Gå til innhold

Stoffet silikon, spørsmål om hvorfor det svetter?


G

Anbefalte innlegg

Jeg har kjøpt en rekke ting som har silikongrep til kjøkken (pepperkvern), data-mus (grep) og liknende bruksting.

Felles er at etter noen få år eller evt. kun måneder etter kjøpet så svetter det ut noe kliss. Hvorfor skjer dette? Hva er det som skjer rent kjemisk? Og går det an å reparere tingene ved å vaske med noe egnet løsemiddel f.eks.? Noen ting kommer jeg til å kaste, andre ting som har litt høyere verdi kan jo tenkes at er verdt å ty til løsemiddel for, for så å forsøke å unngå kjøp av slike silikonprodukter for framtiden om jeg husker på det i kjøpsøyeblikkene.

Endret av G
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er du sikker på at det er silikonen som svetter, og ikke skitt og fett som fester seg på silikonen? Jeg kan ikke si jeg har opplevd lignende på silikon, men så har jeg heller ikke så mange ting av silikon.

Dersom det virkelig svetter fra silikonen så vil jeg tro det er prosesskjemikalier som kommer ut. Under produksjon av ulike typer gummi benyttes gjerne prosessmidler for å sikre at produktet blir støpt skikkelig. Likevel synes jeg det er rart om dette skal komme ut i "normale" omgivelser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

TS nevner datamus her. Har opplevd dette på et par mus og et tastatur. Inntrykket jeg har, er at dette har kommet av at de enten har vært utsatt for høy temperatur eller stått i sollys (riktignok da inne, så tenker UVA-stråling som går gjennom glass).

Dette er da produkter som har hatt et "mykt belegg" over hardplasten. Men ser ikke for meg at det er silikon som er brukt som belegg, men heller at det er en form for myk plastikk. 

Har også hatt noen plastdrikkeflasker som har blitt "klissete" etter at de trolig har blitt vasket i oppvaskmaskin på høy temperatur.

 

Lenke til kommentar
On 1/20/2020 at 8:13 AM, Zlatzman said:

Er du sikker på at det er silikonen som svetter, og ikke skitt og fett som fester seg på silikonen?

Ja, pepperkvernene har stått ubrukt i et par år bak skapdør. Datamus likeså i enda flere år, fordi jeg har byttet vekk i fra den. Datamus kan selvsagt være skitten. Men, dette er en form for svette. Garanterer og sverger jeg på.

Lenke til kommentar
On 1/20/2020 at 8:33 AM, henrikwl said:

Jeg har masse silikonting og har aldri opplevd lignende. Det kan være at du har hatt uflaks og fått ting produsert med silikon av dårlig kvalitet, eller så er det rett og slett fett og skitt fra nevene dine som bygger seg opp på silikonen over tid.

Nei, dette er langtidslagrings svette i fra selve silikonen. Silikonen har vært gul, rød, svart. Spiller ingen rolle hvilken farge. Bare det er en tjukk og myk silikonhylster tredd over skjelettet av produktene elns.

 

Fant et genialt klipp som viser hvor seigt klisset blir på slike silikonoverflater gitt at du lar gjenstandene stå ubrukt noen få mnd./år:

 

Hmm..

Han nevner på slutten et begrep "reversion"..

 

Quote

Silicone provides unique characteristics that allow it to be used in a broad range of applications, including applications serving continuous extreme conditions of temperature and pressure. One design-limiting aspect of silicone is volatile component outgassing.

 

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...