Gå til innhold

Er IPS lønnsomt?


Gjest 98356...2f2

Anbefalte innlegg

zanta skrev (På 29.12.2019 den 0.43):

Før var jeg enig i dette. Når jeg ser hvordan utviklingen går, ved at mer og mer av ansvaret for egen økonomi i alderdommen legges på den enkelte, bør man begynne å tenke på pensjonen fra første arbeidsdag, og starte sparingen litt etter litt. Det er en periode av livet hvor mange har lite å avsette til fremtidig fordel, men samtidig den tiden som historisk vil gi mest avkastning ift hvor mye man sparer.

Burde jeg begynne å spare til pensjon nå, som 17-åring, og egentlig begynt å spare når jeg var 16?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, hvis du har penger å avse. Når du starter når du er så ung så trenger du ikke spare så mye per måned som en som starter i 40-åra. Da må man ut med langt større summer per måned for at det skal monne nok. Så jo tidligere jo bedre.

En liten sum fremover, så kan du øke den når du blir ferdig med utdanning og har fått deg en fast jobb.

Om IPS lønner seg, som tråden handler om, for deg er jeg dog usikker på. Her bør andre som har mer peil uttale seg.
Vil anbefale deg å lage en tråd for ditt tilfelle, gode sjanser for å få mange råd og tips på hva du kan gjøre i årene fremover.

BSU, dog ikke pensjonssparing, er noe jeg absolutt anbefaler så fort du har en inntekt som overskrider frikort grensen, spesielt hvis du kan sette inn maksbeløpet. Da kan du dra nytte av en fin skattefordel du kan reinvestere inn i BSU.
Det er dog ikke noe krav, men du kan potensielt gå glipp av en del penger hvis du ikke kan dra nytte av skattefradraget. Men du skal heller ikke kimse av den gode renten du får på BSU.

Lenke til kommentar

Jeg lurer ikke på hva jeg burde gjøre framover, var mer et slags utfordrende eller kritisk spørsmål. Pensjon starter jeg med når jeg sparer nok til bolig pr måned (altså i BSU). Først er det å spare ferdig til førerkortet, deretter BSU (når jeg har skattbar inntekt - uten blir det BSU 2.0). Har alltid spart 50% av månedslønna (siden jeg var 15,5 til sertifikat), nå er det 75%. Men mesteparten kommer fra jobb. I tillegg har jeg bygd opp enkeltpersonforetaket mitt sånn at jeg ikke trenger å bruke mer på det "personlig".  

Uderzo skrev (1 time siden):

Ja, hvis du har penger å avse.

Blir litt feil etter min mening - det handler om prioriteringer, om man har penger å avse eller ikke. Hva trenger en som bor med foreldre/foresatte som har forsørgerplikt å kjøpe?

Med det angående fast jobb, så er ikke det så relevant for meg. Men derimot å bygge opp flere inntektskilder å stå på anser jeg som viktig i og med at man ikke vet om man har en jobb om en måned. Målet er å kunne ha jobb som tilsvarer 100% i lønn eller noe sånt, men selv om jeg kan leve av det etter videregående, vil kommer jeg fortsatt til å ta bachelor. 

 

Når det kommer til TS sin situasjon ville jeg jobbet med/etter det jeg hadde lyst til så sant det lar seg gjøre.

Lenke til kommentar
16 hours ago, Zeph said:

Det gjekk mest på livselskap som tilbyr IPS i ein forsikringspakke og vil garantere at verdiane ikkje blir halvert av aksjekrakk rett før du har bruk for dei. Eg har ikkje sett at det er noko aktuell problemstilling om du har ein heilt enkel IPS-konto i banken. Det kan vere fornuftig å redusere risikoen når ein nærmar seg pensjonsalder på same måte som blir gjort med ordinær pensjon, men det beste er om det i så fall er noko kunden sjølv kan velje. Kanskje eit system der alle i utgangspunktet trappar ned risiko mot pensjonsalder, men sjølve kan overstyre det. Då har tilbydar eit system som sikrar at dei utan peiling på IPS eller risiko ikkje blir 62 år med 100% av IPS-midlane i aksjefond, men at dei som har peiling kan styre det sjølve.

Jeg syns det er veldig vanskelig å finne ut om IPS-tilbyderen er en bank eller et livselskap. Gjensidige er et forsikringsselskap og et livselskap, og IPS er derfor bundet av de dumme reglene om opptil 18 år som rentepapir med 0,75% forvaltningshonorar i utbetalingsperioden. DNB er tydeligvis en bank, og unngår de kravene. Nordea, av en eller annen grunn, er et livselskap, med 0,75% forvaltningshonorar i utbetalingsperioden. Sparebank1 blir jeg ikke klok på. 

Ifølge tall fra FinansNorge og SSB ble ca.1/3 av alle IPS-pengene ifjor plassert hos livselskaper. 

Lenke til kommentar
Leiferen skrev (På 31.12.2019 den 16.57):

Av innskuddet på 1.000.000 har du betalt 760.000 og staten 240.000, i form av umiddelbar skattelette.

Du får ikke "skattefradraget" (utsatt skatt) før i skatteoppgjøret året etter. Det vil si at hvis regnestykket ditt skal gjelde så må skattefradraget reinvesteres igjen.

Den enkleste måten å forklare fordelen med utsatt skatt er å tenke på det som et et rentefritt lån.   

Lenke til kommentar
Kubjelle skrev (12 timer siden):

Du får ikke "skattefradraget" (utsatt skatt) før i skatteoppgjøret året etter. Det vil si at hvis regnestykket ditt skal gjelde så må skattefradraget reinvesteres igjen.

Den enkleste måten å forklare fordelen med utsatt skatt er å tenke på det som et et rentefritt lån.   

Mulig du ikke gjør det, men jeg har tilpasset skattetrekket mitt slik at jeg får det umiddelbart, og det kan alle gjøre, så da faller jo hele argumentet ditt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...