Gå til innhold

Erfaring med Bowers & Wilkins 705S2


Anbefalte innlegg

I en annen tråd her inne har jeg nevnt at jeg har skaffet meg Bowers & Wilkins 705S2. Jeg hentet de egentlig i går men fikk ikke testet de så mye da jeg var hjemme såpass sent. Jeg hentet høyttalerne i Oslo sentrum og var litt naiv optimist da jeg hadde tatt med en diger North Face bag til å ha den ene høyttaleren i mens jeg hadde planlagt å bære den andre i en nylonbag ala de blå en kan kjøpe fra IKEA. Jeg ble litt overrasket da han i butikken kom drassende med en eske som veide nesten 25 kilo. Det skulle bli gøy å drasse med den hjem. 

Spoiler

DSC_2826.thumb.JPG.2131a518ba2f596c061da6faaea3adc4.JPG

 

Fra før av hadde jeg en Bowers & Wilkins CM5, som sees i bakgrunnen på bilde over, i et 2.1 oppsett. Oppsettet består av:

  • Audio Technica AT-LP5 platespiller
  • NAD C515 CD-spiller
  • NAD C165 forforsterker
  • NAD C272 effektforsterker
  • Sort Bowers & Wilkins ASW 675 subwoofer.
  • Chromecast music tilkoblet som brukes til nettradio via TuneIn og Spotify. Jeg er ikek sikker på om jeg er superformøyd med lydkvaliteten til Spotify så jeg vurderer å teste ut hi-def abonnementet til Tidal. Jeg har fått overført alle spillelistene mine. 
  • Paret med CM5 stod på stativet FS-700 S2. Jeg var usikker på om dette ville kunne brukes på de nye høyttalerne men mer om det senere.

Vel hjemme måtte jeg konsentrere meg for å ha tilnærmet normal pust mens jeg begynte å pakke opp. Når jeg åpnet esken så man "domene" til diskanten stikke opp. Sammen med den grå brosjyren lå noen gummiknotter og noen dotter i skumgummi som man kan stikke inni  hullene for bassrefleks på baksiden for å dempe bassen.

Spoiler

DSC_2827.thumb.JPG.52d9dfee16c99091ba1744f08328082e.JPG

Brosjyrer om noe tilleggsinformasjon om høyttalerne, blant annet om hvordan de bør plasseres mv.

Spoiler

DSC_2828.thumb.JPG.94f170c2818979f4babb44132a73303d.JPG

 Her er høyttalerne pakket opp. Diskantene er veldig godt beskyttet. 

Spoiler

DSC_2829.thumb.JPG.12622879197e58527d07b8dfbc8ee04c.JPG

 

Selv om jeg hadde testet høyttalerne i butikk var de litt mindre enn jeg så for meg sammenlignet med CM5. Nedenfor er bilde for sammenligning. De er nesten identiske i størrelse hvis man ser bort ifra diskanten på 705S2 og jeg var litt overrasket da det gikk fint å montere fast de nye høyttalerne i stativet jeg allerede hadde.

Spoiler

DSC_2833.thumb.JPG.ca9e114b937e0394d480f989c4cb63db.JPG

 

Jeg har bi-ampet høyttalerne og nedenfor er slik det ble på baksiden. 

Spoiler

DSC_2831.thumb.JPG.93b31613912cd21d5b5276c65763f15a.JPG

 

Og nå over til det viktigste: lyden. i går kveld fikk jeg bare testet med et par sanger da klokken var ganske mye da jeg fik koblet de opp. Jeg wattet opp Music for the jilted generation på vinyl. Jeg var ganske overrasket over hvor mye punch det egentlig var i disse. Jeg hadde veldig sansen for Break & Enter, Their law og Full throtle. Selv på ikke så høyt volum var det veldig bra trøkk i lyden fra de. 

I dag har jeg testet mer med Goa trance (Man with no name - Earth moving the sun), punk rock (Guns 'n Roses - The spagetti incident?) og klassisk (soundtracket til Attack of the clones. Across the stars er rett og slett et stykke herlig musikk) på CD for å få litt variasjon i type musikk for å se hvordan høyttalerne leverte. Diverse typer musikk via Spotify ble også testet. Lydbilde er ganske lett og åpent selv om jeg har testet med forskjellig type musikk som på forskjellig måte kan være ganske krevende. 

I løpet av helgen skal jeg prøve å få tatt opp et par sanger på video og legge det ut på video slik at man kan "oppleve" høyttalerne litt bedre enn bare via teksten i denne posten. 

Endret av ilpostino
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanligvis stikker jeg bananpluggene rett inn i hullet men siden disse er nye må jeg pirke ut den røde og sorte plastdingsen som sitter i hullet. Jeg var litt ivrig på å teste i går så tok latmannsversjonen men regner med å få satt de inn skikkelig i løpet av helgen.

Jeg har bare en C272 så jeg jukser kanskje litt med benevnelsen (jeg bi-wirer vel egentlig?) og får mindre effekt men den er kraftig nok til å drive det jeg har brukt på den foreløpig. 
 

Lenke til kommentar

Jeg har CM5 i anlegget som er tilkoblet datamaskinen i et 2.1 oppsett (sammen med NAD D3020 v1 og B&W ASW 610) i tillegg til å ha hatt de i stuen.

Stuen er en del større enn soverommet (kanskje 3 ganger så stort) så jeg har vært litt mer fornøyd med å ha de når jeg har hørt via datamaskinen. Datamaskinen er tilknyttet forsterkeren via USB så maskinen ser på forsterkeren som en DAC. Det kombinert med størrelsen på rommet og at jeg naturlig nok sitter en del nærmere gjør at opplevelsen av lyden har vært bittelitt annerledes. Tross det har jeg vært veldig fornøyd med CM5. De leverer veldig bra men jeg savner kanskje litt mer fylde (i mangel av bedre ord) i et rom som er en del større. 

Jeg hører på en del musikk av Trevor Morris og John J. Williams, Epica, Sabaton, Eluveitie mv som kan kreve sitt av en høyttaler og CM5 henger absolutt med i svingene. 

Selv om 705S2 er fysisk like stor fyller den rommet ganske mye bedre enn CM5.

Lenke til kommentar

Fin rapport, blir spennende om du hører noen forandringer med spilletid på høyttalerne. 

Er ellers veldig enig med opplevelsen av cm5. Jeg har kun hørt dem på demoer og synes de er punchy og spennende, detaljrike. Men mangler en del fylde for min smak. Diskanten er en tanke for skarp, mellomtonen balansert og fin, men de stopper på øvre- og mellombass, slik at helheten blir litt vektet retning lys (sier ikke de er lyse).

705 og resten av de gulvstående i 7-serien synes jeg kom en del nærmere 804, faktisk så nærme at jeg sliter hardt med å forsvare prisen opp til 804s 85000. Skal ikke overraske meg for mye om det samme kan sies om stativutgavene.

Lenke til kommentar

hvordan er diskantene påBowers & Wilkins 705S2?

For er kjent kina kopier, er i plast, så de tåler lite ved fall særlig hvis diskandelen faller rett ned i gulvet, sånn sett er ganske dårlig løsning B&W har gjort, for har man plassert høytallene på et bord og de skulle falle ned, er ikke særlig gøy å bytte diskantene.

Lenke til kommentar

Det virker jo mest logisk at lyden blir bedre av å splitte elementene hvis de er designet for det slik at de ikke påvirker hverandre for mye, gitt at forsterkeren takler det bra, slik man oppnår med bi-wiring, men å la ørene bestemme er alltid fasit. En stor fordel er i alle fall at en ikke risikerer å brenne ut diskanten når bassen begynner å klippe forsterkeren p.g.a at noen uforsiktige gjerne med promille begynner å guffe på litt vel mye. B&W er ikke kjent for å være de mest lettdrevne men de er godt kontrollerte og detaljerte med en forsterker som ikke har åndenød.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
vidor skrev (5 minutter siden):

Det virker jo mest logisk at lyden blir bedre av å splitte elementene hvis de er desiget for det slik at de ikke påvirker hverandre for mye, gitt at forsterkeren takler det bra, slik man oppnår med bi-wiring, men å la ørene bestemme er alltid fasit. En stor fordel er i alle fall at en ikke risikerer å brenne ut diskanten når bassen begynner å klippe forsterkeren p.g.a at noen uforsiktige gjerne med promille begynner å guffe på litt vel mye. B&W er ikke kjent for å være de mest lettdrevne men de er godt kontrollerte og detaljerte med en forsterker som ikke har åndenød.

Du tenker vel mer på bi-amping her?

Bi-wiring er jeg selv ingen tilhenger av og gjør aldri det - bi-amping derimot - det er interessant - og da helst med separate effekttrinn som har egen strømforsyning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Personlig ville jeg nok ikke kjørt biwiring, da det er koblet sammen mot effekttrinnet anyways. Jeg hadde heller byttet "jumperene" med kabel. Selv pleide jeg å kjøre positiv leder til tweeter med ledningbro til bass og negativ leder til bass med ledningbro til diskant.

 

I dette systemet ville jeg nok sett på bedre digital avspiller før jeg begynte å fikle med forsterkeri. Regner med det er noe å hente på forsterker, men er nok mer å hente på å oppgradere til en bedre dac/streamer dersom det spilles endel på digitalt format. Om det først og fremst går i LP`er med partymode via digital så hadde jeg ikke giddet å oppgradere det digitale. Men mtp oppgradering fra spotify til tidal så er jeg usikker på om du vil oppleve en forskjell der med en chromecast.

 

Perosnlig kjører jeg Tidal via ROON, men kan ikke si at jeg anbefaler det med den dollarkursen som er i disse dager (jeg kjøpte livstidsabb når dollaren var rundt 6NOK). Fordelen med ROON er at jeg kan bruke RPI med tilhørende HAT`s fra HIFIberry ol. Det gir bit-perfekt avspilling med svært god lyd uten å koste så mye. Fleksibiliteten med HAT`s for analog ut, digital ut og integrert amp er også kjekt.

Lenke til kommentar

Med mindre en kjører aktiv deling så er det erfaringsmessig lite å hente på bi-amping i de fleste tilfeller. Da vil det ofte være bedre å brokoble ampene for mer effekt. Når det gjelder rør og klasse A med begrenset effekt er dette en no-brainer imo. Mens på klasse AB og klasse D er det mindre forskjeller (Sett at pre-amp kan drive to effekt-trinn). Da blir det ett spørsmål om en har noe igjen for ekstra kabel-styr. OG om forsterkeren er i stand til å takle lasten når de er brokoblet. Har høytaleren impedansekurver som dipper ned mot 3OHM er det slett ikke alle amper som kan takle det brokoblet.

 

En venn av meg har bygget komplett system med Bottlehead Jager (HTT) og 2x Kaiju 300B stereoamper. Vi måtte teste dette og kjørte 300B som mono 17W vs 2x 8W til hver htt. Brokoblet lød bedre imo, men da han venter på ett aktivt delefilter fra bottlehead valgte han å kjøre de i stereo og da kjøre 2x8W til hver htt. Forskjellen var ikke stor. Og igjen kabelstyret var imo ikke verd det. Jeg er dog spent på når den aktive delingen kommer ;)

 

Edit: videre er det jo ett spørsmål om kostnad. 2x amper koster jo ofte 2x så mye og da er jo en amp som koster dobbelt så mye med i vurderingen. Jeg hadde en runde med dette når jeg hadde en Burmester 036 og vurderte en 036 til. Det endte opp med en Adyton 1.8 istedet ;)

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

Jeg har god erfaring med bi-amping. Først og fremst for at mer effekt blir tilgjengelig. Til og med jeg hører forskjell ?

Edit:

Ellers hadde jeg et lite håp om at dette veldig rimelige oppsettet jeg har ordnet i stereokroken - skulle gjøre det mulig å høre på innspillinger med litt lavere DR.

Men dessverre, det er bare å glemme. Virker som det billige anlegget er enda mer kresent enn i hjemmekinoen. ☹️

Dermed så er det bare å stappe alle remasters og stort sett musikk laget etter 1995 tilbake i boden igjen. Og det er vel 75% av cd samlingen.

 

 

Endret av Mr_Spock
Lenke til kommentar
LMH1 skrev (5 timer siden):

hvordan er diskantene på Bowers & Wilkins 705S2?

For er kjent kina kopier, er i plast, så de tåler lite ved fall særlig hvis diskandelen faller rett ned i gulvet, sånn sett er ganske dårlig løsning B&W har gjort, for har man plassert høytallene på et bord og de skulle falle ned, er ikke særlig gøy å bytte diskantene.

Jeg er veldig fornøyd med diskanten. 

Disse høyttalerne koster over 20.000 så å trekke sammenligning til billige og langt på vei dårlige Kina-kopier er jeg ikke med på. B&W er ganske klare på at dette er stativhøyttalere og ikke høyttalere som skal plasseres på bord eller hylle. Høyttalere som dette monterer man (les: skrur) fast i et stativ, som gjerne er fylt med sand, så det skal godt gjøres å glare å velte de. Hver høyttaler cirka 10 kilo og stativene minst like mye så det skal godt gjøres å velte de.

Mr_Spock skrev (18 timer siden):

Noen spesiell årsak til at du gikk for stativer vs gulvstående?

Foreløpig er jeg ikke så nerdete at jeg innreder stuen etter stereoanlegget men jeg tror jeg begynner å bli farlig nærme :p Jeg kunnen antageligvis fått ganske gromme gulvstående høyttalere til prisen jeg betalte for disse men det kommer til å gå på bekostning av møblene, 

Lenke til kommentar

Men gir de særlig romfølelse for mistenker man må ha subb for å få særlig trøkk.

Hvis jeg skulle vurdert noe slik måtte det mist være aktive høytallere. For er jo veldig stiv pris. Skal man uansett ha gulstående høytaller hvorfor ikke 8" eller større? Eller man kan ha dobbel driver 6,5". f.eks ALTO55 Mk2 .

For ser ikke greia å ha stativ på høytallere.

Lenke til kommentar
LMH1 skrev (10 timer siden):

Men gir de særlig romfølelse for mistenker man må ha subb for å få særlig trøkk.

Hvis jeg skulle vurdert noe slik måtte det mist være aktive høytallere. For er jo veldig stiv pris. Skal man uansett ha gulstående høytaller hvorfor ikke 8" eller større? Eller man kan ha dobbel driver 6,5". f.eks ALTO55 Mk2 .

For ser ikke greia å ha stativ på høytallere.

Troller du nå eller har du i det hele tatt giddet å lese postene i tråden før du svarer?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (4 minutter siden):

Moro med lyd, men hvordan er det med lydisolasjon og naboer? Enebolig? Min erfaring gjennom 30 år er at blokk, rekkehus og 2-4 manns boliger begrenser lydopplevelsen mer enn annlegget.

I løpet av 6 år i leiligheten har jeg bare fått en forespørsel om å dempe bassen litt og det var på anlegget i soverommet i andre enden av leiligheten. I de dager testet jeg også hva subwooferen var god for så jeg la litt opp for det selv. Blokken jeg bor i ble bygget på slutten av 50-tallet så det er heldigvis brukt masse svartbetong som isolerer for det meste av lyd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, ilpostino said:

I løpet av 6 år i leiligheten har jeg bare fått en forespørsel om å dempe bassen litt og det var på anlegget i soverommet i andre enden av leiligheten. I de dager testet jeg også hva subwooferen var god for så jeg la litt opp for det selv. Blokken jeg bor i ble bygget på slutten av 50-tallet så det er heldigvis brukt masse svartbetong som isolerer for det meste av lyd.

Nydelig!

Da får jeg ta kontakt med deg når jeg skal flytte for å finne en leilighet hvor fornuftig lyd er greit :D

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...