Gå til innhold

TEST: Apple iPhone 11 Pro Max


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Nei det er tydelig at du ikke skjønner, selv om poenget er enkelt nok.

Og hvilken mobil vil du anbefale noen å kjøpe i Norge om du vil ha en med 5G i dag?

Hvis du bytter ofte, så kjøp gjerne Pro max eller en Android toppmodell. Hvis tidsperspektivet er 3-5 år, så tenker jeg det er greit å vente med å kjøpe en toppmodell, uansett om du vil ha Android eller iPhone. Neste års iPhone vil feks ha 5g, kanskje slipper vi busslomma og får touchid tilbake (som et supplement til faceid).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hovedutfordringen med 5G, etter det jeg har forstått har vel stått på flere ting;

 

#1: Søksmål mellom Qualcomm og Apple ble ikke ferdig før det rett og slett var for sent å bytte bra Intel modem over til Qualcomm modem i iPhone 11 og iPhone 11 Pro / Pro Max. Kan selvsagt argumentere for at hele søksmålet var idiotisk i utgangspunktet, men det gjorde det jo umulig for Apple å gå for modem fra Qualcomm og det var vel det eneste halvveis reelle alternative for Apple til disse modellene. Intel hadde jo ingen 5G modem klare, og avdelingen ble jo langt ned og solgt videre til Apple.

 

#2: Etter det jeg forstår så er ikke produksjonen av 5G modem fra Qualcomm spesielt moden enda. Det produseres ikke effektivt nok til å møte produksjonskravene til Apple i forhold til produksjonstall og effektivitet. Litt vanskelig å gå for modem som ikke produseres rask nok til å møte salgsvolumet.

 

#3: Alt jeg leser av rapporter fra diverse "5G-modeller" fra Samsung osv med nåværende 5G modem fra Qualcomm tyder på at disse modemene ikke er så alt for gode? Rapporteres om dårlig strømeffektivitet og det hele fremstår egentlig som et modem som ikke er helt klart for markedet enda? Er vel også en grunn til at Samsung og alle de andre og siler ut disse modemene til spesielle "5G-modeller" og ikke har det som standard i de vanlige produktlinjene. Her handler det vel mye om hvordan modemene oppfører seg, trenger nok en revisjon eller to før dette blir helt klart og det faktum at tilgangen er såpass ymse at de ikke kan puttes i de tradisjonelle modellene da de vil føre til utfordringer mellom tilgang og salgsvolum.

 

 

Det er klart det beste ville ha vært om telefonen kom med et fantastisk 5G modem så man var fremtidsrettet. Men om man forsøker å tenke litt mer årsak enn bare det å påpeke at telefonene ikke kommer med 5G så virker det for meg temmelig logisk at det ikke er noe 5G å oppdrive på iPhone 11 og 11 Pro / Pro Max? Det virker vel heller ikke så alt for realistisk at 5G særlig tilgjengelig her i landet før tidligst godt ut i 2021.

Er ikke helt enig her. Joda søksmål var noe du kan si Apple ikke kunne noe for, men hva har det å si for oss som forbrukere? Det er Apple sitt problem. Om du sammenligner telefoner her nå, så har det ikke noe å si hva grunnen er, om Apple ikke har noe andre har, så er det jo klart en fordel for andre mobiler med 5G.

 

Så er det jo sant som du sier, det selges ingen 5G telefon her i landet, så det å trekke for manglende 5G gir jo ikke mening. Om noen faktisk kommer med 5G her kan det jo gis pluss.

 

Noe Huawei sannsynligvis får. Fordi du glemte å nevne dem i 5G infoen over her. De har faktisk lansert første 5G integrerte SoC. Og de har lovet utrolig mye bedre effektivitet enn QC og Samsung har. Gitt tidligere uttalelser fra Huawei så er dette også rimelig troverdige estimater, og de er tross alt på tilbydersiden ledende innenfor 5G.

 

Igjen når det er sagt så er jo tidlig 5G rundt 3300-3500 Hz spekteret. Opp fra 2600 MHz som høyeste 4G frekvens. Samtidig så har du 100 MHz båndbredde, opp fra en 20+20 maks vi har i dag. Det er en dramatisk økning i hastighet. Derimot leverer jo Telia/Telenor i disse områdene allerede 100-150 mbit/s. Det er ikke hastighet vi trenger 5G for, men kapasitet ettersom datamengden i nettet øker. Så det å ønske seg 5G så mye, vel, jeg tviler på at folk vi merke forskjellen. Det er nødvendig, ellers vil hastighet på 4G gå ned. Og det er nødvendig når vi har samlinger med mye mennesker på et sted. Så sånn sett, konserter, events etc kan du få reelt utbytte av 5G, når de bygger det ut. Alt i alt derimot er jeg enig med deg at 5G ikke vil ha stort utslag. Det at iPhone ikke kommer med 5G er ikke noe videre problem.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Jeg skrev for noen poster siden i denne tråden at jeg regner med de kommer på banen med det i 2020, ved lansering av neste generasjon iPhone-modeller.

 

Når du ikke har gode argumenter så begynn med kallenavn ja, du kan altså ikke nevne en annen mobil som selges med 5G i Norge i dag?

 

Jeg syntes manglende 5G er uinteressant når ingen andre mobiler i Norge selges med 5G i dag. Det har jeg lov å mene like mye som du mener det er synd og beskylder andre for å være fanbois fordi de ikke vil lage støy over samme mangel slik du og andre gjør. Det er jo bare å klage på alle modellene som er testet siste månedene hos Tek.no; hvor er 5G-modellen??? Noen finnes allerede men ingen som fås kjøpt i Norge.

 

Jeg syntes det er mer synd at de nye iPhone Pro´ene ikke har 90 eller 120 HZ oppdateringsfrekvens på skjermene, ikke begynner med 128 GB som minimums lagringskapasitet og ikke har noen endring i designet på forsiden med mindre notch enn fjorårets modeller. Og det alle med rette kommenterer, at prisen er høyere enn den burde være. Men det er jo frivillig å kjøpe disse mobilene så hva folk velger å bruke pengene sine på er revnende likegyldig for mitt vedkommende, om det er en iPhone til 14k eller en Oneplus til 7k så tror jeg de som kjøper bør bli fornøyd med valget sitt uansett.

Nå var det iPhone som ble diskutert og dens mangler.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Ja det er jo synd at iPhone 11 ikke har 5G, men jeg bryr meg katta i det nå, og når jeg kjøper meg nye iPhone 13 Pro om 2-3 år så er endelig 5G fullt utbygt på kloden. De som overtar min meget gode iPhone 11 Pro kan fortsatt nyte den i mange år til med lynrask 4G hastighet!

 

Ps. Jeg vet jo at du og andre nå kommer tilbake med syt, latterliggjøring og mer svada, men det går helt fint!

Neida du bare bekreftet det jeg skrev. Men når iPhone kommer med 5G, så er alt annet bare ræva. Det er også en vanlig retorikk fra fanboisa. Og når man minner dem på at slikt var ikke ståa for et år siden, da blir det stille.

Endret av Slettet-t8fn5F
Lenke til kommentar

Nå var det iPhone som ble diskutert og dens mangler.

 

Nå stilte jeg et spørsmål som du kommenterte på uten å svare og da er det vel heller jeg som satt premisset for hva jeg forventet av svar eller ei. Du kan jo ikke svare på det fordi ingen mobiler som selges i Norge i dag har 5G. Så hvorfor ikke gå i en tråden til de andre mobiltestene og klage på manglende 5G, de er jo alle like ubrukelig på dette feltet ved å ikke levere 5G i Norgesmodellene sine ut i fra dine påstander.

 

Neida du bare bekreftet det jeg skrev. Men når iPhone kommer med 5G, så er alt annet bare ræva. Det er også en vanlig retorikk fra fanboisa. Og når man minner dem på at slikt var ikke ståa for et år siden, da blir det stille.

 

Dette er fremstår som en veldig barnslig argumentasjon men jeg kan nå svare på det siden det ikke akkurat plager meg nevneverdig å bli kalt fanboi da det bare er en tullete påstand uten noe hold i om du kikker på mine tidligere innlegg her på mobilforumet hos Diskusjon.no.

 

Personlig har jeg byttet mellom Android og iOs årlig de siste årene med følgende mobiler siden 2016; Samsung S7 Edge -> iPhone 7 Plus -> Samsung S8 -> iPhone X -> Samsung Note 9 -> iPhone XS Max. Så du kan kanskje kalle meg en Samsung og Apple-fanboi da om det gjør livet ditt rikere. Jeg er dessverre låst til å velge mobil fra Samsung eller Apple av arbeidsgiver om jeg vil ha tilgang til jobbens internsystemer og deres epost- og kalenderløsning, og det er blir for tungvindt å sjonglere med to mobiler bare for å kunne velge fritt av mobilmerker.

 

 

Favorittmobilen min om jeg kunne valgt fritt uten å være låst til jobben er OnePlus 7 Pro. Dette hovedsakelig på grunn av 90hz-skjermen som er noe jeg virkelig syntes er en positiv innovasjon som jeg skulle ønske flere mobilprodusenter hadde kommet med. Jeg har en OnePlus 3 liggende som jeg har brukt som backup-mobil og for å leke litt med root da jeg syntes den slags er moro å holde på med selv den dag i dag, og den mobilen føltes fortsatt kjapp fordi OnePlus leverer en veldig god versjon av Android i OxygenOs'et sitt.

 

Nå som jeg skal bytte ut XS Max'en så falt valget på 11 Pro Max i år, det stod mellom den og Note 10 eller S10+. Hadde Samsung Galaxy Fold kommet i butikkene tidligere i år så hadde kanskje fristelsen for å prøve noe helt nytt blitt så stor at jeg hadde gått for en slik, jeg ble skuffet da den ble utsatt fordi det var virkelig en spennende innovasjon til tross for risikoen ved å kjøpe et førstegenerasjonsprodukt. Men i år går jeg for det trygge og kjedelige valget fra Apple, hvem vet hva det blir neste år. :)

Lenke til kommentar

Per dags dato er ikke 5G klart til telefoner som er i masseproduksjon, om det hadde vært tilfellet så hadde vi garantert sett Galaxy Note 10 med 5G som standard, og ikke en "spesialmodell" som har 5G, sammen med flere andre telefoner slik som OnePlus 7 Pro, hvor igjen 5G er en spesialmodell som kun er i salg i utvalgte områder.

Første generasjonen av 5G chipper i telefoner er ikke modne nok, de bruker mye strøm, og er ekstremt følsomme på dekning, nettverkene er heller ikke-eksisterende eller dårlige per dags dato, det vil ta flere år før 5G er "mainstream" på mobiler og mobilnettverk, når teknologien er mer moden for kommersiell bruk i stor skala. Hvis Apple hadde lansert alle telefonene med 5G, førstegenerasjons chipper, så hadde fått bøtta full av møkk fordi de lanserte noe som ikke var modent, hvis det er så modent som mange skal ha det til, hvorfor har ikke Samsung, OnePlus, Sony eller Huawei telefoner det som standard allerede? Fremfor spesifikke modeller for 5G som ikke er enkle å få tak i?

Når det gjelder Apple, så er alt uansett feil for mange.

https://www.youtube.com/watch?v=eF7K7QOTgvk

Endret av Mortis360
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hvis du bytter ofte, så kjøp gjerne Pro max eller en Android toppmodell. Hvis tidsperspektivet er 3-5 år, så tenker jeg det er greit å vente med å kjøpe en toppmodell, uansett om du vil ha Android eller iPhone. Neste års iPhone vil feks ha 5g, kanskje slipper vi busslomma og får touchid tilbake (som et supplement til faceid).

 

Her er jeg helt enig med deg, at man bør være bevisst på at 5G vil komme fremover og om man bytter til en toppmodell i dag så vil dette være merkbart om noen år, kanskje allerede i løpet av neste år. Neste års iPhone vil nok ha 5G, det samme regner jeg med de andre mobilprodusentene kommer med i 2020 også på sine modeller som Samsung S11 og kompani.

 

Ifølge Telenor.no sin infoside om 5G, sist oppdatert i april i år, så virker det som om 5G-utrullingen hos dem ikke vil skje veldig raskt:

 

Fra start av vil 5G bygges gradvis på toppen av 4G-nettet. 5G-teknologien standardiseres i to faser, i 2018 og 2019 med godkjenning internasjonalt i 2020/21, men det er vanskelig å fastslå når 5G blir allment tilgjengelig. 

 

5G er under utvikling og piloteres både i Europa, Asia og USA. Telenor starter med pilot på Kongsberg for utprøving av bl.a. selvkjørende busser i 2018. Under OL i Sør-Korea ble det testet bl.a. 360-graders TV-tjenester og bruk av roboter basert på 5G. Det er forventet at kommersiell utbygging starter i 2020 etter behov, men det vil ikke bli en massiv utrulling som vi har sett for 3G og 4G. I de kommende årene vil internasjonal forskning og innovasjon innen 5G ha fokus på evaluering av 5G.

 

Kilde: https://www.telenor.no/om/teknologi-norge/dette-er-5g.jsp

 

Det jeg syntes var kjedelig med iPhone 11 Pro-modellene i år var lite endring på forsiden av mobilen, de kunne jo kanskje fått til en 90hz skjerm slik OnePlus har fått til, gjort busslommen litt mindre og kanskje noen små grep så det føltes som en litt større oppgradering enn bare på baksiden med kameraet og ellers bedre interne spesifikasjoner med noen nye farger. Blir egentlig litt overrasket om touchid gjør comeback men ser at det ryktes at det kan komme til å skje i 2020.

Endret av Hedonism
Lenke til kommentar

Per dags dato er ikke 5G klart til telefoner som er i masseproduksjon, om det hadde vært tilfellet så hadde vi garantert sett Galaxy Note 10 med 5G som standard, og ikke en "spesialmodell" som har 5G, sammen med flere andre telefoner slik som OnePlus 7 Pro, hvor igjen 5G er en spesialmodell som kun er i salg i utvalgte områder.

 

Første generasjonen av 5G chipper i telefoner er ikke modne nok, de bruker mye strøm, og er ekstremt følsomme på dekning, nettverkene er heller ikke-eksisterende eller dårlige per dags dato, det vil ta flere år før 5G er "mainstream" på mobiler og mobilnettverk, når teknologien er mer moden for kommersiell bruk i stor skala. Hvis Apple hadde lansert alle telefonene med 5G, førstegenerasjons chipper, så hadde fått bøtta full av møkk fordi de lanserte noe som ikke var modent, hvis det er så modent som mange skal ha det til, hvorfor har ikke Samsung, OnePlus, Sony eller Huawei telefoner det som standard allerede? Fremfor spesifikke modeller for 5G som ikke er enkle å få tak i?

 

Når det gjelder Apple, så er alt uansett feil for mange.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eF7K7QOTgvk

Det er ikke sant. Neste Huawei telefon er i masseproduksjon, med 5G integrert i SoCen de bruker. Kirin 990. Den blir lansert i morgen. Vi vet ikke hvordan konfigurasjonene for denne telefonen kommer til å bli.

 

De har en Mate 30 og Mate 30 Pro, Pro versjonen kan komme til å komme med 5G uansett.

 

Det er definitivt sant det du sier med QC og Samsung ekstra modem for 5G ikke er veldig modne enda. Du ekskluderer dessverre Huawei her, som forresten er ledende på tilbydersiden av 5G utstyr.

 

Ikke at jeg er enig i kritikk mot manglende 5G fra Apple. Jeg tror ikke det vil være et stort savn. Videoen din har eksempler fra USA, men la oss være ærlige, internet i USA er elendig. Hvis du ser i Korea så er det kommersielt tilgjengelig og brukt av vanlige kunder daglig. Største problemet er selvfølgelig at dekningen så langt er svært mangelfull, og stort satt satt opp med events og områder med mye mye folk (25 millioner i Seoul-området). Derimot der det er satt opp fungerer det også veldig bra. Derimot med begrensninger for dekning så forsvarer det likevel ikke ekstra kostnad og strømforbruk enda. Ikke med 5G Samsung telefoner. Vi får se med Huawei.

 

Det er derimot også som videoen påpeker derimot store problemer knyttet til strøm osv. Og fordelen med 5G er ikke veldig stor enda. I Norge er det jo ikke kommersielt tilgjengelig heller.

 

Jeg tror selv med Huawei sine forbedringer så vil nok 5G chiper om 1-2 år kunne klare langt lavere strømforbruk enn i dag. Og Apple ligger bak Huawei innenfor teknologi, dvs de måtte lagt et 5G modem ved siden av, realistisk sett fra QC. (Det er en grunn til at USA sanksjonerer Huawei forresten, de blir utkonkurrert på et området de angivelig skulle være best i verden på)

 

Så om du vil ha bra 5G, så er nok uansett det beste å kjøpe ny telefon om si 2-3 år, selv om du har en 5G telefon nå. Så enig i veldig mye du sier her, men viktig å merke seg at alle mobilmarked ikke er like dårlig som USA, og også at Huawei ligger et skritt foran resten på 5G. Med chiper i produksjon, telefoner i produksjon ved deres fabrikker. 5G er kommet lengre enn den videoen danner et bilde av, da den ekskluderer data fra asiatiske markedet. Likefult tror jeg ikke det kan anses som anbefalt å kjøpe 5G telefon i Norge i 2019. Selv om Apple hadde kommet med 5G versjon her (som ikke gir mening siden du ikke kan bruke engang) så hadde nok 4G versjonen fortsatt vært bedre.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Moderatormelding

 

Der forsvant mange innlegg. Jeg minner om hva retningslinjene sier(min utheving): Innlegg på forumet skal holdes i en høflig og saklig tone. Fokuser på sak og ikke person og diskuter anstendig.
Rene provokasjoner som kun gjøres for å starte krangler er helt uakseptabelt.

Tilbakemeldinger tas på PM eller i tilbakemeldinger-kategorien. Dette innlegget skal ikke kommenteres.

 

Lenke til kommentar

Score er også uavhengig av pris. De to modellene under (spesielt P30) er definitivt rimeligere. Så når Apple spør etter et par tusen ekstra, så får de lavere score, selv om de har den beste mobilen. Det er jo rimelig. Jeg synes denne telefonen ser super ut, men jeg ville ikke kjøpt den til den prisen. Heller en dårligere til langt lavere pris. Derimot har jeg ikke noe problem med at den er #1 på listen over beste mobiler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Skjønner ikke hvordan denne telefonen er 1. Plass på Tek.no sin Topp 10-liste for mobiler. Den har 0.5 lavere score enn #2 og fortsatt så ligger den på topp? Kunne trengt litt hjelp for denne matten går ikke opp, og jeg har lite tro på at alle i redaksjonen er Apple-fanboys.

De er nok fredet.

Lenke til kommentar

Skjønner overhodet ikke det plutselige maset som er kommet etter 5G. Det er så utrolig mange andre ting en telefon kan inkludere som gir en drastisk bedring enn 5G. Det kommer med tiden, når det faktisk er infrastruktur som støtter det, men det er langt ifra noen hast nå. 

Hvis man må velge mellom f.eks. 90hz skjerm eller 5G, og da velger 5G så vil jeg si at man ikke tenker klart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...