Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Simen1 skrev (7 minutter siden):

Du har et poeng, men nå er jeg helt overbevist om at den pågående pandemien er en reell og ikke-diskriminerende trussel sammenlignet med jødene som var "trusselen" den gangen.

Ingen tvil om at tiltakene har vært en haggelskur der ikke alle har truffet like godt og der noen tiltak har hatt negative virkninger på andre områder. Det skal bli spennende å se forskning på ulike lands metoder og tiltaks virkninger i årene fremover. Det er garantert mye å lære fram mot neste pandemi.

Trusselen er til stede, men det kan diskuteres hvor alvorlig den var. Det har vært innført mange og svært inngripende tiltak, og selv FHI har jo medgått at mennskenskerettighetene måtte vike for tiltakene. Det er ikke heldig, og det kan diskuteres i det vide og brede om det var nødvendig og om det legitimt av myndigheter å bruke såpass sterke tiltak/restriksjoner. Og en i mine øyne skremmende høy andel av befolkningen synes ikke vi har gått langt nok underveis, og ville innført enda mer inngripende tiltak. Henvisningen til mellomkrigs-Tyskland var med henspeiling at jeg nå skjønner hvordan stater kan utvikle seg til å bli autoritære. Frykt og/eller sinne gjør at altfor mange mennesker er villige til å gi slipp på fundamentale rettigheter.

Endret av OlavEH
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
G skrev (2 timer siden):

Nå foreligger det jo teorier om at Fauci har støttet gain of function forskning i Wuhan.

Hvorvidt naturlig seleksjon hadde greid å rydde i et så sterkt menneskelagd brygg blir jo et litt åpent spørsmål da. Med naturlig seleksjon så tenker jeg på mutasjonsaspektet til viruset. Gitt at det virkelig er menneskedesignet da vel og merke. Den historien er vel ikke ferdigskrevet, og hvem kommer til å skrive ned historien etc.

Vi har uansett ikke tillatt noe Spanskesyke-herjing med covid. Så kanskje det tar lengre tid for viruset å mildnes dit du pekte?

Selvsagt kan man ikke vite med 100% sikkerhet hvordan viruset vil evolvere, eller hvor lang tid det vil ta for å mildnes. Jeg bare påpeker at dette, historisk sett, har vært slik denne typen pandemiske virus normalt har utviklet seg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
24 minutes ago, basillen said:

Når alle i Norge over 18 år som ønsker vaksine har fått dose to, så mener jeg at alt av tiltak bør fjernes bortsett fra at man kanskje bør holde seg hjemme når man er syk. Vi kommer ikke til å stå bedre rustet mot viruset enn vi vil på dette tidspunktet, og jeg anser det som essensielt at vi eksponerer oss for andre varianter av viruset for å bygge opp kryssimmunitet i befolkningen.

Dette er for øvrig ikke bare noe jeg ønsker i ren cowboy-stil. Dette er i samsvar med hva anerkjente forskere har argumentert for i for eksempel denne Nature-artikkelen.

Alle data vi har nå tyder på at vaksinene er ekstremt effektive i å forhindre alvorlig sykdom og død. Dette gjelder samtlige av variantene som eksisterer. Så sannsynligheten for at smitten skal bli "truende høy for helsevesenet" er mikroskopisk.

Jeg regner faktisk med at det er dette våre myndigheter også ønsker seg i gave. At ingenting går skeis før den tid. Det vil sikkert være en og annen som er utrygg når endringen kommer, men å være redd for endringer er jo noe de fleste har iboende i seg. Jeg tror at de fleste faktisk ønsker at det går så godt som du skisserer der. Framtid er framtid og nå er nå :wee:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
25 minutes ago, basillen said:

Selvsagt kan man ikke vite med 100% sikkerhet hvordan viruset vil evolvere, eller hvor lang tid det vil ta for å mildnes. Jeg bare påpeker at dette, historisk sett, har vært slik denne typen pandemiske virus normalt har utviklet seg. 

Klar over det. Har sett denne dokumentaren, hvor de er innom det tema om virusmildning. Den er litt gammel nå, men for den som ikke har fått med seg at den eksisterer:

https://tv.nrk.no/program/KOID25005618

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Godt vi ikke har det som folket i Tunisia nå:

Quote

<snip>

Fra pandemi og økonomisk krise til politisk krise
Tunisia gjennomgår en økonomisk krise, og smittetallene er høye. De tre første månedene i år krympet økonomien i landet med 3 prosent.

Den politiske krisen i Tunisia kommer etter måneder med fastlåste forhandlinger. På den ene siden er Saïed, som er politisk uavhengig, og på den andre, et splittet parlament.

<snip>

https://www.nrk.no/urix/opposisjonen-mener-presidenten-har-kuppet-makten-i-tunisia-1.15587727

 

Quote

Full splid i Tysklands regjering om vaksinepass
Angela Merkels stabssjef vil nekte uvaksinerte adgang til kinoer, barer og restauranter. Han får støtte fra landets innenriksminister. Justisministeren og Merkels sannsynlige arvtager er svært uenige.

https://www.nrk.no/urix/full-krangel-i-tysklands-regjering-om-vaksinepass-1.15588089

Er visst smitte blant dyr i øyeblikket, men er ikke covid. Men et hundevirus.

Endret av G
Lenke til kommentar
Sitat

USA: VIL ANBEFALE AT VAKSINERTE BRUKER MUNNBIND INNENDØRS

Amerikanske CDC, som kan sammenlignes med Folkehelseinstituttet i Norge, skal ifølge The New York Times og CBS News anbefale at fullvaksinerte igjen bruker munnbind innendørs.

I mai bestemte CDC at fullvaksinerte skulle slippe å bruke munnbind innendørs, noe de nå går tilbake på.

Bakgrunn for avgjørelsen er spredning av delta-varianten av coronaviruset, som har vist seg å spre seg i høyere grad blant vaksinerte enn andre varianter av viruset.

Mye tyder likevel på at vaksinen er effektiv i å stanse alvorlige sykdomsforløp, også av delta-varianten.

https://direkte.vg.no/coronaviruset/news/usa-vil-anbefale-at-vaksinerte-bruker-munnbind-innendoers.f4pHVxvX6

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Hmm, høyest antall innlagte siden mai i USA det. I noen delstater går det veldig raskt oppover.

I Florida er dagsøkningen faktisk den største gjennom hele pandemien. Veldig trist at så mange ikke vaksinerer seg, og forlenger pandemien for alle andre.

Biden vil ikke innføre koronapass, så da er munnbind-påbud og andre tiltak eneste løsningen.

E7VIjniXIAMdqN6?format=png&name=900x900

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (23 minutter siden):

Studie om long covid etter vaksinasjon. Hele 55% fikk long covid etter breakthrough infeksjonen. 

Til tross for svakheter i studien er dette oppsiktsvekkende tall 

https://twitter.com/dianaberrent/status/1418234003640000519?s=20

Greit å ta med alt som står der, at av 1949 fullvaksinerte fikk 44 symptomer (altså 2.3%), og det er altså av disse igjen at 55% fikk long covid. Det utdypes ikke hva slags alvorlighet på long covid eller varighet. Av de 1949 havnet 3 på sykehus.

Og som hun skriver til slutt:

Sitat

Let me clarify for those in the last row… this is data based off of a biased sample. No one is suggesting that 55% of breakthrough symptomatic infections lead to Long Covid in the general population. 

The fact that some cases do, though, means we should be tracking it.

Som du sier, og som hun sier, har studien svakheter og er skewed, men ja - man bør følge med på dette.

Her er et litt annet relevant syn (tråd):

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 7/17/2021 at 12:10 AM, tigerdyr said:

Oppdatert 2 timer senere:   Vurderer nå å kutte ut fergen helt og kjøre gjennom Sverige begge veier.  Da slipper jeg å bli eksponert for folk på båten med den risiko det medfører.  Tidsmessig er der ingen stor forskjell utover eventuel kø ved grenseovergangene, men så vidt jeg har lest er der ingen rare restriksjoner på grensen NO => SE og pga statsborgerskapet slipper jeg også gjennom SE => DK grensen uten videre.  Ingen testkrav eller annet tull, og da jeg kjører dieselbil kan jeg kjøre hele turen uten å måtte tanke.  

Vel hjemme igjen og alt gikk bra.  Tenke å oppdatere med mine erfaringer med å krysse de nevnte grenser om andre skulle få bruk for det også:

NO => SE  - Ingen kontroll, ingen kø.
SE => DK - Ingen kontroll, ingen kø.  Det skulle egentlig vært kontroll, men kanskje det er stikkprøve-basert.  Der er fysisk laget plass på veien for kontroll med fysisk stasjon/bod osv. ved Øresundsbroen, men stasjonen var ikke bemannet.
DK => SE - Litt kø, ~5 minutter.  Kontroll av pass så det ut som, men jeg ble bare vinket igjennom.  Kanskje pga jeg kjørte i norskregistrert bil.
SE => NO - ca. 6 km med langsom kø, en drøy time.  Utenlandsk registrert kjøretøy ble heretter sortert fra, men vi andre fikk kjøre igjennom uten noen som helst kontroll av hverken pass eller om vi hadde tatt en corona-test før ankomst og det ble heller ikke tatt ny corona-test ved grensen.  Vi ble bare vinket igjennom.  Hvorfor vi skulle holde i kø 1 time for det sirkuset der fatter jeg ikke... 

Al testing i DK er iøvrig gratis - også for turister - uansett årsak for testing.  Du trenger ikke gi dem annen info enn navn og telefonnr og man får da lenke til sertifikat på sms.  

Endret av tigerdyr
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (38 minutter siden):

Studie om long covid etter vaksinasjon. Hele 55% fikk long covid etter breakthrough infeksjonen. 

Til tross for svakheter i studien er dette oppsiktsvekkende tall 

https://twitter.com/dianaberrent/status/1418234003640000519?s=20

Som allerede påpekt av Snikpellik bør dette tas med en klype salt. Hvem består egentlig utvalget av her? Hva var deres alder/helsetilstand? Hvilke vaksiner hadde de fått? Var dette basert på frivillig deltakelse? I så fall er det jo en risiko for at de få som faktisk fikk tøffe infeksjoner personlig har hatt stor interesse av å delta. Man bør også være obs på at "long covid" kan bety så mangt. Snakker vi her om at noen følte seg slapp/rusten i to måneder for så å bli helt frisk, eller snakker vi om folk som etter åtte måneder knapt kan bevege seg ut av sengen? 

Faktum er at de aller fleste av oss kommer til å oppleve en eller annen virusinfeksjon i løpet av livet som medfører at vi skranter ganske lenge etterpå. Dette er helt normalt. Jeg er i tidlig 40-årene, og to ganger i livet har jeg hatt infeksjoner som har vedvart i månedsvis. Sist i 2014 da jeg fikk en helt grusom brystforkjølelse. I fem måneder gikk jeg og hostet konstant samtidig som jeg følte meg slapp. Veldig kjekt å alltid være den som fikk hosteanfall på jobbmøter! Men det gikk over til slutt. Og under alle disse månedene gikk jeg ikke rundt og forventet at folk fra nå av skulle gå med munnbind rundt meg, eller holde avstand til meg, for å redusere risikoen for at denne typen virus kunne ramme meg igjen. Jeg aksepterte at slike ting skjer.

På samme måte må folk akseptere at Covid-19 ikke kommer til å forsvinne, og de fleste av oss kommer til å få viruset på et eller annet tidspunkt. Det beste man derfor kan gjøre er å få kroppen best mulig rustet til å bekjempe infeksjonen. Ta vaksinen. Hold deg i god form. Spis sunt. Ta eventuelt noe Vitamin D. Og ikke minst - slutt å være så bekymret! Det som skjer det skjer. Man kan ikke kontrollere alt her i livet. Når man først blir helt besatt av å bekymre seg for en eller flere farer der ute kan veien være kort til å utvikle depresjon, søvnløshet, hypokondri og tvangstanker. Personlig synes jeg det er ganske så rart å se at mange folk nå går rundt og er hysterisk redde for long covid selv om FHI påpeker at for de fleste er dette noe som vil gå over. Går disse folkene rundt og engster seg like mye for å få kreft? Tross alt vil, statistisk sett, én av tre få kreft i løpet av livet. Så hva bør man egentlig være mest bekymret for?

Lenke til kommentar

Man bør definitivt følge med på effektene av long covid all den tid vi foreløpig vet ganske lite om dette, og siden en andel av de som blir smittet vil slite med det. Siden «alle» trolig vil smittes til slutt så er denne andelen ganske viktig.

Det er tross alt en ny sykdom som kommer til å sirkulere i fremtiden også, og som da kommer i tillegg til det vi har fra før. Jeg har sett hvordan langvarige symptomer har påvirket flere jeg kjenner på nært hold, som er unge, friske og sunne fra før. Det er ikke noe særlig å bli 100% sykmeldt i et halvt år på grunn av manglende pust i en alder av 30, eller å miste smak- og luktesans fullstendig i halvannet år, kanskje permanent. Jeg kjenner nå ganske mange som har vært smittet, kanskje mellom 25-30 stk, og 4 av disse har egentlig slitt ganske mye en stund i ettertid som jeg synes var overraskende «mange». Resten igjen har seilt gjennom greit, noen merket absolutt ingen sykdom.

Det gjør ikke at man trenger å gå rundt og bekymre seg eller være redd siden sjansen er ganske liten, men å se hvordan dette kan være på nært hold gjør at jeg ikke akkurat har vært gira på å bli smittet og er glad jeg er vaksinert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (19 minutter siden):

Man bør definitivt følge med på effektene av long covid all den tid vi foreløpig vet ganske lite om dette, og siden en andel av de som blir smittet vil slite med det. Siden «alle» trolig vil smittes til slutt så er denne andelen ganske viktig.

Det er tross alt en ny sykdom som kommer til å sirkulere i fremtiden også, og som da kommer i tillegg til det vi har fra før. Jeg har sett hvordan langvarige symptomer har påvirket flere jeg kjenner på nært hold, som er unge, friske og sunne fra før. Det er ikke noe særlig å bli 100% sykmeldt i et halvt år på grunn av manglende pust i en alder av 30, eller å miste smak- og luktesans fullstendig i halvannet år, kanskje permanent. Jeg kjenner nå ganske mange som har vært smittet, kanskje mellom 25-30 stk, og 4 av disse har egentlig slitt ganske mye en stund i ettertid som jeg synes var overraskende «mange». Resten igjen har seilt gjennom greit, noen merket absolutt ingen sykdom.

Det gjør ikke at man trenger å gå rundt og bekymre seg eller være redd siden sjansen er ganske liten, men å se hvordan dette kan være på nært hold gjør at jeg ikke akkurat har vært gira på å bli smittet og er glad jeg er vaksinert.

Ja, misforstå meg ikke, jeg forsøker ikke å avfeie long covid som kun en bagatell. Jeg vet godt at for enkelte kan dette vedvare veldig lenge og medføre svært redusert livskvalitet. Og selvsagt er ikke dette noe jeg ønsker å få heller. 

Poenget mitt var bare at når man først har tatt alle forholdsregler man kan for å beskytte seg mot sykdommen, så er det ikke mer man kan gjøre. Da må man bare lære seg å akseptere at det finnes en trussel der ute som heter "long covid." Og akkurat som med andre trusler som man forsøker å beskytte seg mot så kan man aldri være 100% beskyttet. Uansett hvor mye energi vi legger i brannsikkerhet, vil det alltid kunne være en risiko for at brann kan oppstå. Og uansett hvor mye vi selv fokuserer på å kjøre forsvarlig på veiene, så vil det alltid være en risiko for at man treffer på en uansvarlig sjåfør som kan kollidere med deg. Osv, osv. 

Men igjen synes jeg kreftsammenligningen er viktig her. Vi vet at når man er vaksinert så er det, etter alt å dømme, svært lite sannsynlig at man får alvorlig sykdomsforløp med long covid. Og selv blant de som får long covid vil symptomene for de aller fleste gå over etter hvert. Så andelen mennesker som får permanente skader av long covid er faktisk relativt lav. Sannsynligvis godt under 5% av de som blir smittet. Samtidig vet vi at så mange som rundt 30% av oss faktisk vil få kreft i løpet av livet. Så hvorfor går vi ikke rundt og bekymrer oss for dette i samme grad?

Lenke til kommentar
basillen skrev (4 timer siden):

Som allerede påpekt av Snikpellik bør dette tas med en klype salt. Hvem består egentlig utvalget av her? Hva var deres alder/helsetilstand? Hvilke vaksiner hadde de fått? Var dette basert på frivillig deltakelse? I så fall er det jo en risiko for at de få som faktisk fikk tøffe infeksjoner personlig har hatt stor interesse av å delta. Man bør også være obs på at "long covid" kan bety så mangt. Snakker vi her om at noen følte seg slapp/rusten i to måneder for så å bli helt frisk, eller snakker vi om folk som etter åtte måneder knapt kan bevege seg ut av sengen? 

Faktum er at de aller fleste av oss kommer til å oppleve en eller annen virusinfeksjon i løpet av livet som medfører at vi skranter ganske lenge etterpå. Dette er helt normalt. Jeg er i tidlig 40-årene, og to ganger i livet har jeg hatt infeksjoner som har vedvart i månedsvis. Sist i 2014 da jeg fikk en helt grusom brystforkjølelse. I fem måneder gikk jeg og hostet konstant samtidig som jeg følte meg slapp. Veldig kjekt å alltid være den som fikk hosteanfall på jobbmøter! Men det gikk over til slutt. Og under alle disse månedene gikk jeg ikke rundt og forventet at folk fra nå av skulle gå med munnbind rundt meg, eller holde avstand til meg, for å redusere risikoen for at denne typen virus kunne ramme meg igjen. Jeg aksepterte at slike ting skjer.

På samme måte må folk akseptere at Covid-19 ikke kommer til å forsvinne, og de fleste av oss kommer til å få viruset på et eller annet tidspunkt. Det beste man derfor kan gjøre er å få kroppen best mulig rustet til å bekjempe infeksjonen. Ta vaksinen. Hold deg i god form. Spis sunt. Ta eventuelt noe Vitamin D. Og ikke minst - slutt å være så bekymret! Det som skjer det skjer. Man kan ikke kontrollere alt her i livet. Når man først blir helt besatt av å bekymre seg for en eller flere farer der ute kan veien være kort til å utvikle depresjon, søvnløshet, hypokondri og tvangstanker. Personlig synes jeg det er ganske så rart å se at mange folk nå går rundt og er hysterisk redde for long covid selv om FHI påpeker at for de fleste er dette noe som vil gå over. Går disse folkene rundt og engster seg like mye for å få kreft? Tross alt vil, statistisk sett, én av tre få kreft i løpet av livet. Så hva bør man egentlig være mest bekymret for?

Jeg synest ikke sammenligningen din om å gå rundt og hoste i flere måneder er relevant for long covid. Nå synest jeg du feier alvorligheten av long covid under teppet her. Jeg har også en gang gått rundt og hostet i flere måneder etter mycoplasma-infeksjon i lungene. Men jeg var i høyeste grad fungerende, de som sliter covid kan slite med å oppretteholde et aktivt liv, f.eks. pusteproblemer/dårlig lungekapasitet og kan ikke leve sånn som de gjorde før, og noen får kognitive problemer som konsentrasjonsvansker etc. Som du skriver selv så var det pinlig og alltid være den som hostet i jobbmøtet, men du var iallfall frisk nok til å gå på jobb. Med long covid risikerer man at flere vil bli arbeidsufør, og det er ikke bare alvorlg for enkeltindivid, men for hele  samfunnet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (21 minutter siden):

Jeg synest ikke sammenligningen din om å gå rundt og hoste i flere måneder er relevant for long covid. Nå synest jeg du feier alvorligheten av long covid under teppet her. Jeg har også en gang gått rundt og hostet i flere måneder etter mycoplasma-infeksjon i lungene. Men jeg var i høyeste grad fungerende, de som sliter covid kan slite med å oppretteholde et aktivt liv, f.eks. pusteproblemer/dårlig lungekapasitet og kan ikke leve sånn som de gjorde før, og noen får kognitive problemer som konsentrasjonsvansker etc. Som du skriver selv så var det pinlig og alltid være den som hostet i jobbmøtet, men du var iallfall frisk nok til å gå på jobb. Med long covid risikerer man at flere vil bli arbeidsufør, og det er ikke bare alvorlg for enkeltindivid, men for hele  samfunnet.

Det er ikke meningen å bagatellisere. Men begrepet "long covid" blir veldig bredt da man innenfor denne kategorien tar med hva som helst av bivirkninger som gjerne varer mer enn et par uker. Selvsagt er det noen som blir ekstremt hardt rammet av long covid og får slike symptomer som du skriver her. Men hvor mange gjelder dette egentlig? I denne rapporten fra FHI, datert 22. juni i år, står det (min personlige utheving):

"Imidlertid tyder norske registerstudier på at alvorlige behandlingskrevende senfølger etter gjennomgått mildt til moderat forløp av covid-19 (både for barn og voksne) er uvanlig."

Videre står det i denne rapporten, datert 9. juni i år, følgende om forskningsresultater relatert til long covid:

"Funnene tilsier at de aller fleste ikke trenger å frykte senvirkninger dersom man får covid-19 og ikke blir innlagt på sykehus med sykdommen."

Som med mange andre farer og utfordringer i tilværelsen vår handler det om balanse. Hvor inngripende tiltak kan rettferdiggjøres for å få ned antallet som potensielt kan rammes av long covid? Det er her diskusjonen bør ligge.

Endret av basillen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (5 timer siden):

britisk minister: UK har oppnådd flokk-immunitet

smittetallet synker for syvende dagen på rad

6yssA3O.png

https://www.thesun.co.uk/news/15710108/covid-cases-fell-seventh-day/

det må man si har snudd fort vs. dystre tall/utvikling bare for kort tid siden :wow:

Har stusset på dette med UK, og tenkt at flokkimmunitet er en mulighet, men ser det samme i Nederland som også hadde en voldsom økning, tallene har begynt å synke igjen... men akkurat Nederland satte vel inn noen tiltak igjen? 

Blir spennende å se om Spania og Frankrike også har nådd toppen nå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...