Gå til innhold

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar VS ordinært indeksfond


Gjest 6edac...c4e

Anbefalte innlegg

Gjest 6edac...c4e

Kom over dette fondet: https://www.klp.no/media/fond/KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar - Årsrapport.pdf

Jeg vurderer å investere i dette fondet i stedet for klp aksjeglobal indeks V som jeg normalt kjøper.

indeks V og samfunnsansvar har like høy forvaltningskostnad (0,18%) og de investerer i de samme markedene. Forskjellen er at samfunnsansvar investerer i færre selskap ved å filtrere ut "uetiske" selskaper. Jeg sjekket avkastningshistorikken til fondene og samfunnsansvar har gjort det best. Og det skyldes vel trenden siste året om at oljeselskaper prises mindre enn før selv om inntjeningen er god.

Det jeg ikke liker med samfunnsansvar er at diversifiseringen er verre enn indeks V og hvis jeg kjøper det gjør jeg et aktivt veddemål mot det som til enhver tid klassifiseres som uetisk. Det er en risiko der som jeg ikke vet størrelsen på. Selv om jeg ikke finner det skrevet på akkurat dette fondet tror jeg dessverre at de praktiserer "samfunnsansvar" i en utvidet betydning. Altså f.eks at de ikke investerer i selskaper som har en lav kvinneandel i ledelsen og annet svada.

 

Det jeg liker med samfunnsansvar er at jeg er, sammenlignet med en gjennomsnittlig verdensborger, er overeksponert mot olje i form av at jeg eier bolig og jobber i en oljenasjon. Ikke bare arbeidsmarked og boligmarked, men også valutaen vår er knyttet opp mot olje og alle ringvirkningene olje har på norske økonomien. Med den logikken gir det mening å redusere eksponeringen i porteføljen min mot oljeaksjer. Denne tankegangen støttes jo av statens pensjonsfond utland sin investeringsstrategi hvor de også har vedtatt å redusere eksponeringen mot olje.

 

I tillegg ønsker jeg jo ikke at verden skal bli mer forurenset eller at barn i midtøsten blir drept av våpen pengene mine er investert i. Men jeg liker ikke at fondet fjerner eksponeringen sin i alkohol, gambling og cannabis aksjer. Dette er jo ikke-defensive sektorer som jeg ikke er overeksponert for ved å bo her på berget.

Så oppsummert, tenker jeg å kanskje investere en bitte liten % andel av porteføljen i KLP samfunnsvar med den begrunnelse at jeg vil redusere overeksponeringen min mot olje. Største problemet blir at risikoen blir spredt på færre selskaper og at jeg får lavere eksponering i andre gode vekstmarkeder som cannabis.

 

Men så til grunnen til at jeg postet denne tråden, hva syns dere? Hvorfor/hvorfor ikke investerer du i klp samfunnsansvar?

Anonymous poster hash: 6edac...c4e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Verdensindeksen består av om lag 5% energi-aksjer. Olje er følgelig en lavere andel enn dette. Du kommer ikke til å få noen betydningsfull reduksjon i oljeeksponeringen din ved å investere en liten andel av porteføljen din i et fond som ikke har oljeaksjer. Hvis du virkelig er opptatt av å nøytralisere oljeeksponeringen din bør du heller gå short oljeselskaper lik den summen du har i din eksisterende portefølje.
 

For en mer overordnet hedge med tanke på norsk økonomi har du også mange muligheter, for eksempel ved å kjøpe fond i utenlandsk valuta, kjøpe valutaopsjoner på kronen, gå short olje gjennom derivater også videre. 
 

Og til hovedspørsmålet om jeg kjøper samfunnsansvar? Nei, ser ikke noen grunn til det

Endret av Papegøye
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...