Gå til innhold

Tips og råd?


Gjest 4a4bf...54a

Anbefalte innlegg

Gjest 4a4bf...54a

Hei.

Et par, A og B, eier en leilighet sammen (50/50). Verdi er ca. 4 mill. Da de kjøpte den tok de opp 2 separate lån - 1,8 mill. på hver. Bortsett fra akkurat dette har A og B felles økonomi. (Begge betaler likt for faste utgifter som regninger, mat, bilhold med mer)

I dag er situasjonen sånn at A har betalt ned hele sitt lån (fikk arv). B har 1,7 mill. igjen på lånet sitt.

A har, i tillegg til at den er gjeldfri, 700.000 kr i oppsparte midler.

B har, med BSU og sparekonto, ca. 500.000 kr i oppsparte midler. B har dog akkurat passert 34 år, og kommer ikke til å spare mer i BSU.

 

Hva er det lureste, og mest rettferdige A og B kan gjøre nå?

Jeg antar at det lureste for B er å skyte inn 400.000 av de 500.000 på lånet (spare 100.000 til buffer), og få dette ned fra 1,7 til 1,3.

Men hva med A? Bør A betale inn 600.000 av de 700.000 på lånet til B (spare 100.000 til buffer), og heller øke sin prosent eierandel i boligen sett i forhold til B?

Boliglånet til B ville jo da vært nede på 700.000, og kunne blitt betalt ned på relativt få år.

 

Tips og råd tas hjertelig i mot!

Anonymous poster hash: 4a4bf...54a

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det å eie skjevt bør man unngå, såfremt begge parter faktisk klarer å betjene lånet som kreves for å sikre en rettferdig finansiering av hver eierbrøk uten at daglige utgifter blir grovt skjevfordelt. Livet er enklere når man eier likt, det er færre ting som kan krangles om og det vil som oftest oppleves mest rettferdig ved brudd. 

Jeg vil anta B har råd til å betjene lånet slik det er i dag. Derfor bør A bruke pengene på noe annet. Personlig ville jeg kjøpt fondsandeler for pengene. 

Hva A bør gjøre med sine opppsparte midler kommer helt an på. Men nå for tiden, og antageligvis i overskuelig fremtid, får man lavere innskuddsrente på BSU enn lånerente om man er over 34. Så da bør man som oftest bruke BSU-midlene på å betale ned lån. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...