Gå til innhold

Norge kan tape på et skifte til fornybar energi [Ekstra]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Resultatet kan bli at en eventuell overgang til fornybar energi forskyves langt frem i tid."

Det er nok denne konklusjonen som er mest representativ for Norge.

Listhaug fortsetter i samme spor, og tildeler leteblokker i stort omfang. Det er olje og ikke fornybar energi som er i fokus for dagens regjering, og den tradisjonelt viktigste aktøren innen fornybar energi, Statkraft, bruker pengene sine alle andre steder enn i Norsk Økonomisk Sone.

Vi kan håpe på nye koster i 2021, men flertallet kan hende vil "danse rundt gullkalven" som før.

Det blir et spennende klimavalg, og kanskje det viktigste stortingsvalget siden EU-kampen.

Endret av aanundo
  • Liker 2
Lenke til kommentar

De som forsvarer oljenæringen når det snakkes om omstilling, nevner ofte hvordan den står for 200 tusen arbeidsplasser. Og som vist i denne artikkelen står olje og gass for en helt vanvittig andel av Norges eksport. Okay, så kanskje MDGs plan (15 år til vi stopper all ny utbygging) er en smule drøy. Men hvis vi tror at vi har mer en 50 år igjen hvor olje/gass kan være en vesentlig del av økonomien vår, er vi utrolig naive. Så la oss sette en veldig avslappet grense på 50 år til mesteparten av virksomheten må være avviklet. Vel.. da må vi omstille nesten 20 tusen av disse arbeidsplassene over de neste 5 årene. Det er en kjempestor jobb. Ikke umulig å gjøre på en forsvarlig måte, men det må satses hardt hvis man skal klare det. Men det gjør vi ikke. Og hva skjer hvis vi ikke gjøre det? Vi får kortere tid til å gjør samme jobben. Plutselig sitter vi der etter 20-30 år uten vesentlig handling, og må gjøre akkurat det samme som MDG vil at vi skal gjøre nå, men som alle sier er urealistisk. Vi vil måtte avvikle bransjen i løpet av 15-20 år, men istedenfor å gjøre det på en frivillig og kontrollert måte, vil vi bli tvunget til det etterhvert som stadig flere prosjekter bli ulønnsomme.

Jeg synes MDG er ekstrem (selv om jeg skjønner at de må sette høye mål for å ha noe håp om å forhandle seg til et tilfredsstillende kompromiss). Men det er total galskap at ingen andre snakker om konkrete tidslinjer. Alle partier burde i dag gi oss konkrete tall for hvilke antakelser de baserer oljepolitikken på. Olje/gass vil stå for 20% av dagens eksport om 50 år, 100% om 100 år, eller 60% om 40 år for å gi noen eksempler. Da kan man jobbe seg bakover og se om politikken de fører samsvarer med antakelsene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oljenæringen vil dø ut helt av seg selv når prisene på oljeprodukter faller så mye at drift ikke lønner seg.

Slik har alle avviklede næringer blitt avviklet. Dette har skjedd i tusenvis av år. Tenk på alle som produserte salt for 1500år siden, foOK som laget brynjer og skjold. Smed yrket og hundrevis av andre næringer har forsvunnet pga manglende lønnsomhet. Oljeindustrien blir nok intet unntak.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...