Gå til innhold

Har jeg ødelagt mulighetene mine?


ColdCode

Anbefalte innlegg

Jeg føler at dette innlegget kanskje kommer til å inkorpere andre emner enn bare utdanning og kanskje kan oppfattes som sutrende, men skitt au! 

Siste året på videregående strøk jeg på eksamen, og tok et friår med jobb samtidig som jeg forberedte meg til å ta opp eksamen på nytt som privatist. Gleden var derfor stor da jeg endelig fikk bestått dette faget og jeg kunne starte å studere, etter at jevnaldrende snart hadde studert i to år! 

De siste to årene har jeg gått på privat fagskole innenfor IT. Jeg drømte egentlig om dataingeniør, men det føltes uoppnåelig den gangen å klare kravene for opptak. Derfor valgte jeg å starte på fagskoleutdanningen som både var enkel å komme inn på og som jeg følte at jeg mestret veldig godt. Denne utdanningen ble jeg ferdig med i 2018. Kvaliteten på utdanningen følte jeg kanskje var så som så, men det var likevel to interessante år. 

Etter dette la jeg planer for å starte på en bachelorgrad, og jeg bestemte for å søke på (nok en privat...) høyskole innenfor datasikkerhet. Jeg kom inn høsten 2019, men fant fort ut at både skolemiljøet og kvaliteten på utdanningen ikke var som forventet, og avbrøt derfor utdanningen nå ved nyttår. 

Nå føler jeg virkelig at jeg har fått taket i hodet, og begynner å bli virkelig usikker på ikke bare hva jeg skal gjøre videre, men om jeg kan ta meg råd til det. Jeg er nå 23 år og sitter med ca 350 000 i studielån som jeg føler at jeg har kastet bort, og egentlig ingenting annet enn 120 fagskolepoeng fra et lærested, som (basert på hva man kan lese på nett) har et noe frynsete rykte ute i næringslivet. Riktignok har jeg snart ni års jobberfaring (i samme selskap) innenfor salg, oppsett og support av data og telecom, så jeg håper at dette kanskje kan telle litt positivt. 

Jeg skammer meg over at jeg ikke så dette komme tidligere, og ikke gikk for det jeg egentlig ville. Følelsen jeg sitter med er at jeg har satt meg i en posisjon hvor det jeg faktisk har hatt lyst til hele tiden kanskje ikke lar seg gjennomføre. Drømmen er som før dataingeniør og jeg har allerede kommet godt igang med å gjøre meg klar til å bestå opptakskravene, men et ingeniørforkurs vil nok likevel være nødvendig for å bli helt klar. Problemet jeg ser for meg - kanskje bortsett fra at jeg er en del eldre enn andre med samme utdanning når jeg er ferdig - er om lånet vil være vanskelig å betjene for en nyutdannet med "kun" bachelorgrad. Med forkurs og tre år til (denne gangen ved en offentlig skole!) så er jeg på rett i underkant av 600 000 i studielån, etter omgjøring. 

Nå sitter jeg her i kveld og prøver å bli noe klokere på hva jeg skal gjøre videre - forsøke meg på jobb med utdannelsen og erfaringen jeg allerede har, eller følge drømmen - selv om det blir særdeles mer kostbart? 

 

 

 

 

Endret av ColdCode
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan jo forsøke på begge deler? Nytt studieår begynner ikke før i midten/slutten av august.

Så forsøk å få deg jobb nå. Og om denne er samme sted som du skal utdanne deg, får du da gjøre en vurdering på om du trives med jobben, vil bytte til studiet, evnt. kanskje forsøke å ta studiet på deltid, og dermed begrense hvor mye studielån du får.

Lenke til kommentar
d1cte skrev (39 minutter siden):

Angående forkurs, det er mulig å gå for 3-semesterordning, da tar du forkurs ved å ta ekstra fag om sommeren, og må dermed ikke gå et ekstra år.

Takk for tips ? Jeg kjenner til ordningen, men hvis jeg bestemmer meg for bacheloren, så føler jeg at jeg trenger et år på å sette meg ordentlig inn i stoffet, istedenfor å ta dette ved siden av de ordinære fagene i høst- og vårsemesteret. I tillegg jobber jeg som ferievikar om sommeren, så det er en ekstra bonus ift inntekt, i tillegg til at man får mer tid til stoffet ? 

Lenke til kommentar

Det åpenbare svaret her er at du bør ringe til firmaer som tilbyr jobber du ser etter og spørre dem om muligheter for jobb med hva du har og hva som eventuelt trengs. Spørre om å komme på et interessemøte.

9 års jobberfaring? Hvorfor du har studiegjeld, når du har jobba i 9 år. Du har vel fått lønn?

Og er det noen hast? Uansett om du finner jobb med utdannelse du nå har, så kan du jobbe med det noen år, tjene litt cash, betale lån, og dermed ta videre utdannelse når du er på tryggere økonomisk grunn. Fordél stresset ut over livet, ikke prøv å gjøre alt på én gang.

Og ikke ha dårlig samvittighet, dette er ting vi burde lære om i skolen, å planlegge for livet, karriere osv. Men det er viktigere å pugge algebra i 10 år.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
ColdCode skrev (13 timer siden):

Problemet jeg ser for meg - kanskje bortsett fra at jeg er en del eldre enn andre med samme utdanning når jeg er ferdig - er om lånet vil være vanskelig å betjene for en nyutdannet med "kun" bachelorgrad. Med forkurs og tre år til (denne gangen ved en offentlig skole!) så er jeg på rett i underkant av 600 000 i studielån, etter omgjøring.

600 000 i studielån er ikke så ille. Det vil påvirke hvor stort boliglån du får, men studielånet i seg selv er helt uproblematisk å betjene med en anstendig norsk lønn. Som andre sier bør du søke jobber (med litt flaks havner du et sted med videreutdanningsmuligheter), men tre år til med studielån er ikke verdens undergang det heller.

Lenke til kommentar

  Takk for alle svar! 

Taurean skrev (6 timer siden):

9 års jobberfaring? Hvorfor du har studiegjeld, når du har jobba i 9 år. Du har vel fått lønn?

Stemmer, men vi snakker jo her fra året jeg fylte 16, og kun som deltidsjobb ved siden av VGS/studiene (ca 40 timer/mnd + vikar i ferier og om sommeren), selv om jeg riktignok hadde, før studiene, ca halvannet år hvor jeg jobbet 100% (og egentlig litt til). 

Jeg la det opp slik at jobben skulle være en ekstra inntekt, men ikke gå for mye utover tiden jeg hadde til studiene. Om jeg fortsetter å studere så er dette noe jeg ønsker å endre på, og heller begynne å jobbe litt mer ved siden av studiene og da i en jobb som er enda litt mer relevant for veien for videre. 

 

Vardark skrev (4 timer siden):

600 000 i studielån er ikke så ille. Det vil påvirke hvor stort boliglån du får, men studielånet i seg selv er helt uproblematisk å betjene med en anstendig norsk lønn. Som andre sier bør du søke jobber (med litt flaks havner du et sted med videreutdanningsmuligheter), men tre år til med studielån er ikke verdens undergang det heller.

Yes, det har jeg også vurdert. Egen bolig er ikke noen hast for min del, jeg er komfortabel med å leie noen år etter studiene istedenfor å eie, men det er likevel noe å ta hensyn til. 

 

 

Lenke til kommentar

Du er alt for ung til å avskrive drømmer. Å være ferdig utdannet som 27-åring er null stress. Jeg kjenner selv en person som surra rundt på universitet i nærmere 10 år og bare oppnådde en bachelorgrad. Han har i dag nærmere millionlønn, med under 5 års profesjonell erfaring. Så lenge du har tilstrekkelig motivasjon er det bare å kjøre på. 

Endret av Marcus Halberstram
  • Liker 1
Lenke til kommentar
ColdCode skrev (På 11.1.2020 den 20.50):

Drømmen er som før dataingeniør og jeg har allerede kommet godt igang med å gjøre meg klar til å bestå opptakskravene, men et ingeniørforkurs vil nok likevel være nødvendig for å bli helt klar.

Hva er årsaken til at du ønsker å gå dataingeniør og ikke f.eks. informatikk? Er du sikker på at alt det ekstra arbeidet er verdt det?

Lenke til kommentar

Som andre har påpekt, så er du fortsatt ung og du har livet foran deg. :)

Det du må tenke på, er hva du egentlig har lyst til å jobbe med og/eller om det du eventuelt skal studere, får deg noe nærmere målet. 

Noen generelle betraktninger og råd: 

1: Ut fra de detaljene du nevner så regner jeg med at utdanningen du tok og ble ferdig med i 2018, er "Nettverk og IT-sikkerhet" studiet ved Noroff. 

Du bør bære oppmerksom på at du nå kan kan gjøre om fagskolepoengene til fullverdige studiepoeng og at du kan få nytt diplom som sier "Høyere Fagskolegrad". Dette i tråd med endringene mht. fagskoler de siste par årene, der fagskoler har blitt løftet opp til samme nivå som høyskoler og universiteter. Dette er gull verdt, og kanskje kan du t.o.m kan få godkjent de 2 årene helt eller delvis når du eventuelt søker deg videre til andre studier!

2: Du er 23 år, har fullført høyere fagskolegrad innen nettverk og IT-sikkerhet og har flere års sammenlagt IT-relatert erfaring bak deg. Det er faktisk slett ikke verst det, og slik jeg ser det har du mange muligheter. Synes ikke du skal være så hard mot deg selv. :)

3: Som andre har nevnt; søk på jobber og snakk med hodejegere/bemanningsbyråer. I dagens marked tror du vil få flere muligheter, første jobbtilbudene er dog ikke alltid det mest glamorøse, men det er jo en start.  

4: Snakk også direkte med selskaper som f.eks Sopra Steria, ATEA, TietoEVRY, Basefarm og Visolit. De rekrutterer både titt og ofte og de kan godt ansette noen med din type utdannelse, og er du heldig kan du gå rett inn i avdelinger som driver med IT-sikkerhet, dersom det er der du har lyst til å være.  

5: Noen konsulentselskaper ansetter også juniorer, og så bygger de deg opp med kurs og sertifiseringer, samtidig som du får erfaring med å jobbe ute hos kunder. 

6: Etterhvert kan du bygge på formell kompetanse via ulike typer sertifiseringer og/eller bygge på fagskolegrad med fag fra høyskole og universitet. Husk også at det finnes mange gode tilbud og muligheter for kompetanseheving på nettet. 

Alt i alt, så tror jeg det skal ordne seg for deg. :)

Endret av Computron
Lenke til kommentar
Marcus Halberstram skrev (På 12.1.2020 den 23.25):

Du er alt for ung til å avskrive drømmer. Å være ferdig utdannet som 27-åring er null stress. Jeg kjenner selv en person som surra rundt på universitet i nærmere 10 år og bare oppnådde en bachelorgrad. Han har i dag nærmere millionlønn, med under 5 års profesjonell erfaring. Så lenge du har tilstrekkelig motivasjon er det bare å kjøre på. 

Takk for tilbakemelding. Ja, jeg tror ikke jeg er alene i denne situasjonen, men det er likevel litt vanskelig å skulle navigere seg igjennom. På en side har jeg lyst til å kjøre på, følge drømmen jeg har "ventet på" og bli ferdig. Og på den andre så hadde jeg ikke hatt noe imot å jobbe heller og redusere studielånet noe. 

 

nightowl skrev (På 13.1.2020 den 4.34):

Hva er årsaken til at du ønsker å gå dataingeniør og ikke f.eks. informatikk? Er du sikker på at alt det ekstra arbeidet er verdt det?

Først og fremst er det nok fordi jeg, nå etter å ha hatt litt tid å tenke på, heller veldig mot ønsket om å lære meg, samt jobbe med programvareutvikling. Jeg har bare drevet med dette på hobbynivå foreløpig i noen år, men jeg synes det er interessant og noe jeg kunne tenke meg å jobbe med. Uten at jeg har undersøkt alle studieplanene i detaljnivå, så har jeg også inntrykket av at det gåes mer i dybden hva gjelder maskinvare. Vi var litt innom dette på fagskolen, men ikke på et like detaljert nivå som jeg skulle ønske. 

En annen grunn er nok at snittet er ganske høyt på enkelte av informatikk-studiene. F.eks på IT og informasjonsstudier hos UiA i Kristiansand er det snitt på ca 49 konkurransepoeng, og hvor dataingeniør ligger på 32 poeng i 2019, men de siste årene har alle kommet inn pga ufylte studieplasser. 

Og selv om ikke jobben jeg er i nå kanskje er der jeg skal jobbe for alltid, så ser jeg flere områder hvor dette kunne kommet godt med, enten i nåværende stilling eller i en annen stilling i samme firma ?

 

 

Computron skrev (6 timer siden):

Som andre har påpekt, så er du fortsatt ung og du har livet foran deg. :)

Det du må tenke på, er hva du egentlig har lyst til å jobbe med og/eller om det du eventuelt skal studere, får deg noe nærmere målet. 

Takk for godt skrevet tilbakemelding. Ja, som nevnt over så føler jeg at disse siste to årene har hjulpet meg med å finne ut hva jeg egentlig vil, og det jeg ser ut til å lande på er programvareutvikling/utvikle løsninger som involverer både programvare og maskinvare. Jeg har fått litt smaken for det gjennom min nåværende jobb hvor jeg og noen andre kolleger på fritiden begynte for ca halvannet år siden å planlegge og utvikle et enkelt verktøy som skal automatisere en del arbeidsoppgaver for både meg selv og andre ansatte. Foreløpig bare på amatørnivå, men jeg har som sagt blitt litt bitt av basillen og dette er noe jeg absolutt kunne tenke meg en ordentlig utdannelse innenfor. 

Computron skrev (6 timer siden):

1: Ut fra de detaljene du nevner så regner jeg med at utdanningen du tok og ble ferdig med i 2018, er "Nettverk og IT-sikkerhet" studiet ved Noroff. 

Korrekt ?

Computron skrev (6 timer siden):

2: Du er 23 år, har fullført høyere fagskolegrad innen nettverk og IT-sikkerhet og har flere års sammenlagt IT-relatert erfaring bak deg. Det er faktisk slett ikke verst det, og slik jeg ser det har du mange muligheter. Synes ikke du skal være så hard mot deg selv. :)

Takk ? Og du har helt rett, jeg har jo faktisk gjennomført noe, og jeg har karakterer på/litt over gjennomsnittet, så jeg føler - uten å skryte - at jeg har gjort det bra gjennom studietiden.

 

Computron skrev (6 timer siden):

3: Som andre har nevnt; søk på jobber og snakk med hodejegere/bemanningsbyråer. I dagens marked tror du vil få flere muligheter, første jobbtilbudene er dog ikke alltid det mest glamorøse, men det er jo en start.  

4: Snakk også direkte med selskaper som f.eks Sopra Steria, ATEA, TietoEVRY, Basefarm og Visolit. De rekrutterer både titt og ofte og de kan godt ansette noen med din type utdannelse, og er du heldig kan du gå rett inn i avdelinger som driver med IT-sikkerhet, dersom det er der du har lyst til å være.  

5: Noen konsulentselskaper ansetter også juniorer, og så bygger de deg opp med kurs og sertifiseringer, samtidig som du får erfaring med å jobbe ute hos kunder. 

6: Etterhvert kan du bygge på formell kompetanse via ulike typer sertifiseringer og/eller bygge på fagskolegrad med fag fra høyskole og universitet. Husk også at det finnes mange gode tilbud og muligheter for kompetanseheving på nettet. 

Alt i alt, så tror jeg det skal ordne seg for deg. :)

3, 4, 5. Absolutt, takk for tips ☺️ I tillegg jeg driver og undersøker litt om det kan være noen andre interessante stillinger innenfor samme firma/bransje - hvor jeg allerede har en fot innenfor - hvilke muligheter jeg har der og eventuelt hvilken utdannelse de er på jakt etter i de enkelte stillingene.

Jeg må ta en liten runde med meg selv på akkurat hva jeg ønsker, men derfor er det også veldig befriende å ikke holde på med et studie akkurat nå, og jeg er glad for at jeg sluttet når jeg følte at det virket feil, slik at jeg nå kan bruke tiden på å virkelig finne ut av hva jeg vil, uten å ha et studie som tynger hverdagen - både med tanke på arbeidsmengden og den litt ubehagelige følelsen av å ikke ha valgt riktig. 

 

Takk for hyggelig ord, jeg forsøker å ha optimismen på plass og har intet ønske om å sitte å gjøre "ingenting" - jeg er glad i både lære og utvikle meg. Med fare for å virke litt klisjè, så skrev jeg det første innlegget her forrige lørdag og da slet jeg litt med å se lys i enden av tunnelen, men nå føler jeg meg mye mer motivert til å ta et gjennomtenkt valg, uansett hva det nå skulle bli. Tusen takk for det ?

 

 

Endret av ColdCode
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...