Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Mange leger klager over måten jeg snakker på og beskylder meg for å ha helseangst. Har ikke helseangst. Hva skal jeg gjøre?


Gjest 0554c...83f

Anbefalte innlegg

Budeia skrev (1 time siden):

Det finnes kroniske smertetilstander som helsevesenet ikke kan lege, kun lindre. Så først må en finne ut om pudendal neuralgia er en kronisk tilstand, eller noe som kan behandles. 

Det kommer opp i Google når en søker på "Is pudendal neuralgia chronic":

"Pudendal neuralgia (PN) is a chronic neuropathic pain, aggravated by sitting and for which no organic cause can be found by imaging studies. It is often associated with pelvic dysfunction."

Altså at det ER kronisk. Men det kommer vel også an på om en kan avdekke årsaken til tilstanden. 

Det er ikke rart om pasienter med smerter søker lege flere ganger i året, om ikke annet for å få smertestillende. Men i lengden kan dette føre til pilleavhengighet.

Absolutt, det er ikke rart at pasienter oppsøker leger flere ganger årlig. Folk med kroniske smertetilstander eller psykiske plager har behov for hyppigere oppfølging. Det er ikke noe galt i det og alt er viktig nok.

Men, jeg ser ofte fra helsepersonellsperspektivet at pasienter ikke alltid har full sykdomsinnsikt (enten på grunn av kognitive og/eller psykiske vansker eller bare fornektelse) og hvor (unødvendig) skambelagt psykiske tilstander er, noe som gjør at det å få en psykiatrisk diagnose kan føle som et "angrep" på en selv, at det er skjellsord og at man opplever frykt for å bli satt i bås. Det å ha eventuelt skulle ha psykiatrisk diagnose trenger ikke å bety at vedkommende ikke har reelle somatiske sykdommer, men ubehandlet angst eller annet psykisk kan forverre det som foreligger av det somatiske. Kropp og psyke er ett og det påvirker hverandre gjensidig.  

Trådstarter: Personlig ville jeg ikke reagert på at leger ber deg om slappe av. Helsepersonell sier sånt hele tiden til alle.   De bare sier det fordi at fordi enkelte prosedyrer går mye lettere om man slapper helt av i musklene. Mange kvinner strammer seg bevisst og ubevisst under GU. 

Det enkleste er ofte det beste, vær så åpen du kan. Avtal en time med fastlegen og fortell at du føler deg misforstått. Det jeg synes du kan kreve av dem er at de formulerer seg tydelig og åpent tilbake selv. Kanskje lurt å dedikere en dobbelttime til det. Be om time på slutten av dagen så er det kanskje lettere å få til en ordentlig klargjøringsprat. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Budeia skrev (13 minutter siden):

Men da er det greit da... 

Hvordan dere oppfatter pasienter som har fått uønskede psykiatriske diagnoser, hører vel ikke hjemme i tråden. 

Hun lurer jo på hvorfor hun blir møtt som hun gjør, og for å forstå hennes synspunkt kan du ikke la være å se det fra helsepersonellsperspektivet.  Så jo, det er i aller høyeste grad relevant for tråden.

 

Lenke til kommentar

Jeg har har aldri skrevet at kroniske smerter skyldes noe psykisk. 

Faktisk taler jeg for at hun skal bli møtt på en mer helhetlig måte, og faktisk ivaretas både fysisk og psykisk? 

Her kommer jeg med konkrete og spesifikke til henne på hvordan kun kan gå frem dersom hun fortsatt føler seg feilaktig forhåndsdømt. Hvordan mine bidrag er irrelevante ser jeg ikke. 

Lenke til kommentar
Røsslyngen skrev (2 timer siden):

ubehandlet angst eller annet psykisk kan forverre det som foreligger av det somatiske. Kropp og psyke er ett og det påvirker hverandre gjensidig.  

Her antyder du sterkt at smerter hos de som lider av et eller annet psykisk, skyldes deres psykiske tilstand. 

Og du sier korrekt at disse menneskene er redde for å bli satt i bås. Det er vel ikke uten grunn.. 

Lenke til kommentar

Nei, det gjør jeg slettes ikke. Det jeg faktisk skriver er har man underliggende somatisk sykdommer, så er diverse psykiske vansker ikke gunstig i tillegg. For eksempel vil smerteopplevelsen ved kroniske lidelser ofte påvirkes av angst. Dette støttes av forskningslitteraturen. 

Jeg mener at det er viktig å ta hånd om begge deler for å ivareta individet på best mulig måte. Du må gjerne være uenig med meg, men forhold deg til det jeg faktisk sier. Jeg anser meg som direkte her, så å drive å tolke og vri på hva jeg mener kan man spare seg for. Setter pris på at du utfordrer meningene mine når det er sagt!   

Og da vil jeg utfordre deg: er det å sette noen i bås, dersom de har blitt riktig diagnostisert?  Er det å ha helseangst tilsvarende med å bli satt i bås, eller er det en reell greie som en del sliter med? Hvordan kan du, eller trådstarter være overbevist om man ikke har helseangst selv, når flere leger og sykepleiere enes om dette (under forutsetning at trådstarter ikke har misforstått alle disse legene og sykepleierne, som jeg påpeker kan være et reelt tilfelle - derfor; veldig viktig å spørre direkte og gjøre det andre jeg har rådet til ovenfor)

Spørsmål hovedsakelig til trådstarter: Er du redd for å ikke bli tatt på alvor somatisk dersom du skulle ha evt helseangst? Hvis ja: la de vite at du har nettopp den bekymringen da. Du kommer ingen vei om du ikke er åpen og tar det opp med dem. Håper du gjør det og at du gir tilbakemelding på hvordan det gikk :) 

Lenke til kommentar
Gjest 0554c...83f

Jeg opplevde ditt innlegg røsslyngen som en intendert form for indirekte trakassering. Ikke en grov form for det, men likevel.

Av hensyn til at du forsøker å få det til å se ut som at du ikke har innsikt i hvorfor innlegget ditt ga det inntrykket, så forklarer jeg det her;

1) Du ber meg eksplisitt om personlig informasjon i en annen tråd uten at det var relevant i forhold til spørsmålet og bruker denne informasjonen til å google meg og å lese andre ting du kan finne om meg på nettet hvor du gjenfinner enkelte stikkord som de ulike diagnosene jeg har fortalt om at jeg har.

2) Du leser tydeligvis ikke de tingene du fant spesielt godt da du trekker slutninger som man ikke kan trekke på grunnlag av de få trådene jeg har lagt ut.

3) Jeg legger ut et spørsmål her hvor jeg forteller om at jeg ble misforstått og møtt på en forholdsvis dårlig måte av en lege jeg hadde vært hos nylig, at jeg føler at jeg ofte blir misforstått og ber om råd for å unngå det fremover. Jeg forteller eksplisitt om at jeg ikke er engstelig for helsen min og at jeg har vært til langvarig utredning hos en psykologspesialist som har konkludert med at det ikke finnes holdepunkter for helseangst eller noen andre psykiske sykdommer i mitt tilfelle. Jeg forteller videre om at det er veldig ubehagelig for meg at folk misforstår mine motivasjoner og subjektive opplevelser og at jeg blant annet får problemer med å uttrykke meg videre på grunn av det.

Med bakgrunn i dette så velger du å legge ut et innlegg hvor du;

1) Sier at du oppfatter meg som svært engstelig for helsen og at jeg har helseangst på tross av at jeg eksplisitt har sagt at jeg ikke er engstelig for helsen og at jeg har vært gjennom grundig utredning hos en spesialist med lang utdannelse som har konkludert med at jeg ikke har helseangst eller noen andre psykiske lidelser.

2) Sier indirekte at årsaken til at du med autoritet kan si at jeg har helseangst på tross av at jeg har sagt at jeg ikke har det, er at jeg ikke er bevisst egne følelser på grunn av en utviklingsforstyrrelse jeg fortalte deg om at jeg hadde i en annen tråd. Du vet ingenting om hvordan den påvirker meg og som jeg har sagt tidligere så er det kun personen selv som har sannheten om deres subjektive tanke og følelsesliv.

3) Sier indirekte at jeg har misforstått legen på grunn av utviklingsforstyrrelsen. Altså sier du at jeg har misforstått at de opplevde meg som engstelig for helsen på grunn av utviklingsforstyrrelsen, hvilket de da ifølge deg ikke gjorde (og derimot opplevde meg som lite engstelig for helsen), men at jeg absolutt er engstelig for helsen og bare ikke bevisst det selv.

Totalt sett så gir dette inntrykk av at du forsøker å ugyldiggjøre min opplevelse av situasjonen og eget følelsesliv på grunnlag av en personlig opplysning om at jeg har en utviklingsforstyrrelse. Dette er en ugyldiggjøring som ikke gjelder saklige, objektive forhold ved situasjonen og som skjer på forhånd og uavhengig av saken og eventuell argumentasjon. Dette er en form for indirekte trakassering. Du referer ikke spesifikt til noe angående de tingene jeg har skrevet. Det er ingen andre som, på bakgrunn av det jeg hadde skrevet, oppfattet situasjonen som at jeg hadde feiltolket legene og at jeg hadde helseangst. Dette gjør det enda mer tydelig, i tillegg til det at du ikke henviser til noe objektivt ved det jeg hadde skrevet, at denne ugyldiggjøringen skjer på forhånd av en vurdering av de faktiske forholdene ved situasjonen og derimot på bakgrunn av personlige følelser fra din side og fordommer ovenfor folk med funksjonshemninger. Du vet ingenting om hvordan jeg fungerer i hverdagen eller hvordan en bestemt lidelse påvirker meg.

4) Legger ut om at du kjenner meg igjen fra andre tråder (kun på grunnlag av opplysning om Asperger syndrom da dette er det eneste som også var opplyst om i den andre tråden du svarte på angående et helt annet tema) og legger ut irrelevante opplysninger om andre nettsider jeg har brukt angående andre ting når det er rimelig å anta at en person som har lagt ut en tråd som anonym, ønsker å forbli anonym.

5) Legger ut feil, misvisende og irrelevant informasjon om aktivitet jeg har hatt på andre nettsider.

6) Legger ut feil og irrelevant informasjon om hva jeg gjør på fritiden basert på de forhastede slutningene du trakk ved googling av helseopplysninger om meg du fikk i en annen tråd.

Jeg har heller aldri sagt at jeg har en psykisk lidelse og jeg ser ikke hvorfor behandling eller utredning for dette skal komme inn i bildet noe sted i forhold til problemstillingen. Jeg har aldri blitt diagnostisert med helseangst eller noen andre psykiske lidelser hverken nå eller tidligere og har heller ikke sagt det i innlegget mitt. Derimot har jeg sagt at jeg har vært gjennom grundig utredning hvor alle psykiske sykdommer ble utelukket. Det er det faktisk forholdsvis få som kan si, de fleste kan bare si at de ikke har blitt diagnostisert med det.

Dersom du ønsker å gjøre noe med dette så vil jeg anbefale deg å slette innleggene dine i tråden. Jeg skal også spørre administrator om de kan slette hele tråden.

Anonymous poster hash: 0554c...83f

Lenke til kommentar
Gjest ec883...c66

Hvorfor skilles det bare i bås somatisk og helseangst? Finnes det ingen andre båser? F.eks. nevrologiske forhold der symptomer kan mistolkes av lege, som skaper opplevelser av mange symptomer, kanskje også smertesymptomer? Selv har jeg plagsom tinnitus. Dersom jeg stresser så blir jeg jævlig pissetrengt. Det skyldes jo nervebaner som leder ned til urinsystemet for mitt vedkommende. Altså Parasympatiske blir dette Vagus nerven, og Sympatiske blir dette engelsk: thoracic and lumbar splanchnic nerves. Reguleringen som går i overgir skjer i amygdala. Stress forverrer da symptomene som dette nervesystemet produserer. Jeg kan også oppleve økt blodtrykk, men er fortsatt litt usikker på om usunn livsstil gjør vondt verre i tillegg. Når det kommer til smerter, så er det litt uavklart for meg om jeg har en litt lavere smerteterskel eller ei. Men, jeg undrer meg litt over det også.

Jeg har vært på kursing/mestring om tinnitus og nervesystemet som er relatert til lidelsen. I dag tenker de seg en koginitiv tilnærming. I framtiden så kan det veldig godt tenkes at kunnskapen på område vil øke. For det kan se ut til at legestanden er nokså dårlig skolert om tinnituslidelse. Det forskes og det kommer stadig nye impulser, så en dag så må jo kodene her også knekkes tenker jeg.

Anonymous poster hash: ec883...c66

Lenke til kommentar

En psykologspesialist er jo ikke den personen som sitter med fasiten om deg, nødvendigvis. 

Det var virkelig ikke ment som trakassering, det er kjipt at du opplevde det slikt. Men skjønner ikke hvordan du kan sette likhetstegn mellom trakassering og det at jeg bare med mulige hypoteser til hvorfor du opplever det du opplever.

Det at jeg kom over den ekstra informasjonen var tilfeldig, og det er jo ikke så rart i det omfanget av innlegg som har blitt produsert.  Du har kanskje ikke sagt det her, men du har nevnt at du har hatt et tilfelle med psykose. 

Men jeg har ikke slått fast eller hevdet noen ting, jeg har bare kjørt ut forskjellige hypoteser som kan forklare hvorfor du blir møtt slik du blir. Jeg har aldri presentert noe som fakta, bare påstander. Angrip heller påstandene mine fremfor meg som person.  I tillegg har jeg virkelig prøvd mitt ytterste for å gi deg noen konstruktive, velmendende råd og jeg synes du behandler meg urettferdig med tanke på all energien jeg har brukt for å hjelpe deg. Som bare har blitt bortforklart i personangrep. Jeg driver ikke med personangrep tilbake, jeg bare forsvarer meg mot urettferdig kritikk som jeg har fått fra tre av dere i denne tråden.

Jeg skjønner at du synes det er kjipt at også jeg vurderer samme som legene dine og sykepleierne dine som sannsynlig, siden du tydeligvis har ganske negative assosiasjoner til dette. Men jeg kan jo ikke si noe annet enn det jeg tror, og så kan du tenke: Ok, men det Røsslyngen er jeg uenig i også forklarer du meg heller tydelig hvorfor. Eller så kan du bare gi blaffen og ikke henge deg så opp i hva jeg mener hvis du mener at jeg tar så feil? Eller tre, jeg har flere ganger sagt at du er velkommen til å prate meg på PM så kan vi ha oppklarende prat der. 

Men for min del er det helt OK at tråden her blir slettet som helhet. Føler vi ikke kommer noen vei her. Det handler mye mer om å ta meg som person enn, det er det jeg kjenner på etter å ha fått 2 hissige personangrep mot meg og et subtilt personangrep fra en 3. person i denne tråden. Hvis du vil er du velkommen til å ta praten videre på PM slik at eventuelle misforståelser mellom oss kan oppklares, men jeg blir ikke sur heller om du ikke vil. Det er opp til deg. I og med at innleggene mine ikke har blitt slettet til nå, så antar jeg at det er korrekt å la dem stå.  Men tipper det har noe å gjøre med at de har ganske høy terskel for å fjerne innlegg pga ytringsfrihet, stor takhøyde osv. Og du burde kanskje se litt på dine egne innlegg mot meg tidligere, før du krever at jeg skal slette mine. 

 

Lenke til kommentar
Gjest ec883...c66 skrev (19 minutter siden):

Hvorfor skilles det bare i bås somatisk og helseangst? Finnes det ingen andre båser? F.eks. nevrologiske forhold der symptomer kan mistolkes av lege, som skaper opplevelser av mange symptomer, kanskje også smertesymptomer? Selv har jeg plagsom tinnitus. Dersom jeg stresser så blir jeg jævlig pissetrengt. Det skyldes jo nervebaner som leder ned til urinsystemet for mitt vedkommende. Altså Parasympatiske blir dette Vagus nerven, og Sympatiske blir dette engelsk: thoracic and lumbar splanchnic nerves. Reguleringen som går i overgir skjer i amygdala. Stress forverrer da symptomene som dette nervesystemet produserer. Jeg kan også oppleve økt blodtrykk, men er fortsatt litt usikker på om usunn livsstil gjør vondt verre i tillegg. Når det kommer til smerter, så er det litt uavklart for meg om jeg har en litt lavere smerteterskel eller ei. Men, jeg undrer meg litt over det også.

Jeg har vært på kursing/mestring om tinnitus og nervesystemet som er relatert til lidelsen. I dag tenker de seg en koginitiv tilnærming. I framtiden så kan det veldig godt tenkes at kunnskapen på område vil øke. For det kan se ut til at legestanden er nokså dårlig skolert om tinnituslidelse. Det forskes og det kommer stadig nye impulser, så en dag så må jo kodene her også knekkes tenker jeg.

Anonymous poster hash: ec883...c66

Se der, du forstår jo akkurat hva jeg prater om og takk for et konstruktivt innlegg!   ?

Nja, jeg ville ikke kalt det bås, egentlig. Jeg mener ALL diagnostisering er å sette noe i bås (eller kategorisering for å bruke bedre ord) , slik at det gir rett til for eksempel viss type helsehjelp. Men man kan være i forskjellige båser samtidig,, og disse trenger ikke å hindre at man får hjelp i de andre båser? Gir det mening? Si ifra hvis ikke, så skal jeg omformulere meg.

Mestringkurs er gull verdt, og ja, forskning bidrar til en viktig utvikling av medisin. Driver selv i disse dager med publikasjon i et internasjonalt tidsskrift innenfor forskning, innenforbi respirasjonsfysiologi :) Jeg vil forøvrig rose deg for å benytte en del av pålitelig litteratur når du først søker informasjon på nettet, også vil jeg også tipse deg om UpToDate og Helsebiblioteket hvis du vil ha flere kilder å lene deg på. Det skal du virkelig ha, du er ikke en "Men det sto i VG/Dagbladet osv" type person og DET er veldig postitivt.  

 

Endret av Røsslyngen
Lenke til kommentar
Gjest ec883...c66

Jeg var heller ikke trådstarter. Men, jeg deler diagnose aspergers. Så jeg leser av egen interesse for å se om det er noe å lære fra denne diskusjonstråden.

Anonymous poster hash: ec883...c66

Lenke til kommentar
Gjest ec883...c66 skrev (2 minutter siden):

Jeg var heller ikke trådstarter. Men, jeg deler diagnose aspergers. Så jeg leser av egen interesse for å se om det er noe å lære fra denne diskusjonstråden.

Anonymous poster hash: ec883...c66

Ah, ser det nå! Og det ga litt mer mening med tanke på hvordan du svarte. 

Til trådstarter: Rosen i slutten av innlegget jeg siterte rettet mot deg og jeg håper du tar en prat med fastlege som anbefalt og at du gir oss tilbakemelding på hvordan det har gått.  :) Lykke til ? Jeg velger å la tråden være for en stund, da jeg har en travel uke foran meg, men sjekker den på fredag om den fortsatt står. 

Lenke til kommentar
Gjest 0554c...83f

Det virker som at du fremdeles bare forsvarer deg selv og ikke viser noen forståelse ovenfor at det du skrev ikke var helt etisk riktig.

Dersom du får et inntrykk av at en person her på diskusjonsforum har en psykisk lidelse, så er det best å holde det for seg selv. Det er ingenting som tilsier at du har tilstrekkelig grunnlag eller kompetanse for å si noe slikt og det er heller ingenting som tilsier at personen ønsker eller har behov for å høre om dine spekulasjoner angående det.

Jeg har selv dannet meg meninger om tilstander du kan lide av, basert på min kunnskap om psykologi, emner jeg har studert om psykologi og samtaler jeg har hatt med min mor (utdannet psykolog) gjennom livet og din oppførsel her på forumet, men jeg har ikke tenkt til oppføre meg på samme måte som deg ved å legge ut om det her. Jeg har ikke tenkt til å forklare meg videre da det ikke virker til å komme frem. Dette handler ikke om alt av det du skrev.

Anonymous poster hash: 0554c...83f

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...