Gå til innhold

Kan en idiot bruke Linux?


Gjest Slettet+513

Anbefalte innlegg

8 minutes ago, Hapi70 said:

Det er det jeg har tenkt å installere ja! Og uttrykk som "legge til alle medie kodeksene" er ting som gjør at jeg stusser, jeg aner ikke hva det er en gang. Men det slipper jeg altså med Mint, det er bra :grin:

I praksis er vel dette en avkryssing under installasjonen av Ubuntu. Handler vel om at en del av disse ikke er OpenSource i utgangspunktet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+513
3 hours ago, LMH1 said:

Det er jo bare å kjøpe 2 stk SSD\harddisker så man man installere 2 operativsystemer, så hvis man får problemer bytter man enkelt til windows 10.

Må si generielt er forumene på de fleste distribusjonene dårlig på å gi god hjelp, men noen ganger får man hjelp.

Drivere på nvidia\amd er ganske mye dårligere på linux en windows.

Samme med spill og litt tungere bruk men er er jo forskjell der.

Mint er jo litt dårligere på oppdateringer en ubuntu. Da de baser seg på LTS.

Ja det var smart, takk!

Det finnes en del Linux-facebook-grupper også, og forum som dette!

Hva er nvidia/amd?

Hva er LTS?

Lenke til kommentar

La meg begynne med å si at jeg bruker Linux på jobb, dette innlegget skriver jeg i Chrome på min XPS 13 som har Ubuntu installert på den (ja jeg burde egentlig jobb). På fritid bruker jeg Windows 10. Jeg ville aldri brukt Windows på jobb og jeg ville aldri brukt Linux på fritiden. Joda, det du beskriver kan man gjøre på en Linux PC og man møter ikke på problemer så ofte. Det er relativt lett å lære seg Ubuntu, Fedora eller Mint. Samtidig er det alltid noe klunder.

Åja, den eksterne WIFI antenna støttes ikke i den versjonen jeg har av Linux, selv om det står Linux støtte på boksen.
Åja, photoshop fungerer ikke på Linux.
Åja, du kan få Photoshop til å fungere gjennom tredjeparts programmer som Wine.
Åja, det var selvfølgelig ikke rett frem å sette opp.
Åja, jeg gjorde noe feil og nå må jeg fikse det.
Åja, jeg kan spille spill på Linux, men frameraten blir av en eller annen grunn mye dårligere.
Åja, jeg kan fikse framraten, men det er ikke alltid så lett som alle skal ha det til. 
Åja, vi har office erstatningene er ikke like gode som originalen. 

Linux gir deg mange muligheter og friheter, men skal du med de? På jobb må jeg ha disse mulighetene, men på fritiden vil jeg at ting skal fungere uten noen særlig problemer. Windows har problemer, men jeg tviler på at du vil merke noe til de. Man kan plukke opp en Windows lisens for noen hundre kroner, det er verdt det. Jeg hadde hold meg unna Linux.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Hapi70 said:

Ja det var smart, takk!

Det finnes en del Linux-facebook-grupper også, og forum som dette!

Hva er nvidia/amd?

Hva er LTS?

Trenger ikke to disker for å gjøre dette. Installerer du Windows først, så f.eks. Ubuntu, fikser Ubuntu-installasjonen selv å legge seg på disken sammen med Windows (egen partisjon for Ubuntu da + at man får en meny der man velger mellom Ubuntu og Windows når man starter pc-en).

LTS står vel for Long term support elns. I praksis versjoner av Ubuntu som vedlikeholdes over lengre tid og der fokuset på kompatibilitet/stabilitet/driftsikkerhet er høyere. Kjører selv kun LTS.

 

 

Lenke til kommentar
4 hours ago, Flin said:

Åja, vi har office erstatningene er ikke like gode som originalen. 

Ja, vi savner nok alle WordPerfect nå! ❤️ 

Jeg ville ikke anbefale dual boot til en selverklært idiot. Det er mer arbeide å sette opp, høyere risiko, krever mer teknisk forståelse enn å opprette en virtuell maskin i stedet. Med en VM har man tilgang til begge operativsystemene samtidig, og deler ressurser bedre/enklere, kanskje spesielt når det gjelder harddisken.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+513
4 hours ago, NULL said:

Trenger ikke to disker for å gjøre dette. Installerer du Windows først, så f.eks. Ubuntu, fikser Ubuntu-installasjonen selv å legge seg på disken sammen med Windows (egen partisjon for Ubuntu da + at man får en meny der man velger mellom Ubuntu og Windows når man starter pc-en).

Ok, så man kan ha en sånn USB flash drive med to operativsystemer på?

Lenke til kommentar
Hapi70 skrev (11 timer siden):

Jeg har Windows 7 og skjønner at jeg må enten oppgradere til Windows 10 eller bytte operativsystem med tiden. Jeg vurderer igjen å bytte til Linux, som jeg gjorde da jeg installerte Windows 7. Jeg endte med windows igjen fordi jeg så for meg at jeg kommer til å få masse problemer fordi jeg på ingen måte er noen data-nerd. Stemmer dette? Eller kan jeg som totalt teknologisk uvitende også bruke dette? Jeg bruker ikke PCen til noe avansert, kun til internett, og å skape og lagre dokumenter, og redigere bilder.
Er det veldig vanskelig å installere og å lære å bruke det?

Tradisjonelt har jo Windows kommet ferdig installert, noe som er vanskelig å slå, men jeg har alltid ment at du kommer enklere i mål med Linux på en tom pc. Jeg kunne godt ha brukt Windows på jobb der det fins en it-avdeling til å vedlikeholde det for meg. Nå velger likevel noe annet på jobb, av alskens grunner som ikke teller for alle, men privat hvor jeg må gjøre alt selv kunne jeg aldri tenkt meg å holde på med Windows hvis jeg ikke var helt avhengig av applikasjoner som kun fins på Windows-plattformen. 

Det du må finne ut er om du kan leve med LibreOffice istedenfor Microsoft Office (Eller bruke sistnevnte i browser), bruke Gimp, Darktable etc. istedenfor Adobe-programmer eller Aurora og så videre. Dette må du finne ut av selv, og du kan prøve dem på Windows før du bytter, ingen kan svare på om du blir fornøyd for deg.

Ellers har du jo prøvd Linux før høres det ut som, så installasjonen blir vel omtrent samme opplevelse for deg som sist, vil jeg tro, uten at jeg aner hva det innebærer.

Lenke til kommentar
grovetussen skrev (10 timer siden):

Er ubuntu det samme som linux? Jeg hadde det på en eldre pc som ble så treg av windows, synes det gikk ganske så uproblematisk til generell surfing, tekstbehandling osv.

Linux er strengt tatt bare kjernen, dvs. det som starter opp hele sirkuset når maskinen, eller android-telefonen, booter, holder styr på ram, disk, prosesser mv. Ubuntu, og andre distribusjoner, er en sammensetning av Linux kjernen, en shitload med annen programvare som de fleste distribusjoner bruker felles, og noe individuelt krydder på toppen, slik at bestemte distribusjoner passer best for ulike behov, og ulik smak.

Ubuntu er en helt kurant distro som kan anbefales, jeg bruker den selv. Den er ganske utbredt, så en god del hjelp du kan finne på internett retter seg inn mot hvordan du gjør ting på Ubuntu. Mye virker på andre distribusjoner også, men ikke nødvendigvis alt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
LMH1 skrev (9 timer siden):

Det er jo bare å kjøpe 2 stk SSD\harddisker så man man installere 2 operativsystemer, så hvis man får problemer bytter man enkelt til windows 10.

Det er ingen grunn til å anskaffe ekstra disk for å få gjøre dét, med mindre det er fullt fra før av.  Du kan ha mange ulike OS på en disk.

Lenke til kommentar
KalleKanin skrev (9 timer siden):

Nja. Selve installasjonen går nok greit, men det er alle raritetene etterpå som er problemet.

Jeg mener at Windows mest sannynligvis vil være det enkleste å bruke, hvor man har best støtte for mange standard applikasjoner og måter å jobbe på for de aller fleste "vanlige" personer.

...

Min erfaring er den motsatte og det er derfor jeg styrer unna Windows. Som du er inne på må applikasjonene du trenger være tilgjengelige for Linux, ellers er jo prosjektet dødfødt. Men det er definitivt alle "raritetene etterpå" som plager meg med Windows. Men rett skal være rett; Microsoft har støtte fra mange hardwareleverandører som sørger for at velfungerende drivere til deres hardware er tilgjengelig for Windows. Slik er det ikke med Linux og kan derfor være mangel på drivere for splitter-ny hardware noen ganger. På den annen side, Linux støtter det meste, og hvis du først har hardware som støttes er det aldri noe behov for å laste ned drivere til alskens surr i ettertid slik man noen ganger må med Windows. En annen "raritet etterpå" som kan være kjedelig er jo å oppleve uforutsett mangel på applikasjonsstøtte; kanskje oppdager du for sent at du faktisk ikke får gjort det du skal fordi linux ikke har applikasjonsstøtte for det du trenger. For min del løser jeg det ved å kjøre den ene Windows-appen jeg trenger i VMWare.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb
quantum skrev (2 minutter siden):

Jepp, her bør man lese seg bittelitt opp først, det er jo ikke vanskelig, men lurt å vite hva man skal gjøre før man setter igang ...

Absolutt. 

Lenke til kommentar
tflovik skrev (8 timer siden):

Dette høres ut som skemselspropaganda.

 

Jeg har hatt Linux installert på en rekke maskiner med forskjellig hardware i og vil påstå at i dag er Linux kommet langt nok i massevis når det gjelder driverfunksjonalitet.

Sant det, sleit selv i timesvis for å få opp min helt standard Epson-skriver på Windows sist jeg prøvde (flere år siden, dog, men det er en skrivermodell som begynner å dra skikkelig på åra ...) ... but you can't beat pre-installed ...

Hvis jeg hadde hardware fra før av ville jeg bare prøvd en live-usb-pinne først for å se om alt virker. Skulle jeg kjøpe ny hardware hadde jeg sjekket litt på nett først bare for være sikker på at det ikke ville bli bomkjøp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
djgudleif skrev (4 timer siden):

Kan en dataingeniør bruke Mac?

Hva gjør en dataingeniør? Veldig mange utviklere bruker Mac. Skal du drifte et Windows-domene f.eks. vil jeg tro det kan være noen fordeler med å bruke Windows. Men det vil sikkert være fullt mulig å gjøre det samme med VMWare og Remote Desktop på Mac.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+513
4 hours ago, quantum said:

Tradisjonelt har jo Windows kommet ferdig installert, noe som er vanskelig å slå, men jeg har alltid ment at du kommer enklere i mål med Linux på en tom pc. Jeg kunne godt ha brukt Windows på jobb der det fins en it-avdeling til å vedlikeholde det for meg. Nå velger likevel noe annet på jobb, av alskens grunner som ikke teller for alle, men privat hvor jeg må gjøre alt selv kunne jeg aldri tenkt meg å holde på med Windows hvis jeg ikke var helt avhengig av applikasjoner som kun fins på Windows-plattformen. 

Det du må finne ut er om du kan leve med LibreOffice istedenfor Microsoft Office (Eller bruke sistnevnte i browser), bruke Gimp, Darktable etc. istedenfor Adobe-programmer eller Aurora og så videre. Dette må du finne ut av selv, og du kan prøve dem på Windows før du bytter, ingen kan svare på om du blir fornøyd for deg.

Ellers har du jo prøvd Linux før høres det ut som, så installasjonen blir vel omtrent samme opplevelse for deg som sist, vil jeg tro, uten at jeg aner hva det innebærer.

De tingene du nevner virker ikke som det blir noe problem for meg, så jeg tror nok jeg kommer til å prøve det ja.

Jeg har ikke brukt Linux før, men jeg har vurdert det før fordi denne PCen ikke kom med operativsystem. Valgte da Windows 7 istedenfor.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...