Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

10 minutes ago, Mr.M said:

kan det ha noe med at USA stort sett er privat helsevesen? aner ikke jeg, men kan jo evt. tenkes at folk som skranter litt med covid, tenker at de skal "ha valuta" for pengene de innbetaler til privat sykeforsikring, og det legger lista lavere for å å be om ei sykehusseng? Sånn sett tror jeg vi også får se påfallende fler barn og unge innlagt der borte enn i Europa. Og så vil nok noen bruke de tallene for å "bevise" hvor farlig koronavirus  er for de yngste.

Det kan være at du er inne på noe, vanskelig å si, men det forutsetter at det er de uvaksinerte som ikke har helseforsikring (kanskje) og at de vaksinerte ikke ønsker "valuta for pengene". Tanken om at det kan ha noe med privat helsevesen å gjøre er ikke veldig dum i seg selv men jeg klarer ikke å se helt hvordan det gir mening...

Sitter de vaksinerte hjemme og er døddssyke bare for å vise hvor trygg vaksinen er? Det er veldig rare tall og forskjellen er enorm (40% vs 3% med omtrent lik vaksinedekning). Tallene fra USA sier jo neeeesten at vaksinen er så å si perfekt, som ikke stemmer i det hele tatt med tall fra andre steder, der UK og Israel begge er gode eksempler siden de har en velferdsstat og er sosialdemokratier som ikke gjør så mye forskjell på folk.

Med privat helsevesen kan man tenke seg at de med dårlig helse og dårlig råd fra før ikke har tatt vaksine av forskjellige grunner og at utvalget dermed får en veldig bias. Det kunne forklart litt av forskjellen, men vanskelig å forklare når det blir så mye som det er...

Det som kommer fra USA nå legger i alle fall jeg mye mindre vekt på enn det fra UK og Israel, der det ikke har blitt en politisk kampsak i like stor grad. Det er jo bare å se på den artikkelen fra CNN, hvis Trump hadde vunnet hadde de nok vært på antivaxx-linja fremdeles mens Trump ville pushet vaksine.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Mr.M skrev (2 timer siden):

faktum er jo at selv blant (smittede) uvaksinerte er det langt over 90% som ikke ender i innleggelse/alvorlig sykdomsforløp. Det er vel grovt regnet rundt 4%  som ender i innleggelse, slik har det i alle fall vært hittil.

Så hva er nytt eller annerledes? Hvis det evt. er bedre prognose, så må det være noe annet de har målt?

Tror du har misforstått hvordan man måler en vaksines effektivitet. At en vaksine er 90% effektiv i å forhindre sykehusinnleggelser betyr ikke at 10% av de vaksinerte da vil ende på sykehus. Det betyr at sammenlignet med uvaksinerte vil bare 10% av de vaksinerte havne på sykehus. Så hvis for eksempel 4 av 100 uvaksinerte havner på sykehus vil bare 0,4 av 100 (eller 4 av 1000) vaksinerte havne på sykehus.

Endret av basillen
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
delfin skrev (1 time siden):

Jeg savner fortsatt en god forklaring på disse vanvittige forskjellene mellom USA og andre land...

I UK er bare 60% uvaksinerte, snur man på det så er det 3% vaksinerte i USA og 40% i UK av de som legges inn.

Jeg har ingen forklaring, kun hva som rapporteres.
Men en faktor som kan spille inn er forskjellig vaksinemix, siden FDA i USA ikke ser ut til å ha autorisert AZ for bruk ennå. I UK er den mye brukt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (2 timer siden):

og undersøker man på faktiske tall vedr. vaksinedekning, ser jeg f.eks. at et par av delstatene som CNN henger ut som rep. versting-stater, Idaho og Oklahoma, begge har høyere % andel vaksinerte (både full- og 1-dose) enn Norge.

Ikke ifølge Mayo Clinic sin vaksine-tracker. https://www.mayoclinic.org/coronavirus-covid-19/vaccine-tracker

Tilsvarende i Bloomberg's tracker: https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Tilsvarende i CDC's tracker (her må alternativer for visning velges): https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations

Begge statene ligger litt over oss på fullvaksinerte i andel av befolkning, men under oss i andel med kun 1 dose. Så en større andel av befolkningen i Norge har mottatt første dose, men vi ligger lavere i fullvaksinering ift. de to statene. Sammenligningen hos CNN går uansett ikke ift. Norge, men andre stater og nasjonalt nivå i USA.

Endret av xRun
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, xRun said:

Jeg har ingen forklaring, kun hva som rapporteres.
Men en faktor som kan spille inn er forskjellig vaksinemix, siden FDA i USA ikke ser ut til å ha autorisert AZ for bruk ennå. I UK er den mye brukt.

Israel er kun Pfizer og ligner UK. Om noe skal AZ være mindre effektiv mot delta...

Lenke til kommentar
2 hours ago, Snikpellik said:

Har CNN vært antivaxx..?

Artikkelen jeg linker til vil helt klart være "antivaxx" for noen her, selv om jeg er enig det de sier og ikke mener det er "antivaxx". Leste du den?

Det rette ville vel vært å si at de var skeptiske til corona-vaksine siden den ikke er testet og ikke godkjent og viser til andre eksempler på at forhastede vaksiner har vært problematiske. Det å kalle all skepsis for "antivaxx" og "konspirasjonsteori" er ikke noe jeg driver med, men CNN og mange som liker dem ville nok kalt samme argumenter for "antivaxx" nå.

Dessverre er det mer politikk enn noe annet for mange.

Like før valget:

Why Trump should worry about a rushed Covid vaccine (opinion) - CNN

Coronavirus vaccines hesitancy: Concern over Covid-19 jab - CNN

Quote

Susan Bailey, a 57-year-old retired nurse from Florida, has had all her jabs and gets a flu shot every year. She's a vocal Joe Biden supporter -- and one of a growing number of people globally who say they wouldn't take a coronavirus vaccine even if one becomes available soon.

 

Tipper "Susan" her har tatt vaksine nå...

 

Like etter valget:

If your loved one is hesitant to get the Covid-19 vaccine, share this - CNN

Quote

If they say:
"The vaccine was created too quickly to be trustworthy."

You can say: It's true that the Covid-19 vaccines currently authorized for emergency use by the US Food and Drug Administration were developed and tested more quickly than other vaccines we're familiar with. But extensive clinical trials have proven their effectiveness.
Part of the reason why the vaccines were developed rapidly is because the circumstances called for speed: We're in a pandemic that's killed more than 2 million people worldwide and sickened over 103 million people. The need for a vaccine is urgent.

 

Nå var det ikke meningen å dra dette inn på politikk, men CNN var veldig negative og skeptiske før valget, og hadde artikler om demokrater som absolutt ikke skulle ta en slik "Trump-vaksine" som var hasteutviklet og ikke godt nok testet...

Det at du får tre "lyspærer" på den kommentaren din sier jo litt om biasen på forumet her også..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er blant andre en meningsartikkel du lenker til? Ser heller ikke at det der skal være antivaxx i det hele tatt, men beskrivelse av reelle bekymringer som eksisterer og har vært aktuelle. Den ene åpner bokstavelig med «vaccines are safe».

Uansett klarer jeg ikke bli med på det der skal bety at CNN var anti-vaxx under Trump og ikke anti-vaxx nå. Man kan sikkert cherrypicke noe for å komme til motsatt konklusjon også.

At jeg fikk tre lyspærer er jeg nysgjerrig på hva du mener sier om «biasen». Det kan være bare at tre stykker også synes at det var en rar teori, eller uenig i din teori om at CNN var anti-vaxx.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Snikpellik said:

Tror mørketall kan være en del av forklaringen. Flere store lommer med lav vaksinedekning gir større spredning, mindre villighet til å teste seg og dermed flere smittede. 

Hvordan er dette en forklaring? Jeg skjønner ikke logikken, i alle fall ikke om det skal forklare noe i nærheten av denne forskjellen.

Har du et resonnement støttet av data? Så vidt jeg kan finne er f.eks. Tennessee langt nede med 6 sykehusinnleggelser per 100k som er samme som California...

De har også samme smittetall og dødsfall. Hvor er disse lommene dine som står for alle disse sykehusinnleggelsene? Du kan kanskje snakke om mørketall når det gjelder testing men om vi antar at det er en korrelasjon mellom sykehusinnleggelser og smitte (ikke veldig urimelig) så ser det ut til at de korrelerer greit, og jeg tviler på at veldig mange republikanere ligger hjemme og dør i stedet for å dra på sykehus fordi de ikke gidder eller ikke vil ødelegge statistikken...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
delfin skrev (10 minutter siden):

Hvordan er dette en forklaring? Jeg skjønner ikke logikken, i alle fall ikke om det skal forklare noe i nærheten av denne forskjellen.

Logikken er ganske så enkel, at det reelt er mange flere smittede enn hva som er påvist, spesielt i områder med lav vaksinedekning. Der vil jeg tro det er større mørketall enn i områder med god vaksinedekning. Dermed blir en større andel av de påvist smittede innlagt på sykehus. Sånn som vi har sett store forskjeller på innleggelsesrate mellom land gjennom hele denne pandemien tidligere, er det kanskje tilfellet også her.

Det er bare en teori og synsing, jeg har ikke noe annet enn tallene jeg heller. Ikke sikkert det er hele forklaringen, eller en gang en del av forklaringen. Jeg er ikke ute etter å «vinne» noe diskusjon, men synes det er interessant at forskjellen mellom landene er så stor og å spekulere i hvorfor siden vi ikke har noen forklaring :) 

Men, som jeg var inne på tidligere kan det ha mer med risikogrupper og utbredelse av for eksempel diabetes og slike ting å gjøre. Som noen nevnte kan det være på grunn av måten helsevesenet er lagt opp.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Snikpellik said:

Forklaringen er ganske enkel, at det reelt er mange flere smittede enn hva som er påvist, spesielt i områder med lav vaksinedekning. Det er mørketall. Og den andelen av disse igjen som blir så syke at de må legges inn på sykehus selvfølgelig blir testet og kommer med i smittestatistikken. Dermed blir en større andel av de påvist smittede innlagt på sykehus. Sånn som vi har sett store forskjeller på innleggelsesrate mellom land gjennom hele denne pandemien tidligere.

Det er bare en teori og synsing, jeg har ikke noe annet enn tallene jeg heller. Ikke sikkert det er hele forklaringen, eller en gang en del av forklaringen. Jeg er ikke ute etter å «vinne» noe diskusjon, men synes det er interessant at forskjellen mellom landene er så stor og å spekulere i hvorfor siden vi ikke har noen forklaring :) 

Det er jo greit å spekulere, men det er mye mer interessant om det kan backes opp med en tankerekke som gir mening og data, f.eks. om det hadde vært slik at California hadde hatt tre ganger flere smittede per 100k enn Tennesee, men like mange sykehusinnleggelser. Det ville tydet på at det er mørketall i Tennesse, men tvert imot ligger TN på topp i USA på antall covid-tilfeller per 100k så de tester seg tydeligvis der også...

Lenke til kommentar

Tankerekken gir mening all den tid nøyaktig dette med innleggelsesrate og mørketall ble oppgitt som årsak til forskjellene mellom ulike europeiske land tidligere i pandemien, men det er ikke sikkert den gir mening her, eller er årsaken til forskjellene mellom USA og UK nå. Det er to veldig forskjellige land på mange måter! Konklusjonen er uansett at vi ikke vet, og som omtrent alltid - fagfolkene og ekspertene sitter nok på forklaringene.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Danmark vil gi tredje stikk til kryssvaksinerte

Sitat

– Sundhedsstyrelsen har vurdert at det er helsefaglig best å tilby enda en dose med mRNA-vaksine til personer som har fått første stikk med AstraZeneca-vaksinen og det andre stikket med en mRNA-vaksine, sier de til kanalen.

Sitat

Flere land krever at man har fått to stikk av den samme vaksinen før man kan reise inn til dem. (NTB)

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 7/25/2021 at 2:38 PM, basillen said:

Tror du har misforstått hvordan man måler en vaksines effektivitet. At en vaksine er 90% effektiv i å forhindre sykehusinnleggelser betyr ikke at 10% av de vaksinerte da vil ende på sykehus. Det betyr at sammenlignet med uvaksinerte vil bare 10% av de vaksinerte havne på sykehus. Så hvis for eksempel 4 av 100 uvaksinerte havner på sykehus vil bare 0,4 av 100 (eller 4 av 1000) vaksinerte havne på sykehus.

Og vaksinene er langt fra så effektive som løgnen om opp mot 100% beskyttelse mot alvorlig sykdom.

-60% av innlagte på sykehus i UK er fullt vaksinerte med 54% av befolkningen fullt vaksinert. (edit; feil, det er 40% av de innlagte som er vaksinerte).
Kilde: NRK. 

 

 

Endret av Allostasis
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Allostasis skrev (1 time siden):

-60% av innlagte på sykehus i UK er fullt vaksinerte med 54% av befolkningen fullt vaksinert. 
Kilde: NRK. 

Det kom en oppdatering om at dette var en feil i uttalelsen fra den britiske regjeringsrådgiveren, og ble korrigert senere samme dag. Det kom da at 60% av innleggelsene ikke var dobbeltvaksinerte, de var isteden uvaksinerte, og at det ikke er kjent hvor mange av de resterende 40% som hadde mottatt begge doser.

Sitat

REGJERINGSRÅDGIVER KORRIGERER CORONAUTTALELSE

40 prosent av dem som blir innlagt på sykehus med coronasykdom, har fått vaksine, ifølge den britiske regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver.

På en pressebrifing i Downing Street mandag fortalte Patrick Vallance at 60 prosent av de innlagte hadde fått to vaksinedoser.

Samme kveld rettet Vallance selv dette på Twitter til at 60 prosent av de innlagte er uvaksinerte. Det er ikke kjent hvor stor andel av de øvrige som er fullvaksinert.

I hans egne ord:

Forøvrig er de tidligere angitte tallene for effektivitet fra før "Delta" dukket opp, og kan være foreldet. Det kommer forskjellige tall stadig vekk nå, det virker uavklart og tar trolig mer tid før en har sikrere tall på dette.

Endret av xRun
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ny koronalov i Frankrike – krever koronapass på fly, tog og restauranter

Sitat

Den omstridte loven ble vedtatt natt til mandag. Målet er å hindre at Frankrike går inn i en fjerde smittebølge.

Sitat

For å få koronapass må man enten være:

  • fullvaksinert
  • nylig ha testet negativt
  • eller ha blitt frisk fra koronasykdom
Sitat

Den omstridte loven krever også at alle som jobber i helsesektoren vaksineres innen 15. september. Hvis ikke, risikerer de å få lønnen stoppet.

Sitat

Vaksineskepsis har lenge vært utbredt i Frankrike. En meningsmåling i desember i fjor viste at skepsisen var større i Frankrike enn i andre europeiske land.

I følge bloggeren Lorelou Desjardins, som ser på Norge med franske øyne satt på spissen, er ikke franskmenn generelt så opptatt av å følge loven som nordmenn. Heller ikke noe nytt at folk tar til gatene i Frankrike.

Det kan virke strengt å stoppe lønnen, men vaksinering av helsepersonell er å sørge for landets beredskap.

Endret av Subara
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Subara skrev (5 minutter siden):

Ny koronalov i Frankrike – krever koronapass på fly, tog og restauranter

I følge bloggeren Lorelou Desjardins, som ser på Norge med franske øyne satt på spissen, er ikke franskmenn generelt så opptatt av å følge loven som nordmenn. Heler ikke noe nytt at folk tar til gatene i Frankrike.

Det kan virke strengt å stoppe lønnen, men vaksinering av helsepersonell er å sørge for landets beredskap.

Da er vi i gang med virkelig totalitære tiltak.

Godt a.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...