Gå til innhold

Bjerknez' prosjekter i furtebua


Bjerknez

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
RickyG skrev (På 22.11.2019 den 16.23):

De virket jo veldig kjekke disse LM2569 kretskortene, har noen eldre strømforsyninger.

Vil man om man kobler flere LM2569 i parallell på en strømforsyning kunne feks ha et uttak med 3V, et med 5V osv?

(Så lenge man kun kobler til et uttak om gangen?)  

Beklager sent svar. Fikk ingen påminnelse for dette innlegget... 

Jeg er ingen elektroingeniør, men jeg tror at så lenge du forer disse med like mye eller mer strøm enn det du skal ha ut av dem så er du innafor. Så bruker du en adapter som gir feks. 24v og 2amp. og kobler feks. to Buck convertere til samme adapter så kan du i teorien få ut maks rundt 23 volt og 2 amp. fordelt på disse to enhetene. 

Altså ca. 11-12v og 1amp til hver enhet.

Jeg har sett nok av videoer samt testet litt selv og jeg vil si at absolutt maks spenning ut fra disse Buck converterene som kjører stabilt er 2 amp. Prøver du å trekke 3 amp. ut av disse vil den fort gå varm og gå i stykker ganske kjapt.

Slike Buck convertere fåes i mange utgaver, og hovedmålet til disse er vel egentlig å drive enheter som krever veldig lite strøm, og da er disse gull verdt. 

Man får dem også med LED display hvor man kan justere spenning uten å sjekke med multimeter. Disse er bittelitt større i størrelse og har ferdig monterte innganger og utganger hvor man kan skru fast kablene i steden for å lodde dem. 

Lenke til kommentar

Det jeg derimot har erfart er at feks. LED striper trekker mye strøm. Du skal ikke ha mange meterene før Buck converteren får nok. Så egentlig er jeg litt usikker på hvor mange bruksområder denne buck converteren har. Men sikkert fin og bruke hvis man ikke finner kontakten til juletrelysene etc. 

Personlig kommer jeg til å bruke den i kombinasjon av breadboards og småelektronikk. Egentlig trenger jeg dem ikke der heller da det følger med power supply til breadboardene jeg kjøpte som man bare plugger rett inn. 

Men hvis noen her kan ramse opp noen gode bruksområder for en Buck konverter, så pip ut. Mulig det bare er meg som ikke ser de store mulighetene. 

Først så jeg for meg å bruke denne for å gi power til laptoper etc. hvis man ikke har den medfølgende laderen eller power adapter. Forer man buck converteren med maks volt inn samt rundt 2.5 ampere så mener jeg nesten denne buck converteren blir for svak. vertfall i lengden da mange laptoper jeg har sett krever rundt 2 ampere (minst). Da beveger man seg i grenseland for hva som er forsvarlig. 

Andre særdeles nyttige bruksområder har jeg ikke kommet på ennå...egentlig.. ?

Blir litt det samme som med Arduinoen. Artig å leke litt med den for å lære seg noe nytt, men bruksområdene er jeg mer usikker på. Man får jo uanset kjøpt det meste ferdig i dag i fine (vertfall finere) forpakninger som fungerer mer elegant (tror jeg). 

Så derfor ser jeg Arduino mest som leketøy som kanskje ikke er så nyttig som mange skal ha det til. utover dte at det kan være litt gøy å leke med. :) 

Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (På 19.11.2019 den 9.06):

Nå som vinteren nærmer seg og det blir mye innetid samt noen feriedager i romjulen, så tenkte jeg å bevege meg inn i elektronikkens verden, og gikk derfor litt amok på Aliexpress. Elektronikk koster jo ingenting der og mye av dette er også veldig bra og noe av det selges også fra norske butikker til 10 ganger prisen. 
Dette er en kopi av siste innlegg i den forrige posten og jeg velger å fortsette og "blogge" om mine prosjekter i furtebua her da tittelen på den forrige tråden ikke lenger står i stil til innholdet. Den andre tråden vil derfor ikke lenger bli oppdatert.

-----------------

har drevet en god del research rundt dette og sett en del videoer på youtube samt snakket med meget dyktige folk rundt dette. Uansett... det jeg har bestillt som jeg skal leke meg litt med med mens juleribba ligger til tining og snøen laver ned:

  • AC/DC 30v/10amp justerbar strømforsyner/forsterker.
  • AC/DC 3-24v Adapter
  • 4 stk. "Bread Board" (søk på Google) for testing og lek av led pærer og ellers det andre jeg har kjøpt. 
  • poer supply modul til Bread Boardet over.
  • 28 delers sett til multimeteret jeg kjøpte med bedre prober etc.
  • Arsuino Uno R3 starter kit med sensorer etc. Som gir litt julestemning... 
  • En eske med diverse transistorer
  • 5 stk. Snap adaptere til 9v batterier. 
  • 5 stk DC Jack plugger
  • 100 stk diverse led diodepærer
  • En pakke med 1500 stk. Assorterte resistorer.
  • 10 stk. Justerbare LM2596 Buck Step down convertere med led display.
  • 300 stk. Jump Wire kabler hovedsaklig til Bread Boardet nevnt lenger opp.

Alt dette havnet på latterlige 1.589 norske kroner, inkludert frakt. Til opplysning så koster strømforsyneren jeg nevnte først i listen 2.500 kroner i Norge. 

Så nå blir det også snart et aldri så lite elektronikk studio i kjelleren. Problemet blir alt støvet som er der til tider når jeg holder på med andre ting, men det er jo bare å kjøpe en plastboks og forsegle denne med tanke på de elektroniske duppedittene. 

Det skal sies at jeg har litt grunnleggende erfaring rundt arbeid med elektronikk fra før da jeg jobbet ett sted i 7 år som hovedsaklig laget batteriladere, strømforsynere etc. Nokia var store på den tiden og vi var eneleverandør av ladere til Nokia mobiltelefoner. 

jeg har også kjørt en hel SMD linje alene som er maskiner som setter komponenter på kretskort etc. jobben var å "passe på" bedrive vedlikehold og programere om maskinene til forskjellige ordre og produkttyper etc. 

Forståelsen av elektronikk og hvordan ting henger sammen er ikke veldig bra, men jeg har såpass last i bagasjen at jeg ikke er helt på jordet. Det å koble strøm med tanke på resistorer etc er ikke min sterke side. Jeg vet sånn noenlunde hva komponentene gjør, men det skal jo også plasseres i system og DER er jeg helt noob. 
 

Men artig å lære nye ting :) 

Sitterer meg selv med å legge til nok en bestilling fra Aliexpress. Nå skal det bli fest i furtebua!

  • 6x ESP32 ESP-32 ESP32S ESP-32S CP2102 Wireless WiFi Bluetooth Development Board Micro USB Dual Core Power Amplifier Filter Module
  • 1x 250meter 820FT single conductor 30AWG 0.5mm PCB flying jumper wire OK line Wrapping Wrap Flexible insulation tin-plated 250meter
  • 800x 100pcs Zip Lock Ziplock Bags Clear Food Storage Package Small Jewelry Packing Reclosable Vacuum Storage Bag Thick Fresh bag i forskjellige størrelser.
  • 1x 200V 20A 150W adjustable Constant Current Electronic Load Battery Tester 12V24V48V Lead-acid lithium Discharge Capacity meter
  • 1x 50Pcs/Lot 14x14x6 mm Aluminum Radiator Heat Sink Extrusion Cooler With Thermal Tape For LM2596 LM2577 LM2576
  • 6x 3.3V 5V 12V 24V Low Level Trigger 1 Channel Relay Module Interface Board Shield for PIC AVR DSP ARM MCU Arduino
  • 1x 620pcs Dupont Connector 2.54mm, Dupont Cable Jumper Wire Pin Header Housing Kit, Male Crimp Pins+Female Pin Terminal Connector
  • 1x 10 Sets/Lot 26AWG JST XH2.54 2 Pin Connector Plug Wire Cable 100mm Length Male Female Plug Socket
  • 2x 22AWG 40 m/box UL 1007 Cable line PCB Wire Tinned copper 5 color Mix Solid Wires Kit Electrical Wire DIY
  • [10x Black ABS Plastic Case Shell Transparent Box Case Shell for arduino UNO R3 not Raspberry pi model b plus Good Quality
  • 4x HWAYEH high quality One set UNO R3 CH340G+MEGA328P Chip 16Mhz For Arduino UNO R3 Development board + USB CABLE
  • 5x ShengYang MC-38 MC38 Wired Door Window Sensor 30mm Wire Lengthen Randomly Magnetic Switch Home Alarm System for arduino
  • 5x 1pcs High Quality HC-SR501 HCSR501 Adjust Infrared PIR Motion Sensor Detector Module for Arduino UNO
  • 4x AC 100V-240V Converter Adapter DC 9V 1A Power Supply EU/US/UK Plug DC 5.5mm x 2.1mm 1000mA for Arduino UNO MEGA
  • 2x Free Shipping 10pcs DALLAS DS18B20 18B20 TO-92 IC CHIP Thermometer Temperature Sensor[/list]
  • 2x 1M Alligator Cilp to AV Banana Plug Test Cable Lead Connector Dual Tester Probe 35mm Crocodile Clip for Multimeter Measure Tool
Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar

Må faktisk inrømme at den power supplyen imponerte meg. Jeg krevde at den virket selvsagt og viste noenlunde riktige verdier, men den virket veldig kompakt og vellbygd, samt at den var spot on når jeg testet. Vertfall mer spot on enn jeg trodde. 
 

for 300 kroner inkludert frakt føler jeg nesten at jeg har stjålet den. :) 

3455FAAF-6791-43CA-9005-10171ED192EB.thumb.jpeg.9cf7e5b3c8d67bcbcc955bdf7aa755a0.jpeg

Lenke til kommentar

Etterhvert som du lager større prosjekter så anbefaler jeg at du bytter ut de ledningene du har mellom arduino og breadboard. De med rund plugg på endene går i stykker etterhvert da de bare er loddet til pinnen. Hadde mange problemer med de når jeg begynte med Arduino, og det skapte mye hodebry før jeg fant ut hva som var galt. Kjøp de som har dupont kontakt på enden(Firkantet plugg krympet over både ledning og isolasjon)

Lenke til kommentar
Mr. A skrev (5 timer siden):

Etterhvert som du lager større prosjekter så anbefaler jeg at du bytter ut de ledningene du har mellom arduino og breadboard. De med rund plugg på endene går i stykker etterhvert da de bare er loddet til pinnen. Hadde mange problemer med de når jeg begynte med Arduino, og det skapte mye hodebry før jeg fant ut hva som var galt. Kjøp de som har dupont kontakt på enden(Firkantet plugg krympet over både ledning og isolasjon)

Holder med deg der. Tror faktisk jeg bestillte feil av ren uvitenhet. Funker bra dem jeg har doreløpig og kostet nærmest ingenting så ingen krise, men blir nok dupont neste gang ja :) 

Lenke til kommentar

Etter en del prøving og feiling med Arduino den siste tiden har jeg nå begynt å forstå litt mer av C++ programeringen. Foreløpig er jeg på klipp og lim stadiget hvor jeg kombinerer allerede ferdig koder og jeg tenker at et slikt nivå holder for meg, samt en grunnleggende forståelse av selve oppbyggingen av koden. 

Jeg har forresten lest litt om NodeRed som skal gjore Arduino koding litt mer visuelt. Noen som har testet dette?

Forøvrig har jeg skjønt at det for min del er bedre og bestille såkalte sensor moduler i steden for å lage alt selv fra bunnen av. Jeg merker at sistnevnte er litt artigere for min del da jeg slipper å ta det helt fra steg 1. 

Lenke til kommentar

Da har trikkern vert på besøk og nå har jeg endelig fått en helt egen 16amp kurs rett til kjellerbordet og til kjelleren ellers. Så nå slipper jeg å nappe ut kontakten til varmtvannsberederen samt glemme å sette den inn igjen. Jeg slipper også og høre fruen presse frem de grusomste lyder når morgendusjen blir tatt i kaldtvann. 

Så i går kjøpte jeg meg en kontaktfordeler med plass til 10 kontakter som jeg har limt opp ved siden av bordet. På den måten kan jeg lett switche av ALL strøm med kun å slå av bryteren på fordeleren.

Fra denne skal jeg også (gud forby) koble en fordeler til som går bort til der sager, bormaskin etc. står så jeg får plugget inn disse. Grunnen til at jeg gjør det slik er at jeg skal være sikker på at all strøm er avslått i kjelleren når jeg slår av bryteren på den ene fordeleren. 

Da slipper jeg å tenke på at jeg glemte å slå av loddebolten etc. Siden det kan gå dager før jeg er i kjelleren igjen, så er det greit å vie at all strøm er avslått (unntatt taklyset som går på egen kurs) når jeg slår av denne. 

Med favorittmontasjelimet X-Tack fra Tec7 sitter den som støpt til hyllen ved siden av kjellerbordet! :) 

1.thumb.JPG.a855f32b9310119e996f7ca7b690e239.JPG

2.thumb.JPG.221c68464899af7a517d8cc5a1193114.JPG

Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar
frohmage skrev (1 time siden):

Må innrømme at jeg ikke skjønner en millimeter av hva du bruker alt dette til, men kjenner jeg likevel selv får lyst på slike dingser med digitale display og skruknotter. Rare greier ?

Hehe, jeg synes rett og slett det er ren terapi og gå ned i kjellern og leke litt med arduino, loddebolten, lage kabler, og i det hele tatt pusle rundt. Dessuten koster alt dette svært lite fra Kina. Det meste av det er veldig bra også. :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Nå begynner igjen bestillingene mine fra AliExpress og renne inn. En drøss med microcontroller sensorer og en haug andre ting som skal sørge for at jeg til en hver tid har det jeg trenger for å lage det jeg skulle komme på av ideer. 

Jeg venter fortsatt over 60 pakker til fra AliExpress så her blir det julaften langt utover våren!

IMG_2288.thumb.jpg.83ccb46aa4d04d8cb2108541597ac113.jpg

 

IMG_2289.thumb.jpg.720443b5cfa40fe6b5155d613c2005ec.jpg

 

IMG_2290.thumb.jpg.31eab21f51d7e7fb76bdee4a81f02f66.jpg

 

IMG_2287.thumb.jpg.5e6cd4a8c3fbade99400f3e7cc55802b.jpg

 

IMG_2291.thumb.jpg.2d2eb6c55214690981f4051d8ec19d39.jpg

 

IMG_2292.thumb.jpg.e26398cbf4f395153a18bda0ee91c962.jpg

 

IMG_2293.thumb.jpg.a2fc3daa5bb3f9f2b142f876d13066db.jpg

 

Appropo julaften... Jeg var å leverte firmabilen på til EU kontrol i dag på Fredrikstad Motorsenter (Der hvor dem spilte inn Lange Flate Ballær hvor verkstedet ble kalt "ED garasjen"). Der ble jeg faktisk også påminnet på at julen fortsatt ikke er helt over. 

IMG_2284.thumb.JPG.927dc8d92fc95af3ce87ced96b9ee50e.JPG

Lenke til kommentar

I går satt jeg i furtebua og lekte meg litt med ESP32 og etter en del testing og lek, så ble det til slutt laget en alarmfunksjon hvor jeg brukte en ultrasonic sensor og 7 stk. Led pærer som indikerer avstanden. Når avstanden ble ble for liten ut fra parameterene jeg satt i koden, så lyste alle lampene og jeg fikk en push melding til mobilen. Ganske gøy :) 

F6E091C4-BCB6-4E16-815F-18802C2D7597.thumb.jpeg.ac605af3c16f872b57df8217ea2165e8.jpeg
 

637FC7A2-3A0A-4028-8045-CF440B3A661B.thumb.jpeg.7927b804d29385066ef7a442b59bf76d.jpeg

 

2DD01E0A-A609-4FEF-B798-A3E0D5217FC2.thumb.jpeg.21fa9a65a05a53cfce316ea4e931edc1.jpeg

 

6F5B8CBA-6920-41F5-905B-4631207CCFC6.thumb.jpeg.2c3a3360e559f810d06255d5315b897c.jpeg

 

C1FEC93C-BB0E-486B-8806-3C70BD17C06D.thumb.jpeg.4d457492a75b9e79dbc6def25b612f01.jpeg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...