Gå til innhold

Telenor Hjemmebredbånd Mobil vs Wimax - erfaringer


Anbefalte innlegg

 

Vi har en gård i Hardanger og har tenkt å bestille bredbånd de kommende månedene. Det er verken tilgang til fiber- eller coax-kabler der så det står mellom en lokal leverandør, Kinsarvik Breiband, som benytter Wimax-teknologi hvor man monterer en parabol-lignende antenne på husveggen for å ta inn bredbåndssignalet eller mobilt hjemmebredbånd fra Telenor.

Hastighetene som tilbys er 40/20 mbits fra Wimax-leverandøren eller 30/30 mbits (5/5 etter 1000 GB bruk) fra Telenor. Boligen ligger under 150 meter fra Telenor sin sender (4G 800, 1800 MHz) da den er montert på nabogården sin driftsbygning og det skal være god dekning å ta inn Wimax-signal. Prismessig blir Telenor dyrest.

Jeg kjenner til flere i området som benytter Wimax-løsningen og pingen ligger på 20-24 ms når jeg har testet tjenesten selv. Hastigheten virker å være stabil og kundene er stort sett fornøyde.

Jeg har ikke truffet noen enda som har tatt i bruk Telenor sin hjemmebredbånd mobil-tjeneste. Så jeg håper noen kan gi litt erfaringer med tjenesten til Telenor? Vi vil ikke være i boligen mer enn rundt 1-2 uker hver måned så jeg tror 1000 GB er bra datamengde og at vi sjelden eller aldri vil få nedsatt fart fra Telenor. Det jeg håper er at Telenor etter hvert slipper løs litt høyere hastigheter, de har tidligere nevnt at abonnement med 100 mbits hastighet skal bli tilgjengelig men jeg vet ikke om det kun vil skje der de bygger ut 5G. Når jeg måler farten på mobilen med Telenor så får jeg lett opp mot 100 mbits ned i boligen men det er vanskelig å vite om det er nok kapasitet til å tilby dette etter hvert som flere kunder tar i bruk tjenesten mot de få senderene det er i dette området. Neste mobilsender er 5 km unna.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
freddy85 skrev (9 timer siden):

Rart dem setter databegrensninger på wimax tjeneste, men 1000gb er så mye at det kanskje ikke spiller noe rolle.

Da skrev jeg det kanskje litt uklart, det er Telenor sitt mobile bredbåndsabonnement over 4G ment som erstatning for kablet bredbånd som har mengdebegrensning på 1000 GB før farten settes ned fra 30/30 til 5/5 mbits. Wimax-tjenesten som er fra en lokal leverandør har ingen slik begrensning, der er det 40/20 mbits hele tiden. :)

 

MariusJS skrev (9 timer siden):

Har du hørt med nærmeste leverandør av fiber hvor langt unna du er?

Eventuelt prøv å ta kontakt "som bedrift" og prøv å få ett tilbud på graving av fiber?

Har du eventuelt fri sikt til noen naboer som har coax eller fiber?

Det er ingen i bygden som har fiber per i dag. Den lokale kraftlaget har vært flink å legge fiber flere steder på andre siden av fjorden og i nærmeste by, Odda, som ligger litt over en halvtime unna med bil, men har per i dag ingen planer om å trekke fiber der vi holder til Gården vår ligger høyt langs en dalside så jeg vil tro det blir en stund til fiber kommer hit om de en dag skulle begynne med dette lengre nede i dalen, i "sentrum" av bygden hvor flertallet bor og bedriftene ligger.

Siden Telenor sin 4G-sender henger på veggen på driftsbygningen til nabogården som er under 200 meter unna så sjekket jeg om det kanskje var trukket fiber til denne men Telenor bekreftet tidligere i uken at den senderen leverer signal via radiolink og ikke har egen fiberlinje.

Så alternativene våre blir Wimax fra den lokale leverandøren eller Telenor sitt hjemmebredbånd mobil som går over 4G siden de har sluttet å levere på ADSL etter de forrige eierne av boligen sa opp linjen sin. Per nå er det stor sannsynlighet for at vi går for Wimax-løsningen siden den er litt rimeligere og ikke har noe begrensning på datamengde før hastigheten strupes. Det som fristet med Telenor var om de lanserer litt høyere hastigheter på sikt, men ut i fra det jeg har lest i media og Telenor selv svarte meg så blir det ikke før 5G rulles ut at det kan bli aktuelt. Det som derimot blir interessant er om det blir "frislipp" av bredbånd over 4G via andre tilbydere på sikt slik det ble på ADSL/fiber, da kan det jo hende leverandører som NextGenTel, Homenet med flere får selge fast bredbånd over 4G via Telenor sitt nett og levere litt bedre vilkår alá enten høyere hastigheter, høyere eller ingen datakvoter før nedsatt hastighet eller bedre priser slik at det blir mer interessant enn Wimax.

40/20 mbits over Wimax er levelig hastighet det siden vi stort sett er to person i boligen som ikke pleier å ta veldig av med data- og streamingbruk. :) De vi kjøpte hos hadde en ADSL-linje i boligen på maks 8/1 mbits og det tror jeg ikke jeg hadde taklet å leve med i 2020, særlig uthastigheten 1 mbits er jo helt ubrukelig om du vil ta backup til skyen av bilder, mobilen o.l.

Lenke til kommentar
9 hours ago, Hedonism said:

Det som derimot blir interessant er om det blir "frislipp" av bredbånd over 4G via andre tilbydere på sikt slik det ble på ADSL/fiber, da kan det jo hende leverandører som NextGenTel, Homenet med flere får selge fast bredbånd over 4G via Telenor sitt nett og levere litt bedre vilkår alá enten høyere hastigheter, høyere eller ingen datakvoter før nedsatt hastighet eller bedre priser slik at det blir mer interessant enn Wimax.

 

7 hours ago, kim_InnleggNO said:

Det er ikke og vil aldri bli kapasitet i 4G-nettet til frislipp. Kanskje du ser det på 5G, men da snakker vi om 5 år minst.

https://www.nkom.no/aktuelt/nyheter/nkom-varsler-ny-bredbåndsplikt-for-telenor

 

Quote

Nkom varsler at Telenor må publisere standardtilbud for grossisttilgang til fast mobilt bredbånd senest 1. februar 2020 og produktet skal være tilgjengelig for bestilling innen 1. mars 2020.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

MariusJS skrev (6 timer siden):

Takk for interessant lenke. :) Jeg hadde lest noe om at noe slik var på gang men hadde ikke fått med seg at det kun er noen måneder unna. 

Vi bruker datasim med Telia X som fungerer fint nå som vi ikke er i boligen mer enn maks et par helger i måneden så da venter jeg ihvertfall til mars-april før vi bestiller Wimax i tilfelle noen av de andre tilbyderne kan tilby et interessant tilbud over Telenor sitt mobilnett.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Hedonism said:

 

Takk for interessant lenke. :) Jeg hadde lest noe om at noe slik var på gang men hadde ikke fått med seg at det kun er noen måneder unna. 

Vi bruker datasim med Telia X som fungerer fint nå som vi ikke er i boligen mer enn maks et par helger i måneden så da venter jeg ihvertfall til mars-april før vi bestiller Wimax i tilfelle noen av de andre tilbyderne kan tilby et interessant tilbud over Telenor sitt mobilnett.

Var akkurat det jeg tenkte å foreslå, tror fort de andre operatørene også må finne på noe når telenor endelig får litt fart i det tilbudet 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...