Gå til innhold

Trapper opp satsingen kraftig: SpaceX vil skyte ut 30 000 flere internett-satellitter


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg veit ærlig talt ikke hva som er verst her, det faktum at dette er ekstremt konkurransevridende eller at SpaceX ønsker å sende opp ennå mer romsøppel. Uansett bør dette blankt avvises. De kan si hva de vil, men det er per nå fullstendig uansvarlig å sende opp så mange satellitter. Mulig de har AI-opplegg som vil kunne flytte på satellittene sine automatisk hvis det er fare for kollisjon, men de bør fokusere på å demonstrere at det fungerer tilfredsstillende før de ruser avgårde med slike galmannsprosjekter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Lurer på om satellitter som er i lave baner kan skygge for dem høyere opp og gi hakkete forbindelse(?)

Er ikke sikker på hvem som er hvor,

men lurer altså på om det blir for mange dansende skygger til slutt.

Teoretisk sett kan det selvsagt forekomme, men heldigvis skal det litt til før det vil opptre i praksis. Såvidt jeg veit har Starlink-satellittene et 2D areal på ca 1m². Finn nærmeste dør og se på døra fra gulvet opp til dørklinka, og så kan du forestille deg hvor uheldig du må være for at den skal skygge for deg på avstand. Bare noen hundre meter unna og det arealet er ganske ubetydelig. Så kan vi legge til at selv om absolutt alle sammen skytes opp, går i nøyaktig samme bane og er spredd jevnt ut så er det fortsatt 1km mellom de i banen. Hvis de er 1m bred så er «worst case scenario» at de vil skygge i ~0,1% av tiden forutsatt at den andre satellitten (den man er interessert i å kommunisere med) følger nøyaktig samme bane lengre opp.

 

Det som er et langt, langt mer kritisk problem er problematikken rundt romsøppel. Han kan si hva han vil om tiltak de gjennomfører. Godeste Musk virker å være over-optimistisk på at det ikke blir et problem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Lurer på om satellitter som er i lave baner kan skygge for dem høyere opp og gi hakkete forbindelse(?)

Er ikke sikker på hvem som er hvor,

men lurer altså på om det blir for mange dansende skygger til slutt.

Teoretisk sett kan det selvsagt forekomme, men heldigvis skal det litt til før det vil opptre i praksis. Såvidt jeg veit har Starlink-satellittene et 2D areal på ca 1m². Finn nærmeste dør og se på døra fra gulvet opp til dørklinka, og så kan du forestille deg hvor uheldig du må være for at den skal skygge for deg på avstand.

Skygging i form av fysisk blokkering vil ikke være et problem, signalet spres såpass i atmosfæren at det går rundt mindre objekter som er langt fra de kommuniserende partene.

 

Det som derimot må tas hensyn til er at man unngår å gjenbruke frekvenser som allerede er i bruk av satellitter "bak" den lavbanesatellitten man kommuniserer med, siden antennene våre ikke kan unngå å treffe alt som er i noenlunde riktig retning, strålebredde på 1-2 grader er nokså vanlig for paraboler. I praksis ser det ut til at dette vil bli løst (i hvert fall mot geostasjonære satellitter) ved at lavbanesatellittene unnlater å sende rett ned når de krysser ekvator (pluss/minus noen grader nord og sør), siden de da er i linje mellom jordstasjoner på ekvator og geostasjonære satellitter. Ekvatornære jordstasjoner vil da heller kommunisere mot lavbanesatellitter nord eller sør for ekvator, siden disse ikke har noe i bakgrunnen.

 

Det interessante blir hvordan dette skal løses når flere lavbanesystemer skal bruke de samme frekvensene, da vil det ikke lenger holde at satellittene slukker strålen som går rett ned mens de passerer ekvator, siden de også på andre breddegrader kan ha en annen satellitt over seg.

Lenke til kommentar

Elon holder vel på med en demo. Finnes det et troverdig business case? MS sitt Teledesic floppet fordi de ikke fant et BC. Folk vil uansett ha behov for mobiltelefon, så det er vanskelig å se for seg et lønnsomt SpaceX slik mobilprisene faller og GB kvotene øker.

De som har investert milliarder i SpaceX mener det er et troverdig business case. Og litt grove utregninger tyder også på at det er et troverdig business case.

 

Men det handler i stor grad om å innfri i henhold til planene. Satellittene må være rimelige å masseprodusere, de må rulles ut raskt i stor skala, de må fungere og levere raskt nett med god stabilitet.

Lenke til kommentar

Siden klima er en hot potatoe, så lurer på om all denne piercingen av ytterlag i atmosfæren kan ha negative effekter på klima jeg. Jeg antar at de forskjellige gassmolekylene i atmosfæren, med sine funksjoner, har "sortert" og lagt seg i naturlige lag rundt planeten siden planeten ble dannet, kun abbrutt av kosmiske partikler som kommer _inn_ til planeten. Når vi sender raketter _ut_ av atmosfæren, så vil gassene typisk blande seg og kanskje tilogmed reagere med drivstoff, og pga liten gravitasjon vil det dannes store virvler som kan ta tid å stabilisere seg.

Dette er kun en vill teori, men det er jo klima teoriene også.

Lenke til kommentar

Elon holder vel på med en demo. Finnes det et troverdig business case? MS sitt Teledesic floppet fordi de ikke fant et BC. Folk vil uansett ha behov for mobiltelefon, så det er vanskelig å se for seg et lønnsomt SpaceX slik mobilprisene faller og GB kvotene øker.

Bare finansmarkedet i seg selv vil nok kaste penger etter Starlink. Hvis de klarer å holde forsinkelsen ifm. routing nede, så vil det med finans-øyne kunne grisebanke fiber på bakken. Hvert millisekund forbedring på forsinkelsen betyr hundrevis av millioner dollar. Det er ikke uten grunn at det for noen år tilbake ble lagt en ny kabel over Atlanteren som kortet ned avstanden (https://www.telegraph.co.uk/technology/news/8753784/The-300m-cable-that-will-save-traders-milliseconds.html).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...