Gå til innhold

KOMMENTAR: Hver mann sitt nett. Ellers er man ikke mann.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det leserinnlegget blir dessverre en F. Kandidaten mangler grunnleggende allmennkunnskap om de ulike kommunikasjonsplattformene.

Forsvaret skal selvsagt ha sitt eget krypterte nett. Dette såkalte nettet består blant annet av et kablet nett slik at ulike militære aktører i Norge kan kommunisere uavhengig av hva som skjer ellers i landet. Dette handler om nasjonens sikkerhet og vår mulighet til å forsvare oss. Det vil være komplett idioti å skrote dette for et åpent tilgjengelig 5G-nettverk som kan fjernes ved et tastetrykk av fiendene våre.

DAB (hvorfor har vi denne diskusjonen igjen?) er for nihundreogørtende gang ikke noe NRK har funnet på. Det er en felles Europeisk satsing som alle kringkasterne i Europa er enige om. Teknologien er også vesentlig nyere enn alternativet, som er FM. Hvorfor er det så mange gamle mennesker som tror dette er NRK-teknologi? Og hvorfor får de så mye spalteplass til å spre propaganda og fake news om at dette er et særnorsk fenomen?

Så la oss for morro skyld tenke oss at dette skal byttes ut med 5G-teknologi. Folk klager på at DAB har dårlig dekning, men det har omtrent full dekning i hele landet vårt. 5G sendes over så korte distanser at utbyggingen av et nett med like god dekning vil kreve langt flere master. Spesielt mtp at dette er noe Forsvaret da tydeligvis skal kunne bruke. Alle som har vært i skogen (trenger ikke å ha militær bakgrunn engang) vet at dekning og skog ikke nødvendigvis = sant. Vi er langt unna å ha full 4G-dekning i Norge, så det er foreløpig utopi å tro at vi skal ha full 5G-dekning i nær fremtid.

Så har vi det faktum at vi ikke har noe særlig med 5G-kompatible mottakere for forbrukere. Du synes det var dyrt å bytte ut FM-radioen med en DAB-radio? Ja, du kan jo prøve å kjøpe like mange enheter (av de få som eksisterer) som kan ta imot 5G-signaler. Vi må snakke med gangetabellen for å finne riktig pris. For ikke å glemme det faktum at 5G og DAB/FM er to vidt forskjellige måter å kommunisere på. Det er tidenes overkill å ha 5G for å kunne lytte til radio. Det hadde holdt med 2G, som i dag er en ypperlig reserveløsning for både nye og gamle enheter.

Det er også ubegrunnede påstander om at det å bygge ut tilnærmet 100% 5G-dekning i Norge vil være rimeligere enn alternativene vi allerede har. For ikke glem at vi må vedlikeholde dagens infrastruktur for alle utlendingene som ikke har hoppet på 5G-toget enda. Siden han har så lite kjennskap til hva DAB er, så er han trolig heller ikke klar over at det ville vært den samme kostnaden å vedlikeholde FM-nettet. Altså ville vi ha brukt pengene uavhengig av hvilken teknologi vi gikk for. Forskjellen er at vi med DAB er rustet for en fremtid med Europa - noe vi ikke hadde vært med FM.

Når vi skal bygge infrastruktur for samfunnskritiske system, så er det viktigere å ta riktig beslutning enn å være først ute. I dag bruker vi samme teknologi som andre land og det er åpenbart da ikke sløsing på sær teknologi. Jeg har vanskelig for å forstå hvordan en som lever av å undervise andre later til å tro det motsatte. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, Dr. Bombay said:

DAB (hvorfor har vi denne diskusjonen igjen?) er for nihundreogørtende gang ikke noe NRK har funnet på. Det er en felles Europeisk satsing som alle kringkasterne i Europa er enige om. Teknologien er også vesentlig nyere enn alternativet, som er FM. Hvorfor er det så mange gamle mennesker som tror dette er NRK-teknologi? Og hvorfor får de så mye spalteplass til å spre propaganda og fake news om at dette er et særnorsk fenomen?

 

Og hvilke andre land har lagt ned sine FM nett? Dette er en særnorsk satsning som burde vært hoppet bukk over, det var ingen som bestilte det, ingen som trengte det. Og de som bestilte det, i tro om at de ville få monopol (duopol) på kommersiell radio i Norge frem til 2030, kommer til å legge ned i Norge før 2025

 

Quote

Så la oss for morro skyld tenke oss at dette skal byttes ut med 5G-teknologi. Folk klager på at DAB har dårlig dekning, men det har omtrent full dekning i hele landet vårt. 

DAB har omtrent full befolkningsdekning. Den geografiske dekningen er ikke noe bedre enn 4G.

Befolkningsdekning er jo ganske verdiløst i og med at det er en teknologi som skal nå frem til folk på farten. Men det har jo ikke så mye å si siden DAB mottakere har meget kort driftstid på batterier, faktisk enda værre enn smarttelefoner.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...