Gå til innhold

EOS R m/ flash, undereksponerer!??


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg er en hobbyfotograf med litt (men ikke dyp) forståelse for de enkleste tingene rundt eksponering (shutter, aperture, iso) og flash med ETTL. Jeg har lenge brukt canon 6Dii med min Yongnuo speedlight YN586EXii uten probloblemer. Nå har jeg kjøpt EOS R og merket relativt umiddelbart at kameraet ofte undereksponerer når jeg bruker flash. Innstillingene er M-modus hvor jeg setter e.g. lukker 1/100, F4 og ISO 400. Flash er i ETTL-modus, og jeg har da tenkt at flash vil kompensere med passe lysmengde slik at bildet blir normalt eksponert iht. hva jeg har satt som ønsket EV (som er 0). Kameraet undereksponerer alltid på de samme stedene i huset (jeg tester innendørs..) som f.eks. mot blomstene og kaffetrakteren. Her er det lite lys fra LED i taket. Går jeg derimot inn på et helt mørkt rom eksponerer kamera/flash korrekt. Jeg har forsøkt både "spot metering" og "evaluative" da jeg har skjønt at evaluative prioriterer å eksponere korrekt der autofokus legger seg. 

 

Se disse bildene. Det ene mot kaffetrakteren er undereksponert. Flash rettet opp i taket. På bildet av blomstene kan man vel si at de lyseste delene i bildet (de hvite blomsterbladene) har riktig eksponering, men hele bildet forøvrig er undereksponert. Bildet i det mørke rommet er helt riktig eksponert, og eneste forskjellen her er altså at det ikke var noe lys (helt mørkt rom..). 

Hva er grunnen til at kameraet gjør slik? Jeg regner med det er en brukerfeil / jeg som har misforstått hvordan kameraet fungerer, da jeg opplever bildene undereksponert.. Hva bør jeg gjøre for å fikse dette? I Av-modus får jeg korrekt eksponering, men da er jo innstillingene til kameraet mye langsommere for å slippe inn mye mer lys i utgangspunktet. 

 

EDIT: Jeg har også merket en annen ting. I noen tilfeller hvor jeg får undereksponert flash-bilde på brennvidde 16mm, så blir alt mye bedre om jeg går bakover "zoomer" inn til e.g. 35 mm, slik at utsnittet forblir det samme. Da blir bildet ikke lenger undereksponert. Hvorfor hjelper det på eksponeringen å få kamera/flash lenger vekk fra objektet jeg tar bildet av?? 

 

Kaffetrakter.thumb.jpg.5270edb94090d9b7334aa93416027b89.jpg

Kaffetrakter. Her er det jo ingen deler av bildet som er riktig eksponert... Hva har kameraet tenkt?

 

Blomst.thumb.jpg.00d285a9b8b6fa341f48f96794514a7b.jpg

Blomst. Iflg. histogrammet er noen få deler (det hviteste i blomsten) riktig eksponert, resten er undereksponert. Se histogram øverst til venstre.

 

494460793_MrktRomkopi.thumb.jpg.579b7fe3be49078d5b2e5484630551d9.jpg

Fin eksponering. 

 

Takk for tilbakemeldinger ?

Endret av Anterialis
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja de to første er helt klart undereksponert. Men jeg klarer ikke å se noen logikk i at du aktiverer TTL når du allikevel ønsker å ta bildene i Manuell. Klarer du ikke å få blitsen også over til Manuell slik at du har fullstendig kontroll på alle ledd?

 

PS: Jeg har også canon 6Dii og en Yongnuo speedlight YN585EX II.

 

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Jeg kan selvsagt kjøre Flash i manuell (og kanskje er det her brukerveiledning ligger?), men jeg har tenkt at jeg ønsker å bestemme ambient light med manuelle kamerainnstillinger, og så må Flash selv kalkulere korrekt lys for objektet jeg tar bilder av. Objektet varierer stort mellom bildene jeg kan finne på å ta (mennesker i varierende avstander, og ting/tang forøvrig). Å stille inn Flash manuelt da vil ta vesentlig lengre tid. Er det ikke «riktig» å bruke kamera/flash på denne måten?

Lenke til kommentar

Når jeg tar bilder uten flash er eksponeringen god / normal. Jeg ser ikke helt at tillegg av flash skal føre til at lysmåleren blir lurt? Tror du det? 

Jeg har dessverre ikke fått tatt bilder med flash andre steder da kameraet (EOS R) er nytt for meg. Jeg har brukt flash med 6dii flere ganger i samme omgivelser, og kan ikke huske å ha stusset over dette tidligere. Pr. nå er det flere bilder som er undereksponert, enn bilder som er normalt eksponert (med flash i M-modus). 

Lenke til kommentar

I dag har jeg testet litt med en Canon EOS 6D Mark II (med firmware 1.0.3) og en gammel Canon Speedlight 580EX II. Lot blitsen stå på ETTL mode og kameraet i Manuell mode med ISO400 og lukker 1/80s. Tok mange bilder med blender 4 og blender 16 i både mørke og lyse rom. Samtlige bilder ble perfekt eksponert. 

Har også liggende en Yongnuo Speedlight YN585EX II og planlegger å gjøre samme test med den en dag.

Hvilken firmware har du på kameraet ditt?

Lenke til kommentar

Jeg har ikke lenger 6dii, solgte det til fordel for EOS R. Sistnevnte er på versjon 1.6 (siste). 

Kan det ha noe med uoriginal (Yongnuo) blitz, eller spiller det ingen rolle siden protokollen er ETTL? 

Jeg har hatt flere bilder. 80% blir undereksponerte i vesentlig grad (-1 - -2EV, egentlig akkurat slik som på bildet i førstepost av kaffetrakter). Det hjelper å sette blitz i +2EV, men jeg ønsker heller å finne ut årsaken.. Å sette speedlighten i "avarage" gjør ting litt bedre (1/3 - 1/2 bedre EV). Merkelig. 

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...