Gå til innhold

8 x 8 TB i NAS. Velge RAID 5, 6 eller 50?


Jorn-T

Anbefalte innlegg

Svein M: NAS'et sine 8+1 bays kan settes opp akkurat som du vil, f.eks 3 disker i RAID-5, 2 disker i RAID-0 og 3 disker JBOD.

Sånn rent ytelsesmessig og plassmessig har jeg jo etterhvert skjønt at det kan være en fordel å ha 8 like disker i RAID 10/5/6/50/60 og lage flere shares. Da unngår du å ha tre halvfulle RAID's og får mye bedre ytelse. Ulempen er at du kan miste alt om dette ene store RAID'et feiler. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Sletttet+98134

Da gir det litt mer mening ja, trodde det var snakk om et rent backup-opplegg. Kjører selv en 1282T med diverse ssder som «hovednas» og det dytter fint unna opp mot 1GB/sek ved feks vmotion fra serveren min. Setter du opp tiering og har nok plass til filene på ssdene så får du god hastighet på 10Gbit (så lenge maskinen du sitter på holder følge).

Lenke til kommentar

 

 

Flippo: Interessant! Jeg tenkte opprinnelig å kjøre samme strategi som deg, først 4x8 TB i RAID 5 og deretter bygge ut med 4x14-16 TB i RAID 5 - og så bytte ut 4x8 TB med 4x20 TB en gang om noen år når slike disker er på markedet. Hvilken ytelse får du?

 

 

Jeg har kun standard 1gbe nettkort i den så det stopper opp på 120mb/sek kontinuerlig skriving men det holder til mitt bruk (4stk Seagate Ironwolf ST10000VN0004 i Raid 5). 

Lenke til kommentar

Med 8 disker vil jeg virkelig anbefale RAID6, som flere andre her. RAID5 blir altfor risikabelt. Når først 1 disk ryker, er det rimelig å anta at de andre begynner å nærme seg slutten på levetiden (hvis man antar at alle er kjøpt omtrent samtidig). Som andre nevner, så tar det tid å bygge opp arrayet med så store disker.

 

Jeg kjører 10x10TB og ZFS2 (dette tilsvarer RAID6, men heter noe annet).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mange gode innspill her! ??

 

Ser for meg at det blir mye sekvensiell skriving, typisk 0,5-2 TB i slengen med filer av 25-45 MB (RAW/TIFF bildefiler). Men i tillegg hundretusenvis av småfiler på 10-100 kb (.xmp filer og JPEG previews). RAW-filene endres aldri, men småfilene endres innimellom. Så det blir en blanding av sekvensiell skriving og oppdatering av småfiler.

 

Jeg ser at RAID 6 har n/6 i skrivehastighet, mens RAID 5 gir n/4. Men dette er jo teoretiske hastigheter.

 

Har ca 600 MB/sek lesing fra nåværende RAID 5-array i PC, og 3800 MB/s fra en RAID 0 M.2 array. Planlegger en 2x14 render-disk i RAID-0 som gir 4-500 MB/s.

 

Gigabit skrivehastighet er dermed helt utelukket, jeg trenger minst 300+ MB/sek skriving, men gjerne 600 MB/s eller mer.

 

Har en M.2 cache på NAS'en som svelger unna litt, men fortsatt redd for at RAID 6 kommer til å utgjøre en flaskehals.

 

Det spørs om jeg rett og slett må teste ut alle de tre alternativene, selv om det sikkert tar et par uker å gjennomføre, RAID init tiden tatt i betraktning ?

 

Derfor veldig interessert i å høre andres erfaringer og gjerne konkrete ytelsesmålinger! ??

Jeg kjører 10x10TB i RAID6 som nevnt tidligere, og ser sekvensiell skriveytelse på over 500MB/s (ved overføring på 500GB OG MER). Teoretisk maks er ca. 650MB/s med utgangspunkt i 220MB/s per disk.

 

Med 8 disker bør du minimum klare 400MB/s. Hvis ikke det er nok, så finnes det kanskje muligheter for mellomlagring?

Endret av Reeve
Lenke til kommentar

Revee: Meget interessant! :) 500 MB/sek er jo høyst akseptabelt. Og høyere enn det jeg ser er teoretisk skrivehastighet på diverse RAID-kalkulatorer rundt om (diskytelse delt på seks). Med 8 x 210 MB/sek / 6 får jeg jo bare et teoretisk maks på 280 MB/sek, som kanskje faller ned til rundt halvparten når diskene nærmer seg fulle.

Et annet problem nå er at jeg ser at 8x8 blir litt for lite i lengden med RAID-6, eller RAID-50..

Men - jeg bestilte akkurat et par «WD RED» 14 TB til 3390,- per stykk - dvs jeg regner med det er white label WD disker jeg får, når jeg åpner WD Elements diskene som var det jeg egentlig bestilte :D

De på 8 og 10 TB har vært tilnærmet identiske med WD RED. 12 TB RED har dårligere ytelse enn 10 TB så akkurat de har jeg unngått.

Tror jeg tar en ekstra backup på de 2x14 foreløpig og så tester ut mulighetene med 8x8 i forskjellige konfigurasjoner, både RAID 5, 6 og 50. Får jeg 400 MB/sek skrivehastighet på RAID 6 er jeg fornøyd! Så tenker jeg å oppgradere til 8x14 når prisene går ned på disse.

Endret av Jorn-T
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...