Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Avskyelig propaganda om selvmord


Sandy Koufax

Anbefalte innlegg

https://www.nettavisen.no/nyheter/maud-angelica-behn-enda-en-16-ar-gammel-jente-som-viser-ualminnelig-mot/3423904484.html

Ganske grovt dette her. Det er synd på familien selvsagt, men å insuniere at en person ikke vil ta selvmord bare fordi et medlem av kongefamilien har holdt en tale skrevet for henne er ikke mindre enn avskyelig.

Jeg har personlig familiemedlemmer som har tatt selvmord og det er lite trolig at de hadde ombestemt seg bare fordi et medlem av kongefamilien har holdt en tale.

Vennligst hold deres propaganda utenfor slike ting som dette. Bare tilbe kongefamilien i andre fora. Det virker som om norsk nasjonalisme ikke har noe lavmål. Fra artikkelen:

 

"På åtte minutter og 42 sekunder kan hun ha gjort mer for å forebygge selvmord og selvmordstabuer enn det norske velferdssamfunnet og helsevesenet har maktet de siste 20 årene. "

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du forstår tydeligvis ikke hva jeg skriver om ovenfor. Derfor la jeg ved et utdrag fra artikkelen. Og jeg legger derfor ved det igjen:

"På åtte minutter og 42 sekunder kan hun ha gjort mer for å forebygge selvmord og selvmordstabuer enn det norske velferdssamfunnet og helsevesenet har maktet de siste 20 årene. "

Står ganske tydelig hva som menes ovenfor. Om du faktisk har møtt folk som er i den tilstanden hvor de ønsker å ta selvmord, så ville du ha forstått. Jeg har hatt familiemedlemmer som både har ønsket å ta selvmord og gjennomført det.

At royalister skriver sånt vrøvl bare for å hylle kongefamilien i et sett er ynkelig. Hyll dem for andre ting de gjør heller.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sandy Koufax skrev (5 timer siden):

"På åtte minutter og 42 sekunder kan hun ha gjort mer for å forebygge selvmord og selvmordstabuer enn det norske velferdssamfunnet og helsevesenet har maktet de siste 20 årene. "

Jeg er enig i at denne uttalelsen er utrolig idiotisk. Ingen måte å forsvare den på.

Synes dog ikke det har noe med propaganda å gjøre eller deler resten av ditt syn på saken. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Uten tvil at det var en fin tale som har hjulpet og sikkert kommer til å hjelpe andre med psyken og det mentale.

Men det er å ta litt hardt i dette her med at den talen gjør underverker, den blir fort glemt når man har det tungt og ikke ønsker å leve.

Det jeg kan være enig i er tabuene rundt det, at talen kan har gjort veldig mye for de som hørte på og som ikke har selvmordstanker. Det å få høre av ett annet menneske at det ikke ønsker å leve lengre er tungt som mottaker, og at mottaker takler det på en god måte som bidrar til kommunikasjon kan være nøkkelen til nedgang i selvmord i norge.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (12 minutter siden):

Jeg er enig i at denne uttalelsen er utrolig idiotisk. Ingen måte å forsvare den på.

Synes dog ikke det har noe med propaganda å gjøre eller deler resten av ditt syn på saken. 

Enig i alt du skriver. 

Det er faktisk veldig mange som har slitt med depresjon og suicidalitet som idag lever takket være helsevesenet, og mange lever liv med livskvalitet og helt uten depresjon. En slik uttalelse om at hun har gjort mer enn hva velferdsstaten og helsevesenet har gjort betyr jo at man glemmer alle de gode ildsjelene der ute i helsevesenet. 

Talen var fin og viktig, men helsevesenet gjør også en god jobb. Det er jo AKKURAT det Maud sier i talen sin og: det er mange som kan og vil hjelpe. Så da har jo de som har kommentert talen hennes misforstått budskapet hennes. Og det er jo godt gjort å misforstå en så velformulert tale fra en 16 åring...   

  • Liker 2
Lenke til kommentar

At tabuet rundt selvmord blir mindre, er viktig selv om det ikke bidrar til at færre gjør det. Det er viktig for de etterlatte.

Mye av det handler også om at selvmord er et valg som endel mennesker tar. Man kan være uenig i det valget, men det er og blir et valg for noen mennesker. Utover å tilby hjelp så kan man ikke tvinge et voksent menneske til å leve.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nomore skrev (6 timer siden):

Hva tenker du om hovedbudskapet da TS? Vil mer åpenhet rundt temaet kunne bidra til at noen flere ber om hjelp enn i dag?

Det er noe annet. Folk bør oppsøke hjelp om de har det vondt. Familien til Ari Behn har det vel like ille som vår eller andre familier som har opplevd slikt.

Men mener at det begynner å nærme seg Nord-Korea standarder når man leser slikt. Og dette er vel strengt tatt ikke det eneste unntaket. Det er faktisk en stor andel av den norske befolkningen som ikke er rojalister.

Lenke til kommentar

Ønsker man egentlig å oppheve tabuet ved selvmord? Her har pressen skiftet stil, fra å tåkelegge mange slike hendelser til å si at tabuet skal helt bort. 

Forebyggingen består nok i å sende flest mulig personer til behandling, siden det sies "de er der for å hjelpe". Men som nevnt er det ikke alltid at avskjermingen fra samfunnet virker, og det finnes eksempler på tragiske dødsfall like etter at personer har kommet ut fra klinikkene. Og det burde vært nevnt hvorfor de ikke sa at han måtte ta kontakt med helsevesenet. Det er tydeligvis en mengde personer som har vært klar over at Ari beveget seg stadig lengre ut i et dunkelt farvann, uten at noen av dem prøvde å få ham inn "til behandling"? De har visst bare sagt at han måtte ta seg sammen og at det ville bli bedre.

Og så er det dette med anerkjennelse av den som har begått selvmord. Det var mange tilstede i begravelsen, med full mediadekning, innrammet tegning av ham, og han får sikkert en stor og flott gravstein. For noen århundrer siden ville han ikke fått noe av dette. Det kan gå over i en offentlig anerkjennelse av det å begå en slik handling.

Det ligger også en dobbelthet i det at de ser på et selvmord som et resultat av alvorlig sykdom og ikke et personlig ansvar. Samtidig som de nettopp henvender seg til dem er syke og forventer at de skal rydde opp.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234

Løsningen ligger i å akseptere og respektere mennesker som sliter. Spesielt menn som sliter. Vi er et ekskluderende samfunn der det å ha det emosjonelt vondt ses ned på. Vi er et materialistisk samfunn og har ikke tid til hverandre. Hvis du ligger deg på «godt nok» så vil du som mann bli valgt bort om og om igjen. Dessverre er dette ikke akseptert å snakke om og det bryter med feministiske ideologier. 

Talen var fin, men det hjelper ikke når praksis ikke henger sammen med ordene. 

Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (29 minutter siden):

Hvorfor skulle man ikke ønske det?

Som nevnt har pressen unnlatt å omtale mange tilfeller, for å unngå en smitteeffekt. 

Og har også sett et par intervjuer nå med "selvmordseksperter" som er kritiske til den omfattende mediedekningen. 

Det er vel heller ikke alle som ønsker å lese om selvmord, eller snakke om selvmord stadig vekk. Av gode grunner.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...