Gå til innhold

Etter 50 år går det ubønnhørlig mot slutten for det senmodernistiske hovedverket: Se bildene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvordan blir bygg til slutt seende ut hvis forventet levealder ikke er mer en 50 år. Hvor my kvalitet blir ,an villig å investere..

Galleri Oslo ble ikke 30 år engang før det det foreslått revet. Økernbygget, Storebrand HK i Vika etc. Beslutninger vi da basert på kortere og kortere horisonter.

Men bevares, Jeg synes vi gjerne kan rive Lambda, og det er ikke ferdig engang ?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

To kommentarer:

1) Norge har god råd som kan skrote et stort flott uskadet hus, som i tillegg er en viktig del av Norges arkitekturhistorie og har kunst av verdens ypperste både innvendig og utvendig. Og som må sees på som en del av en arkitektonisk helhet sammen med høyblokken. Uten -blokka mister høyblokka 70% av sin verdi.

2) "Skytes" burde den som la Y-blokka så nær Deichmanske bibliotek. Det kan imidlertid løses enkelt ved å rive dette monsterbygget (biblioteket)!

Nok en kommentar: (ble egentlig mange) Her skal man bygge et nytt feiende flott regjeringskvartal, avbildet med spektakulære bygninger, masse grønt og et folkehav rundt bygningene.

Men hva blir realitetene? I dette kvartalet vil det være ingen attraksjoner, bare låste dører med høysikkerhetsadgang. Kort sagt det vil bli en steinørken uten levende mennesker der. Ikke en kiosk, ikke en kafe, ikke et galleri, ikke en forretning eller noe. Sterilt og umenneskelig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er trist med alt som forsvinner, som regel...

Men, hvis du er redd for at det nye kvartalet skal bli en umenneskelig steinørken, så er det bare å ta seg en liten spasertur i det området hvor y-blokken ligger nå. Så og si alle byrom, i alle retninger ut fra y-blokken, er penere og mer tiltalende enn selve kvartalet der y-blokken nå ligger. Jeg tipper du har rett i at tegningene til det nye regjeringskvartalet "lyver litt". Men samtidig kan det ikke bli så utrolig mye verre, steinørken-messig, enn hva det er nå. Jeg tror det blir bedre med de nye byggene, tross alt. :)

Endret av BjartmarO
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er et helt vanvittig sløseri når det gjelder offentlige etater, som politi, kommunes administrasjon, helse og mht. politikernes lokaler.  Her i Norge har en etat aldri vært mer enn 30 - 40 år i det samme bygget før de offentlig ansatte menneskene som jobber der, finner ut at de må ha et nytt bygg, for det bygget som de har duger ikke lenger.

 

Et slikt sløseri er ikke typisk for noen andre land, for i utlandet er det er helt vanlig at bygg benyttes i 200 år eller lenger for det formålet som de ble bygde for.

 

oxford.jpg

Lenke til kommentar

Helt riktig. Dette området bYrom av Y-BLOKKA har eg observert flere ganger. Her haster folk forbi til sine mål i Oslo, noen stopper opp kort, noen setter seg ned kort stund på benker på østsiden, og noen mindre ansamlinger folk utenfor Deichmanske. Området på dette høydedrag fortjener Ydmykt plasserte Y-blokka. Ta turen opp fra Grensen og møt kvartalet for det det er, et fantastisk kontrastenes kvartal. Et godt miljø, som viser topografiske Norge med fasinerende arkitektur.

50 årsjubilanten Y-blokka skal ikke rives!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er nok ikke mange som har satt seg inn i det nitidig solide arbeid, som ligger bak Y-blokka, med naturbetong innvendig og utvendig med elvesingel fra Hønefoss. Det nøyaktige forskalingsarbeid og sluttresultatet, er et håndtverk i verdensklasse. Ikke minst det grundige åndsverk av arkitekt Erling Viksjø, slik eg forstår; han hadde tett oppfølging av Y-blokka under hele byggeperioden. Den gang Regjeringens prestisjeprosjekt.

Dagens akademikere er så langt fjernet fra praktisk arbeidsforståelse, at de lar prestisje være prestisje uansett hvilken kvaliteter de er satt til å forvalte. Y-blokka er verneverdig, og Riksantikvaren har/hadde den på sin verneliste før 22.07.2011. Monumentet for det nye Norge; la Y-blokka stå!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Y blokka heter det i dag. Å «ferdigstille» den destruktive intensjonen med å rive kulturskatten Y blokka, blir det naturlig å kalle det nye bygget etter årsaken til at det ble bygget. Han blir da den «egentlige» grunnleggere: Anders Bering Breivik.

Det nye bygget blir en kvalm hylling av hans verk, hjem vil jobbe i ABB bygget? Offentlig gapestokk hvor alle kaster ut snusen, knipser sigarettene, gøgger grønt snørr på vinduene, pisser opp etter veggene. En off hateplass. Kanskje det vi trenger mer enn en minnesmerke?

At det er revet andre bygg rundt og ingen bryr deg om det er fordi det var ubetydelige bygg. Helt uten sjel som ingen bryr seg om. Akkurat som det nye bygget som erstatter Y blokke blir, men her vil alle hate det. Drittbygg ingen ville ha og ett symbol på det uønskede handlingen til ABB. Og er legitimt også.

Lenke til kommentar

Utdrag fra "Fornyings-, administrasjons-og kirkedepartementet" og Statsbygg den 22.juni 2010: "Beskrivelse av verneforslag for regjeringskvartalet og Victoria terrasse" :

s.28 Y-blokka: Oppført: 1967-1969 Byggherre: Den Norske Stat.

Vern: Formål: Formålet er å vevare Y-blokken som et viktig symbolbygg med særegen skulpturell utforming, som et fremragende eksempel på representativt kontorbyggeri fra sin tidsperiode og som en essensiell del av komposisjonen bygningen danner sammen med Høyblokken. Vernet skal sikre bygningens opprinnelige arkitektur og integrert kunst.

Begrunnelse: Y-blokken har svært høy arkitektonisk og arkitekturhistorisk verdi og danner sammen med Høyblokken et bygningsmiljø med svært stor estetisk og arkitekturhistorisk verdi. Bruk av integrert kunst gir bygningen en høy kunsthistorisk verdi. Bygningen har også viktig rolle i sentraladministrasjonens historie.

Omfang: Eksteriør, inkludert taket, og interiør.

Vernekategori: Verneklasse 1, fredning.

Slik skildrer Den Norske Stat og Statsbygg det selv, det som vi i Støtteaksjon for å bevare Y-blokka har sett hele tiden, og står på for at dette kan Norge leve opp til akkurat slik grunnlaget for Riksantikvaren var for vern, og at det står på Riksantikvarens verneliste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvorfor skal man alltid tro at noen vil huske noe en arkitekt gjorde for 50, 100, 150 år sidne og bry seg med det senere. Det er tross alt bare betong men stusselig preg både utvendig og innvendig. Og området utenfor er jo bare helt jæ..g, og det var det før 2011 også.

Håpe det nye blir bedre, høysikkerhet eller ei, mye kan gjøre bedre. Fornyelse har ikke skadet, og man kan ikke alltid tenke at man må ta vare på hele tida.....

Hadde det vært er fin gammel trebygning kunne jeg faktisk sagt meg enig i at man kunne tatt vare på det. Men byggeteknikken med kun betong før og nå, er ikke spesielt verneverdig...

Lenke til kommentar

Det er ihverfalll subjektivt. Noen synes Y blokka er uinteressant, andre er den den unik. Nå er det slik at f.eks kunst, så er det gjerne de som setter pris på det og er villig til å betale flere millioner for et bilde som har hverken nytte eller funksjon.

Y blokka har vi både kunst i verdensklasse både utvendig og innvendig å sammen med utsøkt håndverk kvalitet, _samt_ at der har funksjon som ett kontorbygg.

Hovedargumentet for å rive det er at veien går under og noen kan sprenge en bombe der. Hva så? Ikke sett statsministerens kontor der, men plasser gjerne konsulenter og stabsfolk der. Altså ikke strategiske personer. Da er bygget like uinteressant å sprenge som alle andre bygg i byen.

Med dagens trend på å rive bygninger av hø kvalitet elle ikke, så vil man ikke investere annet enn de billigste materialer og kjipeste innredning.

Det som er skremmende er at regjeringen er likegyldig til dette. Betyr det at de ikke har sans for kvalitet i arbeidet de gjør heller? At beslutningene de tar ikke har lenger horisont enn til nærmeste VG oppslag?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...
Gjest Slettet+9817234

Skjønner ikke hvorfor en ikke bygger nytt regjeringskvartal i skogen noen mil nord for Oslo. Med murer rundt, kun tilgang via underjordiske tunneler og med helikopter. En får frigitt areal i Oslo som kan brukes mye mer formålstjenlig, en får ekstremt god sikkerhet for alle i regjeringsapparatet og det vil bli mye billigere å byge på «gratis» tomt langt ute i skogen. 

Lenke til kommentar
JØI skrev (1 time siden):

Skjønner ikke hvorfor en ikke bygger nytt regjeringskvartal i skogen noen mil nord for Oslo. Med murer rundt, kun tilgang via underjordiske tunneler og med helikopter. En får frigitt areal i Oslo som kan brukes mye mer formålstjenlig, en får ekstremt god sikkerhet for alle i regjeringsapparatet og det vil bli mye billigere å byge på «gratis» tomt langt ute i skogen. 

I tillegg slipper man å stenge halve Oslo når det kommer høytstående gjester fra andre land. Edit: dette har blitt foreslått tidligere: https://www.nrk.no/norge/xl/vil-flytte-stortinget-til-eidsvoll-1.13159713

Endret av beladinka
Tilføyelse
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...