Gå til innhold

Hvor smart er det egentlig med "smart-hus"?


Anbefalte innlegg

Denne uken våknet mange nordmenn til kalde hus fordi smart-ovnen deres ikke fikk kontakt med en server i et annet land!

Andre ganger hører vi om lyspærer som som må programmeres opp igjen for å i det hele tatt lyse, fordi strømmen har vært borte et øyeblikk.

Jeg er datamann, IT-konsulent, og tilhenger av å bruke data og teknologi smart! Men jeg har aldri vært inne på tanken om å legge ovner, lys, kaffetrakter og slikt hjemme, på nett så jeg kan styre det utenfra. 

Først og fremst fordi jeg ikke trenger det! Når jeg skal bruke kaffetrakteren, så blir kaffen ferskest om jeg slår den på akkurat når kaffepulveret er puttet uansett... 

Og en mekanisk/elektronisk termostat på ovnen, og lysbryteren på veggen gjør jobben akkurat slik jeg trenger den gjort! I tillegg har man jo selvfølgelig sikkerhetsaspektet; Jeg vil helst ikke risikere at så enkle men nødvendige funksjoner skal slutte å virke fordi wifi-ruteren tar kvelden, eller internett-linjen går ned, eller serveren til Bongo.com krasjer; det blir bare for dumt! I tillegg kan plutselig en hacker slå av og på to millioner ovner hvis han vil...

For all del: Styr ting over nett som er vanskelig eller umulig å styre på en annen måte! Men alvorlig talt: Ovnene og lyset hjemme?
Når jeg trenger lys så er jeg jo hjemme og kan klaske til bryteren! Hvis jeg skulle lage noen styring for slikt, så skulle jeg laget en helt lokal løsning hjemme, ikke lagt det på internett!

Det virker som om menigmann, som ikke har spesiell peiling på teknologi, er de som har tatt helt av på slike "smarte" ting, uten å helt tenke gjennom om de har behov for det, eller om det er lurt...

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er elektriker og interessen min er Linux, data, Raspberry Pi, 3d printing, min enkle mening er at 1-pol bryter er skuddsikkert. Gidder ikke tanken på styringer hjemme. Har Telldus og enkle styringer basert på tid(AV eller PÅ).

Har timer innebygd i kaffetrakteren hvis jeg ønsker å ta med en kanne på jobb og samtidig har dårlig tid på morgenen.

Varmepumpen står på hele tiden. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eksemplet med varmeovnene er bare hysterisk. En 'smart' ovn som må bli fortalt når den skal skru seg av og på? Det er mildt sagt utrolig at disse ovnene ikke hadde en reserveplan for når nettet er nede. 

Jeg kan litt om elektronikk, programmering, mikrokontrollere osv og jeg ser heller ikke store behovet for automatisering hjemme. Jeg kunne kanskje satt bevegelsessensor på lysene i kjelleren og loftet men det er en svært enkelt lokal løsning. Nesten alt annet er greiere å skru på når jeg trenger det.

Trangen til å plassere alt i skyen tror jeg dreier seg om forretningsmodell. Å 'tvinge' folk til å ha abonnement for å bruke utstyret de har kjøpt er en veldig effektiv måte å sikre seg fortsatte inntekter på.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Gjest Slettet-UibOnr

Svært så negative folk skulle være her da ?

Ser heller ingen vits med å ha fancy styring via wifi/bluetooth på lysene i huset annet at man glemmer å slå av når man reiser bort. Jeg kan styre inngangsdør, og varmeovn samt. overvåking med kamera i stue/gang og brannvarsling. Jeg er veldig mye borte hjemmefra pga. jobb, da kjenner jeg det er godt å se at huset ikke står i full flamme mens jeg er borte. Lite sannsynlig såklart, men det gir en trygghetsfølelse. Når jeg er påvei hjem etter jobb så setter jeg på varmeovnen til ønsket temperatur slik det er varmt når jeg kommer inn døra. 

Angående Mills smartovn så er det snakk om ett knappetrykk så er ovnen koblet av wifi og du kan stille varmeovnen manuelt helt uten problemer. Har aldri opplevd problemer med min Mill smartovn. Huselektronikk som er låst til fjernstyringa og ikke kan betjenes manuelt/lokalt er jeg forøvrig ikke noen tilhenger av. Dersom man ikke kan betjene lys, varme o.l. bare fordi ruteren streiker har man gått for langt. 

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
  • 6 måneder senere...
DiskusDød skrev (På 7.12.2019 den 12.09):

Jeg er elektriker og interessen min er Linux, data, Raspberry Pi, 3d printing, min enkle mening er at 1-pol bryter er skuddsikkert. Gidder ikke tanken på styringer hjemme. Har Telldus og enkle styringer basert på tid(AV eller PÅ).

Har timer innebygd i kaffetrakteren hvis jeg ønsker å ta med en kanne på jobb og samtidig har dårlig tid på morgenen.

Varmepumpen står på hele tiden. 

Nå siterer jeg meg selv 🤯

Har gått til innkjøp av flere trådløse enheter fra Nexa som styres via Telldus hub. 2 dimmere og 7 av/på releer. Itillegg hadde jeg 4 reléer og flere sånne stikkontakt plugger.

Har også kjøpt 5stk Google nest mini 2.gen. koster 299 på elkjøp. Kjøpte også 2stk Lenovo smart clock til 299, en stk Lenovo smart clock med skjerm 399 og en stk Lenovo Smart display 7". Hadde også 2stk chromecast fra før.

Itillegg har jeg 3 temperatur sensorer.

Jeg styrer følgende:

-Taklys stue

-Lys vindu stue

-Taklys trapp stue

-Smartpærer vitrineskap og romdeler/hylle

- Bilderamme stue (en 24" skjerm tilkoblet Raspberry pi bygd inn i selvlaget ramme)

-Lys spiseplass kjøkken 

-Lys over kjøkkenbenk 

-Taklys kjøkken 

-Ventilator kjøkken (ventilasjonsanlegg som trekker ut luft fra kjøkken og bad)

-Temperatur sensor kjøkken 

-taklys gang

-lys i skap gang

-taklys kontor

-arbeidslys over benk og bord i hobbyrom 

-temperatur sensor hobbyrom 

-lys utebod

-taklys kjeller gang

-taklys soverom

-Temperatur sensor soverom og terrasse

 

 

Har fjernet de 1-pol bryterne jeg likte så godt. 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
ozone skrev (På 6.12.2019 den 10.16):

Det virker som om menigmann, som ikke har spesiell peiling på teknologi, er de som har tatt helt av på slike "smarte" ting, uten å helt tenke gjennom om de har behov for det, eller om det er lurt...

Smarthus har sin plass, med gjennomtenkte, gjennomførte system.

Problemet er produktene der ute som meningmann tror er smarte. Eller kanskje mer presist: Det handler ikke om å lage en App til hver bidige dings vi har i huset og kalle den for smart.

Mitt hus er ikke smart nok enda, men har planer om å gjøre en del når budsjettet gir bedre rom for det. Det betyr ikke at kaffetrakteren skal få WiFi, at varmeovnene skal være avhengig av en server i Kina eller at jeg må dimme lysene med mobilen. Noen dingser vil jeg kunne styre utenfor hjemmet, som at vi nå er på vei hjem fra ferie og at varmen kan skrus på. Men det handler mer om å gjøre ting smart enn å gjøre de teknologisk avanserte. Vaskerom, bod, bad, garasje o.l. passer ypperlig til å få bevegelsesstyrt lys som slår på lys i 5-30 min alt ettersom. Kaffetrakter med timer som slår av strøm, robotstøvsuger/-plenklipper, ytterdør med kodelås for gjestetilgang, sensorer og sikkerhetssystem. Alt må selvfølgelig styres fra egen "server" og ikke være avhengig av abonnement/serverkraft fra andre. Og alt må selvfølgelig også ha manuell overstyring. Å kunne skru av lysene sentralt betyr ikke at man fjerner lysbryteren.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...