Gå til innhold

Hva er det beste kostholdet?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
16 minutes ago, GiaMahan said:

Jeg syns spørsmålet passet best på off-topic, selv om det handler om et tema som har en egen kategori. Fordi det er litt uvitenskapelig å spørre om det "beste", i generell forstand. Og dette er et vitenskapsforum.

Lenke til kommentar

Det er vanskelig å beskrive det aller beste kostholdet, for all maten i butikkene i dag har ofte konserveringsmidler av forskjellige slag i seg, så uansett hva man anbefaler, så risikerer man å anbefale noe som ikke bare er sunt.

Likevel; Ja, er enig i at hvit mager fisk, som torsk, sei, lyr, isgalt og lignende, sammen med varmebehandlede grønnsaker, er det beste vi kan spise. Hvitt kjøtt er heller ikke usunt, svin, kalkun. Kylling er jeg litt i tvil om. Kyllingbrystfilét blir jeg ikke sjuk av, men det er jo ikke naturlig at de blir så store. Butikkstekt hel kylling blir jeg direkte uvél av, ør og svimmel og nummen i musklene. Så dét mener jeg det er noe rart med.

Spiser også brød, jeg tror nok det groveste brødet er sunt, selv om jeg ikke vet hva de blander i det. Så jeg spiser grovbrød, med meierismør, med tunfisk i olje, av og til hamburgerrygg, servelat og gulost. Tar også vitaminpiller.

Favorittrettene mine, som jeg lager selv, er grønnsakssuppe av lapskausblanding eller hjemmelaget, med torskefilét eller annen fisk på tilbud fra ferskdisk. Går ikke høyere enn 100 kr/kg for fisk. Kan lage gryterett med ytre- eller indrefilét av svin med masse rotgrønnsaker. Det blir litt saus, men jeg er ingen selverklært matfanatiker og helsefantast.

Jeg tror på at hvis man spiser 80% sunt, og 20% fett og sukker, så vil man kunne leve et langt og bra liv. Begynner man å skli ut og bare spise usunt, så øker man fort i vekt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Taurean said:

Likevel; Ja, er enig i at hvit mager fisk, som torsk, sei, lyr, isgalt og lignende, sammen med varmebehandlede grønnsaker, er det beste vi kan spise. Hvitt kjøtt er heller ikke usunt, svin, kalkun. Kylling er jeg litt i tvil om. Kyllingbrystfilét blir jeg ikke sjuk av, men det er jo ikke naturlig at de blir så store. Butikkstekt hel kylling blir jeg direkte uvél av, ør og svimmel og nummen i musklene. Så dét mener jeg det er noe rart med.

Høns blir vel så store, men de vokser kanskje litt  vel fort. Tror de sprøyter mat ned i halsen på dem.

Det siste der høres ut som nocebo... eller kanskje du reagerer på alt fettet i dem, for filet er veldig magert mens den helgrillede er vel veldig fet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei, det er steroidene i dem jeg reagérer på ^^ Fett? Har vel spist masse andre matvarer med minst like mye fett og aldri følt meg så uvél som jeg gjør når jeg spiser butikkstekt kylling. Bruker masse olje og meierismør hele tiden, spiser en del sjokolade og pizza.

Det er nok steroidene ^^ 

Lenke til kommentar
Taurean skrev (18 minutter siden):

Nei, det er steroidene i dem jeg reagérer på ^^ Fett? Har vel spist masse andre matvarer med minst like mye fett og aldri følt meg så uvél som jeg gjør når jeg spiser butikkstekt kylling. Bruker masse olje og meierismør hele tiden, spiser en del sjokolade og pizza.

Det er nok steroidene ^^ 

Gjerne kom med kilder som sier at det er steroider i butikkene hel kylling.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Cocola skrev (4 timer siden):

Gjerne kom med kilder som sier at det er steroider i butikkene hel kylling.

Trenger ikke kilder for å kjenne etter når man spiser noe. Andre har skrevet og sagt det samme. "Kilder" kan også kjøpes. Mye penger i mat- og reklameindustrien.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+513

Et plantebasert kosthold uten tilsetningssfoffer, med en del rå frukt og grønnsaker er det beste kostholdet. Litt kjøtt eller fisk er ok.

Men man bør velge animalsk (så vel som grønt) av god kvalitet, det vil si unngå oppdrettsfisk, og konvensjonelt fjørkre og gris fordi de lever elendige liv og mates med GMO soya og mais. Velg fortrinnsvis gressforet eller økologisk kjøtt, og liten villfisk.

Lenke til kommentar
6 hours ago, Taurean said:

Trenger ikke kilder for å kjenne etter når man spiser noe. Andre har skrevet og sagt det samme. "Kilder" kan også kjøpes. Mye penger i mat- og reklameindustrien.

Høres rart ut om det skulle vært steroider som du kjente på kroppen når du spiste et måltid i helgrillet kylling og ikke de andre produktene, som filet, kyllingkjøttdeig og rå hel... høres ut som en liten konspirasjonsteori du har der. :) Det må være en annen forklaring. Rå hel er jo også ganske billig, så du kan jo teste en sånn og se... grille den selv. Stikke en ølboks i buken og slenge den i ovnen...

image.png.924384b4c87623aecfb081b7498c7619.png

Endret av X109
Lenke til kommentar
Taurean skrev (13 timer siden):

Trenger ikke kilder for å kjenne etter når man spiser noe. Andre har skrevet og sagt det samme. "Kilder" kan også kjøpes. Mye penger i mat- og reklameindustrien.

Alltid lurt å være kildekritisk, men når du ikke kommer med noen kilder og bare kjører på med magefølelsen så klarer du ikke å overbevise mange altså. 

En fin liten konspirasjonsteori du har der.

Andre kan si og mene så mye dem vil, men uten bevis så blir det ikke mer sant av den grunn. Mange som sier og skriver at jorden er flat også...

Endret av Cocola
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Cocola skrev (8 minutter siden):

Alltid lurt å være kildekritisk, men når du ikke kommer med noen kilder og bare kjører på med magefølelsen så klarer du ikke å overbevise mange altså. 


Det meste av kylling man får kjøpt i Norske butikker er broiler.

Oppdrett av broiler foregår ved at befruktede egg klekkes ut i rugemaskiner.
De nyklekte kyllingene transporteres til oppdretteren første levedag.
Hos oppdretteren lever mange tusen kyllinger sammen i en stor hall, med en tetthet på opptil 18 kyllinger per kvadratmeter.
Avføringen fra tusenvis av kyllinger gir mange fugler sviskader på føtter og bryst.

Bare fire uke gamle sendes kyllingene til slakteren, den kyllingen du kjøper i butikken har altså kun levd i fire uker, det er ingenting naturlig med det, men de er avlet slik, ikke gitt steroider.

Kyllingene er avlet for å vokse ekstremt raskt, den veksten fører til hjerte- og beinlidelser.
I tillegg er kyllingene avlet for unormalt stor brystfilét, som gjør at fuglene tipper fremover og får problemer med balansen.

Dette fører til at kyllingene ligger mesteparten av tiden etterhvert som de blir tyngre.

På grunn av måten de lever, kreves det at slik kylling også får noe antibiotika for å overleve, det hevdes at dette er minimalt i Norge i forhold til andre land, men det er så vidt jeg har forstått fremdeles relativt mye, og nok til at norsk broilerkylling har utviklet resistens.

Under NORM-VET programmet som ble utført i 2011, ble det påvist e.coli i 43% av norske broilerbesetninger, og resistente envirokokker ble funnet i 15.9%.

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/okt_forekomst_av_antibiotikaresistens_hos_dyr_i_norge.704

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...