Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Sit tar seg til rette og låser seg inn i studenthybel på tre dagers varsel


AnonymDiskusjon

  

21 stemmer

  1. 1. Var dette rimelig forvarsel?



Anbefalte innlegg

Hei, jeg opplevde akkurat noe jeg oppfatter som ganske ubehagelig og ikke grei oppførsel fra Sit i dag, og lurer på om de i det hele tatt har lov til å gjøre det som akkurat har hendt.

 

Sit – Studentsamskipnaden i Trondheim, har som regel vært veldig greie og varslet oss før de utfører tilsyn av fellesarealer og aldri dratt inn på min private hybel så lenge jeg har bodd hos Sit, men dette endret seg altså nå.

 

I dag har de (eller deres leverandører som jeg antar er Get/Telia) låst seg inn i min og alle andre sine hybler i nærområdet på tre dagers forvarsel fra Sit for å utføre en utbedring av hybelen. De har sendt ut en e-post der de sa de skal installere en WiFi-ruter inne i boligen, og at det er fint om man rydder området før de kommer. Sit henviser oss til å ringe Get dersom vi skulle ha noen spørsmål om den tekniske løsningen. Jeg fikk også beskjed om at jeg ikke får lov til å koble fra den nye ruteren og bruke min gamle ruter.

 

Selv synes jeg det er greit at de utfører utbedringer på boligen for å øke dens verdi, som her er å installere en ruter der man før bare hadde en kontakt for å koble seg til nettet, men finner det urimelig at jeg ikke hadde muligheten til å få minst 14 dagers forvarsel før de plutselig låste seg inn. Det er veldig ubehagelig å komme hjem etter å ha vært borte en hel dag for så å se at noen fremmede har vært der og gjort noe i boligen din.

 

 

 Går dette litt i gråsonen for hva som er lovlig å gjøre ovenfor en leietaker?

Anonymous poster hash: c8f27...051


Anonymous poster hash: c8f27...051



Anonymous poster hash: c8f27...051
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skjønte ikke helt problemet.

 

1) Du har fått tre dagers forsvarsel, i dag tidlig? Eller i går kveld?

 

2) De låste seg deretter inn -i dag-?

 

Har lest én eller to tråder om det her før, og det er ikke greit. Men jeg husker ikke hva utfallet ble angående juss.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Skjønte ikke helt problemet.

 

1) Du har fått tre dagers forsvarsel, i dag tidlig? Eller i går kveld?

 

2) De låste seg deretter inn -i dag-?

 

Har lest én eller to tråder om det her før, og det er ikke greit. Men jeg husker ikke hva utfallet ble angående juss.

 

Beklager at dette ble litt uklart.

 

1) Jeg fikk varsel om at de ville låse seg inn dersom jeg ikke er hjemme for tre dager siden på e-post.

2) Ja, de låste seg deretter inn etter tre dager (altså i går) på den datoen de hadde varslet om.

Grunnen til at dette var ubehagelig er at jeg rett og slett ikke var klar over at de kom før noen hadde vært inne i boligen min, de kunne også ha gitt oss varsel f.eks. i postkassen eller noe lignende dersom entreprenøren måtte gjennomføre det på kort varsel. Jeg hadde ikke lest e-posten og så bare plutselig at noen hadde vært inne i boligen mens jeg var borte og montert noe på veggen. Nå tar jeg selvfølgelig mye bedre til det som skjedde kontra når jeg kom hjem og så at noen hadde vært der uten at jeg var tilstede og uten at jeg visste noe om hva som har foregått.

 

Forklaringen fra Sit var heller ikke god nok, dette er et resultat av bytte av leverandør for internett, der den nye leverandøren Get og Sit har avtalt at de skal benytte egne rutere for å levere Wi-FI. Dette var jeg ikke klar over før de plutselig gjorde dette, og det forundrer meg at hverken Sit eller Get mener vi har behov for å få vite noe om hva som skjer.

 

Sånn jeg forstår det fra deg, så er det å låse seg inn uten å egentlig gi noe forvarsel vanlig dersom du leier en hybel fra samskipnader, og det skulle jeg gjerne vært opplyst om tidligere. Jeg trodde dette var å regne som et vanlig leieobjekt, der man burde melde ifra 14 dager før bare for å utføre tilsyn. Vi kan vel anta at samskipnadene mener de har laget et eget sosialistisk utleieimperium og vi derfor ikke trenger å vite noe om hva som skjer?

 

Var bare av interesse om dette var lovlig, for hvis det som jeg skriver over er reelt så kan det jo hende de som er mer liberale vil vurdere å leie fra private aktører. Det er jo et rart byråkratisk system vi har i norge med samskipnader til å begynne med, og som jeg har forstått har man altså laget seg til mange private stiftelser med flere ledere og får betalt av staten for å bygge studenthybler som prissetter seg under det private markedet som eneste unntak til det kapitalistiske boligmarkedet? Og så trenger man heller ikke bry seg så mye om rettighetene til de som leier? Høres veldig lukrativt ut.

 

Men nå er det ikke juss lengre. Hvis noen vet noe om jussen rundt dette så kan de gjerne kommer med det, men jeg vil ikke fremme noen sak mot Sit for at de installerer en Wi-FI ruter i boligen uanmeldt :)

 

Anonymous poster hash: c8f27...051

Lenke til kommentar

Grunnen til at dette var ubehagelig er at jeg rett og slett ikke var klar over at de kom før noen hadde vært inne i boligen min, de kunne også ha gitt oss varsel f.eks. i postkassen eller noe lignende dersom entreprenøren måtte gjennomføre det på kort varsel.

 

Anonymous poster hash: c8f27...051

Du meiner vell omvendt? Med kort varsel så er vell epost å foretrekke foran ein lapp i postkassa som ikkje blir sjekka oftare enn ein gong i døgnet.

 

Når det gjeld jussen så er det slik at du skal varslast med rimeleg tid (når det ikkje er akutt for å avverge økonomisk skade).

Det er ikkje eit fasit svar på kva som er rimeleg tid, men det er vanleg å varsle med 14 dagars varsel.

 

Personleg meinar eg at tre dagar nok er heilt på minimumsnivået, og at studentsamskipnaden også burde påsjå at varselet er mottatt ved å ringe eller ha lesebekrefting på eposten.

 

Utfordringa her er at det er lite du får gjort med dette anna enn å rette ein protest til studentsamskipnaden og håpe på at dei varslar tidlegare neste gong.

Lenke til kommentar

Hmm.

Igjen, jeg har ikke peiling på juss.

Du må nesten lese  kontrakten du har.

Angående hva loven sier om forvarsel angående utbedring, må noen andre svare på. Eller du kan spørre advokatvakt. Det finnes garantert i Trondheim.

For å skrive hva jeg mener: Er det ikke normal i dagens samfunn, å sjekke e-posten nesten daglig? Nå mener jeg ikke å stigmatisere, for noen er det kanskje ikke så vanlig.

Jeg mener det er innenfor etikkens rammer å også få et varsel i brevs form, i postkassa ja. Så jeg skjønner din frustrasjon over det.

Men nok en gang, hvordan loven er her, vet jeg ikke. Om e-post 3 dager før er godt nok.

Generelt angående "SiT", Studentsamskipnaden i Trondheim, så har jeg lest historier om vaktmestre som har låst seg inn uten forvarsel, og lignende historier, om dårlig og misledende lederskap.

Det er nok ikke å regne som et helt vanlig leieobjekt, da det er lagt under et større selskap som SiT, som har sin egen ledelse som driver der over lang tid. Det er ikke en familie som leier ut sin kjellerleilighet, det er nok litt andre regler, fordi det kan være nettopp som nå, at man skal skifte ut elektroniske løsninger i kanskje 50 leiligheter, da må man bare følge regler, og da kan det dessverre hende at noen misser 3-dagers varselet og føler seg urettferdig behandlet.

Jeg er også enig i at det er ubehagelig med slike hendelser, jeg vil helst være hjemme når noen skal inn og rote rundt. Men jeg tviler på at de har gjort noe annet enn dét de skal gjøre, at de har snoka rundt i dine private ting, da risikerer de jobben sin. Så du har nok lite å frykte. Likevel forstår jeg frustrasjonen.


Dét jeg lurer på er hva du vil oppnå? Vil du oppnå bedre vilkår med tanke på varsel? For eksempel varsel i brevs form i tillegg til e-post, og lenger enn 3 dagers varsel? I så fall anbefaler jeg å kalle til styremøte og fremlegge forslag om nettopp dette, og kanskje forhøre deg først med de andre som bor der. Jeg kjenner ikke til bostrukturen, så dette må du tenke litt ut selv.

Men håper du tar grep og får gjennomslag. Jeg synes nok 3 dager er litt lite, særlig med tanke på at dette er noe som sikkert ble planlagt for mange uker og kanskje måneder siden. Å skifte internettleverandør er jo noe man planlegger en stund i fremtiden, for å finne bedre pris og vilkår.

Jeg håper noen kan gi deg solide svar på jussen.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Jeg kjenner ikke jussen her, men synes ikke tre dager er urimelig tatt i betraktning jobben som skal gjøres. Angående bruk av egen ruter, ville jeg laget styr av det, men synes det er noe rart å begrense leietakers mulighet til å anvende egen ruter, så lenge leietaker står for kostnader og arbeid med å få utleiers ruter i samme tilstand som ved montering, når leietaker en gang flytter ut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jobbet med bytte av modem i et borettslag. Da fikk beboerne varsel to uker førut. De ble da informert om tidspunkt montørene kom og at de ble gitt fullmakt til å gå inn om det ikke var noen hjemme, men beboerne kunne trekke tilbake fullmakten ved å sende inn svar.

 

I tillegg til mail, så ble brevet klistret på dørene til alle.

 

Tre dager førut var kanskje noe knapt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...