Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

16 minutes ago, KalleKanin said:

Vel, i Norge verdsettes eldre mindre enn unge friske. Sånn er det bare. Vi kunne garantert brukt titalls milliarder på å forlenge liv til de eldre med et par år ekstra, men da måtte man prioritert ned mye annet viktig.

Gjennomsnittlig alder på de døde er vel foreløpig godt opp i 80-årene, så statistisk hadde de nok ikke lenge igjen uansett.

Hvordan ser den verdimodellen ut? Foreldre og besteforeldre er store ressurspersoner i barnas og barnebarnas liv. De hjelper til med å få hverdagen til å gå rundt for mange.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Theo343 skrev (1 minutt siden):

Hvordan ser den verdimodellen ut? Foreldre og besteforeldre er store ressurspersoner i barnas og barnebarnas liv. De hjelper til med å få hverdagen til å gå rundt for mange.

Jeg liker å snakke med gamle folk. De har en utsøkt sans for humor mange av dem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
13 minutes ago, Oddvardm said:

Kan nok diskuteres. Hvem som er medlem i NHO er ikke som i LO. NHO er bedrifter med alle sine eiere. De skal se etter medlemmene sine, men mistenker litt renkespill her. Hvor mye kan vi skvise ut av pengebingen er nok et motiv å ha i baktankene.

Klar over hva NHO er ja :) Og jepp du er nok inne på sporet.

Lenke til kommentar
40 minutes ago, 0laf said:


Det døde 45 mennesker bare i Stockholm siste døgn?

Norge og  Sverige startet omtrent likt, Sverige hadde ett tilfelle veldig tidlig, i januar, men spredningen i begge land startet i slutten av februar ... 

Hvor mange flere innbyggere er det i Sverige?

Lenke til kommentar
33 minutes ago, KalleKanin said:

Samfunnet kneler ikke av at gamle dør. Det er nedstegningen som nå kneler samfunnet. 

Kynisk, men sant.

Hvert år dør ca 40.000 i Norge, primært gamle. I Italia blir vel dette ca 9-gangen av dette.  Ganske mange av de som nå dør ville uansett vært en del av disse tallene.

PS:

På verdensbasis er det et fødselsoverskudd på 184.000 hver eneste dag. Så menneskeheten er uansett langt fra truet...

La oss prøve å se litt på det praktiske i dette.

- En stor del av frivillighetsarbeidet og samfunnsdugnadene i Norge skjer fra folk som er eldre og har egne barn ute av huset. Det samme med "styre og stell".
- Det er ofte mennesker som har mer tid til å bidra på arbeidsplassen og større kapasitet til å være faddere fremfor de unge stigeklatrerne.
- Veldig mange unge barnefamilier ville fått en helt annen hverdagsituasjon om de ikke hadde foreldre og besteforeldre til avlasting.
- De eldre sørger veldig ofte for at ting går som smurt både praktisk og økonomisk i de "unge friskes" hjem. Jeg ser nesten aldri en 25-30 åring fikse noe i heimen uten at minst én av de fra eldre garde er med og lærer opp og hjelper. Hvis jeg hadde fått 10-øre hver gang en mamma, pappa, bestemor eller bestefar hjalp "unge friske" så hadde jeg vært milliardær ;)
- Mange arbeidsgivere er eldre mennesker som har brukt et langt liv på å tilrettelegge for arbeidsplasser.

Og en tonn andre ting som eldre mennesker sørger for av både praktisk og økonomiske verdier i samfunnet som mange i dag tar for gitt. Men slik holdninger er mot eldre i dag skulle jeg gjerne sett at samfunnet plutselig måtte klare seg uten dem. Det tror jeg ville være en "rude awakening" for de fleste "unge friske".

De "eldre" er nok mer enn bare noen man kan spøke med på benken i parken gitt. Men det er jo typisk vestlig ignoranse å tenke slik. Det er skammelig hvordan vi ser på eldre mennesker i store deler av vesten.

EDIT:
Jeg har en enslig nabodame på 50 som får så mye hjelp av sine foreldre i 70 åra på huset at jeg lurer på hvordan hun skulle klart seg uten dem.
 

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (10 minutter siden):

Hvordan ser den verdimodellen ut? Foreldre og besteforeldre er store ressurspersoner i barnas og barnebarnas liv. De hjelper til med å få hverdagen til å gå rundt for mange.

Gitt at vi har en begrenset mengde med penger må man sette noen grenser. Vi kunne puttet uendelig med penger inn i helsevesenet. For å kunne prioritere riktig må man da sette noen parametere å styre etter, dvs pris.

Dette ble jo bl.a. diskutert ifm Spinraza:

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/10/23/sa-nei-til-a-betale-for-verdens-dyreste-medisin/

Lenke til kommentar
1 hour ago, KalleKanin said:

Dette gjøres hver eneste dag i den virkelige verden. Legevitenskapen har kommet så langt at man kunne puttet ontrent uendelig med penger inn i helsevesenet.

Og bruker mann penger på noe, må man bruke mindre på noe annet, enten nå eller i fremtiden.

Kanskje det hadde spart mange flere liv å f.eks. bruke disse pengene på bedre kreftbehandling?

Slike tanker kan virke kyniske, men slike avveininger gjøres hver eneste dag også her i Norge.

Om man først skulle gjøre dette, så hadde det vært mer rettferdig å undersøkt kreftens bakenforliggende årsaker. Men, jeg synes man skal ta den kreftbehandlingen man har og heller gjøre den bedre. Investere litt i ny viten, teknologi, forskning og medisiner. Man har jo allerede hatt en runde med spare seg til fant kreftbehandling i regi de rød-grønne med Jens Stoltenberg ved rattet. Jeg husker godt han på stortingstalerstolen stå å lire av seg store goddagmannøkseskaft setninger som svar på hvorfor en eller annen kreftbehandlingsmetode på menn tror jeg det var bli avvist. Det var jo for dyrt må vite, så det er økonomiske spørsmål i kreftbehandling helt klart. Så det ble et nei i fra de rødgrønne.

Men, la oss si at man kikket på de bakenforliggende årsaker, så tenker jeg ikke utelukkende på livsstil, men mer på dette med elde av kroppens fornyelsespotensiale. Når man blir eldre så blir naturligvis kromosomene våre mye kortere. De degenereres ved X antall kroppscelle kopieringer. Denne "råten" starter allerede som spedbarn, men øker vel ganske bra etter ca. 50 kopier av kroppscellen. Og voksne har ikke like fine stamceller som spedbarn.

Dersom man kunne målt dette på noe vis. Så kunne man sett når kreft tiltok noe voldsomt med basis i ødelagt DNA som er krøllet opp på disse kromosomene. Det er ofte at slik ødelagt DNA er roten til kreft.

Men, kreft kan også oppstå spontant ved at en enslig celle får en mutasjon. Vanligvis da, så vil jo cellen gå i programmert celledød, fordi den finner ut at den er ødelagt og er programmert til selvdestruksjon. Men, sånn en sjeldnere gang så fungerer ikke det systemet, det blir til en kreftcelle som har evig liv. Kreftsvulsten legger så ut avleggere som er avhengig av modersvulstens hormonproduksjon for å holde seg i hvile. Straks svulsten skulle miste blodtilførsel, naturlig dø ut, kirurgen skjære den ut eller andre forhold, så våkner hvilecellene opp og blir til friske nye kreftsvulster. Jeg vet ikke om alle typer kreft følger dette mønsteret, man mange typer gjør nok det.

Man kan heller si at det er penger ut vinduet å kurere en kreftpasient som får kreft igjen om 3 år, enn på en som kun fikk det via en tilfeldig mutasjon som ved utryddelse kan gi personen 50 år videre å leve eksempelvis. Det er det økonomi i. Men, jeg foretrekker at velferdssamfunnet forsøker å spandere på å behandle flest mulige typer kreft da, om noen skulle spurt meg om det. Men det var jo et økonomispørsmål, og da har jeg forsøkt å besvare den delen også.

Endret av G
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (8 minutter siden):

La oss prøve å se litt på det praktiske i dette.

- En stor del av frivillighetsarbeidet i Norge skjer fra folk som er eldre og har egne barn ute av huset. Det samme med "styre og stell".
- Det er ofte mennesker som har mer tid til å bidra på arbeidsplassen og større kapasitet til å være faddere fremfor de unge stigeklatrerne.
- Veldig mange unge barnefamilier ville fått en helt annen hverdagsituasjon om de ikke hadde foreldre og besteforeldre til avlasting.
- De eldre sørger veldig ofte for at ting går som smurt både praktisk og økonomisk i de "unge friskes" hjem. Jeg ser nesten aldri en 25-30 åring fikse noe i heimen uten at minst én av de fra eldre garde er med og lærer opp og hjelper.
 

Og en tonn andre ting som eldre mennesker sørger for av verdier i samfunnet som mange i dag tar for gitt.
 

Ingen mener at de eldre ikke har noen verdi.

Men husk at vi primært snakker om veldig gamle mennesker som har opp til flere andre sykdommer i tillegg.

Det er forholdsvis få "spreke 60-åringer" som dør.

 

Edit:

https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/dette-vet-man-sa-langt-om-de-som-er-dode-1.1684395

I Italia er gjennomsnittlig alder på de døde ca 80 år, og så og si alle hadde andre lidelser i tillegg.

Endret av KalleKanin
Lenke til kommentar
2 hours ago, John-B said:

Det er 16(!) personer innlagt på Haukeland Sykehus med Corona smitte. Det er overhode ingen trøkk på sykehusene i Norge i dag.

De 900 dødsfallene kommer i en hel sesong ja, det er i praksis kun 3 måneder, fra Januar til Mars.  I løpet av disse 3 månedene blir omtrent 7000 innlagt på sykehus.

Vi vet ikke med sikkerhet om vi har greid å holde coronaviruset i sjakk. Men la oss si at vi delvis har lykkes med det, så gratulerer til Stortinget som har sørget for at så har skjedd.

Et lavt tall nå er ingen garanti for at det vil bli voldsomt senere i spredningsutviklingen. Derfor så er det viktig å prøve å få målt spredningen nå snart. Kanskje derfor at helsemyndighetene så på muligheten for ettertesting på antistoffer framfor aktiv smittemåling.

  

2 hours ago, John-B said:

Du unngår elegant å svare på spørsmålet. Det er forøvrig overhode ingen Corona-krise i Norge. Det er en potensiell krise, men ingenting tyder på at det blir det ut i fra dataene vi har tilgjengelig i dag. 

Det virker på meg ganske tankeløst å bare slippe viruset til igjen etter all innsats som er lagt ned i å forsøke å holdet det i sjakk.

Endret av G
Lenke til kommentar
Oddvardm skrev (19 minutter siden):

Nå kommer det rapporter som motsier alt som Trump snakker om.

I know. Følger med. Får ofte repetert ting for meg her i tråden. ;)
Det ser også ut til å ha blitt akseptert fra offentlig hold i USA at landet får en lignende utvikling som Italia. Mange forskjellige faktorer, men med forholdsmessig tilsvarende eller høyere tall.

Lenke til kommentar
8 minutes ago, KalleKanin said:

Ingen mener at de eldre ikke har noen verdi.

Men husk at vi primært snakker om veldig gamle mennesker som har opp til flere andre sykdommer i tillegg.

Det er forholdsvis få "spreke 60-åringer" som dør.

 

Edit:

https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/dette-vet-man-sa-langt-om-de-som-er-dode-1.1684395

I Italia er gjennomsnittlig alder på de døde ca 80 år, og så og si alle hadde andre lidelser i tillegg.

Det gjelder også i høyeste grad 70+ åringer., Og man trenger ikke være så sprek for å tilføre mye verdi av de nevnte tingene. 
Jeg ser selvsagt poenget.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

  

2 hours ago, John-B said:

Det er ekstremt naivt å tenke at en ikke skal vurdere de økonomiske konsekvensene opp mot antall liv en potensielt kan redde. En ting er at land med ekstremt dårlig økonomi ikke vil kunne oppretteholde et godt helsetilbud lenger, noe som vil føre til svært høye dødsfall. Men det er mange andre måter dette vil føre til dødsfall og sykdom også. F.eks,  mer enn 260 000 kreft-dødsfall er direkte tilknyttet forrige økonomiske resesjon i 2008-2010 (av kurerbare-typer kreft)

Vi er ekstremt heldig som nordmenn som har et saftig oljefond. Da bør man bruke store deler av det i uår inntil man får i gang balansen igjen er min mening. Oljefondet vil vokse igjen siden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
22 hours ago, Kryptodebunker said:

https://edition.cnn.com/2020/04/01/asia/coronavirus-mask-messaging-intl-hnk/index.html

Forhåpentligvis ikke så lenge igjen til WHO snur, men FHI er for arrogant til å snu. Mye dunning-kruger effekten der i gården, "eksperter" som gir blanke i akademisk informasjon. Som oppgir grunnen til at nordmenn ikke får bruke munnbind er "alle er idioter, ingen kan å bruke det". 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Pc Lynet said:

Altså over 40. tusen smittede bare fordi vi tok hjem igjen noen alpeturister uten særlig videre tiltak enn at dersom de var symptomfrie så kunne de sprade rundt som normalt. At myndighetene ikke en gang vurderte om det kunne være asymptomtomatisk smittemuligheter er jo nokså hårreisende å se nå i ettertid.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, John-B said:

Og hva med deg, hvorfor ikke bare svare på argumenter i stedet for komme med sånt svada? Er det ikke tillatt å stille spørsmål rundt corona-situasjonen, det er kun lov å ha dommedagsprofetier?

Ok, med den holdningen din så risikerer du å ikke få svar på det du lurer på. Er det det som er målet ditt? Kan hende du får svar i fra "bare en influensagjengen da", men det spørs om du da får et godt svar som er brukendes til noe.

Er det å klappe hverandre på skuldrene en løsning på svar tenker du? Nøre opp under det svaret du helst vil ha? Du virker ganske ladet i innleggene. Og da må en forvente at du allerede har bestemt deg for "bare en forkjølelses"-leir.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, John-B said:

Selvfølgelig kan influensa sammenlignes. Det er ikke det samme, men det er svært mange likheter.

Poenget er at noen hevder at økonomi ikke kan settes foran et liv, noe som er feil, og gjøres hver eneste dag. Og poenget mitt står fortsatt: Om ikke det var tilfelle at økonomien settes foran liv, så ville hele landet stenges hver vinter for å redusere influensa-dødsfallene.

Her var det massiv arroganse og grådighet gitt. Godt vi ikke ledes av sånne mennesker. Til og med Trump har mer greie på ting en det her.  ?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...