Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Internett/TV i nybygg-prosjekt


Martin H

Anbefalte innlegg

Hei.

Har kjøpt et rekkehusprosjekt som etter planen skal stå ferdig november/desember.

 

For 1mnd side fikk vi beskjed av utbygger at vi ville bli kontaktet av Telenor ang. avtale for Internett/TV. Fikk forespeilet at det ikke ville være mulig med fiber, men et bra internett likevel.

 

Tok selv kontakt med telenor for 2 dager siden, siden vi ikke hørte noe. Fikk beskjed om at det var sannsynligvis var mulighet for fiber og la derfor inn søknad på dette. Idag fikk jeg derimot avslag på søknaden. Det står i mailen at: "Telenor kan ikke koble boligen til sitt TV- eller Internett ila inneværende år".

 

Har tidligere forsøkt å sende mail til utbygger, men han svarer aldri. Elektrikeren på prosjektet er veldig flink og yter utrolig kundeservice. Han har ringt og pratet med telenor og Viken Fiber, som sier at de ikke kan tilby noe i området. De kan kanskje tilby hybridfiber, evt kun Internett via fiber og tv via parabol, men for at dette skal gjøres, må 10 hus signere. Problemet er at prosjektet vårt kun er 7 hus, så det lar seg dermed ikke gjøre.

 

Det ser i det hele tatt ganske mørkt ut for evt Internett-tilkobling generelt. Dette er helt vilt, siden det dreier seg om rekkehus i Oslo.

 

Det jeg lurer på, har vi noe å klage på her? Er dette noe en kan forvente skal være mulig å få til i en ny bolig i Oslo i 2019? I salgsoppgaven står det kun følgende: "Kjøper må selv sørge for å tegne abonnement for TV, internett, telefon og fibernett eller tilsvarende".

 

Fraskriver utbygger seg ansvaret fullstendig her? Det gir jo en forventning om at fiber, eller tilsvarende, er tilgjengelig?

 

Takker for alle svar. Er litt fortvilet over situasjonen.

Endret av Martin H
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er litt fortvilet over situasjonen.

 

Skjønner jeg veldig godt.  Kjøpte selv nybygg og brukte en del energi på å sjekke selv med Telenor og andre for de ulike prospektene for å forsikre meg at fiber var klar og noe jeg kunne bli koblet på så snart huset var ferdig før jeg signerte kjøpskontrakten.  Jeg var nok ekstra oppmerksom på problemet siden jeg tidliger bodde et sted der jeg måtte leve mange år med dårligst mulige ADSL hastighet. 

 

Jeg mistenker der er lite du kan gjøre utover å forhandle mer med Telenor og se om man kunne dele på gravekostnaden, for det er typisk det som holder dem tilbake; det koster fort 100.000'er og er det kun få boliger kan det ta veldig mange år før kostnaden blir dekket inn.

Lenke til kommentar

Det som er rart at Telenor er så vanskelige. Uansett om 7 av 7 hus er med, er det for få for dem, selvom utbygger/prosjektet betaler for gravingen.

 

Får håpe det går an å forhandle gjennom en bedriftsavtale som et sameie, bestående av de 7 rekkehusene.

 

Burde nesten vært lovpålagt med tilgjengelig Internett med en minstehastighet nå om dagen..

Lenke til kommentar

Har du erfaring med dette? Har sett på disse løsningene, men usikker på hva de klarer å levere av stabil hastighet og ping/latency.

Jeg har ikke selv erfaring med det privat, men har vært borti det på jobb. har du Telenor dekning på mobil kan du teste med mobilen som ruter for å se hva nettet kan gi deg. Er mobildekning dårlig, får du ekstern antenne fra Telenor.

Det er ingen engangskostnader og jeg tror det ikke er binding, så bestiller du det og finner ut at dette ikke er bra nok, eller noen plutselig kan levere fiber trenger du ikke å betale mere enn ut oppsigelsestiden.

Lenke til kommentar

Spør and re enn telenor. finnes et drøss med andre som levere fiber. Det at det i ny bygg i dag ikke legges fiber hadde jeg ikke kjøpt bygget. 

 

 

 

Det som er rart at Telenor er så vanskelige. Uansett om 7 av 7 hus er med, er det for få for dem, selvom utbygger/prosjektet betaler for gravingen.

Får håpe det går an å forhandle gjennom en bedriftsavtale som et sameie, bestående av de 7 rekkehusene.

Burde nesten vært lovpålagt med tilgjengelig Internett med en minstehastighet nå om dagen..

 

Det er det hele 4mbit

https://www.digi.no/artikler/4-mbit-s-er-grensen-for-bredband/197641

 

Selv den er satt så lav med vilje slik at regningen og andre kan lyve og si at vi har høy "bredbånd" dekking i Norge

https://www.nkom.no/aktuelt/nyheter/_attachment/30010?_ts=15ea341c791

Endret av -Night-
Lenke til kommentar

Har du kontakt med de andre huskjøperne? Kan være dere får større respons blant fibertilbydere om dere oppretter et "sameie" for internett og tv-tjenester. Da kan man signere avtale med tre års binding mot at de graver grøft til dere. Alternativt betaler utbygger for å grave for dere. Som sameie får man som regel også billigere abn.kostnader. 

Lenke til kommentar

Har du kontakt med de andre huskjøperne? Kan være dere får større respons blant fibertilbydere om dere oppretter et "sameie" for internett og tv-tjenester. Da kan man signere avtale med tre års binding mot at de graver grøft til dere. Alternativt betaler utbygger for å grave for dere. Som sameie får man som regel også billigere abn.kostnader.

Ja, vi er sammen om en eventuell avtale. Deler av problemet er at Telenor krever minst 7 enheter for å gå videre med en sånn prosess. Her er de veldig firkantet.

 

Forsøker å høre med get, som etter hva jeg forstår er den leverandøren som har nærmest tilkobling.

Lenke til kommentar

"Kjøper må selv sørge for å tegne abonnement for TV, internett, telefon og fibernett eller tilsvarende".

Utbygger gir altså kjøper en forventning om at husene skal være klargjort for disse tingene. Jeg mener dette forplikter utbygger til å klargjøre trekkerør fra et eller flere inntaktspunkt fram til hver leilighet (svakstrømsfeltet i sikringsskapet) og trekkerør til minimum ett uttak ved TV-plassen(e). Dette er normalt ting som ikke fiberleverandøren bygger eller klargjør. Det ligger normalt under elektriker-selskapets ansvar.

 

Fiberleverandøren tar normalt graving fram til tomtegrensa, utlegging av rør i grøft og gjenfylling. Røret avsluttes ved tomtregrensa med lang nok kveil til at huseier/utbygger kan legge røret frem til et passende inntakspunkt. Dvs. at utbygger/huseier har ansvaret for leggingen inne på tomta og eventuelle problemer som oppstår der i ettertid. Skal du plante et tre, bygge garasje etc på tomta så er det altså din kostnad å utbedre eventuelle skader som måtte oppstå på fiber og rør. Dette er normalt ansvarsforhold mellom utbygger og eier.

 

I boligblokker tar fiberleverandøren ofte ansvaret for selve fiberen helt fram til sikringsskapet i hver leilighet + fibermodemet. Mens trekkerør (o.l.) fram dit er utbyggers ansvar. Innternt i leiligheta, altså fra sikringsskap til TV-plasser, datauttak ved skrivebord etc er ofte utbyggers ansvar, dersom det er med i kontrakten. Slik jeg forstår teksten du skrev skal altså utbygger klargjøre/tilrettelegge for fiber, men ikke legge selve fiberen, switsj, Cat-kabler eller sånt. Minimum forventning er klargjøring fram til ett naturlig tv-sted, eventuelt to tv-steder om det er en stor leilighet med to naturlige tv-steder osv.

 

Ta kontakt med utbygger og gjør krav på slik tilrettelegging om det ikke er gjort allerede. Jo tidligere jo bedre.

 

Edit: Ikke ta det direkte med elektrikeren. Han skal kun jobbe ut fra instruks fra arbeidsgiver. Han har kontrakt med arbeidsgiveren, ikke deg. Arbeidsgiveren hans skal kun jobbe ut fra kontrakt og tillegg avtalt formelt med utbygger. Det må altså gå riktig tjenestevei. Alle parter har interesse av at prosessen går raskt siden det ofte medfører ekstrakostander dersom prosessen tar tid og f.eks vegger lukkes.

 

Prosessen med telenor, om ettermontasje av fiber, tar dere i ettertid etter overlevering av boligene. Telenor er neppe kategorisk på 10 stk, for de må selvsagt finregne på byggekostnader vs antall sikre og usikre abbonenter, brukernes "anleggsbidrag" osv. Her bør dere forberede argumenter for at byggekostnadene blir lave. F.eks at alt av trekkerør er ferdig lagt helt fra tomtegrensa, det er avsatt ledig plass i svakstrømsfeltet i sikringsskapet og at rørene samles i ett felles punkt i stedet for å ligge spredt langs husrekka.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...