Gå til innhold

Ny stor rapport: Oksygenet forsvinner fra verdenshavene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+5132
11 hours ago, ACYBN18O said:

Hmm..har de målt alle kubikkmeter hav..det er nok naturlige svingninger.

Ok, har du noen vitenskapelig kilde til å bygge opp påstanden om at dette nok er naturlige svingninger?

Endret av Slettet+5132
leif
Lenke til kommentar
Torleif Strand skrev (17 minutter siden):

Det er enorm kastratstrofe. Sjøplanter trenger rent hav og ikke smuss. Og det må ikke heller være så surt. Det er på grunn av alt karbonoksidet som kommer ned i havet. Det hjelper å rense havet for smuss så havet får puste igjen.

Leste du artikkelen?

"Den bakenforliggende årsaken til oksygensvinn i Danmark er spesielt landbrukets bruk av gjødsel"

Kanskje på tide å fokusere på litt annet enn KUN CO2-utslipp?....

  • Liker 7
Lenke til kommentar

I østersjøen er det komplett dødt mange steder under 40-50m dyp. Områder tilsvarede omtrent 2*danmarks størrelse. Dette skyldes en kombinasjon av varmere vann (som en følge av klimagassutslipp) og for mye næring. Norske fjorder har det samme problemet. På grunn av oppdrett eller jordbruk tilføres for mye næring, på grunn av klimaendringer blir det dårligere vannutskifting. Eksempler hafrsfjord, osterfjorden/sørfjorden, masfjorden.

Rett til helvete går det med oss i førersetet.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Naturlige svingninger har det alltid vært på kloden. Vi prøver å forstå alt,men kloden vår og det nærmeste rundt forstår vi fortsatt lite av. Hvorfor har det vokst palmer på Svalbard og hvorfor var klimaendringene så store for 1,2 millioner år siden at det nærmest over natten ble vinter og snø året rundt med en iskappe på 3000 meters høyde over hele den nordlige halvkule,hvor man kunne gå på ski fra Svalbard og til England. Nesten hele Nordsjøen var tørrlagt og dær gresset mammuter og løver. Var det menneskeskapt og var ikke det naturlige svingninger..?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi har en del fjorder i Norge som til alle tider har hatt perioder med oksygenmangel. Årsaken er at en typisk norsk fjord som regel har en eller flere grunner terskler.

Hafrsfjord feks. har ved innløpet mindre enn 4 m dybde. Flere noe dypere terskler følger på før dybden inne i fjorden går ned mot ca 70 m. Fra naturen og noe jordbruk kommer det næringsstoffer som blir mat for plankton. Noen av disse forbruker oksygen mens de lever og alle bruker oksygen under nedbrytning når de er døde. Fiskers forbruk av oksygen er neglisjerbartt i denne sammenheng.

En gang i blant, ca hvert 3 år, er forholdene utenfor Hafrsfjord slik at sjø med stor tetthet renner over terskelen og bytter ut bunnvannet. Før hver utskiftning har oksygeninnholdet som regel falt til nær 0.

Andre eksempler på fjorder som har problematisk topografi: Oslofjorden, der Bunnefjorden har sjelden fornying av bunnvannet.

De indre deler av Nordfjord osv osv.

Noen fjorder har ekstrem topografi: Lysefjorden med innløp på maks 14 m og dypeste område inne i fjorden er ca 450 m. Denne har normalt akseptable forhold helt til bunnen

Framvaren ved Farsund og Skjoldafjorden ved Haugesund er eksempler på ekstreme fjorder med alltid "dødt" hav et stykke under overflaten.

Avrenning fra naturen er som regel nok til å skape døde fjorder. Gjødsel fra landbruk og kloakk med høyt nitrogeninnhold kan gjøre forholdene et hakk verre i fjorden. I norske fjorder har temperaturøkning knapt noen effekt.

 

  • Liker 9
Lenke til kommentar

Østersjøen er også såpass forurenset at jeg ikke vil spise noe som kommer derfra. Det sier litt om hvor mye rart som er i den. Visste at store deler av sørlandskysten ble målt sterkt deoksygenert for noen år siden, og det virker som trenden er økende lengre ut fra land på større skala. Har sett korallrev som yret med liv som har blitt helt døde som burde være en vekker.

Endret av vidor
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det sørgelige er at nok en gang blir CO2 hovedfokus når ren forgiftning er det store problemet. Vi tapper grunnvann og forgifter det i tillegg mange steder i verden. Vi søpler ned elver og innsjøer fremdeles verden over. Men det sklir under medias radar selv om det mange steder er et akutt problem. Bananflueeksperimentet lover ikke godt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...