Gå til innhold

Den tyske regjeringen er enig med delstater om plan for kullavvikling


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis man ikke vet noe om flytende salt reaktorer så er man i godt selskap. Selv folk som burde vite om dem, vet ikke.

Reaktorer som bruker trykk-kammer (mao alle nåværende kommersielle reaktorer) er i utgangspunktet oppskalerte reaktorer beregnet på ubåter. De er sikre på ubåter, men definitivt IKKE sikre for kommersielle reaktorer.

Flytende salt reaktorer er sikre fordi man bruker en salt-plugg for å holde smelten i reaktoren. Hvis denne salt-pluggen smelter fordi smelten blir for varm, så tømmes reaktoren og kjernereaksjonen stopper.

Reaktoren avgir to gasser i normal drift : Xenon og tritium. Resten av avfallstoffene forblir i smelten med mindre man fjerne dem.

Flytende salt er på IEA sin liste over generasjon IV reaktorer. Litt rart egentlig siden konseptet ble testet på slutten av 60 tallet på Oak Ridge National Laboratory. Det gikk så bra at de ville lage en full-skala reaktor, men fikk nei.

Man regner med at flytende salt reaktorer vil bli viktige til produksjon av strøm, industriell varme og for produksjon av diverse isotoper. De vil også kunne brukes til å forbruke høyradioaktivt avfall. DVS forbrukt brensel fra nåværende reaktorer.

En liten del av avfall fra en flytende salt reaktor er farlig i omtrent 300 år.

Prøv å søk på Thorium på YouTube.

Du kan se kanalvideoen til https://www.youtube.com/user/gordonmcdowell

PBS har en video

Wikiepdia artikkel : https://en.wikipedia.org/wiki/Molten-Salt_Reactor_Experiment

 

Lenke til kommentar
3 hours ago, dahln said:

Den enkle løsningen vil være å utkonkurrere kullkraftverkene.

Flytende salt reaktorer produserer strøm adskillig billigere (40%) enn kullkraftverkene kan i følge ThorCon Power.

Då er det vel berre å byggje ein?  So lenge ingen av dei som har mykje betre greie på dette enn meg faktisk byggjer ein slik reaktor og demonstrerer at han går med overskot, er eg sunt skeptisk.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (3 timer siden):

Då er det vel berre å byggje ein?  So lenge ingen av dei som har mykje betre greie på dette enn meg faktisk byggjer ein slik reaktor og demonstrerer at han går med overskot, er eg sunt skeptisk.

Slik dahln beskriver det er det bare for kommersielle interesser å gjøre verden den tjeneste å bygge ut disse reaktorene, forsikre drift hos et forsikringsselskap og selge strømmen for ca 30 øre per kWh (dagens kostnad for vindstrøm på land i Norge). Hvor vanskelig er det? Eller må man kanskje vente i tjue år for at dahln's påstander skal bli realisert?I tilfelle så kan vi ikke vente i tjue år på å bygge ut CO2-fri energi.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...