Gå til innhold

GCE Blue Maritime: Verdens rederier må sette inn massive tiltak for å nå målet om 50 prosent reduksjon i utslippene [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 "Vi må samtidig klare å kommersialisere løsningen til et globalt marked."

Men hvordan gjør vi nettopp det?

Hva har vært suksess tidligere, for vi har egentlig en god historie å se tilbake på, som utbyggingen av vannkraften. Hva var suksessoppskriften, jo nasjonen tok ansvar og brukte skattepenger for å betale avdrag og renter, og i dag er denne industrien det nærmeste vi kommer en evigvarende pengemaskin.

Kanskje ikke like mye å skryte av etter at markedet tok over, for dagens politikere ser ut til å ha glemt at vannkraften er skapt av fellesskapet, og at det er fellesskapet sine verdier Statkraft forvalter. Er det da rett av Statkraft å ta pengene fra norske strømkunder og investere i Tyskland, Albania, Spania, Brasil og Chile? Burde ikke Statkraft brukt pengene og laget arbeidsplasser her hjemme? Vi har like store verdier i form av vind og bølger i Norsk Økonomisk Sone, men bygger ikke ut, hvorfor?

Er det slik høyrepolitikk er? Private aktører er ikke interessert når inntektene ligger 30 år frem i tid, men når lånene er i ferd med å bli nedbetalt kommer økonomene på banen, slik som i 1992.

Det virker som dagens regjering mangler en langsiktig industripolitikk, av typen vannkraftutbygging. Nå er det kortsiktig profitt som gjelder, og ved å ikke bygge ut mer fornybar energi struper en markedet, prisen går opp og fortjenesten øker. Så glemmer en at det er folk flest som skal betale en høyere strømpris, men de på toppen øker fortjeneste, og da er økonomene fornøyde.

Hva er poenget med en pengesekk 10 000 mrd. dersom ikke noe av pengene skal brukes for å lage nye arbeidsplasser i Norge?

For å komme tilbake til utgangspunktet, da min påstand er at vi har mange muligheter for å skape industriarbeidsplasser til erstatning for den oljevirksomheten som alle vet må trappe ned. Problemet er at noen må stille med risikovillig kapital, og da er det mest nærliggende at den som får de største inntektene også stiller med mest penger.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...