Gå til innhold

Har jeg lov til å kjøre hjullaster (over 3 500 kg) med konstruert hastighet mellom 30 - 40 km/t på vei?


Dr. Brodsky

Anbefalte innlegg

Jeg har maskinførerbevis for hjullaster og førerkortklassene AM, B, BE, S og T 144.

 

På vegvesenet sine sider står det:

"Klasse T 144 til klasse T 148

Klasse T 144 fås etter å ha tatt klasse BE for første gang etter 2004. Minstealder for klasse T 148 er 18 år. Førerrettigheten gjelder for traktor og motorredskap, med eller uten tilhenger, med tillatt totalvekt høyst 25 000 kg som enkeltkjøretøy eller som vogntog.  Du må ha førerkort i klasse CE for å kunne kjøre traktor og motorredskap, med eller uten henger, med tillatt totalvekt over 25 000 kg og hastighet over 50 km/t."

 

På vegvesenets nye app "Førerkort" står det under klasse T:

"144 traktor og motorredskap:

Du kan kjøre traktor som ikke er konstruert for å gå fortere enn 40 km/t, med eller uten tilhenger. Samlet tillatt totalvekt kan ikke være over 25 000 kg. Du kan også kjøre motorredskap som ikke er konstruert for å gå fortere enn 30 km/t, med tillatt totalvekt ikke over 25 000 kg, med eller uten tilhenger"

 

Etter min erfaring er det meste av motorredskap sperret et sted mellom 30 og 40 km/t, og jeg har alltid trodd at jeg har kunnet kjøre motorredskap som går under 40 km/t og veier under 25 000 kg. Er dette feil, eller er vegvesenets nye app feil?

Endret av Dr. Brodsky
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Slik jeg tolker det kan du ikke kjøre hjullaster som går fortere enn 30 km/t.

De fleste som har sperre på 30 går litt fortere uansett :p

 

Edit: Jeg har CE og T142, noe som vil si ubegrenset, men står fortsatt at jeg ikke kan kjøre motorredskap som går over 30km/t i appen, noe som jo er feil :)

Endret av daruu
Lenke til kommentar

Jeg fant også dette på vegvesenets sider:

"Definisjonen av klasse T er ny fra 1. januar 2005. Klasse T tatt for første gang etter 1. januar 2005, gir førerrettighet kun for traktor med konstruktiv hastighet ikke over 40 km/t. Ønsker vedkommende å føre høyhastighetstraktor (over 40 km/t) må man kontrollere traktorens tillatte totalvekt for å finne ut om man behøver klasse B, C1 eller C (dvs. om tillatt totalvekt er høyst 3500 kg, 7500 kg eller mer). Skal du trekke henger med tillatt totalvekt over 750 kg etter høyhastighetstraktor, må du ha klasse BE, C1E eller CE. Tilsvarende gjelder for føring av motorredskap med konstruktiv hastighet over 40 km/t."

 

Her står det ikke noe om de forskjellige kodene, men det er kun 40 km/t som er nevnt. De nevner også at de samme reglene gjelder for motorredskap som for traktor.

 

Saken min er at jeg brøyter med en hjullaster som veier ca 5,5 tonn og er sperret på rett under 40 km/t (vet riktig nok ikke hva oppgitt konstruert hastighet er). Denne har jeg brøytet med i mange år, i den tro at jeg har kjørt lovlig. Blir dyrt for arbeidsgiver, som også tror dette er lovlig, om alle som bruker disse hjullasterne må få nytt førerkort før vinteren.

Lenke til kommentar

En egen fartsgrense på 30km/t for motorredskap er ikke nevnt i førerkortforskriftens §3-11, som omhandler hva du har rett til å kjøre med grunnlag i BE-førerkort (som gir klasse T med underkode 144). Slik jeg ser det, så har du rett og appen feil. Om du hopper over den innskutte leddsetningen jeg har markert med rødt, så blir det enda tydeligere enn det allerede er.
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hjullasteren kreves det vel kun maskinførerbevis for og ikke førerkort?

 

Et annet spørsmål er om hjullasteren er registrert, hvis den ikke er det kan den vel ikke kjøres på offentlig vei pga for høy topphastighet?

Hjullasteren krever maskinførerbevis + førerkort om den skal brukes på vei. Kjører en kun inne på en anleggsplass trenger en, slik jeg har skjønt det, ikke førerkort.

 

Når det kommer til registrering kan jeg ikke reglene, men jeg har aldri sett en hjullaster med skilt. Det jeg imidlertid vet er at ansvarsforsikring ikke er påbudt (sikkert fordi de ikke er registrert), og en kan raskt gå på en skikkelig smell om en ikke har dette på plass.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Snylter skrev (På 6.10.2019 den 18.43):

Hjullasteren kreves det vel kun maskinførerbevis for og ikke førerkort?

 

Et annet spørsmål er om hjullasteren er registrert, hvis den ikke er det kan den vel ikke kjøres på offentlig vei pga for høy topphastighet?

I tillegg til maskinførerbevis kreves førerkort med førerrett for motorredskap for det aller meste (dumper er et særtilfelle som normalt krever klasse C, med noen få unntak) av anleggsmaskiner, samt gaffeltruck (edit; presisering: den krever naturligvis truckførerbevis, ikke maskinførerbevis), så snart du beveger deg ut på veien med dem.

 

Grensa for registreringsplikt på motorredskap er 50km/t.

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Jeg vet ikke når det skjedde, men teksten i førerkortappen er nå endret. Her er hva den nå sier:

"144 Traktor og motorredskap

Du kan kjøre traktor som ikke er konstruert for å gå fortere enn 40 km/t, med eller uten tilhenger. Samlet tillatt totalvekt kan ikke være over 25 000 kg. Du kan også kjøre motorredskap som ikke er konstruert for å gå fortere enn 40 km/t, med tillatt totalvekt ikke over 25 000 kg, med eller uten tilhenger."

Det virker altså som om det var en feil i appen, som nå er rettet.

Jeg har nå også sett  registrerte hjullastere. Vi (firmaet jeg arbeider for) har nettopp gått til innkjøp av to hjullastere (4-hjulssving, ikke leddstyrt) rundt 5 tonn, begge registrert med nummerskilt. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...