Gå til innhold

Kan en idiot bruke Linux?


Gjest Slettet+513

Anbefalte innlegg

Hapi70 skrev (På 16.1.2020 den 6.48):

Jeg har Windows 7 og skjønner at jeg må enten oppgradere til Windows 10 eller bytte operativsystem med tiden. Jeg vurderer igjen å bytte til Linux, som jeg gjorde da jeg installerte Windows 7. Jeg endte med windows igjen fordi jeg så for meg at jeg kommer til å få masse problemer fordi jeg på ingen måte er noen data-nerd. Stemmer dette? Eller kan jeg som totalt teknologisk uvitende også bruke dette? Jeg bruker ikke PCen til noe avansert, kun til internett, og å skape og lagre dokumenter, og redigere bilder.
Er det veldig vanskelig å installere og å lære å bruke det?

Jeg orket ikke å lese gjennom alle postene.

Jeg er en "idiot". Byttet til et Linux basert OS i 2015 etter å ha lekt meg med en Raspberry Pi i en uke eller to. Det er lettere og bedre enn Windows. Jeg kan svært lite om Linux etc. og har ingen problemer å bruke det til det jeg trenger av en PC. Klarer jeg det så klarer du det. Super simpelt å installere, kjappere og ikke noe vanskelig å bruke.

Eneste maskinen jeg har hatt problemer med var Acer maskinene mine, måtte inn i bios for å velge en EFI boot fil greie. Husker ikke helt, men med litt prøving og feiling gikk det.

Når jeg trenger å redigere noe på et bilde bruker jeg ofte https://www.photopea.com

Bruker som oftes Google docs til dokumenter

Savner et CAD program, jeg prøvde meg på FreeCAD men det var ikke noe for meg. Fusion 360 prøvde jeg på Windows men måtte droppe det pga Windows. Så fant jeg SelfCAD, nettbasert. 

Endret av DiskusDød
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
19 hours ago, Hapi70 said:

Grunnen er at jeg syns Windows 10 har et bedritent personvern, og kan jeg komme meg bort fra Bill Gates å så gjør jeg det, jeg har hatt lyst til det lenge. Syns også Linux virker litt spennende, det kan jo være interessant å prøve noe nytt. Jeg har aldri hatt Mac, så jeg har brukt Windows hele livet, og forandring fryder kanskje. Det får vi se.

Veldig bra, du er helt tydelig Linux klar! Se deg aldri tilbake ;)

Lenke til kommentar
11 minutes ago, DiskusDød said:

Jeg er en "idiot". Byttet til et Linux basert OS i 2015 etter å ha lekt meg med en Raspberry Pi i en uke eller to. Det er lettere og bedre enn Windows. Jeg kan svært lite om Linux etc. og har ingen problemer å bruke det til det jeg trenger av en PC. Klarer jeg det så klarer du det. Super simpelt å installere, kjappere og ikke noe vanskelig å bruke.

Høres fint ut. Kan vi også få vite hvilken Linux du bruker?

Lenke til kommentar

Har brukt Ubuntu MATE siden 2015. 

Har et veldig enkelt oppsett, forandrer noen få ting etter installasjonen.

Jeg anbefaler alle nybegynnere til å leke seg med en Raspberry Pi. Ha det gøy, gjør ting og tang i terminalen. Lag en retropi, lag en desktop, lag en server, lag en pi hole... Det er bare å sette inn et nytt mikroSD kort så er du oppe å "leker" igjen...

 

772660195_Screenshotat2020-01-1720-46-49.thumb.jpg.60ce922c3ef0e59f2d849f43d18841a4.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei. Jeg ser at noen av dere anbefaler Dualboot (Noe som også jeg har kjørt i en årekke), men etterhvert som tiden går og man får flere maskiner og man blir gamlere, så orker man ikke å drive med Dualboot mer. Det blir for mye stress. Det jeg istede anbefaler deg å gjøre, er å installere eeeeeh. Ja. Jeg er usikker på hvilke programmer som faktisk finnes på Windows, men jeg tror også Virutalbox finnes til Windows. Installer isåfall den og sett opp en Virtual Machine med f. eks Ubuntu eller noe annet som du synes er intressant. Så installerer du Ubuntu på den. Da ødelegger du ikke noe på den primære installasjonen og du får testet Linux samtidig.

Jeg vet ikke hvor mye Ram du har, men hvis du har f. eks 16 GB Ram da, så kan du sette av 8 GB Ram til en Virtual Machine. Så setter du av noen GB til lagring. Gjerne mellom 20 og 50 GB. Det beste er naturligvis om du setter av en egen SSD til bare Virtuelle maskiner.

Grunnen til at jeg anberfaler å sette opp Virtuell maskin, er fordi at hvis du f. eks vil installere Ubuntu da ved siden av Windows, så går det kanskje bra, men hvis du derimot ikke liker å bruke Ubuntu da og vil gå tilbake til bare Windows, så må du styre med å slette partisjoner og slette Bootloader og mye rart. Ikke noe særlig morsomt og drive med.

Endret av wil
Lenke til kommentar
Flin skrev (På 16.1.2020 den 12.35):

La meg begynne med å si at jeg bruker Linux på jobb...

Jeg ville aldri brukt Windows på jobb og jeg ville aldri brukt Linux på fritiden.

Jeg hadde hold meg unna Linux.

Da er du stikk motsatt av de fleste. De fleste MÅ bruke Windows på jobb og kan ikke vente med å komme hjem til Linux boksen sin...

 

NULL skrev (På 16.1.2020 den 12.04):

Ville anbefalt en dual-boot-løsning som utgangspunkt...

Min erfaring er her også at LTS-versjonene er å foretrekke - bedre kompatibilitet og mindre "issues" generelt etter min mening/erfaring. 

 

Drit i dualboot. Kjøp en Raspberry Pi 4...

Da har du hovedmaskin som fungerer og man kan kødde så mye man vil med en Raspberry Pi. For man vil gjøre feil som nybegynner. Som å slette feil disk, hvem har ikke gjort det?

Kjørte LTS fra 2015 til 19.04 kom. Nå har jeg 19.10 og jeg gleder meg til 20.04 LTS ? 19.10 er vanvittig bra.

 

quantum skrev (På 16.1.2020 den 18.46):

Sant det, sleit selv i timesvis for å få opp min helt standard Epson-skriver på Windows sist jeg prøvde (flere år siden, dog, men det er en skrivermodell som begynner å dra skikkelig på åra ...) ... but you can't beat pre-installed ...

Hvis jeg hadde hardware fra før av ville jeg bare prøvd en live-usb-pinne først for å se om alt virker. Skulle jeg kjøpe ny hardware hadde jeg sjekket litt på nett først bare for være sikker på at det ikke ville bli bomkjøp.

Har ikke brukt skriveren via PC'en, kun via mobilen og jeg måtte prøve. Tok 90sekunder etter jeg skrudde på skriveren til jeg kunne skrive ut et dokument. Har en Epson EcoTank som jeg kjøpte på salg for et år eller to siden. Bruker skriveren kun via WiFi.

 

Merko. skrev (20 timer siden):

Ser absolutt ingen grunner for at du skal bytte til Linux. hvorfor? :)

Du kan jo til og med oppgradere til Windows 10 gratis i disse dager.

Det er som å bli veganer og tesla eier på samme dag når man bytter til Linux. LOL

 

geirfugl skrev (16 timer siden):

Jeg synes Linux har kommet veldig langt når det gjelder brukervennlighet. Jeg har brukt Linux lenge på arbeidsmaskiner, men holdt meg på Windows helt til i fjor når det gjelder hovedmaskinen min. Har vært helt fornøyd med opplevelsen denne gangen, installerte Mint og det meste har fungert problemfritt. Når det er sagt:

... til å surfe, se videoer og spille musikk? Helt klart med en distro som Mint (sikkert Ubuntu og lignende også.)
... til å gjøre kontorarbeid og enkle grafiske oppgaver? Jepp (med ett unntak, nevnt i siste punkt.)
... til å gjøre grunnleggende systemadministrasjon? Joda, stort sett.
... til å spille spill? Mnjeeae..nei.
... til å få en printer til å fungere? Velkommen til helvete.
 

 

Alt er avhengig av bruken. Da jeg drev med fotografering brukte jeg kun mac og Adobe programmer + plugins til PS og Lightroom, noe annet var bare å glemme.  Etter jeg avsluttet fotohobbyen solgte jeg Apple utstyret og kjøpte en MS Surface 2.

Du kan gjøre alt det du nevner, men det er mulig du har noe høyere krav enn det jeg har. Mitt eneste krav er at jeg ikke skal installere Windows. Sist jeg gjorde det var pga Fusion 360, det tok ikke mange minuttene før jeg slo av, formattere disken og installerte noe annet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eneste linux som funker for en idiot er Chromebooks og Android. Komplette idioter derimot anbefales å holde seg til Apple produkter. Linux på desktop er for de som er oppegående, og verdsetter kontroll over eget liv og teknologi. Alle som har formet verden de siste tjue årene, har gjort det på linux.

Disclaimer: Jeg kjører linux på alt, livet er for kort for dritt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+513

Takk for enda flere svar! Godt å høre erfaringer fra folk som ikke er tekno-nerder. 

Jeg kommer bare til å installere LInux Mint direkte, er ikke interessert i å gå tilbake til Windows med mindre det blir helt krise for meg, og da kan jeg også vurdere ekstern hjelp om det blir helt umulig. Har også funnet ut at det skal funke med Linux på min laptop, som er en gammel HP Elitebook 8570p, det var noen som skrev på et forum at den funket fint på den som de hadde hjemme. Kan ikke tenke meg at det blir noe verre enn når jeg installerte Windows 7, da slet jeg med å installere drivere i lang tid, antagelig pga jeg presterte å installere 32 bit istedenfor 64. Kan ikke tenke meg det blir noe verre enn det, jeg er klar for å komme vekk fra Windows.
Jeg kommer til å komme tilbake hit etter installasjonen for å fortelle hvordan det funker for meg, og for å klage hvis jeg er misfornøyd :p

Lenke til kommentar
DiskusDød skrev (5 minutter siden):

Da er du stikk motsatt av de fleste. De fleste MÅ bruke Windows på jobb og kan ikke vente med å komme hjem til Linux boksen sin...

Det er nok feil. de fleste bruker Windows, hjemme.

DiskusDød skrev (5 minutter siden):

Drit i dualboot. Kjøp en Raspberry Pi 4...

Da har du hovedmaskin som fungerer

Raspberry Pi 4 som hovedmaskin? LOL.

DiskusDød skrev (6 minutter siden):

Det er som å bli veganer ... når man bytter til Linux. LOL

Om det er positivt..sure 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Merko. skrev (52 minutter siden):

Det er nok feil. de fleste bruker Windows, hjemme.

Raspberry Pi 4 som hovedmaskin? LOL.

Om det er positivt..sure 

Selvfølgelig, når 90% av verdens datamaskin forbrukere befolkning bruker Windows så bruker nok de fleste Windows hjemme. Jeg tenker på oss som bruker Linux (baserte datamaskiner, desktop linux i from av Ubunu, Debian, Arch osv).

Nei, leke med Raspberry Pi og ha en PC som fungere uten å kødde den til med dual boot.

Du skjønte ikke "halleluja"  spøken. 

Endret av DiskusDød
Lenke til kommentar
15 minutes ago, DiskusDød said:

Selvfølgelig, når 90% av verdens datamaskin forbrukere befolkning bruker Windows så bruker nok de fleste Windows hjemme. Jeg tenker på oss som bruker Linux.

Nei, leke med Raspberry Pi og ha en PC som fungere uten å kødde den til med dual boot.

Du skjønte ikke "halleluja"  spøken. 

RPi forutsetter for de fleste en investering, selv om den i utgangspunktet ikke er all verden. Men er det en bærbar man har i utgangspunktet, vil RPi ellers forutsette skjerm, tastatur etc.

Har flere RPi. Selv med nyeste, synes jeg ikke ytelsen blir "all verden" til selv lett desktop-bruk. Bildebehandling er et av use case-ene nevnt i starten her.

Ser ikke helt at det skal være så "enkelt" å kødde til pc-en med dual-boot.

 

Lenke til kommentar
DiskusDød skrev (29 minutter siden):

Selvfølgelig, når 90% av verdens datamaskin forbrukere befolkning bruker Windows så bruker nok de fleste Windows hjemme. Jeg tenker på oss som bruker Linux.

Nei, leke med Raspberry Pi og ha en PC som fungere uten å kødde den til med dual boot.

Du skjønte ikke "halleluja"  spøken. 

*Alle* bruker linux. Det finnes ikke et hjem igjen uten linuxdingser. Derimot er det etterhvert mange hjem uten windows. De som henger igjen i fortiden bruker fortsatt en desktop med windows. Microsoft tapte totalt kampen om smarte ting.

Til trådstarter: det meste av hardware funker med linux i dag, men hvis du vil ha en god opplevelse er det beste å holde seg til hardware-leverandører som samarbeider med linux miljøet. Dette betyr å holde seg til HP på skriver, og unngå nvidia på grafikk. Dessverre mange dingser man kobler til en PC som fortsatt krever en eller annen windows maskin men en bestemt windows-version, typisk mulig å fikse, men da bør man være over middels interessert. Eksempel: trimmeutstyr til motorer. En vei rundt det er at mange nå kan brukes med Android/IOS slik at man ikke er avhgengig av PC støtte. Sjekk før kjøp. Alle standardting som tastatur, mus, skjerm, funker uten videre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
NULL skrev (31 minutter siden):

RPi forutsetter for de fleste en investering, selv om den i utgangspunktet ikke er all verden. Men er det en bærbar man har i utgangspunktet, vil RPi ellers forutsette skjerm, tastatur etc.

Har flere RPi. Selv med nyeste, synes jeg ikke ytelsen blir "all verden" til selv lett desktop-bruk. Bildebehandling er et av use case-ene nevnt i starten her.

Ser ikke helt at det skal være så "enkelt" å kødde til pc-en med dual-boot.

 

Da er det bare å bruke en "live USB". 

Har rundt 13 Pi'er. Fungerer helt fint. Har ikke brukt de som desktop på lenge, må prøves igjen... ?

Er man idiot så er man idiot.  

Lenke til kommentar
NULL skrev (På 16.1.2020 den 12.04):

Ville anbefalt en dual-boot-løsning som utgangspunkt, hvis det er slik at du kan oppgradere maskinen til Windows 10. Forstår det egentlig slik at en del fortsatt får oppgradert og bruker Win7-nøkkel under installasjonen, og ender opp med full Win10-lisens. Dette forutsetter vel riktignok at bruker Microsofts Media Creation Tool og lager en minnepinne, og vel videre installerer Win10 helt fra grunnen av i stedet for å oppgradere.

Har nylig oppgradert to PCer fra Windows 7 med Media Creation Tool, med valget behold ingen filer eller apper. Det fungerte helt fint og fikk aktivert Windows 10. Har også nylig oppgradert en PC med Windows 8.1, med valget behold filer og apper. Det fungerte også helt fint.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...