Gå til innhold

Hvilket mesh-system bør jeg gå for?


Nimrad

Anbefalte innlegg

Jeg har flyttet inn i nytt hus hvor vi sliter ganske mye med WiFi-dekningen. Vi har 3 etasjer og router står i 1.etg. Jeg har altibox 500/500 i bridge sammen med en ASUS RT-AC66U. Denne har god nok dekning i 1.etg, men man skal ikke lenger enn opp i stua i 2.etg før det er veldig ustabilt.

Det har hele veien vært planen å få på plass noe mesh-system, men drømmeoppsettet med unifi er så utrolig dyrt og det er lite aktuelt å invitere Google mer inn i hjemmet enn jeg må. 

Nåværende oppsett: Jeg har 3 nettverksuttak; ett i hver etasje. Disse er skjulte, så utseende på mesh-punkter har absolutt ingenting å si. I 1. og 3.etg har jeg noen helt enkle gigabit switcher. 1.etg har spillkonsoller, Apples TV og slike ting koblet til med kabel. I 3.etg står unRAID-serveren. Jeg må ha en router som kan brukes som OpenVPN-server.

Tanken har vært å ha routeren i elektronikk-skapet i 1.etg der lyse-modemet står, og prøve med en mesh-enhet i tillegg i 2.etg og se om det holder. Pri 1 er at det er sømløs overgang mellom router og mesh-enheter. Det er ikke aktuelt å ha 2 ulike WiFi-nettverk og bytte mellom disse manuelt.

Jeg har noen absolutte krav også. Routeren som skal stå i elektronikkskapet må ikke være for stor. Jeg orker ikke å ha den utenfor, vil helst kunne få igjen døra. Det funker fint sånn som det er i dag. Minst 4 gbit Ethernet-porter på routeren. Den må også ha innebygd OpenVPN-server.

Jeg har sett litt på ASUS AiMesh, men jeg er litt skeptisk til om det vil fungere sømløst? Den store fordelen er at jeg da kun trenger en ekstra router som er mye billigere enn å gå for et helt nytt system. Finnes det andre gode alternativ som ikke koster veldig mange tusen?

 

edit: la til bilde av oppsettet:96058383-7F21-4205-986A-21946005F53C.thumb.png.f44c57f0282958d71a7a866a6bc031c4.png

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...

Ubiquiti har 2 forskjellige mesh løsninger;

https://prisguiden.no/produkt/ubiquiti-amplifi-instant-mesh-system-415162

https://prisguiden.no/produkt/ubiquiti-amplifi-hd-2-mesh-points-289820

Kan anbefale begge disse, eventuelt Google WiFi om du ønsker noe som er enda enklere å sette opp.

 

Forøvrig har ingen av dem OpenVPN server, men AmpliFi har "Teleport";

https://help.amplifi.com/hc/en-us/articles/360037903234

 

Det virker jo nesten som den beste løsningen også er den du selv har foreslått, altså Ubiquiti (eller noe annet, feks Mikrotik) router, også UniFi AP'er.

Lenke til kommentar

jeg personlig har lignende oppsett, men jeg skrotet Asus routeren og bruker Hjemmesentralen fra Altibox til "kontroll" og bruker Google Mesh for wifi. 

Leverer god dekning og stabil hastighet 

 

edit: eller så kan man jo gå for Asus sine Mesh enheter, men stivt priset. 

Endret av Handlepose
Lenke til kommentar
ChrisCo skrev (20 minutter siden):

Forskjellen er at i en mesh-løsning, så kommuniserer sattelittene trådløst seg i mellom på et eget, dedikert frekvensbånd.

Ja, da er det aksesspunkt jeg skal ha. Men da er spørsmålet hva jeg skal ha der hvor ASUS-en er i dag. Ubiquiti sine har en irriterende formfaktor for meg som vil ha routeren inn i svakstrømskapet.

Lenke til kommentar
ChrisCo skrev (3 minutter siden):

Du plasserer hjemmesentral og Asus router i skapet, kobler AP'ene til veggkontaktene i de etasjene du trenger Wifi, og får dekning der du trenger

Og hvis jeg forstår deg rett da så slår jeg av WiFi på ASUS router?

Et lite oppfølgingsspørsmål:
Kan jeg da kjøre kabel fra ASUS router til en switch og deretter koble til PlayStation osv i tillegg til aksesspunktet, eller må aksesspunkt være direkte til router?

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar

Har testet mange ulike switcher, dvs merker, med samme hastighet. Billige merker mot etablerte dyrere merker. Ingen forskjell i hastighet (kanskje varighet kunne blitt et issue?) Eneste gang jeg kommer på forskjeller av betydning var med koaksnett (90-tallet). Et koaksnett som nærmet seg 70% belastning gikk mer eller mindre i kne.

Lenke til kommentar
Pop skrev (3 minutter siden):

Har testet mange ulike switcher, dvs merker, med samme hastighet. Billige merker mot etablerte dyrere merker. Ingen forskjell i hastighet (kanskje varighet kunne blitt et issue?) Eneste gang jeg kommer på forskjeller av betydning var med koaksnett (90-tallet). Et koaksnett som nærmet seg 70% belastning gikk mer eller mindre i kne.

Regner med det holder for meg. Selv om cisco er et etablert merke koster de jo nesten ingenting uansett. Målet er å få hele TV-benken kablet og det er fort 5-6 dingser. Fant jo ut at elektrikeren har vært kjip på det og lagt opp CAT5E uansett, så noe kjappere enn gigabit er umulig uansett.

Lenke til kommentar
Pop skrev (8 minutter siden):

Med tanke på at en 4k stream trenger en 25-30Mbps, burde jo gigabit nett (1000Mbps) holde ganske bra... :)

Med tanke på lengdene man snakker om i en stue, tv-benk osv, er det vel godt mulig at cat 5e kan klare 10Gbps også. Kanskje opp til en 30-40m.

Jeg har heftigere bitrate enn som så på mine 4k streams, men burde uansett holde. Kablene er trukket i vegg/tak fra 3. etasje hvor serveren er og ned til svakstrømskap i 1. etasje. Usikker på hvor langt det blir, men 30-40m kan nok være innenfor. Uaktuelt enn så lenge uansett, kabling vs trådløst er et godt hakk opp uansett. Hatt problemer over det trådløse.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...