Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Rehabilitert bad, feil på fall?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Vi har nylig rehabilitert badet i leiligheten vår. For å spare litt penger fikk firmaet til svigers ansvar for jobben. De er polske og driver et selskap som i hovedsak driver med mur/støp på store prosjekter og virker veldig flinke. 

 

De har tatt seg av pigging, støping og flislegging. Så har de leid inn rørlegger for å ta sluk, rør, montering av utstyr. De leide også inn en elektriker for alt av det elektriske som spotter og varmekabler. (alt er gjort hvit for de som måtte lure). 

 

Badet sto ferdig på fredag og jeg skulle teste dusjen for første gang. Det virker som at fallet ikke er korrekt da vannet flyter langt forbi sluker og inn under vaskemaskinen hvis man har stort trykk. I dag faren min på besøk og han tok en titt på badet. Han er ikke fagutdannet, men har gjort mye oppussing osv tidligere og er ganske praktisk anlagt. Han testet fallet ved å ta full trykk på dusjen og testet med vater. Han mener at fallet er helt feil. Rett foran på bildet er det tydeligvis ikke noe fall, og til høyre (mot vaskemaskinen) er det noe fall, men feil vei. Han mener at løsningen er enten:

 

1. Pigge opp dusj sonen og senke sluket + flisene. (det burde tydeligvis blitt gjort slik i utgangspunktet)

2. Legge et nytt lag med flis utenfor dusj sonen.

 

Svigers mener at fallet er helt etter reglene med 2%, men han skal senke sluket 7 mm (jeg forstår ikke hvordan dette gjøres, eller hvordan dette skal hjelpe mot vannet som går under vaskemaskinen).  

 

Noen som kan se noe ut fra dette bildet? Hadde litt dårlig magefølelse ved å ta svigers til å ta prosjektet (pga nettopp slike ting), men gjort er gjort. Hva er eventuelt alternativene for å fikse det dersom hans løsning ikke er nok?

 

post-122992-0-62972600-1573399031_thumb.jpg

 

Og for de som måtte lure: Ja, det er jævlig dårlig stemning i heimen nå. Dama er sur fordi jeg anklager faren for å ha gjort feil og for at hun må være mellommann (er noe språkbarriere). 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan ikke uttale meg om dette er feil basert på bildet. Noe vann kommer ut av en dusjnisje. Jeg stusset litt på at unidrainen er ved døren og ikke langs veggen ? men dette er kanskje noe de gjør.

 

Jeg har nettopp bygd hus med 3 våtrom. I alle våtrom hadde jeg inne uavhengig kontrollør for å sjekke plassering av sluk, fall og membran. Dette ble gjort før flislegging. Ikke at det hjelper deg så mye nå da .. men du kan få en kontrollør til å se på det kanskje? Det koster jo selvsagt litt. Uavhengig kontroll av våtrom er forøvrig et krav ved nybygg, ellers får man ikke ferdigattest av kommune. Ved renovering er det nok mer cowboy tjeneste rundt forbi (sier ikke at det er det hos deg altså).

 

Du er jo i en litt lei situasjon i og med dette er familie/svigers, men hvis det er noe du går å tenker på så burde du jo komme til bunns i det.

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar

hva med membranen om du river opp da?da må jo hele gulvet tas,nytter ikke og bare ta dusjsonen

Smøremembran funker nok for å "lappe" :)

.

 

Som sagt, så ser slukrista veldig "malplassert" ut. Den burde ha vært innerst. Designfeil av dusj rett og slett.

 

 

Jalla kaller man det

Endret av Nizzen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er enig i at sluk er feilplassert. Dersom din far har målt riktig med vater, er dette larv. Man MÅ MÅ MÅ kontrollere med vater før flisene legges. Er er bare hobbybygger, men klarer på navigere meg rundt i https://www.byggforsk.no/vaatromsnormen , noe folkene dine ikke evner.

 

Hvordan du skal ta saken videre kan jeg ikke svare på. Har du fått gjort arbeidet svart, stiller du med svake kort. Kjeftamente til din bedre halvdel kan da være avgjørende.  Jeg skal ikke kommentere hva du burde ha gjort.

 

Har du fått gjort jobben med kvittering, så stiller du med sterkere kort. Her er Håntverkertjenesteloven.

 

Her et bra advokatfirma: https://rettadvokat.no/

Lenke til kommentar

Smøremembran funker nok for å "lappe" :)

 

Nja. Med clean underlag kan det fungere fint, men her er det med et herdet flislim oppå. Man risikerer rift og ujevnt underlag, i tillegg til å få en uheldig skjøt. Her er det fort også snakk om overgang vegg/gulv som er ekstremt kritisk mtp fuktskader, og tilnærmet umulig å få til gode overganger punktvis.

 

Kondolerer OP, her er gode råd dyre.. 

 

Lån deg et laservater for å dokumentere det fallet som er bygget. Man bruker typisk mindre fliser i dusjsone for å etablere fall mot sluk, men det gjør plassering av slukrennen i kanten der bare enda rarere.

Lenke til kommentar

Hvem som har besluttet å legge sluken ut mot døra? 

 

Ble noen av avløpene flyttet i prosessen eller er disse på samme plass som tidligere?

Det var det de/rørlegger som besluttet. De sa at vi måtte det slik at det skulle være nær nok toalett og vaskemaskin. Forstår ikke helt at dette hjelper når fallet er feil... 

 

Gulvet ble pigget helt opp og det ble lagt helt nytt sluk koblet til borettslaget rør.

Lenke til kommentar

Det var det de/rørlegger som besluttet. De sa at vi måtte det slik at det skulle være nær nok toalett og vaskemaskin. Forstår ikke helt at dette hjelper når fallet er feil... 

 

Gulvet ble pigget helt opp og det ble lagt helt nytt sluk koblet til borettslaget rør.

 

Ble ikke tatt noen bilder under veis som viser rørene? 

 

Vet ikke om det er brukt lavtbyggende sluk?

Lenke til kommentar

Dette er et vanlig problem med dusjnisje, vann på gulvet.

 

Det skal altså være 2% fall til sluket, ut i alle retninger, minst 80cm, også utenfor dusjen når sluket er plassert slik.

 

Dette er enkelt å sjekke, finn et vater på rundt en meter, og det skal være 2cm lavere i den enden av vateret som er over sluket, enn den enden som er ute på gulvet.

 

Ett av de følgende kravene skal oppfylles :
 

  1. Fall på̊  minimum 1:50 til sluk i et område på minst 0,8 meter ut fra sluket dersom dusjen er rett over sluket. Om dusjen ikke er rett over sluket, må det i tillegg være fall på minimum 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket.
     
  2. Fall på minimum 1:100 til sluk i dusjens nedslagsfelt der nedslagsfeltet er nedsenket i gulvet med minimum 10 mm. For dusj hvor det er planlagt mulighet for trinnfri dusjsone, jf. § 12-9, begrenses høyde på nedsenkningen utover 10 mm av kravet om trinnfrihet.
     
  3. Fall til sluk på minimum 1:100 på hele gulvet, det vil si også utenfor selve dusjsonen.

 

Det er mange måter å løse dette på, en av de vil være å senke området inne i dusjen, en annen enklere og bedre løsning vil være å skaffe seg dusjkabinett, selv om det ikke er like flott å se på. Kravene til våtrom forsvinner ikke akkurat selv om man monterer kabinett, men du slipper i hvert fall vann på gulvet.

Plasseringen av slukristen helt ut mot døren er også problematisk, i og med at vannet får fart den veien, og fortsetter ut på gulvet, det ville generelt vært bedre å ha sluket inn mot veggen, det beste ville trolig vært å ha sluket midt i gulvet, i nedslagsfeltet til dusjen.

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Jeg skulle gjerne sett et bilde, får ikke sett bildet i førsteposten.

En uortodoks og kanskje uestetisk, men praktisk og virkningsfull  løsning er å feste slike tetningslister til flytesparkling nederst ved dørene på dusjen, hvis dette lar seg gjøre enkelt og praktisk.

https://megaflis.no/ekspansjonsband-til-avrettningsmasse.html

https://www.clasohlson.com/no/Tetningslist/p/34-412?gclid=CjwKCAiAzanuBRAZEiwA5yf4uq65TLohTygv4Pn03RCzSZ3Q6fKDwXMVbru_QxOpzj4Rb-aCMB1sOhoCBUsQAvD_BwE

 

Jeg ville ikke latt det gå, selv om det er foreldra og slekt til dama di. Dette er ting som forringer verdien ved eventuell salg senere og er utenfor lovverk. Hvis du godkjenner det, så slipper de unna, og ansvaret ligger hos deg. Dette er ting som koster titusener om ikke hundretusener å utbedre. Dama di burde heller være glad for at du er kvalitetsbevisst og fremtidsrettet, enn å kjefte på deg for å påpeke feil.

Gjentagende vann utover gulv fører til mer fuktighet og forringer kvalitet på fliser, fuger og underlag raskere. Misfarging kan oppstå. Særlig hvis det er under vaskemaskin hvor det er vanskelig å tørke skikkelig. Da må du ha liten vifte stående på gulvet hele dagen lang, noe som tar plass, er knotete og kan være farlig med tanke på vann, fuktighet, strøm og kortslutning. For at det skal tørke skikkelig må det være tørr luft for å få ned luftfuktighet, og da må du kanskje ha en avfukter stående og bråke, som igjen koster penger i form av innkjøp og kwh.

Det er ikke ditt problem at de har gjort feil. De får investere i å pigge ned alt sammen ned til støpt betong og eventuelt 1 sokkelflis opp, hvis dette lar seg forsvarlig gjøre med tanke på membran. Så får de støpe riktig, legge ny gulvmembran og legge alt av resterende flis på nytt. Og da skal det stå i kontrakt at for all fremtid, hvis det blir lekkasjeskader i overgang membran utbedring ved sokkelflis/veggflis, så skal de ta på seg ansvaret og alle kostnader i sammenheng med dette. Vil de ikke dét, får de like gjerne rive hele badet og gjøre alt sammen på nytt.

De -kan- jo prøve å bare ta dusjgulvet rundt sluket først, hvis de tror de klarer det med tanke på membran og underlag. Men så klart med forbehold om at hvis ting viser seg å ikke være tett, så står de ansvarlige for alle kostnader for utbedring senere, uansett om det er gått 5 år eller lenger.

Sånne ting er en stor kilde til frustrasjon når man dusjer. Man dusjer, og står i sitt eget skitne sølevann til føttene. Her jeg leier nå er det sånn i dusjen, det er fall helt feil vei, og det skaper mye ekstra jobb hver eneste gang man dusjer. 1) Etter dusj, må jeg bruke en liten håndsvabel til å svable vekk vann på gulv mot sluk samtidig som jeg spyler, før jeg skrubber føttene en siste gang, for å få vekk annet skittent dusjvann og bakterier. 2) Spyle vegger (som jeg alltid gjør som en rutine for å holde det rent), svable ned vegger. 3) Svable gulv på nytt. Dette tar 2-3 minutter å gjøre hver eneste gang man dusjer og er frustrerende.

De som har leid her tidligere har fått beskjed om å bruke en langsvabel på hele gulvet her, for de har ikke giddi å bruke huet og tenke og sette på en sånn tetningslist (på en liten trelekt) ved dusjdøra, så vannet har bare fosset utover hele badegulvet og stått 1-2 cm opp på veggene hver gang leieboeren har dusjet. Bare fordi de som har lagt sluket feil ikke har visst hva de har holdt på med. Det er hvitt belegg på hele gulvet etter gammelt skittent dusjvann, fugene er misfarget. Det var 80% relativ luftfuktighet da jeg flyttet inn her, tok mange uker med avfukter før jeg fikk det ned i 30-50% som er vanlig innefuktighet i norske hjem på vintertid.

Så det er ikke bra at det blir liggende fuktighet.

Ett lite ekstra tips er å legge et håndkle der det er fuktighet. Det hjelper med å få vannet til å fordampe raskere.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Sluket burde vert mot veggen i hjørnet eller nedsenket i dusjsonen. En annen ting er valg av flis. Vist du skal greie 2.5cm fall til sluk med så store fliser hadde du fått en klatrekant på flisene så du hadde snublet i.skal du ha store fliser må dusjsonen være nedsenket. Så enkelt er det bare

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...