Gå til innhold

Lønnsomhet ved kjøp av brukt hus eller nybygg, 15 års perspektiv.


OddZen

Anbefalte innlegg

Hei, vi er i en situasjon hvor vi har mulighet til å kjøpe et hus fra 2015 med ny dobbel garasje fra 2018. Bruksareal er 230 m2 på huset, pris 4,2 mill - 4,3 med dokumentavgift. (300 000 under prisantydning, dårlig marked på Vestlandet for tiden). Dette huset er det høy standard på og ligger i et område som er svært sentralt med alle viktige tilbud innenfor 5 minutters gange for oss som er en familie som har unger som bor hjemme de neste 15 årene. Vi trenger ikke gjøre noe med huset de neste 20 årene, men det er en tomt med hus på alle kanter og med stue og kjøkken i første etasje, med alle soverom og loftstue i andre etasje. Meget lettstelt og innflyttingsklart, ingen behov for å endre farger osv. 

Vi har også mulighet til å bygge nytt hus på en tomt som ligger 4 minutters kjøring unna, men da litt mer usentralt og dårligere vei, etc. Men igjen hvor vi får en større tomt med bedre uteområde og mer privatliv. 

Tomten koster 800 000 og det vil koste oss litt i overkant av 4 000 000 å bygge et hus vi ønsker oss, med kjøkken og stue i andre etasje, kjellerstue og barnerom i første etasje, ca 230 m2 bruksareal på huset, og garasjeni tilknytning til boligen. Totalt ca. 5 mill. Tomten er ikke perfekt, ingen sjøutsikt men det er landlig og privat og jeg ser for meg at jeg kunne bodd der lenge. 

Jeg ser fordelen med å bo sentralt de neste 15 årene til ungene flytter ut og er villig til å ofre privat uteområde for å få et enklere liv i denne perioden. 

Men på en annen side kan jeg ikke se for meg at vi blir boende noe særlig lengre enn 15 år, før jeg vil flytte til en eiendom og bolig som har mer privat beliggenhet og muligens utsikt. 

Så kommer spørsmålet:

Økonomisk vil det pr. idag koste oss 15 000 i mnd med dagens rente å kjøpe den brukte boligen med 20 års nedbetalingstid. 

Hvis vi bygger vil det bli samme månedlige sum men med 25 års nedbetalingstid.

Hvis vi ser for oss at vi selger om 15 år, og da bygger hus på en tomt som muligens er enda bedre enn den vi kan kjøpe nå, da med f. Eks. havutsikt.

Hvordan vil det bli økonomien være totalt sett med de 2 alternativene?

Vil vi tape eller vinne på å bygge nå eller kjøpe brukt og selge om 15 år for da å bygge nytt? 

 

Endret av OddZen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg hadde satt økonomien til side her og heller prioritert det som passer best for dere funksjonelt. Helt nytt hus betyr at dere får det akkurat slik dere vil i alle rom, men minuset er at det fort stjeler et år eller mer av livet ditt. En annen fordel med hus fra 2015 er at de fleste feil og mangler sikkert har blitt utbedret siden det ble bygget. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...