Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Strømbrudd ødela PCen


Anbefalte innlegg

Var et strømbudd pga overspenning i sikringsskapet. Er det vanlig at PCer blir ødelagt av det? Hadde overspenningsvern på PSU, men skjermkortet er toastet, og CPU, minne og hovedkort gir artifacts, og svarter dersom jeg belaster/bruker PCen. 
 

Så nå er hele PCen ødelagt, sykt dritt :(

Er det vanlig at forsikring dekker slikt? Og hva gjør jeg om de kun dekker deler av beløpet? Noen som har opplevd lignende?

Endret av Emile the rat
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde du overspenningsvern fra APC eller hadde du UPS tilkobla? Vet ikke helt om en UPS hadde hjolpe

Vet ikke om det er vanlig, men det er mye elektrisitet som går gjennom lynet når det slår ned.

Det slo ned i PCen min for omtrent 13år siden mens jeg hadde på meg headset, skvatt no sykt. Men jeg var jo delvis heldig med at bare PSU'n ble ødelagt, jeg gikk til en lokal databutikk og fikk det dokumentert, men det var ikke nok får forsikringsselskapet. Vet ikke hvordan ditt forsikringsselskap dekker lyn nedslag, men mulig innboforsikring dekker det.

Har du overspenningsvern i sikringsskapet?

Lenke til kommentar

Det er nettopp slike ting en UPS skal virke mot. Den vil koble PC fysisk fra strømnettet så fort den registrerer abnormaliteter. I tillegg har de også MOVs og diverse filtre for å ta ting som overspenninger og støy.

Overspenningsvern i sikringsskapet er stort sett grovvern og er ikke nok til å redde finelektronikk. Både disse og finvern man får i f.eks. strømpadder vil kun klare et visst antall overspenninger og så virker de ikke lengre. Gode vern har lampe(r) eller andre indikatorer for å indikere om de fremdeles fungerer eller ikke.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hvilket overspenningsvern er det du har? Er PCen og overspenningsvernet tilkoblet jordet kontakt? Er det garantert at det skjedde på strømnettet og ikke via nettverksledningen (har selv mistet et par modem pga. ingen nettverkssikring (ADSL))?

For å være 100 % sikker ved en senere anledning er det en online eller linjeaktiv UPS du vil ha. F.eks. APC Back-UPS Pro 900.
https://www.komplett.no/product/610895/datautstyr/pc-tilbehoer/ups-overspenningsvern/ups-og-ups-batteri/apc-power-saving-back-ups-pro-900

Der har du sikring på absolutt alt, inkludert Gbit RJ45 (nettverk). APC PowerChute gir deg også en oversikt over tilstanden til UPSen/batteriet, samt forventet brukstid, strømtrekk og mulighet for kostnadsberegning basert på strømmen som går igjennom UPSen. Programvaren er noe...primitiv, men den gjør nytten sin.

Selv har jeg en APC Back-UPS Pro RS 1500 (generasjon 1 av den jeg linket til over) samt en APC Back-UPS CS350 til modem og hovedswitchen. UPSen gir meg ca. 15 minutter på batteri ved lett last.

EDIT:
Typekorrigering.

Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar
sedsberg skrev (1 time siden):

Den første du linker til er ikke online. Det er en off-line/line-interactive. Men fremdeles mer enn god nok.

Endret nå. Jeg har det ikke helt klart for meg hva som er forskjellen på online og linjeinteraktive UPSer.

Slik jeg har forstått det så er offline de dårligste (omtrent tilsvarende vanlig overspenningsvern, men med batteri i tillegg), så kommer linjeinteraktiv som er vesentlig dyrere og med langt mer funksjonalitet, og så er online de beste...med visstnok ytterligere noe ekstra funksjonalitet som jeg ikke har funnet et klart svar på hva er.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...