Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

15 åring anmeldt for butikktyveri - hva nå?


Gjest 4291f...f9e

Anbefalte innlegg

Taurean skrev (6 timer siden):

Det er bare lureri fra vekteren side. Han vil bare gjøre et poeng for å beholde jobben og få pluss i boka. Nekt hele veien og be om videobevis.

Hæ? Hvorfor skal han gjøre et poeng for å beholde jobben? Man mister ikke jobben som vekter selvom man ikke tar noen i å stjele. Jeg skjønner ikke hva du mener. 

Dette høres ikke ut som en sak som går lenger en til en samtale med politiet før den blir henlagt.

Når det er sagt, føler jeg det ligger mer bak her eller at politiet sitter på mer informasjon. 

Det beste rådet er å møte opp med deres ungdom og høre / se hva slags informasjon / bevis som finnes, hvis ungdommen deres er uskyldig så er det ingenting å bekymre seg over. 

Endret av Vekteren
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Forsøk på nasking er i hovedsak ikke straffbart. Når jeg hører hendelsesforløpet, kan jeg ikke se at det skulle innebære noe straffbart. Selv om datteren din hadde puttet et klesplagg i vesken, har det ikke skjedd noe straffbart før hun går gjennom betalingspunktet uten å betale for varen. Det er i tillegg uansett umulig å bevise et forsett, da plausible muligheter hadde vært at hun skulle legge fra seg plagget på vei mot kassen, i kassen, eller at hun skulle betale for plagget, eller at andre hadde plassert plagget i vesken.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

Hæ? Hvorfor skal han gjøre et poeng for å beholde jobben? Man mister ikke jobben som vekter selvom man ikke tar noen i å stjele. Jeg skjønner ikke hva du mener. 

Kan da stilles spørsmål ved om denne vekteren faktisk fungere til jobben sin, om han ikke tar noen i nasking - i det hele tatt. I verstefall ender han opp i en liten bod for å kreve inn bompenger.

Lenke til kommentar

Et politiavhør er ikke en prosedyre. Etterforskeren vil ikke presentere politiets sak og be mistenkte kommentere denne. Mistenkte vil få presentert hva saken gjelder (anmeldelse av X november 2019 knyttet til tyveri fra Y butikk på Z dato) og bedt om å forklare seg om hva som har skjedd denne dagen. Vergen "bør" gis adgang til å være til stede under avhøret, og til å uttale seg, jf. straffeprosessloven § 232. Det skal være en god grunn til for at vergen nektes adgang - for eksempel at vergen vil forsøke å påvirke avhørets innhold. 

Forsøk på nasking er ikke straffbart. Ettersom nasking er fullbyrdet når gjenstanden er "tatt", jf. straffeloven § 321, spiller skillet mellom forsøk og fullbyrdet overtredelse ingen rolle, ettersom naskingen er gjennomført når gjenstanden er lagt i vesken. Det er ikke krav om at gjenstanden er tatt med bort fra gjerningsstedet - dette er et bevis, ikke et vilkår. 

Krev innsyn i anmeldelsen etter straffeprosessloven § 242. Man vil som regel ikke få dette før man er avhørt eller man har erklært at man nekter politiavhør (for å unngå tilpasning av forklaring). 

Den mindreårige velger selv om vedkommende vil forklare seg. Jeg vil ikke anbefale en uerfaren mindreårig å forklare seg for politiet uten bistand. Selv om det er skjedd mye siden "fetteren" ble fanget i en tilståelse i Birgitte Tengs-saken er politiet ikke på din side på dette stadiet, og du vet ikke nødvendigvis hvilke konsekvenser det du sier får (se for eksempel Cascada81s innlegg over hvor han bommer på når en gjenstand er stjålet - legger man den forståelsen til grunn kan man fint innrømme tyveri uten å vite om at det er det man gjør). 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...