Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utleier skal selge


Peaks

Anbefalte innlegg

Hei, jeg har en kompis som leier en leilighet (fra 01.08.2018), kontrakten var tidsubestemt men oppsigelsestiden er 3 måneder.

 

Nå har utleier gitt beskjed om at han skal selge leiligheten og at han må være ute 1. Januar.

-Han må da finne en ny leilighet raskt.

 

La oss si han finner en leilighet 1 desember. Må han da fortsette å betale husleie frem til Januar på leiligheten han ble oppsagt? Altså betale både på ny og gammel leilighet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Oppsigelsestiden skal betales så lenge han som leier leiligheten har tilgang til leiligheten.

 

Utleier kan ikke ta betalt for 3 måneder hvis han ikke lar leieboeren bruke leiligheten for eks siste måneden.

 

Så om din venn finner en ny leilighet fra og med 1. Desember men fortsatt har tilgang til leiligheten han leier nå, så må han betale.

 

Det beste er og inngå en leieavtale i ny leilighet som begynner så nærme 1. Januar som mulig.

 

3 måneder oppsigelse er for og sikre begge parter, ikke kun de som leier.

Endret av Eriksendrul
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det klare utgangspunktet er at ny eigar tek over forpliktelsane til dagens eigar, altså at din kompis fortsatt har gyldig leigeavtale og berre får ein ny kontkatperson som skal ha den husleiga som er avtalt i leigeavtalen.

 

Salg av bustaden kan være sakleg grunn for eigaren til å seie opp leigeavtala dersom det å selge med leigetakar medfører dårlegare pris.

Eigaren må fortsatt forholde seg til den avtale oppsigelsestida, så salg gjer berre at eigaren kan ha lov til å seie opp leigeavtalen om dei rette forutsetningane ligg der.

 

 

Svaret på spørsmålet er derfor, ja han må betale ut heile oppsigelsesperioda (som skal være til minst 23 januar) fordi din kompis har burett til å bli buande i leiligheita minst fram til den datoen. Dette forutsetter at slag i dette tilfellet er gyldig oppsigelses grunn.

Dersom han likevel blir pressa eller kasta ut av leiligheita før den 1 januar så skal han sjølvsagt ikkje betale leige for den perioda han ikkje får ha tilgang til leiligheita.

 

 

Dersom huseigaren vil ha ut kompisen din før 1 januar så krever det at begge partar er enige i å sjå vekk i frå den avtalte oppsigelsestida. Som minimum betyr det at ein byttar likt, ingen nøkkel til leiligheita er lik ingen husleige, eller kanskje meir aktuelt ein form for kompensasjon for å endre leigeavtalen for å hjelpe eigaren ut av ei knipe som han/ho ikkje lovleg kan ordne opp i.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Utleier skal selge leiligheten og derfor må han flytte ut. Beskjeden fikk han for én 2 uker siden.

 

For meg er det noe som skurrer mot at utleier kan kreve betaling for måndene leier har vært ute av leiligheten på.

 

Beskjeden var «jeg skal selge leiligheten, du må være ute innen 1 januar.» Så hvis han finner seg en ny leilighet allerede i morgen, anser jeg det som rart dersom han må fortsette å betale på den gamle leiligheten frem til Januar.

Lenke til kommentar

Utleier skal selge leiligheten og derfor må han flytte ut. Beskjeden fikk han for én 2 uker siden.

 

For meg er det noe som skurrer mot at utleier kan kreve betaling for måndene leier har vært ute av leiligheten på.

 

Dersom beskjeden kom for 2 veker sidan så betyr det at oppsigelsestida er til og med 14 januar, antagelegvis er det ut heile januar måned då standard leigeavtalane opererer med oppsigelsestid tellande frå neste månedskifte og ikkje frå dato til dato.

 

Han skal sjølvsagt ikkje betale huseleige for den tida han ikkje får tilgang til leiligheita.

 

 

I tillegg er det ikkje ein gong gitt at huseigaren har lov til å seie opp leigeavtalen i det heile tatt, det kjem ann på kva som er grunnlaget for oppseiinga. At huseigaren skal selge er i seg sjølv ikkje sakleg grunn.

Ny eigar tek over leigeavtalen og kan sjølv velje å seie opp leigeavtalen dersom det føreligg sakleg grunn for det, som f.eks. at den nye eigaren skal bruke husrommet sjøl. Dagens eigar kan ikkje seie opp leigeavtalen på vegne av ein ukjent kjøpar.

 

 

Strengt tatt burde kompisen din kreve betaling/kompensasjon for å ikkje kreve sin rett etter leigeavtalen og akseptere kortare oppsigelsestid.

 

Dersom oppsigelsen ikkje er lovleg etter husleigelova § 9-5:

 

 

§ 9-5. Utleierens oppsigelse av tidsubestemt leieavtale

Er ikke annet avtalt eller annet følger av loven her, kan tidsubestemt leieavtale sies opp av utleieren.

En tidsubestemt leieavtale om bolig kan bare sies opp av utleieren dersom:

a) husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden, b) riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes, c) leieren har misligholdt leieavtalen, eller d) det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen.

Tidsubestemt leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig, kan sies opp av utleieren uten hinder av bestemmelsene i annet ledd.

 

Så vil det også være grunnlag for å kreve erstatning for dei utgiftene som din kompis blir påført som følge av avtalebruddet, som f.eks. differansen mellom dagens husleige og den husleiga som kompisen din må betale for å få tak i ei tilsvarande leiligheit på kort varsel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...