Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

15 åring anmeldt for butikktyveri - hva nå?


Gjest 4291f...f9e

Anbefalte innlegg

Gjest 4291f...f9e

Hei!

Denne uken fikk vi en telefon fra lokalt politikammer og ble fortalt at 15 åringen i huset er blitt anmeldt av en butikk for å prøve å stjele et klesplagg. Vi skal dit neste uke for å prate med de. Ungdommen er over kriminell alder, og klesplagget det er snakk om har en verdi på ca 4-500.

Vi har naturligvis satt oss ned med 15 åringen og prøvd å finne ut av dette.

Jeg går ikke så veldig mye inn i forklaringen her, men som foreldre så tror vi naturligvis ikke at dette kan stemme, og vi tror på forklaringen. Men det vil jeg tro gjelder alle foreldre.. Ungdommen har ingen tidligere historikk med bråk, politi eller andre større utfordringer(som vi har klart å se). Heller ingen kontakt med alkohol eller ulovlige stoffer som vi har klart å registrere. God oppførsel på skolen og gode karakterer. Ingen av oss foreldre har historikk med politiet med unntak av ei fartsbot.

Jeg har snakket med politiet og fått en del informasjon rundt hendelsen som de sitter på. De virket veldig innstilt på å hjelpe men jeg frykter litt å bli for godtroende her. Jeg er i prinsippet veldig positiv til politiets arbeid og har regelmessig kontakt med de via både jobb, heimevern og frivillig redningstjeneste.

Men hva gjør vi nå, og hva kan vi risikere?

Skal vi bare møte opp og la politiet snakke med ungdommen?
Alene eller med en av oss/begge foreldre til stede?
Bør vi ha forberedt en forklaring?
Pratet med foreldrene til de andre som var med 15 åringen vår(de var flere der - men kun vår ungdom som er anmeldt)?

Jeg vet naturligvis ikke alt politiet vet. Men det er liten tvil om at det finnes videoopptak dersom dette faktisk er tilfelle, og selve saken er blitt registrert og anmeldt av en vekter på kjøpesenteret.

Setter pris på hjelp til hvordan vi skal håndtere dette videre. Dette er første gang vi har opplevd - heldigvis.

Anonymous poster hash: 4291f...f9e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ikke akkurat imponert av disse rådene. Du later først og fremst til å ha oversett den “bagatell”at “kroppsleg refsing” av barn/ungdom utvetydig har vært forbudt fra 1985, og før det heller aldri var egnet for annet enn å skaffe seg seg øyentjenere. (Av den grunn har kristne aldri vært tilhenger av slik straff, navne“kristne” elsker derimot i dag også....). Videre trekker du her og nå konklusjonen at anmeldt = skyldig, men det er to helt ulike ting. 

At politiet innkaller etter en anmeldelse er naturlig nok. Da skal 15-åringen konfronteres med det politiet sitter på av hva de mener kan brukes som bevis i saken og den forklaringen anmelder har gitt, så skal 15-åringen gi sin forklaring av forholdet. Foreldre har som barns verge rett og plikt til å være til stede for å se til at alt går riktig for seg, men rent strafferettslig er 15-åringen myndig selv og derfor skal HAN snakke. 

Det er også viktig å huske at politiet kan TILBY en konsekvens over bordet, men kan ikke PÅLEGGE noen som helst straff over bordet, for enhver har rett til bli dømt av en domstol hva gjelder straffesak. Hva som bør gjøres er til slutt opp til 15-åringen å avgjøre (svært gjerne sammen med fornufige foreldre med mer livserfaring enn en 15-åring), men denne siden er viktig å ha i tankene dersom man mener politiets påståtte beviser er tvilsomme eller helt klart ikke holder vann. 

At en vekter har anmeldt forteller i seg selv egentlig ingenting. For det første finnes det mange typer vektere, for det andre gjelder også for dem det gamle ordet om du skal tro halvparten av hva du ser. Var selv borti et tilfelle hvor en vekter “tydelig hadde sett på kameraet” at en person hadde stjålet en gjenstand, “problemet” var bare at man ikke fant gjenstanden da vedkommende ble ransaket av politet etter å ha blitt holdt (ganske hardhent) tilbake. Forklaringen var veldig enkel, men vedkommende som anmeldte var døv for å høre den, for han hadde tydelig SETT tyveriet. Jada, gjenstanden var nok “tatt” (=lagt i pose fra annen butikk inne i butikken), men det vekter og kamera IKKE hadde fått med seg var at vedkommende også hadde ombestemt seg mht kjøp før vedkommende kom til kassen og så lagt gjenstanden fra seg igjen. Politiet sjekket en anvist hylle, fant en vare som ikke hørte til der - og det var slutten på det “tydelig sette tyveriet”). 

Har man andre som har sett noe - f eks personer som var med 15-årigen - bør også de møte og avlegge forklaring. 

I en slik sak er det ellers viktig å ha to tanker i hodet samtidig. a) Ingen - heller en en 15-åring - er skyldig før han er DØMT skyldig og “hjelp” fra politiet kan også skyldes forsøk på å lede inn i noen politibetjenters ønskede situasjon, nemlig dom,. b) Man må aldri være naiv hønemor som fullstendig kobler ut tanken på at slik adfert KAN også forekomme hos vår egen ordentlige gutt/jente. 

Håndtering av konsekvens hjemme bør dere ikke reflektere for mye over nå, fordi at bare å arbeide med spørsmålet fører tankene i retning av “skyldig”. At vedkommende betaler sin egen bot (og evt lån i den forbindsle med solide renter) gjennom sparekonto og elelr arbied, og at vedkommede får en tids husarrest og LANG tid med ekstra påpasselighet pga brutt tillit (så lærer han/hun hva tillit er vedt!) mener jeg likevel er viktig rent i prinsipp i en slik sak når vedkommede er skyldig - gjerne også forbud mot å gå i butikk alene en stund og harde konsekvenser om det påbudet brytes. God og grundig samtale hvor den unge mann/dame må forklare seg skriftlig og et besøk i butikken hos sjefen hvor vedkommede må be om unnskyldning og melde seg til frivillig og ubetalt tjeneste for butikken en del timer mener jeg likevel er vel så viktig.  

Lenke til kommentar
Gjest 4291f...f9e skrev (2 timer siden):

Men hva gjør vi nå, og hva kan vi risikere?

Jeg antar dere har vært i kontakt med forebyggende avsnitt i deres politidistrikt. I motsetning til hva posteren over hinter til, har jeg ikke som erfaring at deres mål er å få folk dømt. De vil heller hindre at gutten ender opp med dette som en karrierevei. Hvis dette er første gang gutten er i kontakt med politiet (husk at det kan være hendelser dere ikke er klar over!) vil de antakeligvis være mest interessert i å avgjøre saken ved å oversende den til konfliktrådet, alternativt et forelegg. Verdien på varen kan være for høy til at saken kan avgjøres med påtaleunnlatelse, men jeg kjenner ikke vurderingene som gjøres i detalj. 

Sitat

Skal vi bare møte opp og la politiet snakke med ungdommen?
Alene eller med en av oss/begge foreldre til stede?
Bør vi ha forberedt en forklaring?
Pratet med foreldrene til de andre som var med 15 åringen vår(de var flere der - men kun vår ungdom som er anmeldt)?

Jeg vet naturligvis ikke alt politiet vet. Men det er liten tvil om at det finnes videoopptak dersom dette faktisk er tilfelle, og selve saken er blitt registrert og anmeldt av en vekter på kjøpesenteret.

Ta med dere gutten, møt opp sammen med han og ta det derfra. Dersom politiet faktisk sitter på videobevis som viser tyveri tror jeg det skal mye til at guttungen slipper unna med det. Å ha forberedt en forklaring høres mistenkelig ut som å finne på en bortforklaring, så jeg ville møtt opp med intensjonen å svare sant på spørsmålene man blir stilt. 

Det høres kanskje litt rart ut, men jeg tror at politiet se på både dere og guttungen i et ganske positivt lys. Med mindre dere er blitt ført bak lyset av guttungen, vil deres historie være en solskinnshistorie sammenlignet med ungdommer de bruker mye tid på til daglig.  Dere som foreldre virker også å bry dere, noe som burde være selvsagt, men dessverre ikke er det. 

Endret av Vegard#
Lenke til kommentar

Dersom dere ikke har erfaring med politiet, hold kjeft og ansett en advokat, politiet er ikke der for å "hjelpe" dere i en slik situasjon, og man bør være ytterst forsiktig med å forklare seg dersom man ikke vet hva man driver med.

Dersom det er en plausibel forklaring, og dårlig med bevis, blir trolig saken henlagt dersom man ikke vedtar noe, eventuelt havner den i domstolen, og man får trolig ikke noe mer straff der, norsk politi operer sjeldent med noen strafferabatt, tvert i mot.

Husk at dersom dere møter opp på det lokale politikammeret med avkommet, så er etterforskers mål kun å få dere i en "hyggelig" prat, for at dere skal si mest mulig, så plukker de gjerne ut det de mener er "relevant", og plutselig har de en tilståelse eller mer bevis.

Alt du har sett på TV gjelder her også ... hold kjeft. Må dere møte, så ta med advokat, eventuelt svar "husker ikke" på alt, ikke engasjer dere i lengre samtaler osv. med politiet, det gagner ingen andre enn politiet.

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Vil også tro at er en ide å ta kontakt med advokat. 
Dette virker jo til å være en straffesak og da har vedkommende etter det jeg forstår rett på advokat. 
Så det dere vil gjøre i den forbindelse er å be om en  advokat før ungdommen forklarer seg. 

Det som er spørsmålet er jo hva politiet sitter på, om de har bevis for påstandene så sitter ungdommen i en dårlig situasjon. 

Endret av Slettet-x7D6du0Hjb
Lenke til kommentar
0laf skrev (2 minutter siden):

Dersom dere ikke har erfaring med politiet, hold kjeft og ansett en advokat, politiet er ikke der for å "hjelpe" dere i en slik situasjon, og man bør være ytterst forsiktig med å forklare seg dersom man ikke vet hva man driver med.

Jeg er ikke uenig, men det føles utrolig malplassert å gjøre seg vanskelig når spørsmålet om skyld allerede er avklart. Politiet driver med mye forebyggende arbeid, spesielt når det kommer til mindreårige. Selv om du aldri skal være godtroende så er det heller ikke vits i å oppdra barn med en kynisk fremstillig mer egnet for de i mer intrikate etterforskningssaker der politiet er fastsatt på å anmelde noen.

Lenke til kommentar
Gjest 4291f...f9e skrev (2 timer siden):

Men hva gjør vi nå, og hva kan vi risikere?

Skal vi bare møte opp og la politiet snakke med ungdommen?
Alene eller med en av oss/begge foreldre til stede?
Bør vi ha forberedt en forklaring?

Dere risikerer ingenting

Møt opp begge to hvis mulig å la Politiet gjøre jobben sin.

Aner ikke hva du mener med forklaring? Dere vet like lite om hva som har skjedd her som meg, så svar på de spørsmålene som kommer.

Dukker det opp noe som kan så tvil om hva som faktisk har skjedd, så er det viktig å sette fokus på.

Får håpe dette løses raskt og enkelt, og at det blir første og siste gang dere setter beina deres der.

Lenke til kommentar

Det er meningsløst å kontakte advokat på dette tidspunktet. Vi snakker også om et lovbrudd i størrelsesorden 400-500 kroner og i verste fall et forelegg som vil beløpe seg til noen tusenlapper. 

Dersom dere er uenige i politiets avgjørelse kan dere vurdere om dere vil betale en advokat for å se over saken, men inntil videre er det vanskelig å se at nytten veier tyngre enn kostnaden. 

Endret av Vegard#
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (2 minutter siden):

Jeg er ikke uenig, men det føles utrolig malplassert å gjøre seg vanskelig når spørsmålet om skyld allerede er avklart.


Så vidt jeg forstår er ikke skyldspørsmålet avgjort, vedkommende har ikke erkjent skyld eller er dømt i en domstol, men er anmeldt av en butikk.

Så vidt jeg forstår hevder også 15-åringen seg uskyldig, slik at å erkjenne noe som helst vil være særdeles lite lurt, det beste er trolig å ta dette opp med en advokat, og så levere en skriftlig redegjørelse for hendelsesforløpet.

Ingen er pliktig til å forklare seg for politiet, og en advokat vil også kunne innhente dokumentene i saken dersom 15-åringen er mistenkt, slik at man får oversikt over eventuelle bevis som foreligger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Vegard# skrev (4 minutter siden):

Det er meningsløst å kontakte advokat på dette tidspunktet. Vi snakker også om et lovbrudd i størrelsesorden 400-500 kroner og i verste fall et forelegg som vil beløpe seg til noen tusenlapper. 


Det er snakk om "mindre tyveri" etter straffeloven (under 3000,- kroner), noe som straffes med forelegg, og vil bli registrert i strafferegisteret, noe de fleste sikkert vil unngå.

Det kan være at det er mulig å forhandle frem en avtale om påtaleunnlatelse, slik at man slipper registrering i strafferegisteret, men det bør igjen en advokat se på.

Endret av 0laf
Lenke til kommentar
0laf skrev (3 minutter siden):

Så vidt jeg forstår er ikke skyldspørsmålet avgjort, vedkommende har ikke erkjent skyld eller er dømt i en domstol, men er anmeldt av en butikk.

Det er ikke avgjort, men jeg kan ikke begripe hvorfor noen vil hevde uskyld i en sak med mindre tyveri og eskalere en bot til en rettsak. Rettsaker er for de som faktisk er uskyldige, eller er oppriktig uredelige og uten sans for damage control.

Sitt ned, slapp av og ikke forsnakk deg, der er vi enige.

Lenke til kommentar
0laf skrev (14 minutter siden):

Det kan være at det er mulig å forhandle frem en avtale om påtaleunnlatelse, slik at man slipper registrering i strafferegisteret, men det bør igjen en advokat se på.

Mindre lovbrudd gjort før man er 18 vil som hovedregel forsvinne fra politiattester (både ordinær og uttømmende) etter to år. Jeg mener fortsatt at å betale for en advokat på nåværende tidspunkt er meningsløst. Man vet ikke engang hvilken reaksjon politiet ser for seg i saken. 

Lenke til kommentar
Gavekort skrev (5 minutter siden):

Det er ikke avgjort, men jeg kan ikke begripe hvorfor noen vil hevde uskyld i en sak med mindre tyveri og eskalere en bot til en rettsak...


Hva tror du resultatet av en rettssak blir? I verste fall blir det vel et forelegg og registrering i strafferegisteret, altså akkurat det samme.

Årsaken til at man ikke innrømmer skyld, er selvsagt for å unngå forelegg og å bli registrert som straffet.
Er man uskyldig, er åpenbart det en særdeles god grunn til å ikke vedta noe også.

Vegard# skrev (3 minutter siden):

Mindre lovbrudd gjort før man er 18 vil som hovedregel forsvinne fra politiattester (både ordinær og uttømmende) etter to år. Jeg mener fortsatt at å betale for en advokat på nåværende tidspunkt er meningsløst. Man vet ikke engang hvilken reaksjon politiet ser for seg i saken. 

Det er riktig, med mindre man blir tatt for noe igjen, så bør saken fjernes også fra uttømmende attest etter 2 år, men det gjelder uansett om saken avgjøres i domstol eller ikke.

En advokat kan hente ut dokumentene i saken, og således få oversikt over hva politiet sitter på, og også få vite mer om hvilken reaksjon politiet ser for seg, før man eventuelt møter opp til et avhør, og gjør seg helt bort.

Mitt råd vil være å alltid kontakte advokat dersom man er mistenkt for en straffbar handling, hva andre gjør får være opp til den enkelte.
 

Lenke til kommentar

Har jobbet som vekter en god stund og det er fryktelig mange i denne aldersgruppen som blir tatt for å stjele. De fleste som blir tatt er normal ungdom uten store problemer hverken hjemme eller på skolen, og som heller Ikke har vært borti politiet tidligere. Det er stort sett spenning og gruppepress, ofte litt "kult" og komme unna med ting. På noen skoler er også det å stjele et slags rituale for å bli med i den kule gjengen. 

Grunnen til at det bare er ungdommen din som er anmeldt er så enkelt som at det var han som hadde varen det er snakk om. 

Når det er sagt er egentlig sjansen for å bli tatt ganske liten, og de som faktisk blir tatt for å stjele har ofte gjort det før. Det er hverfall min erfaring, ofte ser man dette på hvordan ungdommen stjeler / oppfører seg. 

Når det kommer til ungdom under 18 er det nesten standard prosedyre at det blir konfliktrådet så lenge det er første gang han blir tatt og saken ikke er grov, her møter ofte ungdommen, dere og en representant fra butikken for å avgjøre en straff eller plan for tilbakebetaling. Så lenge ungdommen gjennomfører avtalen, vil det ikke dukke opp på rullebladet. 

 

Møt opp og hør hva politiet har og si først. 

Endret av Vekteren
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Gjest 4291f...f9e

Takker for mange innspill :)

 

Kan gå litt inn på det forklarte hendelsesforløpet.

I følge politiet så har noen observert ei gjennglemt veske i et prøverom. En vekter har så løpt etter en jentegjeng som personalet pekte ut som sannsynlig eier. Da vekteren fant igjen vennegjengen var ikke datteren vår der. Vennene oppga datteren vår som eier, og vekteren fikk så tak i henne og skrev anmeldelse på tyveri av et klesplagg som ble funnet i vesken.

Det som er uklart her er om klesplagget låg over/oppå vesken eller om det låg nedi vesken. Det ville ikke politiet gå nærmere innpå. Jeg antar at dersom det låg oppi vesken så har alarmen gått av når vekteren tok med seg vesken ut - og dermed gitt grunnlag for å ransake vesken. En annen ting som jeg mener er uklart er om det var vekteren som fant vesken, eller noen andre.

Datteren vår har gitt en forklaring som støtter opp om dette. Hun og to venner var i klesbutikken for å prøve klær. De hadde akkurat prøvd noen klesplagg som de ikke likte/ikke passet og gikk videre til andre butikker. Så oppdaget datteren vår at hun hadde glemt igjen vesken og løp da for å finne den igjen. Så traff hun vekteren som så anklagde henne for å forsøke å stjele og hun ble tatt med på kontoret hvor det ble skrevet en anmeldelse til politiet. Hun prøvde å forklare at dette var en misforståelse.

Føler dere at dette endrer noe?

Anonymous poster hash: 4291f...f9e

Lenke til kommentar

Så datteren din har ikke tatt med stjålne varer ut av butikken, en vekter tok med en veske med tøy på/i, ut av butikken? 

Da har hun ikke stjålet noe som helst. Hun kunne potensielt ha gjort det, men da er alle kunder tyver før de betaler. 

Ta turen til politiet, og avgi forklaring. Si at dere ikke vil godta noen forelegg eller sanksjoner for et forhold som ikke er mer håndfast. Hva dere gjør som foreldre er opp til dere. En prat om å være forsiktig er sikkert lurt. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...