Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Anbefalte innlegg

22 minutes ago, Morromann said:

Utdannelse er gratis i Norge det. Ihvertfall offentlige universiteter og høyskoler(BI er privat). Og ja, det dummeste jeg hører er noen som sier de skal droppe videregående fordi de har hørt om noen som gikk rett inn i en jobb uten problemer.

Underviser de som fulgte ditt (eller tilsvarende) råd 3 dager i uka. Det koster de stort sett 15000, pluss 2-3000 for eksamensavgift og en tusenlapp i bøker per fag. Også skal de fleste ha en 5-8 fag. Hadde de isteden droppet ut og beholdt retten til VGS så hadde jeg undervist de de 2 andre dagene i uka, der er det gratis og de får bøker og slipper eksamen. Fordi de ville hatt rett til gratis VGS fremdeles og kunne gått på vanlig VGS for voksne elever

Endret av M98kF1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Reg2000 skrev (14 minutter siden):

Det er en annen verden når du har erfaring og gode referanser.

Jo, det er klart - men jeg begynte også et sted. Uten utdannelse, men med arbeidsmoral og stå-på vilje. Jeg er heller ikke så gammel at jeg kunne dra på sjøen. Skolegang var et "must" også når jeg og gikk ut i arbeidslivet uten.

Og stillingen jeg har nå er normalt sett forbeholdt lengre utdanninger enn hva jeg har. Jeg er proaktiv og sitter ikke å venter på at noen skal finne jobb til meg. Jeg er en av de som springer inn på fabrikker og verksteder for å finne sjefen. Jeg sitter ikke å venter på NAV.

Av hva jeg ser så har jeg alltid funnet jobb mens de rundt meg som IKKE finner jobb bare sitter hjemme, sender ut søknader på mail og forventer at noen bare skal plukke dem tilfeldig blandet en bunke av andre som heller ikke har initiativ til å vise seg. - ja, det blir litt vanskeligere for hvert år som går. Foreningene har snart "kjempet" den norske arbeideren ut av arbeidslivet med alle krava helt til ingen lengre vil ansette med mindre det er midlertidig eller via bemanning - men det går fortsatt for den som vil. (Man man må åpenbart senke forventningene. Man må regne med å jobbe for de laveste lønningene og de bedriftene som gjerne ikke bryr seg mest om velferd eller helse). Jeg sier ikke at det er lurt å ikke ta utdanning. Mitt poeng er at man godt kan vente.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

er ikke fan av skoler, men man må nok ha utdanning får å få bra betalte jobber med mindre man er heldig og finner jobber med minimum requirement bachelor or equal experience type jobber. ellers kan man også jobbe seg oppover til andre stillinger som gir mer ansvar og lønn innen et firma. verden går ikke under selvom man har ingen formell utdanning, steve jobs, bil gates, Michael dell, richard branson, mark zuckerberg osv er eksempler på folk som droppet videreutdanning og klare seg veldig bra i samfunnet

Lenke til kommentar
konspirasjonsteorist skrev (2 timer siden):

verden går ikke under selvom man har ingen formell utdanning, steve jobs, bil gates, Michael dell, richard branson, mark zuckerberg osv er eksempler på folk som droppet videreutdanning og klare seg veldig bra i samfunnet

Man bør være litt ærlig når man deltar i en diskusjon. De du nevner har ALLE fullført VIDEREGÅENDE, eller high school som det heter i den engelskspråkelige verden. De hoppet av universitetet, ikke videregående. Nei, Mark Zuckerberg hoppet ikke av videregående utdannelse, den fullførte han du; det var universitetsutdannelse han hoppet av. Å blande fakta slik for at det skal fremstå som no big deal å hoppe av VGS er farlig. Dessuten utgjør de du snakker om mindre enn en promille av en promille av verdens befolkning. Vedkommende datter i åpningsinnlegget er neppe noen IT-gründer.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Invader Zim skrev (På 17.12.2019 den 20.59):

Og stillingen jeg har nå er normalt sett forbeholdt lengre utdanninger enn hva jeg har. Jeg er proaktiv og sitter ikke å venter på at noen skal finne jobb til meg. Jeg er en av de som springer inn på fabrikker og verksteder for å finne sjefen. Jeg sitter ikke å venter på NAV.

 

For mange er det å ha slike "skills" med at man bare kan løpe inn på fabrikker for aktivt å overtale sjefer vel så vanskelig som å fullføre en utdannelse. For mennesker er forskjellige, noen er ganske introverte og klarer ikke slikt. Det må du også godta.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
konspirasjonsteorist skrev (14 minutter siden):

enig at videregåenende skole bør fullføres. det jeg skrev og mente er at nevnte personer droppet videreutdanning, men ellers kan man alltid droppe å møte opp i klassen og ta privatist senere det er no big deal. 

Universitet er ikke videreutdanning, det er høyere utdannelse det. Og de fleste av oss er ikke Mark Zuckerberg. En diskusjon som dette bør føres med beina på jorda. Så nei, Zuckerberg droppet aldri videreutdannelse, det fullførte han du. Han gikk på et av de mest prstisjetunge universitetene i USA. En galakse av forskjell på det å hoppe av noe såpass nødvendig som VGS i Norge. Lysår av forskjell.

Hvis du virkelig skal trekke frem relevante eksempler på noen som er rike men aldri har vært i nærheten av en høyere utdannelsesinstitusjon behøver du ikke gå over dammen men kan trekke frem Kjell Inge Røkke. Han har bare ungdomsskole og gjorde det dårlig på skolen. Men de fleste som ikke fullfører videregående eller gjør det dårlig på skolen er ikke Kjell Inge Røkke. Sjansene for å havne permanent på NAV er mange ganger større enn at man er Kjell Inge Røkke.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

vitsen med kverulering?

Videreutdanning

Emner som gir ny formell kompetanse på universitets- og høyskolenivå. Emnene er underlagt ordinære eksamens- og vurderingsordninger, og gir uttelling i form av studiepoeng innen eller utenfor gradssystemet. Videreutdanning er spesielt tilrettelagt med hensyn til målgruppe, faglig innhold og pedagogisk tilnærming, og har en intensjon om å være tilpasset behov i samfunns- og arbeidsliv. Det foretas egne opptak til videreutdanninger. 

https://www.uio.no/studier/evu/kurs/hva-er-evu.html

Lenke til kommentar

morromann:

1 hour ago, Morromann said:

De du nevner har ALLE fullført VIDEREGÅENDE, eller high school som det heter i den engelskspråkelige verden.

videregående skole i norge kan sammenlignes med upper secondary education i forhold til usa og andre land, det blir uærlig å sammenligne high school med vgs, da utdanningsystemet i norge ligger generelt høyere enn fleste land.

tilbake til emne man kan alltid ta friår for å jobbe og ta opp videreående skole senere, å droppe ut av vgs betyr ikke slutten på all utdanning, så lenge man fullfører vgs senere så er det no big deal. 

Endret av konspirasjonsteorist
Lenke til kommentar
Morromann skrev (7 timer siden):

For mange er det å ha slike "skills" med at man bare kan løpe inn på fabrikker for aktivt å overtale sjefer vel så vanskelig som å fullføre en utdannelse. For mennesker er forskjellige, noen er ganske introverte og klarer ikke slikt. Det må du også godta.

Nja. Det er antagelig en del sannhet i det du sier der, men jeg mener allikevel ikke at det skal godtas. På lik linje med at du ikke godtar at manges interesser best ivaretas ved å beholde fullføringsretten.

Personlig mener jeg at selvtillit og sosiale antenner er de viktigste verktøy en ung person kan utstyres med. Det er tusen ganger viktigere for et lykkelig liv enn en uinteressant utdannelse. En god måte å lære mestring og egen verdi er å få lov til å ta egne valg (både gode og dårligere). Her må såklart TS vurdere sitt eget barn og samtidig ikke la sitt syn være farget av barnets adferd på skolen.

Selv var jeg tidvis en tilsynelatende lat ramp på skolen, men fra første dag i virkeligheten (arbeidslivet) har jeg vært en pålitelig og hardtarbeidende arbeider.

(det skal være sagt at jeg absolutt er klar over at enkelte mennesker har så store psykiske problemer at de er ute av stand til å ta vare på seg selv. Unge voksne som har mamma eller pappa med seg på jobbintervju f.eks. så det finnes definitivt mennesker som ikke KAN klare seg uten et papir som gir et inntrykk av verdi, men jeg har sett veldig få slike mennesker. Og når det gjelder en diskusjon som dette så synes jeg det blir litt feil om vi skal ta hensyn til så små minoriteter - selv om det absolutt kan være et poeng for TS å være klar over muligheten for at datteren er en av disse).

Lenke til kommentar

La meg starte med å si, eg kjenner verken deg, datra di eller situasjon, så det er mye synsing frå min sin side.

 

Om alt var så bra som du skal ha det til, så ville ikkje hun droppet ut av skulen. Med mindre hun allerede hadde eit eller anna prosjekt/business/jobb som hun hadde lyst til å satse på.
Eg tviler hun forteller deg alt. Hun sier til deg "alt er bra", men det sier hun for å slippe å prate med deg. Samtidig så har mange foreldre tendens til å idealisere barna sine, nekte bort problemer de har.

 

Så fremt hun har ein plan kva hun skal gjøre om hun dropper ut av skulen, så bør hun få gjøre det. Men om hun har tenkt å sitte hjemme... vel, hun prøver å "rømme" fra skolen og problemene hun møter (enten med studie press, medelever, lærere, osv). Viktig at du snakker med hun som voksen, setter deg i problemet og hjelper hun å finne ein løysning (bytte skole?)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
snakkemeddeg skrev (På 16.12.2019 den 17.24):

hei, dette er sikkert litt individuelt fra person til person.

dattera mi har nå startet 1. klasse på vgs, og sier nå hun vil droppe ut. og jeg vet ikke om dette er noe man burde la de bestemme selv, eller om jeg skal tvinge henne på skolen. vidergående er jo frivillig så hun sier hun nekter å dra mer på skolen snart.

det går veldig fint på skolen, hun har venner og trives generelt. karakterene er også gode vil jeg si. grunnen til at hun vil slutte er at hun ikke skjønner meningen med skolen og har ikke motivasjon, og noe konsentrasjonsvansker. 

jeg har merket hjemme at hun orker mindre og ikke er like glad som før.

så burde hun få lov, eller er det uaktuelt?

beklager hvis det ikke passer inn i topic'en

Nå har jeg ikke lest andre svar, men når hun sier at hun ikke skjønner meningen får du minne henne om at vgs ikke nødvendigvis skal alltid være like kjekt når man går fag/allmen; man gjør det for videre muligheter etterpå når man vet hva man vil i voksenlivet ved å ha studiekompetanse. Med ondt skal ondt fordrive! Det er kun snakk om to år til vs kaste bort flere år senere. Men for all del, det er jo de som reelt føler et skifte mot mer yrkesrettet/fagbrev og det er annen sak.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå synes jeg det ble mye nonsense og off-topic her. 

Du, TS, du er forelder til datteren din. Som det kommer klart frem flere steder i innlegget, og som jeg antar er en felles forståelse i samfunnet, er at det er veldig farlig å la datteren din slutte på videregående. Hun er for tiden kun 16 år, og så store valg, som betyr alt for fremtiden, er hun tvilsomt moden nok til å ta i den alderen. Jeg er redd hun tar valg hun senere kommer til å angre på. Derfor er myndighetsalderen i Norge på 18 år. 

Med det sagt, vil jeg anbefale deg å ta en prat med henne. Kanskje er løsningen å bytte fag? Bytte linje? Kanskje finne fag som møter interessene hennes? Jeg vet for eksempel at "e-sport" er på mange skoler blitt både fag og linjer. Kunne noe sånt passet for henne? 

Uansett tenker jeg at du burde ta kontakt med rådgiver på skolen hennes og avtale et møte. Jeg tror også skolen vil skjønne alvoret i saken, når det sies at hun er så nær å droppe ut. Rådgiver/ledelse burde være behjelpelig med å finne en løsning tilpasset henne, for å gjøre skolegangen enklere og mer mottagelig for hennes del. Både samfunnet, skolen og datteren din selv, har alt å vinne på at hun fullfører videregående.

Ønsker deg lykke til!

Lenke til kommentar
InfectedExo skrev (10 minutter siden):

Nå synes jeg det ble mye nonsense og off-topic her. 

Du, TS, du er forelder til datteren din. Som det kommer klart frem flere steder i innlegget, og som jeg antar er en felles forståelse i samfunnet, er at det er veldig farlig å la datteren din slutte på videregående. Hun er for tiden kun 16 år, og så store valg, som betyr alt for fremtiden, er hun tvilsomt moden nok til å ta i den alderen. Jeg er redd hun tar valg hun senere kommer til å angre på. Derfor er myndighetsalderen i Norge på 18 år. 

Ville du gitt samme råd til barna til millionærer og milliardærer?

Hva er modenhet? Kanskje datteren i denne situasjonen er mer moden enn foreldra? Kanskje det mangler moralsk støtte og livsforståelse og at dømmingen her skjer ut fra et egoistisk perspektiv og ikke et altruistisk perspektiv?

Ho trenger noen som kan snakke fritt og åpent, uten motiver som kan føre til å presse ho til det ene eller andre. Valgene ho kommer frem til skal være 100% selvstendige, ellers er det falskt og bortkastet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 12/16/2019 at 5:24 PM, snakkemeddeg said:

jeg har merket hjemme at hun orker mindre og ikke er like glad som før.

Alt annet er irrelevant, hjelp henne mens du kan og snakk ordentlig og hør godt etter. Er jo åpenbart at jenta ikke har det bra på skolen, ved å tvinge henne til å gjennomføre vil du oppnå motsatt effekt. Spør om hjelp og løs dette på en smart måte, tvang er aldri løsningen. 

Endret av d3af
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Taurean skrev (Akkurat nå):

Ville du gitt samme råd til barna til millionærer og milliardærer?

Hva er modenhet? Kanskje datteren i denne situasjonen er mer moden enn foreldra? Kanskje det mangler moralsk støtte og livsforståelse og at dømmingen her skjer ut fra et egoistisk perspektiv og ikke et altruistisk perspektiv?

Ho trenger noen som kan snakke fritt og åpent, uten motiver som kan føre til å presse ho til det ene eller andre. Valgene ho kommer frem til skal være 100% selvstendige, ellers er det falskt og bortkastet.

Jeg skriver fra det jeg antar er en normert utvikling i den alderen. Selvsagt vet jeg ikke alt om dattera, for det kommer ikke noe mer frem, enn det TS skriver om i hovedinnlegget. Hva enn problemet er, er det far og mor som har myndighet, og skal handle ut av "barnets beste", med tanke på at hun er under 18 år.  Er det snakk om moralsk støtte, eller andre ting man forventer en forelder gjør, må man som forelder sette seg ned og gjøre noe med det, eller i verste fall, be om profesjonell hjelp.

Også er det viktig å ikke bagatellisere hele tanken om at hun velger å ikke fortsette på skolen. Det er ei heller en unormal tanke en 16 åring har, og valgene som tas her, kan være fatale om bare 5-10 år, om det viser seg at dette bare er en fase, og det "kun" trengs en samtale eller rådgivning til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
InfectedExo skrev (57 minutter siden):

Jeg skriver fra det jeg antar er en normert utvikling i den alderen. Selvsagt vet jeg ikke alt om dattera, for det kommer ikke noe mer frem, enn det TS skriver om i hovedinnlegget. Hva enn problemet er, er det far og mor som har myndighet, og skal handle ut av "barnets beste", med tanke på at hun er under 18 år.  Er det snakk om moralsk støtte, eller andre ting man forventer en forelder gjør, må man som forelder sette seg ned og gjøre noe med det, eller i verste fall, be om profesjonell hjelp.

Også er det viktig å ikke bagatellisere hele tanken om at hun velger å ikke fortsette på skolen. Det er ei heller en unormal tanke en 16 åring har, og valgene som tas her, kan være fatale om bare 5-10 år, om det viser seg at dette bare er en fase, og det "kun" trengs en samtale eller rådgivning til.

Farlig å gå ut fra hva "normen", ergo den generelle gjengse mening, mener. For den er gjerne styrt av mediene, som igjen er styrt av staten. Og de styrer bare alt etter den økonomiske bunnlinja, og det igjen betyr at alle skal tynes til beinet, og tar de selvmord, så er det ingen vei tilbake.

Derfor må man nære folk når de er på sitt svakeste, og ikke presse. Det riktige å gjøre når man ikke har oversikt, er å stoppe opp og tenke seg om. Trenger man tid, så må man gi seg selv tid, og ikke la andre diktere sine vilkår. For 99% av alle andre har gjerne sin egen agenda, og lever man etter andres agenda, så er sjansene veldig store for at man ikke følger sin egen agenda til slutt. Og da må man like gjerne begynne helt fra bunnen igjen når man kræsjer mentalt fordi man ikke er happy.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Taurean skrev (1 time siden):

Farlig å gå ut fra hva "normen", ergo den generelle gjengse mening, mener. For den er gjerne styrt av mediene, som igjen er styrt av staten. Og de styrer bare alt etter den økonomiske bunnlinja, og det igjen betyr at alle skal tynes til beinet, og tar de selvmord, så er det ingen vei tilbake.

Derfor må man nære folk når de er på sitt svakeste, og ikke presse. Det riktige å gjøre når man ikke har oversikt, er å stoppe opp og tenke seg om. Trenger man tid, så må man gi seg selv tid, og ikke la andre diktere sine vilkår. For 99% av alle andre har gjerne sin egen agenda, og lever man etter andres agenda, så er sjansene veldig store for at man ikke følger sin egen agenda til slutt. Og da må man like gjerne begynne helt fra bunnen igjen når man kræsjer mentalt fordi man ikke er happy.

 

Absolutt! Og her har du helt rett, og jeg er enig, har ikke sagt meg i mot på noe av dette. Det er såklart viktig å tilpasse seg eleven, og ikke motsatt. Alt tyder på at det motsatte fører til skoletapere og motivasjonsmangel. Selvsagt er ikke medisinen å presse henne til noe som helst, men å faktisk få henne til å skjønne viktigheten og ikke minst nødvendigheten av utdanning, mulighetene i livet uten utdanning og ikke minst, gi henne tid. Hun er 16 år, og alder tatt i betraktning, er det ikke gitt at hun vet hva hun vil og hva som er best for henne, særlig med tanke på hennes egen fremtid, særlig dersom dette bare skulle være en midlertidig fase. For gir man en i denne alderen altfor stort spillerom på egenhånd, kan man ende opp med et sluttresultat som er alt annet enn ønskelig, også for henne selv. Og da igjen, vil man klandre forelderen for å ikke ha gjort noe.

Poenget mitt er at foreldrene kjenner henne best, vet hvor moden hun er og eventuelle andre faktorer som spiller inn i denne situasjonen. En beskrivelse av situasjonen slik vi er gitt er ganske vag, og setter preg på vår subjektive mening - mot den ene eller andre siden - i denne saken. Ja, det er svært viktig å møte henne med forståelse og kommunikasjon, fremfor å presse henne til å gjøre noe som helst. Press blir altfor ofte helt feil løsning. Men jeg mener at i den retning samfunnet utvikler seg nå, er utdanning nødvendig (samfunnet trenger forøvrig yrkesfagutdannede, og det vil for mange oppleves enklere og kan være en mulighet, men det igjen er en annen diskusjon), og derfor burde dette også være målet hos forelderen. Lykkes det ikke å oppfylle dette målet, så lykkes man ikke, men da må alle muligheter og ressurser være oppbrukt. Til syvende og sist, må det selvsagt være hennes valg, men i senere tid, dersom dette kun er en midlertidig fase, vil man kunne klandre forelderen for å ikke ha gjort nok for å ha stoppet utviklingen i tide, dersom det altså skulle vise seg å være nettopp en fase. En 16 åring vil ofte ikke være moden nok til å se alle sider ved en sak, inkludert langsiktige konsekvenser ved de valg som tas så tidlig som nå.

Endret av InfectedExo
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...