Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Installere chatlogger på sønnen til noen sin pc. (Steam)


Gjest e6d9e...d48

Anbefalte innlegg

Gjest e6d9e...d48

Har blitt bedt om og installere et program som overvåker chatten til sønnen til noen jeg kjenner ettersom han ikke oppfører seg, spiller voldelige spill som faren kjøpte til han (mor far er skilt) på steam som igjen gjør mor mistenkt på voldelig spill.. Han er 7-8 år han sønnen.. Føler det er veldig intrusivt mot hans privatliv på steam platformen men kanskje litt annerledes når han snakker med fremmede på internett med lite vett.

 

Yay/nay? Må opp i morgen (idag) og sette det opp, har fått alle detaljer for og sette det opp men føler fortsatt "this is a bad idea".

Anonymous poster hash: e6d9e...d48

Endret av Omnia vincit amor
Flyttet til juss.
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Nei, dette har ikke dere lov til. Barnets rett til privatliv er ganske viktig, så får han heller komme til dere dersom han faktisk opplever noe kjipt på nettet. Men det er også viktig å involvere seg i hva barna driver med på nett. Det å keylogge hva gutten skriver med fremmede er overhode ikke greit. 

Lenke til kommentar

Stol på instinktet som sier at dette er feil. Prøv heller å informer foreldrene om at dette er feil måte å gjøre det på. Og mulig jeg tar feil men jeg mener også at slik overvåking er ulovlig selv ovenfor egne barn. De har rett på privatliv. Galt er det i alle fall.

Prøv å legg fram saken for foreldrene. Hvis de velger å gjøre det uansett, så har du i alle fall prøvd.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Foreldra kan i utgangspunktet overvåke sine eigne barn, men ein kan fort kome over i lovbrudd.
Det at begge foreldra ikkje ser ut til å være enige i å overvåke barnet gjer det ekstra sannsynleg at ein trår over grensa til lovbrudd og at du blir anmeldt for dette.

Eg vil anbefale at du held deg unna. Dersom mor vil overvåke barnet sitt så får ho gjere det sjølv. Det vil være stor fare for at far tek rettslege skritt mot deg på vegne av seg sjølv eller barnet.

 

Det må også nemnast at regelverket på akkurat dette området er uklart. Slik overvåkning av voksne er definitivt ulovleg, men overvåkning av barn, då særleg for barn under 15 år som ikkje enda har sjølvbestemmelsesrett.
Det at foreldra ikkje er samstemte er som nemnt ein ekstra stor risiko for at du pådreg deg straffeansvar.
Det må også nemnast at sjølv om formålet med overvåkninga er å overvåke eit barn på 8 år, så kan du ikkje vere sikker på at du ikkje også overvåker faren til barnet, noke som definitivt er ulovleg.

 

Det må også være lov å spørre seg kva som er formålet med overvåkninga. Sjølv under forutsettninga av at voldelege spel er skadelege, så er det tydelegvis kjent at barnet spelar voldelege spel. Så kva er då hensikta med å overvåke chatten? Dette vil ikkje hindre barnet frå å spele voldsspel, det vil ikkje gi mor ytterlegare bevis på at barnet spelar voldsspel, og det vil ikkje bidra til at barnet lærer å ta ansvar for eigne handlingar om mor skal bryte inn med slik overvåkning.

Det mor trenger er ein familierådgjevar. Det vil ikkje hjelpe barnet om ho blir dømt for ulovleg overvåkning.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dersom det er barnets datamaskin er dette en beslutning om forvaltning av barnets eiendeler, som følger reglene i vergemålsloven. Etter vergemålsloven kan foreldre med foreldreansvar kun opptre i fellesskap, og hvis foreldrene ikke er enige kan de ikke ta noen avgjørelse, avgjørelsen må da tas av Fylkesmannen, jf. vergemålsloven § 18. 

Dersom det er forelderens datamaskin er det i utgangspunktet forelderens rett til å installere den programvare vedkommende måtte ønske. Keylogging er imidlertid straffbart etter straffeloven § 205, også når det gjøres av foreldre mot barn. Du kan straffes for medvirkning. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Dette blir sikkert en upopulær mening igjen, men det er bare min personlige mening: Jeg synes det er greit, men det spørs -hva- dere skal -gjøre- med informasjonen dere overvåker. Det er ytterst viktig å utøve god dømmekraft, så man ikke skader tilliten eller barnets følelse av selvstendighet og selvutvikling. Dét begrenser hvilke muligheter man har til å handle. Men finner dere ut at han skal møte lugubre typer som dere kanskje har funnet ut av er kriminelle og med rulleblad, så vil jeg vel si at det er innen for etikkens rammer å i hvert fall vite om hva som skjer, enn å ikke vite om det. Så får loven være hva det er.

Når man skal gripe inn og handle, får være opp til debatt. 8 år er jo ungt. Og man må huske på at de oftest har et mye "råere" og upolért språk enn voksne har, så man må ikke ta alt de skriver for seriøst. Det er den generelle retningen man må følge med på. Så kan man heller fokusere på å prøve å avlede og veilede til mer positive retninger uten å gripe inn direkte i der barnet har fokus og finner selvtillit, selv om det er skadelig eller er i skadelige miljøer.

Det kan være en fordel å vite at det kommer til å skje kriminelle handlinger, som hvis han har blitt 12-13 år og skal på fest, og dere har sett i chat at det skal være fri flyt av alkohol og rusmidler der. Da er det kjekt å vite hvor han er og hva som skjer, enn å ikke vite det, i tilfelle det spinner ut av kontroll. Så må man være forsiktig med å si noe til politiet om overvåkningen, da mister man antageligvis fort foreldreretten og barnevernet blir involvert.

Kanskje en fordél å ringe barnevernet -anonymt- uansett, for å få råd og veiledning. Husk: Anonymt. Fra en ukjent telefon.

Å vite når man skal, ikke skal, og hvordan man skal gripe inn er en kunst. Etikken må følges etter alle kunstens regler. Man skal unngå bruk av inntrenging og vold til enhver grad. Det er kun de mest intelligent og vise som klarer å avverge fremtidig kriminalitet og bygge opp positive miljøer der usunne vaner begynner å få feste. Men for å få til dét burde man vite om alt. For hvis man hele tiden får for store ukjente faktorer i fanget, så må man bruke tid på å endre det store bildet hele tiden, og da blir man hele tiden hengende etter. Man må ha all informasjonsflyt tilgjengelig til enhver tid, og være en vis leder. Da mener jeg det er greit å overvåke.

Hvis du handler overilt og detaljstyrer, så fortjener du ikke retten til å overvåke, for da tar du for stor kontroll over andres skjebner. Retten til å prøve og feile må stå fritt. Men når det kommer til liv og død, og livsødeleggende vaner, da mener jeg det må være greit å kunne flytte brikkene bittelitt til det godes vilje. Ingen fortjener et liv med usunne vaner og det som verre er.

Det er et vanskelig og nyansert etisk tema. Skulle vært gøy å hatt en professor i etikk til å svare på denne situasjonen. Og ikke minst lært litt om det i skolen når vi var yngre. Det er visst viktigere å pugge algebra og diktanalyse til kuene kommer hjem.

Lenke til kommentar

Jeg kommer uten tvil til å overvåke mine egne barn når de blir gamle nok til å utsette seg for de farer som lurer på nettet. 

Men dessverre så kan nok disse lovene som skal "verne" om barnas privatliv tolkes subjektivt slik at man kan nok potensielt straffes for å prøve å beskytte barnet sitt not seg selv på en slik måte. En evt sak ville vel forsøkt å ta hensyn til barnets historie med slikt, alder og modenhet i tillegg til hvordan overvåkingen utføres.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Det er jo litt av det som er problemet, alt det andre man ikke behøver å se kan man ikke bare magisk glemme. Det er en alvorlig inngripen i en persons privatliv. Ikke at jeg er helt uenig med deg, jeg ser forsåvidt poenget, men det blir som alt av ekstreme autoritære virkemidler. Så lenge man har en kul autoritet så funker autoritære styresett kjempefint. Det er bare sjelden at man finner såpass kule autoriteter.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Taurean skrev (44 minutter siden):

Alt annet ville jeg glemt og oversett med én gang.

Hadde det bare vært mulig. Hjernen fungerer dessverre ikke slik at man bare kan glemme ting. Hvis du leser i dagboken til dine barn så kommer du til å lese noe du ikke har rett til, og du kan ikke bare velge å glemme det. Det er et brudd på barnets privatliv.

I stedet for å invadere privatlivet for å finne ut ting, så kan man jo heller bare drive ordentlig barneoppdragelse og håpe at barnet ikke gjør disse ulovlige tingene fordi de har lært at man ikke skal gjøre det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

For ikke å si den skaden man kan volde dersom barnet skulle finne det ut, et ungt barn hadde nok blåst det av seg ganske greit, men har man dette som mantra kommer det hvertfall til å strekke seg godt ut i ungdomsårene. Hadde noe sånn skjedd med meg, og jeg hadde funnet ut av det, hadde det sittet langt inne å tilgitt foreldrene mine for noe slikt, og det kunne sikkert for mange ført til at man etter noe slikt vil slite med å kunne føle skikkelig tillit i et familie- eller intimforhold.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (1 time siden):

 

Ville dere to også lest dagbøkene til barna?

Hvis jeg mistenkte mitt barn var i fare eller trengte hjelp og jeg trodde dagboken ville hjulpet meg å hjelpe barnet så ja.

Å formane om barneoppdragelse demonstrerer bare at du antagelig har liten innsikt i hvordan barn fungerer. Som foreldre er det dessverre ikke alt man kan forutse eller styre og som forelder er mine barns sikkerhet første prioritet. 

Dagbøker og internett er dog, i min mening, lite sammenlignbart da internett byr på mye aktuell risiko for selv de best oppdratte barn. Barn vet ikke sitt eget beste og det er mange dyr som er ute etter disse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Larzen_91 skrev (56 minutter siden):

Det er jo litt av det som er problemet, alt det andre man ikke behøver å se kan man ikke bare magisk glemme. Det er en alvorlig inngripen i en persons privatliv. Ikke at jeg er helt uenig med deg, jeg ser forsåvidt poenget, men det blir som alt av ekstreme autoritære virkemidler. Så lenge man har en kul autoritet så funker autoritære styresett kjempefint. Det er bare sjelden at man finner såpass kule autoriteter.

 

Comma Chameleon skrev (13 minutter siden):

Hadde det bare vært mulig. Hjernen fungerer dessverre ikke slik at man bare kan glemme ting. Hvis du leser i dagboken til dine barn så kommer du til å lese noe du ikke har rett til, og du kan ikke bare velge å glemme det. Det er et brudd på barnets privatliv.

I stedet for å invadere privatlivet for å finne ut ting, så kan man jo heller bare drive ordentlig barneoppdragelse og håpe at barnet ikke gjør disse ulovlige tingene fordi de har lært at man ikke skal gjøre det.

 

Det ville vært greit for meg om noen leste gjennom mine private greier, så lenge jeg hadde tillit til at autoriteten dømte riktig og hadde visdom og integritet, ikke dømte forhastet, og var interessert å forstå problemet helt til bunns. Alt er psykologisk, så alt kan løses på et psykologisk nivå, med vennlighet og strategi. Å dømme forhastet ødelegger bare alt mye mer og gjør forhold verre, og dét er ofte hva politi og stat gjør. Ser ikke livet i perspektiv, bare dømmer den ene hendelsen for å få statistikken til å se bedre ut. Og så klart for å hjelpe statsbudsjettet (tvinge til jobb i stedet for fengsel).

Hvis jeg hadde funnet ut at noe muffens foregikk, ville jeg ikke ringt barnevernet og fått ungen dratt inn til hjernevasking og piller. Jeg ville prøvd å nærme meg temaet vennlig og prate til fornuft. Jeg vet veldig godt at det er ikke alltid man kan gjøre så veldig mye. Men man kan gjøre det man kan gjøre. Selv om man er klar over problemet, er ofte det beste bare å være en god venn.

Mange foreldre ville kanskje låst ungen inn på rommet og hva enn, kanskje til og med brukt vold om de fant det ut. Men jeg ville ikke gjort det. Ens barn er fremdeles et eget individ med krav på et eget liv. Men om man vet om et problem, så kan man i det minste aktivt gjøre noe med det. Om man lever i blinde, så kan man ikke gjøre noe. Det er som jeg skrev: Forskjellen på godt lederskap og "konsekvenssutredning" er visdom og integritet.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
Invader Zim skrev (Akkurat nå):

Som foreldre er det dessverre ikke alt man kan forutse eller styre

Det er litt av poenget mitt. De fleste jeg hører om som går inn i barnets privatliv gjør det for å forhindre noe som de ofte ikke kan stoppe og evt. gjør saken verre. 

Invader Zim skrev (1 minutt siden):

internett byr på mye aktuell risiko for selv de best oppdratte barn. Barn vet ikke sitt eget beste og det er mange dyr som er ute etter disse.

Helt enig, men der mener jeg at opplæring og oppdragelse burde være nok. Tren de opp så de forstår hvilke farer de skal se etter, og oppdra de slik at de vet de kan si ifra hvis det er noe de trenger hjelp med. 

Å innvadere privatlivet til barn bygger ikke tillit, og det kan være mindre sannsynlighet for at de vil dele ting ved behov og det kan hende du får vite mindre enn hvis du aldri brøt den tilliten.

Det burde ikke handle om å ha kontroll, men om å trene barna og oppdra de så de står sterkest mulig når de blir eldre. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Taurean skrev (3 minutter siden):

Det ville vært greit for meg om noen leste gjennom mine private greier, så lenge jeg hadde tillit til at autoriteten dømte riktig og hadde visdom og integritet, ikke dømte forhastet, og var interessert å forstå problemet helt til bunns.

Hvor mange barn tror du ville følt dette om foreldrene sine? Veldig få. Det vil si at det blir ikke godt mottatt og barnet kommer til å se på det som et tillitsbrudd som kan skade forholdet mellom barn og forelder.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Rett før jul gikk det en dokumentar på tv om "Barn som dreper foreldrene sine". Denne handlet bl.a om en gutt som følte han ble urettmessig hardt straffet av foreldrene når han hadde gjort noe galt. Han skjøt dem begge midt på natta med en av farens pistoler, men de overlevde. Politiet kunne anholde gutten allerede dagen etter, fordi foreldrene i hemmelighet hadde satt opp videoovervåkning innendørs. Dette var noe selv politietterforskerne aldri hadde vært borti før.

Kanskje gutten hadde litt rett i at foreldrene hadde et unormalt kontrollbehov.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...