Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Én-polt lysbryter på nytt bad


Anbefalte innlegg

Hei

Mamma har fått pusset opp badet sitt i regi av borettslaget hun bor i. Arbeidet er utført av et anerkjent entrepenørselskap med alle godkjenningene i orden.

Jeg oppdaget imidlertid at taklampen, plassert ca. 30-40 cm fra dusjen, ikke er koblet på en to-polt bryter, men mot en én-polt dimmer. Jeg har bekreftet at den blå ledningen faktisk er strømførende selv om bryteren er slått av. Det finnes ingen måte å ta strømmen til denne lampen foruten å koble ut hele sikringen (som også tar hele badet).

Lampen er en LED-lampe som tar 240 volt og er sprutsikker (IP44). Se bilder.

Er dette lovlig? Jeg mener å huske fra elektrofag at baderomslamper ALLTID skal ha to-polt bryter, med mindre det er snakk om svakstrøms-spotter, der spottenes transformator er plassert utenfor rommet.

20191118_181310.jpg

20191118_181415.jpg

20191118_182210.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
4 minutes ago, Kajac said:

 

Den er to-polt, og skal ta lampen over speilet. Denne lampen er imidlertid ikke montert enda. Bryteren har ingeting med taklampen å gjøre.

Hvorfor ikke koble N-leder til LED-lampen etter bryteren? Da slår man av alt lys med en bryter, og er sikret 2-polt brudd på all belysning.

Endret av zanta
Lenke til kommentar

Ble vel endring i regelverket nettopp slik at to-polt bryter til våtrom ikke er noe man altid må ha.

Så lenge det ikke er utskiftbare lyskilder så som downlights uten sokkel eller lampa til trådstarter trenger man ikke lengere to-polt brudd. Tanken til normkomiteen er at man uansett må ta sikringa ved bytte av pære så faren for strømgjennomgang er borte.

Lenke til kommentar

Etter det eg forstår så stemmer det Big_JT skriv. Det avgjerande er kva spenning lampa har og om den har utskiftbar lyskjelde. Mange lampar kjem i dag med integrert LED-modul som ikkje kan skiftast. Når den tar kveld så må heile lampen skiftast og du treng elektrikar som kan utføre jobben sikkert med sikringen avslått.

https://www.nek.no/standarder/faq/

Spørsmål

Hvis en monterer en lampe 230 V av LED type inne på ett baderom der hvor lyskilden ikke er mulig å bytte. Hele lampen må i så fall byttes hvis den slutter å fungere. Må man da også ha allpolig bryter foran denne lampen?

Svar

NEK 400-7-701:2018, avsnitt 701.537.1.301 angir at det ikke kreves et en betjeningsbryter skal bryte alle poler for tilførsel til en belysningsarmatur når selve lyskilden er forsynt med SELV eller PELV.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...