Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Ja det var med vilje et forsiktig estimat, vurderte først tallet til 10 (med påvist covid-19, høyere uten påvist).

Men så virker det som styresmaktene i Norge har gått inn i en "Ny fase" hvor man ønsker å dempe tallene og derfor får vi kanskje ikke høre om flere enn 5 ved at man bla. venter med å rapportere dødsfall til media, holder flere kunstig i live så lenge sengepostene ikke behøves av andre etc. Alt for å pynte på tallkurvene så lenge man klarer.

Vi hadde omtrent 100 bekreftet syke nesten samtidig i starten og det betyr at vi skulle sett omtrentlig 3-4 døde allerede. I tillegg har vi kanskje en del dødsfall blant eldre som heller skrives til "sesong influensa" for å dempe Covid-19 tallene og at man unngår å teste disse før døden inntrer. (Litt som talltriksing man ser ift. arbeidsledige/stønad etc.)

Jeg tipper vi allerede har et sted mellom 2500-5000 smittede men at den begrensede testingen gir et fullstendig feilaktig bilde (med hensikt).

At man har kjøpt inn 2 nye maskiner til Oslo som tilsammen har en kapasitet på 2800 tester daglig er det også informert ekstremt lite om til publikum som tyder på at testing nå blir noe for "spesielt utvalgte" eks. innenfor de definerte 15 kritiske samsunnsoppgaver ++.

Man har heller ikke gjort noen forsøk på å skaffe testkit man enkelt kan bruke i felten og som gir et forholdsvis sikkert svar på under 15 minutter. (Brukt i andre land med utstrakt testing tidlig i situasjonen).
https://www.biomedomics.com/products/infectious-disease/covid-19-rt/

Så kan man spørre seg om det er fordi man har økonomiske interesser i Norge hvor fagmiljøer jobber med å utvikle egne tester og/eller fordi man ønsker å underraportere situasjonen. ;), Uansett er begge deler forkastelig å vente på.

Men Norge har "ventet" seg inn i en krise og virker nå å være i full "omdømmeskadebegrensnings" modus.
Det er også helt på linje med oppførsel/trender jeg har sett fra offentlig (statlig) sektor når jeg selv jobbet der og hadde godt innsyn i kulissene.

EDIT:
Så kan man hyle om "Jammen vi har jo ikke flere tester, få det inn i hodet ditt". Da må man ta innover seg at det nok har vært en valgt strategi og at det har vært mulig å få tak i flere tester hele tiden, om man ønsket.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
tjavel skrev (1 time siden):

 

Dette er feil tankegang og støttes IKKE av WHO, som sier at man skal bekjempe denne som man ønsker å få den bort med en gang.

https://www.weforum.org/agenda/2020/03/world-health-organization-latest-coronavirus-covid19-news/

 

Som noen andre sa, i teorien så er det 14 dager med portforbud eller at folk er forsiktige så er det over. I praksis ikke fullt så lett men er det som WHO mener vi skal strekke oss etter og hva Kina og Sør-Korea gjorde for å komme seg over det verste.

 

Landegrensene må selvsagt stenges og holdes stengt men verdenshandelen kan fortsette som før. Det er trygt å motta noe fra Kina f.eks siden transporttiden er såpass lenge.

 

Med innsats nå er det tiden det tar å fikse dette bare en blipp i historien, folk er glade over at det har passert og bruker penger som aldri før. Mest reiselivsnæringen som får trøbbel siden man må holde grensene  stengt i lengre tid for å forhindre at virus kommer tilbake til land som har klart å riste det av seg. Dette kan man ordne noe i etterkant, litt mere prekært å stanse virus enn å påse at alle til enhver tid har full lønn.

Det er like fullt norske myndigheters «tankegang», og jeg har adressert hvorfor det er problematisk så jeg vet ikke helt hva du prøver å si?

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Lid/Ran said:

Det er like fullt norske myndigheters «tankegang», og jeg har adressert hvorfor det er problematisk så jeg vet ikke helt hva du prøver å si?

At jeg er enig med det du sier og det er også WHO, og dermed uenig med det som inntil nylig har vært slik som norske myndigheter tenker, at man skulle bare forsøke utsette spredningen. Kunne vært klarere på dette siden jeg tok et utklipp litt ut av kontekst i innegget ditt.

Endret av tjavel
  • Liker 1
Lenke til kommentar
13 minutes ago, Theo343 said:

Ja det var med vilje et forsiktig estimat, vurderte først tallet 10.

Men så virker det som styresmaktene i Norge har gått inn i en "Ny fase" hvor man ønsker å "dempe" tallene og derfor får vi kanskje ikke høre om flere enn 5 ved at man venter med å rapportere dødsfall til media.

Norge har fortsatt nok ICU, og norges evne til å holde folk i livet er høy.

Dødsraten vil stige når sykehusene ikke klarer å gi alle pasientene god behandling. Jeg tipper det vil skje om en uke.

Lenke til kommentar

Noen som vet om antall som har blitt testet? Hvor kan man evt lese det? Alt må offentliggjøres synes jeg. Egen nettside regjeringen starter ang covid-19 som viser live oppdateringer av:

Antall testet
Antall positive tester
Antall negative tester
Antall personer innlagt pga covid-19
Antall døde
Antall friskmeldte
Antall personer i karantene
Antall personer som evt har nektet å bli testet
Antall personer med symptomer som ikke har blitt testet
Aldersgruppe av smittede
Sykdomsstadie (eller hva det heter) av de smittede, altså, kritisk, mild osv.

Osv.

Altså, all denne dataen sitter jo staten på uansett, det går jo sånn her:

Eksempel:
Person med symptomer -----> Blir testet -----> positiv eller negativ test? ----> Negativ ----> Case closed ----> Data sendt til regjeringen
Person med symptomer -----> Blir testet -----> positiv eller negativ test ? ------> Positiv ----> Data sendt til regjeringen ----> Symptene er? -----> Milde symptomer ----> Karantene ----> Data sendt til regjeringen -----> Personen tester negativt etter 4 uker ---> Case closed ---> Data sendt til regjeringen

Alt blir jo sendt til en avdeling uansett, så å skrive en epost adresse i CC tar ikke lange tia... :p Jeg synes vertfall alt skulle vært offentliggjort, og det live. Vi velger lederne, de jobber for oss, da har vi rett til å vite hvordan landet ligger an, spesielt i en krisesituasjon

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Camlon said:

Norge har fortsatt nok ICU, og norges evne til å holde folk i livet er høy.

Dødsraten vil stige når sykehusene ikke klarer å gi alle pasientene god behandling. Jeg tipper det vil skje om en uke.

Derfor det er best å bli syk med engang (om man blir immun etter man blir frisk da)

Lenke til kommentar
21 minutes ago, kim_InnleggNO said:

De første syke var friske og aktive folk i "beste alder" fra skiferier, svært få av disse som dør. 

Hvordan vet vi godt hvem de første syke egentlig var så lenge har vært fri flyt over landegrenser og i samfunnet ellers helt siden desember og de samme har beveget seg fritt på gamlehjem/sykehjem/sykehus og hos sine gamle foreldre? Begrenset testing gir med vilje det bildet (av å ha kontroll og en begrenset smittespredning).

Kriteriene for å teste folk fra FHI var så begrenset og oppkonstruert at det ikke ville gi noe realistisk bilde i det hele tatt. Og det er lang tid etter at vi ant. hadde bærere som smittet norske statsborgere både i og utenfor egne landegrenser.

EDIT:
Det som hadde vært interessant å se er hvor mange som har avgått med døden ifb. med "sesong influensa" og lungebetennelse siden oktober i fjor og fulgt den tallkurven til nå, sett opp mot tidligere år.

Har vi de rådataene tilgjengelig?

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

President Donald Trump møtte forrige helg nok en person som senere har testet positivt for det nye coronaviruset, men trenger ikke å bli testet eller bli satt i karantene, sier Sean P. Conley, lege ved Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trump spiste forrige helg middag med blant annet brasils kommunikasjonssekretær, Fabio Wajngarten, som nå har testet positivt.

Conley bekrefter også at en annen person Trump møtte under middagen senere har testet positivt for viruset.

– Det er ikke behov for at presidenten skal ha karantene, sier han, og legger til:

– Presidenten eksponering med den ene personen var svært begrenset, et bilde og et håndtrykk, han tilbrakte mer tid i nærheten av den andre personen, men alt skjedde før han fikk symptomer.

 

JÆVLA (!) sjeldent jeg gidder å bry meg om amerikansk politikk (gidder 49/50 ganger ikke trykke på en Trump artikkel, er så mye bullshit enten fra han eller fra media som vrir om historien / tar ting ut av kontekst) men dette synes jeg er sånn passelig tja... Idiotisk. Om han er syk, så vil jo fyren smitte andre. En president håndhilser utrolig ofte på andre... 

Lenke til kommentar

STENGER GRENSENE FOR UTLENDINGER

De neste femten dagene nekter Kypros innreise for folk som ikke er innbyggere på turistøya i Middelhavet.

Innreiseforbudet trer i kraft søndag, og bare kyprioter, innbyggere, diplomater, registrerte studenter og annet autorisert personell slipper inn, opplyser president Nikos Anastasiades.

Han bad samtidig kyprioter om å ikke reise tilbake Kypros unødvendig.

Alle private og offentlige utdanningsinstitusjoner på øya blir stengt fram til 10. april.

Anastasiades sa at restriksjonene på øyas delelinje fortsatt gjelder, og at folk bare bør reise mellom den tyrkisk-kypriotiske delen i nord og det gresk-kypriotiske området i sør om at det er strengt nødvendig.

Det er påvist 26 tilfeller av coronasmitte på Kypros, fire av dem er i nord. 

Lenke til kommentar
6 minutes ago, Theo343 said:

Hvordan vet vi godt hvem de første syke egentlig var så lenge det var fri flyt helt siden desember og de samme har beveget seg fritt på gamlehjem/sykehjem/sykehus? Begrenset testing gir med vilje det bildet.

Det blir konspirasjonsteorier. Lite sannsynlig at noen fra Norge drar fra Kina og så til et sykehjem, og eneste eksponentielle vekst er døde gamliser.. 

Endret av kim_InnleggNO
Lenke til kommentar
26 minutes ago, kim_InnleggNO said:

Det blir konspirasjonsteorier. Lite sannsynlig at noen fra Norge drar fra Kina og så til et sykehjem, og eneste eksponentielle vekst er døde gamliser.. 

Så vi er der at vi tenker det er konspirasjonsteorier at norske myndigheter har ønsket å begrense tallutviklingen/tallrapporteringen? Jeg synes det viser seg rimelig klart gjennom bare siste 4 ukers handlemønster og hva de selv har fortalt om hvordan de har hatt fokus på å "dempe" mens de har kjøpt seg tid. Å teste få er en måte å dempe tallene på i en "kjøpe tid" fase.

Ellers konstruerer du jo det mest usannsynlige scenarioet med eksemplet ;)

Men til noe mer konstruktivt.
Hvor ser vi tall over døde av sesonginfluensa og lungebetennelse i Norge siste 3 år frem til nå?

Endret av Theo343
  • Liker 1
Lenke til kommentar
26 minutes ago, Heiheihade said:

President Donald Trump møtte forrige helg nok en person som senere har testet positivt for det nye coronaviruset, men trenger ikke å bli testet eller bli satt i karantene, sier Sean P. Conley, lege ved Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trump spiste forrige helg middag med blant annet brasils kommunikasjonssekretær, Fabio Wajngarten, som nå har testet positivt.

Conley bekrefter også at en annen person Trump møtte under middagen senere har testet positivt for viruset.

– Det er ikke behov for at presidenten skal ha karantene, sier han, og legger til:

– Presidenten eksponering med den ene personen var svært begrenset, et bilde og et håndtrykk, han tilbrakte mer tid i nærheten av den andre personen, men alt skjedde før han fikk symptomer.

 

JÆVLA (!) sjeldent jeg gidder å bry meg om amerikansk politikk (gidder 49/50 ganger ikke trykke på en Trump artikkel, er så mye bullshit enten fra han eller fra media som vrir om historien / tar ting ut av kontekst) men dette synes jeg er sånn passelig tja... Idiotisk. Om han er syk, så vil jo fyren smitte andre. En president håndhilser utrolig ofte på andre... 

Vi nordmenn er veldig ivrige på å kritisere Trump også i denne situasjonen. Norsk media fokuserer i stor grad på det i tillegg  mens det har rådet kaos i egen bakgård.

Derfor er det betimelig å spørre.
Har vi testet norsk regjering og eks. Erna Solberg? Andre ledere i de 15 samfunnskritiske roller? Jeg tror jeg ville fått det med meg hvis vi hadde hørt det og har det gått under radaren blir jeg særs overasket.

Har vi full kontroll på alle Erna har vært i nærheten av siste 3-4 uker ift. bekreftet covid-19? Jeg vet hvertfall at minst én ble satt tidlig i karantene.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Theo343 said:

Vi nordmenn er veldig ivrige på å kritisere Trump også i denne situasjonen. Norsk media fokuserer i stor grad på det i tillegg.

Derfor er det betimelig å spørre.
Har vi testet norsk regjering og eks. Erna Solberg, andre ledere i de 15 samfunnskritiske roller? Jeg tror jeg ville fått det med meg hvis vi hadde hørt det og har det gått under radaren blir jeg særs overasket.

Derfor jeg ikke gidder trykke på artikler om han. Jeg er ingen trump-elsker, men heller ingen trump-hater. Hater eller elsker ingen jeg aldri har sett eller sagt et ord til. Men du har rett, alle statsledere burde teste seg. Jeg finner nada ved å google etter om Erna har blitt testa, så jeg tviler. 

Grunnen for det med Trump var jo fordi han hadde spist middag med en som har påvist corona, har ikke lest at Erna har gjort det samme, men dette "sier jo alt": 

Her glemmer Erna sine egne råd    :nei:

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Erna var tidlig i nærkontakt med en som også ganske tidlig ble satt i karantene. Det er ellers ikke skrevet noe om hva man har undersøkt om de Erna har vært i nær kontakt med eks. siste 4-8 uker. Dette virker man å ha gransket nøyere med andre statsledere enn i Norge. 

Den eneste jeg har sett uttale seg om dette er Erna selv, og det er vel litt som noe man kan forvente av Trump og hans administrasjon? Det kom et spørsmål fra en journalist om den ene personen publikum visste om samt et kort innlegg tidlig i nyhetene (10 sekunder?) og etter det har det vært tyst om Erna og hennes situasjon siste 8 uker.

Hun avfeide også bryskt spørsmålet fra den norske journalisten slik Trump ville gjort.

EDIT:
Jeg er ingen Trump tilhenger, men jeg synes det norske folk kanskje heller bør se på egen statsleder og stille de samme spørsmålene.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Theo343 said:

Erna var tidlig i nærkontakt med en som også ganske tidlig ble satt i karantene. Det er ellers ikke skrevet noe om hva man har undersøkt om de Erna har vært i nær kontakt med eks. siste 4-8 uker. Dette virker man å ha gransket nøyere med andre statsledere enn i Norge. 

Den eneste som har uttalt seg om dette er Erna selv, og det er vel litt som noe man kan forvente av Trump?

Kan ikke forvente en dritt av noen statsledere. Kreves vel ingen utdanning for å bli verken statsminister i Norge eller President i USA. Ser vertfall ut som at i Sverige, der kreves det at du IKKE har MER utdanning enn barneskolen, Sverige later jo enda som om viruset kun er i Kina. Stikke hode i sanden, "kan ikke jeg se viruset så kan ikke viruset se meg heller".

Endret av Heiheihade
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Positive nyheter.

Regjeringen legger milliarder på bordet for å redde bedrifter og jobber
https://www.aftenposten.no/okonomi/i/OpAqBV/regjeringen-legger-milliarder-paa-bordet-for-aa-redde-bedrifter-og-jobber-i-mathallen-maa-180-ansatte-legge-ned-knivene

 

  • Bedriftene skal bare betale lønn til permitterte i to dager. Resten dekkes av staten.
  • Fra den tredje dagen i permitteringen betaler staten dagpenger.
  • Alle flyavgifter fjernes midlertidig, til dels med tilbakevirkende kraft til 1. januar i år og frem til 31. oktober. Lufthavnavgifter fjernes frem til 30. juni.
  • Man får rett til dagpenger dersom 40 prosent av arbeidstiden reduseres (mot dagens 50 prosent).
  • Bedrifter som går med underskudd, kan få tilbakeført skatt de har betalt tidligere år.
  • Eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt.
  • Personlige næringsdrivende som skal betale første termin av forskuddsskatten 15. mars, får utsatt frist for innbetaling til 1. mai.
  • Helsepersonell som har gått av med pensjon, kan mobiliseres til tjeneste uten at løpende alderspensjon faller bort eller reduseres.
  • Lønnspliktperioden forskyves hvis du er permittert eller hvis du uansett ikke skulle vært på jobb på grunn av sykdom, ferie, avspasering eller lignende.



EDIT:
Ellers vært helt dødt på facebook fra bekjente som normalt sett reiser på hytter i vinterhelger som dette.

De hadde høy aktivitet på FB helt til ca. kl. 10:00 fredag morgen og deretter helt tyst. Dette er aktive mennesker som vanligvis rapporterer jevnlig hele døgnet, om de er på hytta eller ikke. Samt har spesielt jevn aktivitet hver helg fra fredag ettermiddag.

At det nå er fullstendig "radiostillehet" uten de sedvanlige "morgenbildene" samt morgenturene osv. tolker jeg som at man har tatt turen til hytta med mobiltelefonen i veska, etter handletur i går morges.

Så at folk respekterer "ikke dra på hytta nå" selv denne helgen har jeg liten tro på. Jeg tipper flere enn noen gang har reist til hyttene sine (eller "sitt andre hjem") denne uka og helgen etter at bla. "gjemmekontor" ordren kom i flere store byer og bedrifter landet over.

EDIT2:
Om ikke annet kanskje det tyder på mindre skjermtid? vel.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ellers spennende å se hvor mange som slår av denne funksjonen i bla. Facebook, fra og med i går ;) Samt feeds fra endomondo, strava, runkeeper, garmin osv. Samt husk at snapchat kan vise lokasjon når du poster bilder som ikke viser hvor du er.
 

Quote

You or someone on your friends list can open up a chat dialog through Facebook Messenger, by tapping on the four dots found at the bottom left portion of your screen. Click Location. From there, just select Share Live Location and your friend will get to see your current location.

 

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Professor Balthazar skrev (4 timer siden):

Sør-Korea:

I Sør-Korea ble 7979 mennesker smittet med det nye koronarviruset, 70 mennesker drept (14.03.2020).

Må si jeg synes dem bruker ganske så barbarisk metoder. Håper dog at det er oversetteren som tar litt kraftige ord i bruk.

Kilde: http://www.kcna.kp/kcna.user.article.retrieveNewsViewInfoList.kcmsf#this

«Nyhetssaken» du linker til er Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...