolering av smittede vil være veldig viktig i neste runde, hvis vi skal åpne samfunnet mer og ha mindre inngripende tiltak, sa Høie på en pressekonferanse onsdag.

Regjeringen lettet tirsdag på noen av de mest inngripende tiltakene. Det ble blant annet klart at barnehagene åpner igjen 20. april og barneskolenes 1.–4. trinn én uke senere. Høie er glad for at også Oslo, til tross for høyere smittetall og stor befolkning, har bestemt seg for å følge de nasjonale rådene.

Samtidig er fremdeles mange sektorer og områder av samfunnet preget av nedstengning. Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni, reiser utenlands frarådes på ubestemt tid og hytteforbundet gjelder til 20. april.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) oppfordret nordmenn til å komme seg ut på tur i påskedagene, men unngå å utsette seg selv for unødig fare.

– Unngå å tenne bål i naturen, ikke ha fest eller samlinger, ta en båttur på fjorden, men bruk redningsvest, vis turvett, vis båtvett og i det hele tatt, bruk hodet, sier hun.

Mæland varslet samtidig at tiltakene kan bli strammet til igjen, hvis epidemien på ny skyter fart.

(NTB)

Beth-Kajsa Elveos

https://www.aftenposten.no/koronaviruset

Lenke til kommentar
  • Gjest endret tittelen til Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon
  • Evil-Duck låste denne emne
  • Evil-Duck gjenåpnet denne emne
  • Gjest avklistret denne emne
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...